Αρχική » Επικαιρότητα » Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ πιστοποιεί επιφάνειες χαλκού για χρήση κατά του κορωνοϊού

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ πιστοποιεί επιφάνειες χαλκού για χρήση κατά του κορωνοϊού

Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (Environmental Protection Agency – EPA) ανακοίνωσε ότι ορισμένα κράματα χαλκού παρουσιάζουν μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των ιών, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την λοίμωξη του Covid-19.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης, τα προϊόντα του Αντιμικροβιακού Χαλκού δύνανται να πωλούνται και να διανέμονται στην αγορά με την επισήμανση ότι εξοντώνουν τους ιούς όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους. Τα προϊόντα αυτά έχουν καταχωρηθεί για χρήση σε εθνικό επίπεδο και για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε πολύ ανθεκτικούς ιούς.
«Η παροχή νέων εργαλείων και πληροφοριών στους Αμερικανούς για την καταπολέμηση του ιού που προκαλεί την λοίμωξη Covid-19, είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Environmental Protection Agency – EPA» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Χημικής Ασφάλειας και Πρόληψης της Ρύπανσης της EPA, Michael Freedhoff. Eπίσης ανέφερε ότι, «η σημερινή δράση αποτελεί ένα ακόμα βήμα μπροστά στις προσπάθειες της EPA να αφουγκραστεί την επιστήμη και να προσφέρει αποτελεσματικά εργαλεία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας».


Σήμερα, η EPA ανακοινώνει την χορήγηση τροποποιημένης καταχώρησης στην «US Copper Development Association» (Ινστιτούτο Χαλκού Αμερικής) για έναν αναδυόμενο ισχυρισμό αντιμικροβιακής δράσης έναντι παθογόνου ιού που θα προστεθεί στον κατάλογο των Αντιμικροβιακών Κραμάτων Χαλκού, (Antimicrobial Copper Alloys-Group 1, EPA Reg. No. 82012-1) με περιεκτικότητα σε χαλκό τουλάχιστον 95,6%. Οι τροποποιημένες καταχωρήσεις, επιτρέπουν σε προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί στο παρελθόν να πραγματοποιήσουν αλλαγές στην ετικέτα τους (π.χ. αλλαγές αναφορικά με το τι ισχυρίζεται ότι κάνει το προϊόν, αλλαγές ως προς τις προφυλάξεις, καθώς και ως προς τις οδηγίες χρήσης).
Στις περιπτώσεις αυτές, η τροποποιημένη καταχώρηση λειτουργεί υπέρ της προώθησης του προϊόντος. Νέες δοκιμές αποτελεσματικότητας, που υποστηρίζονται από την US Copper Development Association και διεξήχθησαν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της EPA, έδειξαν ότι ορισμένα κράματα χαλκού με υψηλό ποσοστό χαλκού στην σύνθεσή τους, μπορούν να εξουδετερώνουν συνεχώς τους ιούς που έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Με βάση τις δοκιμές αυτές σε ανθεκτικούς ιούς, η EPA θεωρεί δεδομένο ότι αυτά τα προϊόντα θα εξαλείψουν το 99,9% του SARS CoV-2 που προκαλεί την λοίμωξη εντός δύο ωρών. Τα αντιμικροβιακά κράματα χαλκού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των χειρολαβών και των κουπαστών. Αυτά τα προϊόντα, από κράματα με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, θα προστεθούν στο παράρτημα «List N Appendix», τον κατάλογο αντι-ιικών προϊόντων του οργανισμού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συμπλήρωση του πρωτοκόλλου καθαρισμού και απολύμανσης, με στόχο την καταπολέμηση του SARS-CoV-2. (Για να βρείτε τα προϊόντα αυτά ανατρέξτε στην EPAs List N).
Η χρήση των προϊόντων Αντιμικροβιακού Χαλκού, συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά τις τυπικές πρακτικές ελέγχου μόλυνσης. Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC- Center Diseases Control) της πολιτείας και της Δημόσιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων προφυλάξεων, όπως είναι η χρήση της μάσκας, η κοινωνική απόσταση και ο αερισμός καθώς, σύμφωνα με το CDC, η λοίμωξη Covid-19 πιστεύεται ότι εξαπλώνεται κυρίως μέσω της στενής επαφής από άτομο σε άτομο.