Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » Η WELTEC BIOPOWER κατασκευάζει εργοστάσιο βιοαερίου για Eλληνικό σφαγείο

Η WELTEC BIOPOWER κατασκευάζει εργοστάσιο βιοαερίου για Eλληνικό σφαγείο

Αποτελεσματική παραγωγή βιοενέργειας από προϊόντα αποβλήτων ζώων

Το καλοκαίρι του 2020, η WELTEC BIOPOWER θα ξεκινήσει την κατασκευή μονάδας βιοαερίου στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην πόλη της Βέροιας. Ο κύριος επενδυτής και διαχειριστής του εργοστασίου είναι ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα σφαγεία βοοειδών και χοίρων στην Ελλάδα. Το σύστημα 500 kW (κιλοβάτ) που σχεδίασε η WELTEC και ο Έλληνας συνεργάτης της ΤΕΤΩΡΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Α.Ε. που είναι εγκατεστημένος στα Μέγαρα, προγραμματίζεται να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ στα μέσα Νοεμβρίου 2020.
Η ποσότητα των ζωικών αποβλήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι μεγάλη και δεν αξιοποιείται εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με το ελληνικό ερευνητικό ινστιτούτο ΚΑΠΕ, τα υπολείμματα ζώων από την κτηνοτροφία και τη σφαγή ανέρχονται σε 17,5 εκατομμύρια τόνους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό αντιστοιχεί σε πιθανή χωρητικότητα βιοαερίου περίπου, 370 MW (μεγαβάτ). Επί του παρόντος, η εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα είναι περίπου 83 MW (μεγαβάτ). Στη νέα μονάδα βιοαερίου της WELTEC στη Βέροια, ορισμένοι από αυτούς τους αχρησιμοποίητους πόρους θα αξιοποιηθούν τώρα προς παραγωγή «ενέργειας». Κυρίως κοπριά βοοειδών και υπολείμματα επεξεργασίας κρέατος χρησιμοποιούνται στην αναερόβια χώνευση.

Εκτός από αυτά τα υποστρώματα, ο ανοξείδωτος χωνευτήρας χωρητικότητας 4.903 (m3) κυβικών μέτρων, θα περιέχει επίσης, λύματα από την παραγωγική διαδικασία του σφαγείου και λίπη. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από τις εκμεταλλεύσεις και το σφαγείο του ιδιοκτήτη, καθώς και από αγρότες στη γύρω περιοχή. Κατά την έναρξη της ιδιαίτερα αποτελεσματικής διαδικασίας αναερόβιας χώνευσης υπάρχει μια ξεχωριστή διαδικασία εκκίνησης. Οι πρώτες ύλες φορτώνονται πρώτα σε έναν τροφοδότη κινούμενου δαπέδου, χωρητικότητας 60 (m3) κυβικών μέτρων.
Τα στερεά υποστρώματα (όπως η φλούδα πορτοκαλιού) πρέπει πρώτα να επεξεργάζονται και στη συνέχεια να τεμαχίζονται περαιτέρω καθώς και να αναμειγνύονται με τα άλλα υλικά στο σύστημα MULTIMix. Αυτή η μάζα στη συνέχεια αντλείται και οδηγείται στον αντιδραστήρα προς χώνευση. “Μετά από την έξοδο των ζωικών πρώτων υλών από τον χωνευτήρα, τα υλικά πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με μια μονάδα παστερίωσης”, εξηγεί ο Alain Priser, διευθυντής πωλήσεων της WELTEC BIOPOWER.
Τέτοια μεμονωμένα σχεδιασμένα συστήματα απαιτούνται τώρα από Έλληνες επενδυτές προκειμένου να αξιοποιήσουν την ποικιλία των πρώτων υλών, κερδοφόρα και με κλιματολογικά ουδέτερο τρόπο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διπλασιαστεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το τρέχον 30, στο 60 τοις εκατό έως το 2030. Αυτός είναι ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος της Ελλάδας 2021 έως 2030 (NECP). Ένα ενδιάμεσο βήμα είναι να σταματήσουν τη λειτουργία τους, δεκατέσσερις σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Εκτός από το φυσικό αέριο, το αναδυόμενο κενό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να καλυφθεί κυρίως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα θα επενδύσει εννέα δισεκατομμύρια ευρώ σε αντίστοιχες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.
Η εγκατεστημένη χωρητικότητα για χρήση βιοαερίου και βιομάζας θα πρέπει να τριπλασιαστεί αυτή τη στιγμή, κάτι που θα διευκολυνθεί λόγω του ότι οι νέοι νόμοι δημιουργούν επενδυτική ασφάλεια για αυτό.
“Για παράδειγμα, οι Έλληνες φορείς εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν αυτά τα συστήματα στο δίκτυο κατά προτεραιότητα (σε σχέση με άλλες ΑΠΕ), να αγοράσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια και να το πληρώσουν σε καθορισμένες ελάχιστες τιμές”, εξηγεί ο Γιάννης Τετώρος, ο Έλληνας εταίρος της WELTEC.
Η ΤΕΤΩΡΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Α.Ε. και η WELTEC BIOPOWER συνεργάζονται για την ελληνική ενεργειακή μετάβαση από το 2007. Με 18 μονάδες εγκατεστημένες συμπεριλαμβανομένων των επεκτάσεων τους, είναι ο ηγέτης της αγοράς για μονάδες βιοαερίου στην Ελλάδα.
Με την έναρξη του νεότερου εργοστασίου στη Βέροια, ορισμένες μονάδες πιθανότατα θα ακολουθήσουν στο εγγύς μέλλον.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Ειδήσεις