Αρχική » Περιεχόμενα » Έρευνες » «60.000 άνεργοι μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2010 – Λουκέτο για 65.000 επιχειρήσεις στην επόμενη διετία»

«60.000 άνεργοι μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2010 – Λουκέτο για 65.000 επιχειρήσεις στην επόμενη διετία»

Λουκέτο θα βάλουν 65.000 μικρές επιχειρήσεις στην επόμενη  2ετία, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 αναμένεται να χαθούν 60.000 θέσεις εργασίας· και οι οποίες θα προστεθούν στις 110.000 που χάθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Στοιχεία «σοκ» για την πορεία της απασχόλησης στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προέκυψαν από έρευνα της εταιρίας Marc που διενήργησε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), κατά την περίοδο 8-12 Φεβρουαρίου 2010.
Η έρευνα έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 809 επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 49 άτομα και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 16 Μαρτίου, πλήττονται δραματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών, οι παραγγελίες και η ρευστότητα έχουν μειωθεί από 70% μέχρι και 74%.
Παρουσιάζοντας την έρευνα για την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, τόνισε ότι καταγράφεται ο κίνδυνος γενικής στάσης πληρωμών και ως εκ τούτου επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα «πυρόσβεσης», αλλά και αναπτυξιακής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών προτείνεται ο διπλασιασμός του ποσού των εγγυήσεων που θα παράσχει το ΤΕΜΠΜΕ προς τις επιχειρήσεις για να καλύψουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και ειδικά για το 2010-2011 να υπάρξουν εκπτώσεις προστίμων και να δοθούν φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις αυξάνουν τις θέσεις εργασίας με μείωση συντελεστών φορολόγησης.
Ο κ. Ασημακόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2006 στη χώρα μας επιβίωναν 130.000 επιχειρήσεις με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.«Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα στην επόμενη διετία δεν θα υπάρχουν οι μισές από αυτές» τόνισε.
Εκτίμησε δε, ότι η αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές και την απασχόληση, ενώ για το φορολογικό είπε ότι «δεν είναι σώφρον να σχολιάσει κάποιος σε αυτή τη φάση το φορολογικό νομοσχέδιο διότι όπως είναι γνωστό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Ευρήματα έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 7 στους 10 επιχειρηματίες (71,8%) δήλωσαν ότι επιδεινώθηκε η θέση της επιχείρησής τους το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και περισσότερες από τις μισές (55,4%) περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Αντίστοιχα αρνητική είναι η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων καθώς το 70,7% είδε τον τζίρο του να συρρικνώνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009 με τα σημαντικότερα προβλήματα να παρατηρούνται στη μεταποίηση και στις μικρότερες επιχειρήσεις.  Περισσότεροι από 8 στους 10 επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη του τζίρου τους για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ενώ ανάλογη είναι η εικόνα της αγοράς και για τη ζήτηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους να μειώνονται.
Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα για περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπεται περιορισμός της, ενώ περαιτέρω μείωση βλέπουν και στις παραγγελίες για το πρώτο εξάμηνο του έτους περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (54,1%). Βεβαίως, μόλις το 8% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων τους επόμενους 6 μήνες.
Συνταξιοδοτική ανασφάλεια
Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της έρευνας (ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις), το 75,9% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεν είναι ασφαλή, με την μεγαλύτερη επισφάλεια να παρατηρείται στις μικρότερες επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους.
Ανησυχητικό πάντως για την πορεία της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ είναι και το εύρημα αναφορικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης των ασφαλισμένων στις ταμειακές υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό.
Μόλις το 57,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι καταβάλουν πάντα έγκαιρα και χωρίς δυσκολία τις εισφορές τους, το 34,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ και ένα ποσοστό της τάξης του 4,9% δηλώνει πλήρη αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ. Μεγαλύτερη μάλιστα αδυναμία ανταπόκρισης στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις επιδεικνύουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, που έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 100.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο πάντως της επισφάλειας που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως προς τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ότι περίπου 1 στους 2 ερωτώμενους δεν θα είχαν αντίρρηση εκτός από τις προσωπικές εισφορές που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ, να πληρώσουν ένα με δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου της επιχείρησής τους (π.χ. για τζίρο 100 χιλιάδες ευρώ καταβολή 100 με 200 ευρώ στο τέλος της χρονιάς) για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού και την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει (ιατροφαρμακευτικές και συνταξιοδοτικές). Το 75% των επιχειρήσεων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για παροχή επιδοτουμένων δανείων με επιδότηση επιτοκίου πενταετούς διάρκειας στις μικρές επιχειρήσεις αποκλειστικά για εξόφληση των χρεών τους στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Έρευνες