Το ΒΕΠ βράβευσε τους μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Με εξαιρετική επιτυχία, στον κατάμεστο κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ πραγματοποιήθηκε από το ΒΕΠ την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 η τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών των  ΕΠΑΛ της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επισήμανε ότιτο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά είναι πρωτοπόρο στην ανάδειξη της Τεχνικής –Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Μαθητείας και να τη συνδέσει με την παραγωγή. Τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία του Υπουργείου με το Επιμελητήριο προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Παιδείας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ώστε να απαντά θετικά στον στόχο του ΒΕΠ, να αποτελέσει η Τεχνική Εκπαίδευση επιλογή και όχι ανάγκη.
«Αυτό θέλει πολλή δουλειά, αν αναλογιστούμε και τις νοοτροπίες που έχουν αναπτυχθεί και την ελληνική κοινωνία, νοοτροπίες που αλλάζουν πολύ αργότερα από τα πράγματα. Το υπουργείο άλλαξε τη δομή των ΕΠ.ΑΛ., εκπονεί νέα προγράμματα και εκδίδει νέα τεχνικά βιβλία, οργανώνουμε ενισχυτική διδασκαλία ενώ ειδική φροντίδα δείχνουμε για το τι θα κάνουν τα παιδιά με την αγορά εργασίας όταν πάρουν το πτυχίο».

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες του Πειραιά και απένειμαν επαίνους στους μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ της Π.Ε. Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος,  μεταξύ άλλων είπε:

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑΛ μετρούν κάθε χρόνο πολλές επιτυχίες στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι κομμάτι του μέλλοντος της χώρας μας, παρόλα αυτά όμως μένουν στο περιθώριο κάθε φορά που γίνεται αναφορά στους αριστούχους της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας.

Τα ΕΠΑΛ, ιδίως με τη νέα τους μορφή, είναι η απόδειξη πως η γνώση δεν έχει στεγανά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, πως δεν είναι μόνο κάποια επαγγέλματα που οδηγούν στην καταξίωση των νέων.
Τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν πρέπει να αισθάνονται μειονεκτικά, αλλά να διεκδικούν ισότιμα τα δικαιώματά τους στη γνώση, στη ζωή και στο μελλοντικό τους επάγγελμα.
Η ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί σημαντική συνθήκη εξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα της κρίσης, με αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, επομένως και με ανάσχεση της ανεργίας, που πλήττει ιδίως τη νεολαία μας…

Η Επαγγελματική-Τεχνική Εκπαίδευση είναι επιλογή και όχι ανάγκη.

Η σύνδεση της Επαγγελματικής – Τεχνικής Εκπαίδευσης με την παραγωγή πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όλων των συναρμόδιων φορέων».

Ο κ. Μιχάλαρος, κλείνοντας την ημερίδα, αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν, καθηγητές, μαθητές, γονείς, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες του Πειραιά, επεσήμανε ότι αυτή η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, είναι στα πλαίσια μιας σειράς ενεργειών υποστήριξης και αναβάθμισης της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης από το ΒΕΠ και, υποστήριξε, «ότι αυτή η διοργάνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο ώστε να αλλάξει η νοοτροπία ότι τα παιδιά των ΕΠΑΛ είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ είναι το μέλλον της χώρας», τόνισε και τέλος ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση για τους μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ Δυτικής Αττικής.