11η Εκδήλωση βράβευσης των εγκαταστατών δικτύων χαλκοσωλήνων από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού

Από το 2008, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος, πραγματοποιεί ανελλιπώς τον διαγωνισμό και την εκδήλωση βράβευσης των καλύτερων εγκαταστατών δικτύων χαλκοσωλήνων. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία που παρέχει στο Ε.Ι.Α.Χ. η ElvalHalcor Α.Ε., που αποτελεί μία σύγχρονη βιομηχανία στην παραγωγή σωλήνων χαλκού, με χαλκοσωλήνες και εξαρτήματα.


Ο 11ος διαγωνισμός για τους καλλίτερους εγκαταστάτες δικτύων χαλκοσωλήνων του έτους 2019, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου, με την συμμετοχή 60 μαθητών από 20 τεχνικές σχολές του νομού Αττικής. Οι μαθητές κατόπιν οδηγιών της εκπαιδευτικής ομάδας του Ε.Ι.Α.Χ., κλήθηκαν να εφαρμόσουν σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια, σχέδιο εφαρμογής, χρησιμοποιώντας χαλκοσωλήνες, με υλικά και εργαλεία που τους παρείχε το Ε.Ι.Α.Χ. Οι εφαρμογές ήταν δύο τύπων: Ο μεν πρώτος με χαλκοσωλήνες TALOS® ο δε δεύτερος με ευκάμπτους χαλκοσωλήνες CUSMART®. Η χρονική διάρκεια για το κάθε σχέδιο ήταν 40 λεπτά.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις του Ε.Ι.Α.Χ., με δώρα που χορήγησε η ElvalHalcor και οι εταιρίες Virax και Knipex. Οι εταιρίες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν εργαλεία για την κατεργασία των χαλκοσωλήνων αντίστοιχα και αντιπροσωπεύονται από την εταιρεία Μπαρμπέρη Κ. & Σ. Ε.Π.Ε.
Στους τρεις πρώτους μαθητές που διακρίθηκαν, απονεμήθηκε τιμητική χάλκινη πλακέτα για την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και σημαντικά εργαλεία για τις μελλοντικές τους εγκαταστάσεις από την εταιρεία Virax. Επιπλέον, στο σχολείο που οι τρεις μαθητές του συγκέντρωσαν αθροιστικά την υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα σχολεία, δόθηκε από μία χάλκινη τιμητική πλακέτα και μια κουλούρα με επενδεδυμένο χαλκοσωλήνα TALOS®, ως υλικό για τις εργαστηριακές ασκήσεις, προσφορά της ΧΑΛΚΟΡ.
Κατά την διάρκεια της απονομής, υπήρχε προβολή με φωτογραφικό υλικό των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με στιγμιότυπα των προσπαθειών τους.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ., κ. Νίκος Βεργόπουλος, συγχάρηκε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές των σχολείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, μίλησε για τις δράσεις και το ρόλο του Ινστιτούτου και τόνισε τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού ως μια ευκαιρία για την επαγγελματική εμπειρία των συμμετεχόντων μαθητών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται στους μελλοντικούς υδραυλικούς, λόγω της μικρής αυξητικής τάσης που παρουσιάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο, με ανακαινίσεις αλλά και νέες κατασκευές ξενοδοχειακών μονάδων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κύριος Πέτρος Σαλουφάκος, μηχανολόγος μηχανικός, από την ElvalHalcor, ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές για την προσπάθεια τους, τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία και εξήρε το εποικοδομητικό έργο του Ε.Ι.Α.Χ. στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι η ElvalHalcor υποστηρίζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσπαθώντας να καλύψει εργαστηριακές ανάγκες στα σχολεία.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κυρία Σαπφώ Μπαρμπέρη, αντιπρόσωπος των εταιρειών Virax & Knipex, η οποία επισήμανε στους βραβευθέντες μαθητές ότι η σωστή δουλειά θα αποτελέσει και την επαγγελματική τους ταυτότητα. Τέλος, τους ευχήθηκε να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Ο κ. Γεράσιμος Ζεπάτος, καθηγητής – μηχανολόγος ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, υπεύθυνος των σεμιναρίων και της αξιολόγησης στην βράβευση των μαθητών του διαγωνισμού, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι μαθητές, προκειμένου να αποδώσει η γνώση τους στο συγκεκριμένο χρόνο που διατίθεται για την εκτέλεση ενός έργου. Η ψυχραιμία, οι σωστές τεχνικές ανάπτυξης της εργασίας και η αφομοίωση των οδηγιών, επιτρέπουν την καλύτερη απόδοση στην εκτέλεση του ζητούμενου έργου. Τέλος, τόνισε ότι η βράβευση δεν θα πρέπει ναι είναι αυτοσκοπός για τους διαγωνιζόμενους, αλλά το γεγονός και μόνο της συμμετοχής τους σε ένα τέτοιο διαγωνισμό θα πρέπει να τους ικανοποιεί. Επί πλέον δεν πρέπει να βλέπουν ανταγωνιστικά τους συνδιαγωνιζόμενους, αλλά να αγωνίζονται ώστε να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Το ξεπέρασμα αυτών των αδυναμιών είναι και το ζητούμενο αυτού του διαγωνισμού.

Στην συνέχεια πήραν τον λόγο οι παριστάμενοι εκπαιδευτικοί και συνοδοί των μαθητών, ζητώντας την συνέχεια του θεσμού, διότι πιστεύουν στην αξία του και την συμβολή του ως ευκαιρία δημιουργικής εμπειρίας για του μαθητές.
Τα ονόματα των νικητών και των σχολών τους είναι:
• 1ο βραβείο: Ιωάννης Κατσούλης, Δ.Ι.Ε.Κ. Αιγάλεω.
• 2ο βραβείο: Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος, Ο.Α.Ε.Δ. ΕΠΑ.Σ. Ηρακλείου Αττικής.
• 3ο βραβείο: Αλέξανδρος Κουσίδης, 1ο ΕΣΠ. ΕΠΑ.Λ. Αιγάλεω.
Τιμητικός έπαινος: Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος, Δημοσθένης Μπάχος, Νίκο Γιάννι, Ο.Α.Ε.Δ. ΕΠΑ.Σ. Ηρακλείου Αττικής.