Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΒΥΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΒΥΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ.

Για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και άδειες
Με δύο υπομνήματα προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτη και το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Μελέτη Τζαφέρη, η ΟΒΥΕ ζητά, α) την εφαρμογή της νομοθεσίας στα αέρια καύσιμα και β) τη μη διαστρέβλωση της νομοθεσίας για τις άδειες από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου.
Τα υπομνήματα, τα οποία υπέβαλαν ο πρόεδρος Αριστοτέλης Παπακονδύλης και ο ταμίας Ηλίας Χούντας, κατατέθηκαν στις 22  Ιουλίου έχουν και ως εξής:

Για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Κύριοι, με το παρών υπόμνημα και ύστερα από απαίτηση του κλάδου, θέλουμε και εγγράφως να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας αλλά και τη διαμαρτυρία μας, για τη μη ανάληψη εργασιών των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, από αδειούχους υδραυλικούς.
Οι εργασίες στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, αξιότιμοι κύριοι, δεν εκτελούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Πανελλαδικά δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Πληθώρα ανωνύμων εταιριών έχουν εισβάλλει στο χώρο του φυσικού αερίου, κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις από ανειδίκευτους και ανασφάλιστο, πολλές φορές, προσωπικό.
Σε ολομέλεια του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, και σύσκεψη για τα αέρια καύσιμα, που διεξήχθησαν στο Βόλο στις 12 και 13/7 παρουσία του αντινομάρχη του νομού Μαγνησίας κ. Θωμά Ντίτορα, και του γραμματέα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Στάθη Πλαστάρα, οι συνάδελφοί μας από το Βόλο, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, διότι ενώ είναι αδειούχοι και έχουν την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική εξάσκηση δεν αναλαμβάνουν εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Τις εργασίες τις αναλαμβάνουν ανειδίκευτοι αλλοδαποί και ανασφάλιστοι, καλυπτόμενοι από την υπογραφή κάποιου μηχανικού.
Για όλα τα παραπάνω φέρουν μεγάλη ευθύνη η ΔΕΠΑ και η ΕΠΑ. Συγκεκριμένα, οι κατά τόπους ΕΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τους, την υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου υδραυλικού που απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία Π.Δ. 38/91, 48/95, 55/2000.
Με την υπεύθυνη αυτή δήλωση, που υπογράφεται από το μελετητή μηχανικό, από τον αδειούχο εγκαταστάτη υδραυλικό και από τον συντηρητή καυστήρων θα πάψουν σε μεγάλο βαθμό να ελλοχεύουν κίνδυνοι σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Ο κλάδος μας δεν μπορεί να δεχθεί άλλο τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας. Η ΟΒΥΕ αγωνίστηκε το 2005 για την έναρξη προγραμμάτων επιμόρφωσης των υδραυλικών στα αέρια καύσιμα έχοντας και τη βοήθεια της πολιτείας. Διοργανώθηκαν και έγιναν σεμινάρια 52 ωρών από το ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε οι συνάδελφοί μας να επεκτείνουν τις άδειές τους και να είναι πιο εξειδικευμένοι στα αέρια καύσιμα. 2.500 περίπου αδειούχοι υδραυλικοί στα αέρια καύσιμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και δυστυχώς η πλειοψηφία των συναδέλφων μας, έχει αποκλειστεί από τα αέρια καύσιμα.
Η ΟΒΥΕ ζητά από εσάς:
1. Να εφαρμοστεί η νομοθεσία στα αέρια καύσιμα.
2. Να σταματήσει άμεσα η κατασκευή εσωτερικών εγκαταστάσεων και εξωτερικών δικτύων από ανειδίκευτους.
3. Για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου να απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου υδραυλικού από τις ΕΠΑ όπου θα αναγράφονται τα ονόματα όσων εργάστηκαν και ο βαθμός αδείας που κατέχουν. Η υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου  υδραυλικού πιστεύουμε πως πρέπει να αναφέρεται στο νέο κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.
4. Να δημιουργηθεί ελεγκτικός φορέας των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Για τις άδειες

Κύριοι,
Με το παρών υπόμνημα και ύστερα από απαίτηση του κλάδου, θέλουμε και εγγράφως να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη διαστρέβλωση της νομοθεσίας.
Ο κλάδος μας αγωνίζεται 45 χρόνια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, για την προκοπή του επαγγέλματος, αλλά και για να σταματήσει η χαώδης κατάσταση που επικρατούσε παλιότερα.
Με την έκδοση των Π.Δ. 38/91, 48/95, 55/2000 θεωρούσαμε ότι θα υπάρξει – θα μπει μια τάξη τουλάχιστον, σε θεσμικό επίπεδο.
Όμως ακόμα, όπως φαίνεται, ενώ τα πράγματα είναι απλά και σαφή, κάποιοι τα δυσκολεύουν χωρίς να κατανοούμε το γιατί.
Όλοι οι συνάδελφοί μας λαμβάνουν τις άδειές τους, ύστερα από συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία  αναφέρεται με σαφήνεια στα παραπάνω προεδρικά διατάγματα. Παρ΄όλα αυτά όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν.
Στη νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, οι συνάδελφοί μας διαμαρτύρονται έντονα. Ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπηρεσίες του τμήματος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, αντί να τους χορηγούν άδειες τεχνιτών, όπως ορίζεται και δικαιούνται, τους δίνουν άδειες συντηρητών. Είναι σαφές πως ο υδραυλικός που εργάζεται στην οικοδομή πρέπει να έχει άδεια τεχνίτη. Ο εργολάβος, ο μηχανικός που δεν φέρει άδεια υδραυλικού, θα πρέπει να απασχολεί αδειούχους τεχνίτες υδραυλικούς, που θα εργάζονται για λογαριασμό του.
Ο αδειούχος τεχνίτης ο οποίος προσλαμβάνεται από δημόσια υπηρεσία, θα πρέπει να καταθέτει την άδειά του και να λαμβάνει άδεια συντηρητή αντίστοιχης ισχύος. Δεν μπορεί, δεν γίνεται, ο βοηθός υδραυλικός που εργάζεται στην οικοδομή, να παίρνει άδεια συντηρητή.
Αξιότιμοι κύριοι, υπάρχουν και άλλα αρκετά προβλήματα. Η ΟΒΥΕ ζητά από εσάς να μεταφέρετε σαφείς οδηγίες στις Διευθύνσεις Βιομηχανίας σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή των νόμων. Είτε μέσω μιας διευκρινιστικής ερμηνευτικής εγκυκλίου, η οποία μπορεί να γίνει σε συνεργασία  με εμάς, είτε με έγγραφη παρέμβασή σας. Εμείς δεν σας κάνουμε υπόδειξη για τον τρόπο που θα πράξετε, εμείς αποζητάμε την απόλυτη εφαρμογή της νομοθεσίας και τίποτα παραπάνω.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος,
Αριστοτέλης Παπακονδύλης
Ο γεν. γραμματέας,
Γεώργιος Κωνσταντέλλος