Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Αυθαίρετη η απαγόρευση χρήσης λεβήτων πυρηνόξυλου στην περιφέρεια

Αυθαίρετη η απαγόρευση χρήσης λεβήτων πυρηνόξυλου στην περιφέρεια

“Αυθαίρετα και λανθασμένα” δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση λεβήτων πυρηνόξυλου στην περιφέρεια, αναφέρει σε επιστολή που μας έστειλε ο Νικόλαος Σαμαράς από την ομώνυμη εταιρία που κατασκευάζει, επί δεκαετίες, λέβητες βιομάζας. Η επιστολή του Ν. Σαμαρά, η οποία αναφέρεται γενικότερα στη χρήση λεβήτων βιομάζας, αναφέρει:
«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του «Υδραυλικού» ότι στις περιοχές του Άργους και του Ναυπλίου, οι αρχές, αυθαίρετα και λανθασμένα, απαγορεύουν την τοποθέτηση και χρήση λεβήτων πυρηνόξυλου.
Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες  ότι η απαγόρευση λεβήτων βιομάζας ισχύει μέχρι στιγμής «στην περιοχή του ηπειρωτικού τμήματος του νομού Αττικής, στη Σαλαμίνα και στο νομό Θεσσαλονίκης» σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 103/1993/Β-369.  Συνεπώς, όποιος επεκτείνει την απόφαση αυτή και σε άλλες περιοχές αυθαιρετεί εις βάρος των ελλήνων πολιτών αλλά και του ελληνικού δημοσίου, σε μία περιοχή της χώρας μας ευλογημένη από την ύπαρξη ελαιόδεντρων (πυρηνόξυλου) σε αφθονία!

Σημειώστε ότι η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχει δεσμευτεί να την επανεξετάσει με απάντησή της στη Βουλή των Ελλήνων κατόπιν ερώτησης βουλευτών (Σ.Σ.: Δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος του «Υ»), μια απαγόρευση  «παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία». 
Το πυρηνόξυλο, εμπίπτει στην κατηγορία της βιομάζας ως ορίζεται στον νόμο 3468/2006, Άρθρο 2, ως «το βίο-αποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων που προέρχονται από τις γεωργικές δραστηριότητες».  Επισυνάπτεται σχετική επιστολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς την Ελαιουργική Βοιωτίας η οποία το επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν χωράει αμφισβήτηση: «το πυρηνόξυλο…παραπροϊόν από την κατεργασία ελαιοπυρήνων…ανήκει στην οικογένεια των βιοκαυσίμων και υπάγεται ειδικότερα στην κατηγορία της φυτικής βιομάζας».
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, αναρωτιόμαστε με τι αιτιολογία και με ποια νομική βάση οι κατά τόπους υπηρεσίες αυθαιρετούν εις βάρος του περιβάλλοντος; Για την χώρα μας, η επίτευξη των στόχων του Κιότο δεν αποτελεί απλώς μία πολιτική δέσμευση αλλά στόχο επιβίωσης!  Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των κλιματικών αλλαγών εμείς οι ίδιοι και μετά την προσωπική μας επαγρύπνηση, καλούμε και τους κατά τόπους αρμόδιους να δράσουν και εκείνοι ανάλογα.
Μετά τιμής
Νικόλαος Σαμαράς»

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σωματεία