“Van της χρονιάς” τo νέο Fiat Doblo Cargo

fiat-dobloTo νέο Fiat Doblo Cargo βραβεύτηκε ως το Van της χρονιάς για το 2011 -με 128 από τους 168 βαθμούς, που ήταν η μέγιστη βαθμολογία- από μία επιτροπή 24 έμπειρων δημοσιογράφων επαγγελματικών οχημάτων, οι οποίοι εκπροσωπούν τον ίδιο αριθμό χωρών. Το σημαντικό αυτό βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τη σηματοδότηση της 63η επετείου της Διεθνής Έκθεσης Επαγγελματικού Αυτοκινήτου στο Ανόβερο, της πιο σημαντικής εμπορικής και βιομηχανικής έκθεσης στην Ευρώπη.
Το νέο Doblo Cargo είναι το πρώτο όχημα στην κατηγορία των μικρών van που διαθέτει ωφέλιμο όγκο και φορτίο αντίστοιχο με οχήματα μεγαλύτερων κατηγοριών, παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του. Είναι επίσης οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου και φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτό το όχημα αναπτύχθηκε από το στάδιο του σχεδιασμού ως ένα αυθεντικό επαγγελματικό αυτοκίνητο, όχι απλά ένα μικρό van αλλά ένα επαγγελματικό όχημα που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις επαγγελματικές αποστολές, χάρη στους 10 τύπους αμαξώματος και πάνω από 500 εκδόσεις που προκύπτουν από το συνδυασμό αμαξώματος, πίσω και πλευρικών θυρών και κινητήρων. Αποτελεί λοιπόν το ιδανικό επαγγελματικό αυτοκίνητο για τους επαγγελματίες οδηγούς που περνούν πολλές ώρες της ημέρας στο όχημά τους: στην κίνηση της πόλης με συχνές στάσεις, στη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων , αλλά και στις γρήγορες μετακινήσεις εκτός πόλης.
Κατασκευασμένο σε νέα πλατφόρμα, κατέχει πολλά ρεκόρ στην κατηγορία του: διαθέτει εσωτερικό μήκος μέχρι και 2,17 μέτρα, πλάτος ανάμεσα στους θόλους των τροχών 1,23 μέτρα, ωφέλιμο όγκο έως και 4,6 κυβικά μέτρα (5,4 κ.μ. εντός των επόμενων μηνών με το λανσάρισμα της έκδοσης με μακρύ μεταξόνιο και υπερυψωμένη οροφή – Maxi High Roof), ωφέλιμο φορτίο από 750 έως και 1000 κιλά, κατανάλωση καυσίμου 4,8 λίτρα/100 χλμ, 1250χλμ με ένα ρεζερβουάρ καυσίμου και εκπομπές CO2 μόλις 126 γρ/χλμ με τον κινητήρα των 90 ίππων 1.3 Multijet II Euro 5.
O καινοτόμος σχεδιασμός και οι γενναιόδωρες διαστάσεις του καθιστούν το νέο Doblo Cargo ως σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Το μπροστινό μέρος εκφράζει έντονη προσωπικότητα, οι πλευρικές γραμμές, οι έντονοι θόλοι των τροχών και το επιβλητικό πίσω μέρος δίνουν έμφαση στην προσβασιμότητα και την έκταση του χώρου φόρτωσης.
Μεγάλη γκάμα κινητήρων
Το νέο Doblo Cargo διατίθεται με 5 κινητήρες: βενζινοκινητήρα 95 ίππων 1.4, κινητήρα μεθανίου-βενζίνης 1.4 Turbo και τρεις κινητήρες πετρελαίου turbo (δεύτερης γενιάς 1.3 Μultijet 90 ίππων, 1.6 Multijet 105 ίππων και 2.0 Multijet 135 ίππων). Όλοι οι κινητήρες είναι Euro 5 με σύστημα Start&Stop και φίλτρο σωματιδίων στους πετρελαιοκινητήρες.
Μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή είναι η νέα έκδοση 120 ίππων 1.4 T-jet Natural Power, ο μόνος υπερτροφοδοτόυμενος κινητήρας διπλού καυσίμου μεθανίου/βενζίνης στην κατηγορία του που μπορεί να εγγυηθεί έως 750χλμ διαδρομής (έως 450χλμ με CNG καύσιμο και 300χλμ με βενζίνη) με κατανάλωση μόλις 4,9 κιλά μεθανίου ανά 100χλμ και 7,4 λίτρα/100χλμ βενζίνης και ωφέλιμο φορτίο έως 980 κιλά.
Μέχρι το τέλος του έτους, η γκάμα των κινητήρων θα επεκταθεί με τον νέο κινητήρα 90 ίππων 1.6 Multijet με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
Ασφάλεια και άνεση
Με σκοπό να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυναμική συμπεριφορά, η άνεση αλλά και η ενεργητική ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες οδοστρώματος και φορτίου, το όχημα έχει εξοπλιστεί με καινοτόμα μηχανικά χαρακτηριστικά όπως η πίσω ανάρτηση διπλών συνδέσμων διαθέσιμη με διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με την έκδοση. Το σταθερό και προβλέψιμο κράτημα στο δρόμο είναι εγγυημένο και από τη χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων για τη σταθερότητα, δηλαδή το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS) με ηλεκτρονικό κατανεμητή δύναμης φρεναρίσματος (ΕΒD) και κυρίως το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας (ESP) και την υποβοήθηση εκκίνησης από στάση σε ανηφόρα (Hill-Holder) που προσφέρεται στο βασικό εξοπλισμό του οχήματος.
Το νέο Doblo Cargo έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να επιτυγχάνει τα υψηλότερα επίπεδα παθητικής ασφάλειας, χάρη στο αμάξωμα ελεγχόμενης παραμόρφωσης, τους καινοτόμους μπροστινούς και πλευρικούς αερόσακους που προσφέρουν προστασία τόσο στο κεφάλι όσο και στο θώρακα. Επιπλέον, διαθέτει μια σειρά από μικρές έξυπνες λύσεις που μετατρέπουν την καμπίνα του οδηγού σε ένα κινητό γραφείο, όπως η εταζέρα κάτω από την οροφή, το ταμπλό εγγράφων στην κεντρική κονσόλα και πολλές πρακτικές θήκες αποθήκευσης. Το όχημα επίσης προσφέρει τεχνικές λύσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό που δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες άνεσης και βοηθούν στη διατήρηση της προσοχής στο δρόμο κατά τη διάρκεια της οδήγησης: αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν ένα σύστημα κλιματισμού ή αυτόματου κλιματισμού, cruise control, αισθητήρες στάθμευσης, ενσωματωμένο σύστημα Blue&Me hands-free, σύστημα πλοήγησης Blue&Me – TomTom και το καινοτόμο σύστημα eco:Drive Fleet Professional.