Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Αν δεν το αναβαθμίσουμε, καλύτερα να το σταματήσουμε»

«Αν δεν το αναβαθμίσουμε, καλύτερα να το σταματήσουμε»

perifereiako zante 1 .jpg

Προβληματισμός για το μέλλον του περιφερειακού Πελοποννήσου – Ζακύνθου, κατά τις εργασίες της 22ης συνδιάσκεψης, στις 10 Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο
Το ενδιαφέρον φούντωσε προς το τέλος της σύσκεψης, κι αφού ετέθη το ερώτημα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ηλείας Κώστα Αθανασόπουλο, τι κάνουμε με το περιφερειακό.
«Το συνεχίζουμε ή το σταματάμε; Αν το συνεχίσουμε, εκτιμώ ότι πρέπει να το αλλάξουμε, μια και διακρίνω ότι έχουμε ξεφύγει από τους αρχικούς σκοπούς της ίδρυσής του. Πλέον, δεν ξέρουμε τι ζητάμε. Το έχουμε μετατρέψει σε μίνι γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ, όπου το μόνο που κάνουμε είναι να ζητάμε απαντήσεις από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας που παρευρίσκονται στις συσκέψεις μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι το μόνο ζητούμενο των περιφερειακών», τόνισε.
Βεβαίως εισηγητικά, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ζακύνθου, όπου πραγματοποιήθηκε το 22ο περιφερειακό συνέδριο των συνδέσμων Πελοποννήσου – Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, συνάδελφοι Νίκος Γεωργιτσόπουλος και Ανδρέας Κολλάρος αντίστοιχα, έθεσαν ανάλογους προβληματισμούς για το μέλλον του περιφερειακού.
«Είναι καιρός να πάρουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα έχουν απήχηση τα επόμενα χρόνια. Είναι καιρός δε, να κάνουμε και μία αποτίμηση. Για τα χρόνια που πέρασαν, για τους στόχους μας, για το τι κερδίσαμε και μέχρι πού θέλουμε να φτάσουμε το περιφερειακό μας. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν το έχουμε συζητήσει ποτέ», ανέφερε ο συν. Γεωργιτσόπουλος.

perifereiako zante 1 .jpg
Το προεδρείο της 22ης περιφερειακής συνδιάσκεψης Πελοποννήσου – Ζακύνθου. Από δεξιά διακρίνονται οι: Γιώργος Κωνσταντέλλος (πρόεδρος ΟΒΥΕ), Νίκος Γεωργιτσόπουλος (πρόεδρος Συνδέσμου Ζακύνθου) και Ανδρέας Κολλάρος (γενικός γραμματέας Ζακύνθου)


«Η διεξαγωγή των συνεδρίων στην περιφέρεια είναι θεσμός, και ίσως κάποια στιγμή πρέπει να αναβαθμιστούν. Όχι στη συνείδησή μας, γιατί εκεί εκτιμώ ότι είναι πολύ ψηλά, αλλά στην προώθηση των αποφάσεών μας, τόσο από τους συνδέσμους όσο και από τα υπερκείμενα όργανα των ΕΒΕ.
Θεωρώ ότι όλοι εδώ, δεν θέλουμε τα συνέδρια να συνεχίσουν να διαδραματίζουν διακοσμητικό ρόλο.Ας κάνουμε λοιπόν ένα ξεκίνημα, με την έκδοση συγκεκριμένων αποφάσεων, και με πίεση προς την ΟΒΥΕ για την υλοποίησή τους», πρόσθεσε ο συν. Κολλάρος.
«Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι το τι συζητάμε στα περιφερειακά και τι θέμα αναδεικνύουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι συζητούμε εδώ και 10 χρόνια τα ίδια πράγματα», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπλίου Γιώργος Σελλής, προτείνοντας, σε κάθε περίπτωση και λόγω των εξόδων που απαιτούνται, την ανά έτος διοργάνωση των περιφερειακών αντί αυτής του εξαμήνου. Πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή, καθώς κρίθηκε ότι το διάστημα του ενός έτους θα «διακόψει» τους δεσμούς επικοινωνίας των συνδέσμων που συμμετέχουν στις συσκέψεις. Ζητούμενο λοιπόν για τους συναδέλφους η αναβάθμιση του περιφερειακού και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε, στο μεσοδιάστημα, πριν τη συνδιάσκεψη του Ναυπλίου, να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων των συνδέσμων, προκειμένου να συζητηθεί ο νέος «δρόμος» που πρέπει να χαραχθεί.
Επί της «μονομερούς» ή όχι αναβάθμισης του περιφερειακού της Πελοποννήσου, εξέφρασε αντιρρήσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πατρών Θεόδωρος Κουτσαντώνης, λέγοντας ότι τα περιφερειακά και η όποια αναβάθμισή τους πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και προτάσεων, πρωτίστως της ΟΒΥΕ, στα πλαίσια της οργανωτικής της δομής.
Κάτι με το οποίο δεν συμφώνησε η πλειοψηφία των συναδέλφων, επισημαίνοντας ότι «η ΟΒΥΕ δεν μπορεί να έχει άποψη για το δικό μας περιφερειακό».
Στις προτάσεις «αναβάθμισης» κατατέθηκε επίσης η άποψη για συμμετοχή εκπροσώπων του περιφερειακού στα περιφερειακά της υπόλοιπης Ελλάδας, για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση.
Η 22η περιφερειακή συνδιάσκεψη συνδέσμων Πελοποννήσου – Ζακύνθου διεξήχθη σις 10 Οκτωβρίου στην περιοχή Τσιλιβί της Ζακύνθου. Σε επίπεδο τοπικών παραγόντων, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και τον εμπορικό σύλλογο.
Την ΟΒΥΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Κωνσταντέλλος, ο οποίος και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των συνδέσμων, κάνοντας επίσης γνωστές τις ενέργειες της Ομοσπονδίας για σειρά ζητημάτων.
Συζήτηση, που έγινε έντονη, υπήρξε για το θέμα των μηχανολόγων και των υπεύθυνων δηλώσεων που εκδίδουν, χωρίς την κατάθεσή τους στα σωματεία των υδραυλικών.
Το ζήτημα, όπως και στο περιφερειακό της Σπάρτης, ανακίνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσσηνίας Θεόδωρος Μπομπόνης, ο οποίος και άσκησε κριτική στην ΟΒΥΕ για το γεγονός ότι δεν απάντησε, επί της ουσίας, όπως είπε, στα ερωτήματα που της ετέθησαν εγγράφως από το Σύνδεσμό του.
«Η απάντηση που δώσαμε είναι σαφέστατη», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Γιώργος Κωνσταντέλλος. «Με βάση το σχετικό άρθρο του Π.Δ. 38/91, οι μηχανολόγοι πρέπει να κάνουν ό,τι κι εμείς που υπογράφουμε ως εγκαταστάτες. Επιβάλλεται να θεωρούν την υπεύθυνη δήλωσή τους στους συνδέσμους μας, ή στους κατά τόπους συλλόγους τους», είπε.

perifereiako zante 2 .jpg
Τις εργασίες της σύσκεψης παρακολούθησαν ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ζακύνθου
κ. Γεράσιμος Τσουλούφης (πρώτος από αριστερά), η αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου κα. Ντιάνα Παράσχη και
ο πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών
κ. Στασινόπουλος. Παρευρέθηκαν επίσης ο συν. Διονύσης Σβορώνος και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ Σπύρος Αναγνωστόπουλος


Την ίδια περίπου απάντηση έδωσε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ Σπύρος Αναγνωστόπουλος, που παρακολούθησε τις εργασίες της σύσκεψης, προσκεκλημένος από τον τοπικό Σύνδεσμο.Μεταξύ των άλλων επισημάνσεων, οι εκπρόσωποι των συνδέσμων στις τοποθετήσεις τους, τόνισαν τα εξής:
Γιάννης Ζώης (Αμαλιάδα): Εξακολουθώ να μην παίρνω απάντηση στο θέμα της κατοχύρωσης του ποσού της υπεύθυνης δήλωσης. Το ποσό, με κάποιο τρόπο, πρέπει να το πληρώνει ο πελάτης, μέσω τραπέζης, και όχι ο υδραυλικός.
Πρέπει επίσης να βρεθεί τρόπος κατοχύρωσής μας στις εργασίες που εκτελούμε στις οικοδομές, σε σχέση με την έκδοση της υπεύθυνης δήλωσης, όταν μπαίνουν και άλλοι υδραυλικοί στα έργα».
Ανδρέας Κολλάρος (Ζάκυνθος): Πρέπει να γίνει καμπάνια από την ΟΒΥΕ για την ενημέρωση του κοινού, σε σχέση με τους αδειούχους υδραυλικούς και τις ευθύνες που έχει όταν απασχολεί μη αδειούχους.
…Χρειάζεται να αντιμετωπισεί ριζικά και συνολικά, το φαινόμενο των υπογραφών υπεύθυνων δηλώσεων αδειούχων συναδέλφων μας σε παράνομους.
Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την ΟΒΥΕ, για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και τη συμβολή του κλάδου μας σε αυτό.
Ηλίας Χούντας (Κόρινθος): Η όλη συζήτηση για το Π.Δ. έχει πλέον κουράσει. Οι πρόεδροι των συνδέσμων που έχουν όρεξη να εργαστούν, μπορούν να επιφέρουν πολλά θετικά για τα μέλη τους, αν «τρέξουν» σε νομαρχίες, δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Χάνουμε συνεχώς τα κεκτημένα μας, κι εμείς ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα. Έρχονται δύσκολες μέρες. Με ενότητα, συλλογικότητα και ευθύνη πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η συμμετοχή συναδέλφων μας σε όλους τους φορείς (νομαρχία, επιμελητήρια, ΔΕΥΑ).
Θεόδωρος Μπομπόνης (Μεσσηνία): Είναι θετική η προσπάθεια της ΟΒΥΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση των υδραυλικών που έχουν την έδρα τους σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ.
Χρήστος Στατέρας (Ναύπλιο): Η διεύθυνση βιομηχανίας της περιοχής μας έχει παγώσει τις εξετάσεις για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών. Θα θέλαμε μία ενημέρωση από την ΟΒΥΕ, γιατί, όπως μας είπε ο προϊστάμενος του τμήματος, το πρόβλημα προέρχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Εντοπίζεται πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις πυροπροστασίας. Υπογράφει ο μηχανικός και δεν ζητείται η υπεύθυνη δήλωση του εγκαταστάτη.
Είναι αναγκαίο να γίνουν σεμινάρια για τα αέρια καύσιμα.
Γιώργος Σελλής (Ναύπλιο): Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ωραρίου με τα παιδιά των σχολών του ΟΑΕΔ, που κάνουν την πρακτική τους σε υδραυλικούς και άλλα τεχνικά επαγγέλματα. Λόγω των μακρινών αποστάσεων, πρέπει να φεύγουν 2 ώρες πιο νωρίς από τη δουλειά για να πάνε στη σχολή τους. Να αιτηθούμε ως κλάδος, μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες, να επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς.
Θεόδωρος Κουτσαντώνης (Πάτρα): Δεν είναι εικόνα περιφερειακού αυτή σήμερα, και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο αν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί.
Δεν υπήρξε καμία κουβέντα και προβληματισμός για την κρίση, το ασφαλιστικό και τις αυξήσεις στις εισφορές που εισηγείται ο διοικητής του ΟΑΕΕ.
perifereiako zante 3 .jpgΟργάνωση, ενότητα και αγώνας μας απομένει, τα οποία όμως δεν τα βλέπω ούτε από την ΟΒΥΕ, ούτε από τη ΓΣΕΒΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» των εξετάσεων, εκτιμώ ότι έχει ευθύνη η ΟΒΥΕ, που αφήνει τον κάθε υπάλληλο του υπουργείου να ερμηνεύει το Π.Δ. κατά τη δική του κρίση. Πρέπει να απαιτήσουμε, με δραστικό τρόπο, την ανάκληση της συγκεκριμένης οδηγίας.
…Μιλάμε για εξοικονόμηση νερού, όμως την Εταιρία Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν. Πρέπει να πάρει θέση η ΟΒΥΕ και ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης.
Σαράντος Πλευρίτης (Λακωνία): Πρέπει να πιέσουμε για το ασφαλιστικό και για καλύτερη περίθαλψη. Είμαι αντίθετος σε νέες αυξήσεις στις εισφορές.
Πρέπει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των ΕΒΕ αλλά και κίνητρα για τους καταναλωτές, προκειμένου να ξεκινήσει η μηχανή που λέγεται δουλειά και η ομαλοποίηση της αγοράς. Μόνο έτσι θ’ αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους.
Σωστή κίνηση από την ΟΒΥΕ η δημιουργία πανελλαδικού μητρώου.
Ως ΕΒΕ Σπάρτης πήραμε απόφαση, μαζί και με τον εμπορικό σύλλογο, να προωθηθούν μέλη μας στα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια στις επόμενες εκλογές.
Σπύρος Αντωνέλλος (Κεφαλλονιά): Ως Σύνδεσμος, προτείνουμε: Την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών συνεδρίων. Την ενίσχυση της συνδικαλιστικής προσφοράς των συνδέσμων. Τη δυναμική περιφρούρηση του επαγγέλματός μας, βάσει του Π.Δ. Την ενίσχυση της εκπαίδευσης των ΙΕΚ, όπως πρωτοπόρα είχε ξεκινήσει η Κεφαλλονιά με το ΙΕΚ των υδραυλικών. Την οργάνωση της ανακύκλωσης των μετάλλων, ως μέτρο οικονομικής ενίσχυσης των συνδέσμων. Την οργάνωση των Ταμείων Αλληλοβοήθειας και τη συνεχή επιμόρφωση των συναδέλφων.
Βασίλης Χατζηγεωργίου (Κόρινθος): Οι σύνδεσμοι, και για την αντιμετώπιση των λαθρεγκαταστατών, πρέπει να δημιουργήσουν επιτροπές ελέγχου των οικοδομών. Παράλληλα να τυπώσουν και να διανείμουν έντυπα στους καταναλωτές για τους αδειούχους υδραυλικούς.
…Να αιτηθούμε να ενταχθεί στον τομέα ιατρικής περίθαλψης του ΟΑΕΕ, ο κλάδος των οδοντιάτρων. Επίσης, να μειωθεί στα 2 χρόνια το δικαίωμα να αλλάζουμε γυαλιά μυωπίας.
…Στα πλαίσια σύσφιγξης των σχέσεών μας, να δημιουγηθούν ποδοσφαιρικές ομάδες από τους συνδέσμους και η διοργάνωση αγώνων.

«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του»

Επί των θεμάτων που τέθηκαν, απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Γιώργος Κωνσταντέλλος. Με βάση τα όσα είπε, προκύπτουν τα εξής:
• Το ποσό της υπεύθυνης δήλωσης το πληρώνει ο συνάδελφος και είναι οικονομική ενίσχυση υπέρ του συνδέσμου.
• Για την εγγραφή των υδραυλικών στα επιμελητήρια είναι απαραίτητη η προσκόμιση της επαγγελματικής άδειας.
• Μέσω των σεμιναρίων των 90 ωρών για τα υδραυλικά, θέρμανση και αποχέτευση, που διοργανώνει η ΟΒΥΕ με τον ΟΑΕΔ, μπορεί να γίνει μείωση προϋπηρεσίας κατά ένα έτος, με βάση το Π.Δ. 38/91. Οι υπόλοιπες κατηγορίες των σεμιναρίων έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα.
• Ζητήσαμε από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ να συμμετέχουμε -ως ομοσπονδίες της οικοδομής- στον κοινωνικό διάλογο που θα γίνει για το ασφαλιστικό. Ζητήσαμε επίσης την κατάργηση του άδικου μέτρου της διαδοχικής ασφάλισης και είπαμε όχι σε νέες αυξήσεις στις εισφορές.
• Για το «πάγωμα» των εξετάσεων, εξαιτίας λανθασμένης οδηγίας του υπουργείου Ανάπτυξης, διαμαρτυρηθήκαμε και ζητήσαμε την ανάκλησή της. Είναι καιρός να σταματήσει η παρερμηνεία του Π.Δ.
• Μετά από έρευνα που έγινε, και με αφορμή καταγγελία του συν. Κολλάρου στο περιφερειακό της Σπάρτης, ανακαλύψαμε ότι από το Ταμείο Συντάξεων των Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) χορηγήθηκε ψευδής βεβαίωση προϋπηρεσίας υδραυλικού. Θα ακολουθήσουν τα δέοντα. Η ΟΒΥΕ δεν «παίζει» και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να καρπώνεται -ενδεχομένως- χρήματα με παράνομες υπογραφές και σφραγίδες.
• Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ετοιμάζουμε, μέσω της ΓΣΕΒΕΕ, το επαγγελματικό περίγραμμα του υδραυλικού. Περιγράφουμε το «ποιοι είμαστε και τι κάνουμε», με βάση το Π.Δ., αλλά προσθέτουμε και εργασίες που δεν αναφέρονται στο διάταγμα.
• Παρακολουθούμε το θέμα με τις εκπαιδευτικές σχολές, ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ και το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα Π.Δ. για την ισοτιμία των πτυχίων.
Ο συν. Ηλίας Χούντας, ως γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ, επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρέπει να αναλωθεί άλλος χρόνος από τους συνδέσμους για το Π.Δ. «Το διάταγμα είναι πλήρες και για όσα θα χρειαστεί να γίνουν, έχει οριστεί επιτροπή στην ΟΒΥΕ, με τη συμμετοχή και του επίτιμου προέδρου για τη δρομολόγηση των σχετικών ζητημάτων».
Στην παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Σπύρος Αναγνωστόπουλος, εστιάστηκε στο θέμα του Π.Δ. και στα όσα αυτό ορίζει για το θέμα των μηχανολόγων.

«Στο χείλος του γκρεμού»

Εισηγητικά, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ζακύνθου μίλησαν με μελανά χρώματα για την υποβάθμιση του νησιού και τη συμβολή, σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, των αιρετών του Α’ και Β΄βαθμού αυτοδιοίκησης.
«Δυστυχώς η όμορφη Ζάκυνθος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξαν άνθρωποι να την κατευθύνουν στο σωστό δρόμο. Ο τόπος μαραζώνει. Εν έτει 2009 και η Ζάκυνθος δεν έχει νερό. Το καλοκαίρι ο κόσμος εκλιπαρεί για λίγο νερό, με τις υδροφόρες να κάνουν θραύση. Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά πολύ, το ίδιο και ο τουρισμός. Η ανεργία, όχι μόνο στο επάγγελμά μας, έχει αυξηθεί υπέρμετρα και η αγορά στενάζει. Δυστυχώς, δεν πάει άλλο» τόνισαν. Επ’ αφορμή, τέλος, της παρουσίας της αντιπροέδρου του επιμελητηρίου, ζήτησαν να μην γίνονται εγγραφές στο Μητρώο, υδραυλικών που δεν έχουν άδεια. Κάτι που η κα. Ντιάνα Παράσχη τόνισε ότι θα το εισηγηθεί.
Σημειώνουμε ότι την επομένη της σύσκεψης, ο Σύνδεσμος Ζακύνθου διοργάνωσε περιήγηση στο Μουσείο Ιστορικής Τέχνης «Χέλμη», χώρος πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα.