ΥΔΡΟΘΕΡΜ: Πρωτοποριακά συστήματα δροσισμού με υδρονέφωση

Όταν ένα απαλό αεράκι αγγίζει το δέρμα μας, αισθανόμαστε ένα αίσθημα δροσιάς.
Αυτό οφείλεται στο ότι, ο αέρας εξατμίζει την υγρασία από το δέρμα μας, μέσω της θερμοκρασίας του σώματος μας. Αυτό ονομάζεται δροσισμός δια της εξατμίσεως. Ο δροσισμός μέσω υδρονέφωσης είναι ο πλέον οικολογικός και οικονομικός τρόπος δροσισμού εξωτερικών χώρων και όχι μόνο. Είναι η πιο σύγχρονη και οικονομική λύση για ψύξη, δροσιά σε εξωτερικούς χώρους. Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας. Το σύστημα της υδρονέφωσης λειτουργεί απλά και μόνο με νερό.
Η υδρονέφωση Hydrocooling, που διαθέτει στην ελληνική αγορά η «Υδροθέρμ» είναι ένα τεχνητό σύννεφο, «νέφος» νερού, το οποίο δροσίζει αλλά δεν βρέχει.
hydrotherm-2Στην πράξη, το νερό περνά μέσω μιας αντλίας υψηλής πίεσης, (70-100 bar) και μέσω μπέκ ψεκασμού, δημιουργούμε ένα νέφος που αποτελείται από πολύ λεπτά σταγονίδια νερο, με μέσο μέγεθος, μικρότερο των 5-10 μικρών.
Αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια νερού, εξατμίζονται, με αποτέλεσμα να απορροφούν την θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον μέσω του νέφους. Αυτή η εναλλαγή του νερού που εξατμίζεται προκαλεί μια πτώση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον, που είναι από 8 έως και 15°C ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η σχετική υγρασία είναι η ποσότητα της υπάρχουσας υγρασίας στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με την ποσότητα της υγρασίας που μπορεί να απορροφήσει και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το δυναμικό της ψύξης.
Όσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία, τόσο περισσότερο νέφος μπορεί να εξατμιστεί. Τα συστήματα δροσισμού, Hydrocooling είναι εγκατεστημένα στους υπόγειους σταθμούς του μετρό του Μιλάνου και του Σαντιάγκο της Χιλής.
hydrotherm-1
Τα συστήματα Hydrocooling, είναι κατάλληλα για δροσισμό σε υπαίθρια περιβάλλοντα, σε κατοικίες, βιομηχανικά, κτηνοτροφία, καλλιέργειες μανιταριών και σαλιγκαριών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης αποτελεσματικά σε πάρα πολλούς τομείς όπως, γήπεδα, πισίνες, πλαζ, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, υπαίθριες εκδηλώσεις, σκηνογραφικά εφέ, απομάκρυνση ιπτάμενων εντόμων και σκόνης, εξουδετέρωση δυσάρεστων οσμών και συντήρησης γεωργικών προϊόντων, ύγρανση φρούτων και λαχανικών κ.λπ.
Επίσης διατίθενται και τα νέα φορητά συστήματα υδρονέφωσης πλήρως ανεξάρτητα, με ένα ειδικό ανεμιστήρα χαμηλής στάθμης θορύβου 55 dB !! και αντλία υψηλής πίεσης, 70 bar και με αυτονομία από 3 έως 5 ώρες.