Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Αιτωλοακαρνανία: Τελείωσαν τα καπνά, χάθηκαν τα λεφτά…

Αιτωλοακαρνανία: Τελείωσαν τα καπνά, χάθηκαν τα λεφτά…

syndesmos agriniou 1.jpg

Για την ανεργία, το Π.Δ. 38/91 και την έλλειψη αγροτικής και περιφερειακής πολιτικής, μας μίλησαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου του νομού
«Κλειδωμένη», σε μεγάλο ποσοστό, η εφαρμογή του Π.Δ. 38/91 στο Αγρίνιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις ζητούνται απαραιτήτως από την πολεοδομία αλλά και τη ΔΕΥΑΑ για τις συνδέσεις με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ εάν δεν έχεις άδεια τουλάχιστον τεχνίτη Α’ το επιμελητήριο και το τοπικό ΤΕΒΕ δεν σου δίνουν τις σχετικές βεβαιώσεις για να κάνεις έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.
«Μπορεί η επιμελητηριακή νομοθεσία να μην είναι τόσο σαφής σε αυτά τα ζητήματα, εμείς όμως τα ζητήσαμε και τα κερδίσαμε», μας επεσήμαναν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Κοντονάσιος και Κώστας Κατερινόπουλος αντίστοιχα, κατά τη συζήτηση που είχαμε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στην πόλη τους.
Μιας συνεδρίασης που την έκριναν καλή, σε γενικές γραμμές, τόσο από άποψη κλίματος όσο και θεματολογίας.
«Αν εξαιρέσουμε κάποια συννεφάκια, το κλίμα ήταν ήπιο, σε σχέση με αυτά που ακούμε ότι συμβαίνουν.
Συζητήθηκαν πάγια θέματα, παιδεία, οικονομία και ασφαλιστικό, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή λόγω των εξελίξεων από την πλευρά της κυβέρνησης», τόνισαν.
Συμφωνείτε, όμως, ότι κάτι θα πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό, ρωτήσαμε τους δύο συναδέλφους;
Ναι, αλλά όχι εις βάρος του κλάδου μας. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας, μας είπαν.
Από τις θέσεις της ΟΒΥΕ για το ασφαλιστικό, είστε ικανοποιημένοι;
Ναι, αλλά υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να δρομολογηθούν και, κυρίως, σε σχέση με την κινητοποίηση (σ.σ.: της 12ης Δεκεμβρίου 2007). Η Ομοσπονδία πρέπει να ενημερώσει όλους τους συνδέσμους για να δώσουν δυναμικό παρών.
Εμείς εδώ, θα συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία  του Αγρινίου, που έχει προγραμματιστεί από την τοπική Ομοσπονδία.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συνάδελφοι θα έρθουν στη συγκέντρωση, γνωρίζουν το θέμα και τη σπουδαιότητά του.
Το είχαμε ξανασυζητήσει άλλωστε, επ’ αφορμή του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005 για την ενοποίηση του ΟΑΕΕ, και αν θέλετε, κακώς κατά τη γνώμη μας η ΓΣΕΒΕΕ ανέστειλε εκείνη την κινητοποίηση. Έπρεπε να είχε γίνει. Έπρεπε να δείξουμε τη δυναμική και την αντίδρασή μας από νωρίς».

syndesmos agriniou 1.jpg

 

 

Αναμνηστική φωτογραφία με μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου και του Συνεταιρισμού Αιτωλοακαρνανίας. Από αριστερά διακρίνονται οι: Γιώργος Κατερινόπουλος (γεν. γραμματέας συνδέσμου), Θανάσης Κοντονάσιος (πρόεδρος συνδέσμου), Μιχάλης Τουφεκούλας (πρόεδρος συνεταιρισμού) και Αλέξανδρος Μπούρας (ταμίας συνδέσμου)

  

Οι συνάδελφοι στη συνέχεια μας μίλησαν για την κακή οικονομική κατάσταση της περιοχής τους, περιοχής κατ’ εξοχήν αγροτικής.
«Ο νομός μας δεν ανθεί οικονομικά. Υπάρχει μεγάλη ανεργία, και για το γεγονός ότι, μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σταματήσει η καλλιέργεια του κατ’ εξοχήν αγροτικού προϊόντος της περιοχής μας, του καπνού.
Η καλλιέργειά του ήταν από τις μεγαλύτερες και άφηνε αρκετά λεφτά. Δυστυχώς τώρα δεν υφίσταται.
Οι αγρότες που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο προϊόν (και ήταν πάρα πολλοί) πήραν επιδοτήσεις για να σταματήσουν την παραγωγή του. Τη σταμάτησαν και έτσι τώρα είναι επιδοτούμενοι άνεργοι.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη, εσκεμμένα θα λέγαμε, αγροτικής πολιτικής, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή μας.
Οι κτηνοτρόφοι πάνε από το κακό στο χειρότερο. Να πούμε για τα αρνιά που τα πουλάνε 4 ευρώ και φτάνουν στα αστικά κέντρα 14 ευρώ, να πούμε για το γάλα που από 1,10 – 1,20 ευρώ έχει φτάσει στο 0,80 ευρώ και όλο προς τα κάτω πάει. Τι να πούμε;
Από την άλλη, εργοστάσια δεν υπάρχουν, έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που φεύγουν για την Αθήνα, την Πάτρα ή άλλα αστικά κέντρα.
Με μία κουβέντα, ανάπτυξη, βιομηχανία και εργοστάσια η περιοχή μας δεν έχει».
Όσο για το τι άλλο δεν έχει η περιοχή, αυτό ακούει στο όνομα νοσοκομείο.
«Η δημιουργία σύγχρονου και οργανωμένου νοσοκομείου που θα μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις ανάγκες των κατοίκων του νομού, είναι μία πονεμένη ιστορία.
Πριν επτά χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση του νέου νοσοκομείου, και ακόμα αυτό βρίσκεται στις βάσεις, στα μπετά.
Κάθε κυβέρνηση που βγαίνει, εξαγγέλει μέτρα, αλλάζει τους εργολάβους και νοσοκομείο δεν βλέπουμε… Χειρότερο από το γεφύρι της Άρτας έχει καταντήσει το νοσοκομείο.
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει, όπως και η Ιόνια Οδός για να δούμε κι εμείς ανάπτυξης.
Ας πούμε και για το λιμάνι στο Πλατυγιάλι, που θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο μεταφόρτωσης των εμπορευμάτων για την Αδριατική.
Προτάσεις από τους φορείς υπάρχουν, το ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της περιφέρειας», τόνισαν.
Το επαγγελματικό προφίλ των συναδέλφων
Μέσα λοιπόν σε αυτό το «σκηνικό» της περιοχής που μας περιέγραψαν τα δύο μέλη του Δ.Σ., δρουν επαγγελματικά τα 147 μέλη του Συνδέσμου και οι 30 περίπου λαθροεγκαταστάτες.
Από τα 147 μέλη, όπως μας είπαν, το 50% είναι αυτοαπασχολούμενοι και οι υπόλοιποι απασχολούν από ένα έως τρία άτομα προσωπικό. Υπάρχουν βέβαια και 3 συνεργεία που απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους και είναι και καλύτερα οργανωμένα.
Οι αυτοαπασχολούμενοι κατά περίπτωση προσλαμβάνουν άτομα από τον ΟΑΕΔ, καθώς δεν είναι λίγοι οι άνεργοι υδραυλικοί στο Αγρίνιο.
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι αποκλίσεις στις προσφορές -όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα- εμφανείς.
«Τα χρήματα που παίρνουν κάποιοι για τις δουλειές που κάνουν, δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των εξόδων τους», ανέφεραν οι δύο συνάδελφοι, για να προσθέσει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Πετρόπουλος, που ήρθε στην παρέα μας, ότι «αυτή την παιδεία θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με τη δική μας παιδεία και μετά με την παιδεία στα λύκεια κ.λπ.
Εχθές, δυστυχώς, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. εγώ άκουσα τα ίδια πράγματα επί 14 φορές. Οι συνεδριάσεις δεν είναι θέμα εντυπώσεων αλλά ουσίας. Δεν είμαι αρνητικός και δεν λέω ότι δεν πρέπει να συζητούνται θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή και ακόμα και να καταθέτονται προτάσεις.
Από τη στιγμή όμως που συμφωνείς με τον προηγούμενο ή τον προ-προηγούμενο, ποιος ο λόγος να αναφέρεσαι και να λες τα ίδια. Ένα συμφωνώ φτάνει. Από ‘κει και πέρα όμως, αν θέλουμε να μιλήσουμε για την παιδεία, πρέπει πρώτα να διορθώσουμε τη δική μας. Όχι μόνο εδώ στον τόπο μας, αλλά νομίζω παντού, ρωτάς ένα συνάδελφο πόσο πήρε τη δουλειά και σου λέει ψέματα. Οι αποκλίσεις στις προσφορές είναι μεγάλες, κάποιοι δεν καλύπτουν ούτε το κόστος των υλικών και η ζωή συνεχίζεται. Χρωστάνε στο ΤΕΒΕ, χρωστάνε παντού. Εάν διορθώσουμε αυτή την παιδεία, τότε μπορούμε να προτείνουμε και για την παιδεία στα πανεπιστήμια και τα λύκεια».
Και οι τρεις πάντως συνάδελφοι συμφώνησαν ότι εκτός από τους ψαράδες και τους κυνηγούς, και οι υδραυλικοί λένε μεγάλα λόγια, σε σχέση με τα χρήματα που παίρνουν στις δουλειές τους.
«Οι τιμές, κατά τη γνώμη μου», είπε ο Κώστας Κατερινόπουλος, έχουν καθηλωθεί στο 1980. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αυτό, όμως είναι μια πραγματικότητα.
«Υπάρχει ανεργία, υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά για κάποιους συναδέλφους υπάρχει διασυρμός» πρόσθεσε ο συν. Κοντονάσιος. «Δίνουν πολύ χαμηλές προσφορές, με αποτέλεσμα να είναι παντού ακάλυπτοι. Αυτά νομίζω ότι δεν κάνουν καλό ούτε στους ίδιους, ούτε συνολικά στον κλάδο».
Πρόβλημα με τη διεύθυνση Βιομηχανίας
Η συνέχεια της συζήτησής μας ανέδειξε την είδηση που αναφέραμε στην αρχή του ρεπορτάζ για το «κλείδωμα» της εφαρμογής του Π.Δ. από το Επιμελητήριο, το ΤΕΒΕ και τους λοιπούς φορείς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη διεύθυνση Βιομηχανίας. Και συγκεκριμένα, ότι στους μισθωτούς υδραυλικούς που δίνουν εξετάσεις για προέκταση της άδειάς τους από βοηθού σε τεχνίτη Α’ για παράδειγμα, η διεύθυνση βιομηχανίας, ακόμα και στην περίπτωση που οι συνάδελφοι επιτύχουν στις εξετάσεις δεν τους δίνει την άδεια αν δεν δηλώσουν ότι θα κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.
«Δυστυχώς μέχρι στιγμή δεν καταφέραμε να βγάλουμε άκρη με τους υπευθύνους της διεύθυνσης Βιομηχανίας, οι οποίοι παρεμπιπτόντως δηλώνουν ότι εφαρμόζουν διάταξη του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι καταφύγαμε στο νομάρχη, ζητώντας λύση στο πρόβλημα. Το αναφέραμε και στην ΟΒΥΕ, όπως και στον επίτιμο πρόεδρο Σπύρο Αναγνωστόπουλο, τον οποίο εμείς τον θεωρούμε «πατέρα του κλάδου», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Συνεχίζοντας τη συζήτηση οι συνάδελφοι τόνισαν ότι στο σύνολό τους οι υδραυλικοί του Αγρινίου χρησιμοποιούν υλικά με προδιαγραφές στις εργασίες τους, ότι το κοινό δεν εκφράζει ιδιαίτερα παράπονα για την ποιότητα δουλειάς τους, και ότι το επόμενο βήμα του Συνδέσμου είναι μία μεγάλης διάρκειας καμπάνια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τους αδειούχους και την ασφάλιση των έργων.