Αρχική » Συνεταιριστικά Νέα Υδραυλικών » ΠΟΣΕΥΔ » Το υψηλότερο σκαλί αξιοπιστίας στην αγορά κατέκτησε η ΠΟΣΕΥΔ

Το υψηλότερο σκαλί αξιοπιστίας στην αγορά κατέκτησε η ΠΟΣΕΥΔ

poseydathanas

– Εγκρίθηκε ο ισολογισμός χρήσης 2010 κατά τη γενική συνέλευση στις 14 Μαΐου

– Ήδη το 45% του τζίρου της το καλύπτει μετρητοίς


poseydathanas«Στη δυσκολότερη περίοδο της χώρας μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι από τις καταστάσεις να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας και της επιβίωσης, πλέον, με καθαρή σκέψη και αποφασιστικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Κώστας Αθανασόπουλος, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου στο ξενοδοχείο Novotel.
Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι πωλήσεις της ΠΟΣΕΥΔ το 2010 παρουσίασαν μείωση 15%. Όπως τονίστηκε, η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης της οικοδομικής δραστηριότητας, και η διοίκηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Επισημάνθηκε επίσης από τη διοίκηση, ότι «η ΠΟΣΕΥΔ, κατέκτησε το υψηλότερο σκαλί αξιοπιστίας στην αγορά, επειδή το 45% του τζίρου της, το καλύπτει μετρητοίς προς τους προμηθευτές και το κέρδος από την προεξόφληση ανήλθε στα 321.000 ευρώ για το 2010».
Η επερχόμενη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης από τη νέα χειμερινή περίοδο, οδήγησε τη διοίκηση της ΠΟΣΕΥΔ, σε συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς στην επέκταση συνεργασίας με προμηθευτές που διαθέτουν λέβητες, σόμπες και τζάκια που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα.
poseydproedr2Στη γενική συνέλευση, η οποία ενέκρινε τον ισολογισμό χρήσης 2010 της ΠΟΣΕΥΔ, προήδρευσαν -μετά από πρόταση της διοίκησης- οι Γρηγόρης Μουσουράκης (Χανιά) και Νίκος Αγγάνης (Αθήνα). Απουσίαζαν αντιπρόσωποι των συνεταιρισμών Βόλου, Γιαννιτσών, Μεγάρων, Σαντορίνης και Αλεξανδρούπολης.
Χαιρετισμό στο σώμα απήθυνε ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ Ηλίας Χούντας (ο πρόεδρος Γ. Κωνσταντέλλος ήταν απών, ευρισκόμενος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Μυτιλήνη).
Ο γ.γ. της ΟΒΥΕ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι επαχθείς όροι που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές της χώρας μας οδήγησαν την οικομία σε ύφεση πλήττοντας κυρίως τις κατασκευές.
Τόνισε ότι οι σ
poseydkosm2χέσεις της ΟΒΥΕ και της ΠΟΣΕΥΔ είναι πολύ καλές και δεν υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των συναδέλφων είτε είναι συνδικαλιστές, είτε συνεταιριστές και με ομοψυχία θα λυθούν τα όποια προβλήματα.
Κατέθεσε την άποψη ότι ο κλάδος πρέπει να στραφεί άμεσα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζοντας ότι ήδη η ΟΒΥΕ έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα και το ίδι
ο πρέπει να κάνει και η ΠΟΣΕΥΔ.
Τέλος ανέφερε ότι το 2012 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως έτος για τους συνεταιρισμούς. Η σχετική καμπάνια με τίτλο «οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις χτίζουν ένα καλύτερο κόσμο» έχει σκοπό να αναδείξει το ρόλο των συνεταιρισμών, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε το διοικητικό απολογισμό που παρουσίασε ο πρόεδρος Κώστας Αθανασόπουλος.
«Με καθαρή σκέψη και αποφασιστικότητα…»
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, σας καλωσορίζω στη γενική συνέλευση ισολογισμού της Ομοσπονδίας. Η παρουσία σας σήμερα μας δίνει χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει, ειδικά αυτό το διάστημα.
Στη δυσκολότερη περίοδο της χώρας μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι από τις καταστάσεις να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας και της επιβίωσης πλέον με καθαρή σκέψη και αποφασιστικότητα.
Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την οικονομική κρίση και την ύφεση, αλλά και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, που έχει φέρει την αγορά των ακινήτων και της οικοδομής σε πλήρη σύγχυση και απαξίωση, με αποτέλεσμα την καθίζησή της.

Οικονομικά
Για το 2010 είχαμε προϋπολογίσει ότι οι πωλήσεις της ΠΟΣΕΥΔ θα μειώνονταν κατά 10%, αλλά η οικονομική κατάρρευση που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα, έριξαν το ποσοστό αυτό στο 15%, σε ένα τζίρο περίπου στα 35.000.000, έναντι των 41.283.000 το 2009.
Το πιο σημαντικό όμως θέμα δεν είναι η μείωση του τζίρου. Αυτή ήταν αναμενόμενη και η Διοίκηση είχε λάβει τα μέτρα της ώστε να αντιμετωπισθεί. Σύμφωνα λοιπόν με τον ισολογισμό μας κατά το 2009, με χρέωση των καρτελών μας 52.180.000 ευρώ, το ανοικτό υπόλοιπο στις 31/12 ήταν 2.066.000 ευρώ, ενώ για το 2010 σε χρέωση 45.027.000 ευρώ, το αντίστοιχο υπόλοιπο μειώθηκε σε 1.612.000 ευρώ.
Επίσης, μειώσαμε δραστικά τα γενικά έξοδα της Ομοσπονδίας, όσο και τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Αυτό όμως που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η ΠΟΣΕΥΔ είναι το ποσοστό επισφάλειας των επιταγών που δεχόμαστε από τους συνεταιρισμούς. Γι’ αυτό και τα δύο τελευταία χρόνια επιμένουμε να τονίζουμε την επιτακτική αλλαγή της πιστωτικής πολιτικής προς τους πελάτες μας.
Η αγορά οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο μετρητοίς, και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Η ΠΟΣΕΥΔ κατέκτησε το υψηλότερο σκαλί αξιοπιστίας στην αγορά, επειδή ακριβώς το 45% του τζίρου της το καλύπτει μετρητοίς προς τους προμηθευτές και το κέρδος από την προεξόφληση ανήλθε στις 321.000 ευρώ για το 2010.
Για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το μέτρο των καλύτερων πληρωμών, το Δ.Σ. αποφάσισε να μειωθεί το πλαφόν του κάθε συνεταιρισμού στο 1/3 του περσινού του τζίρου, το οποίο αφορά τόσο το ανοικτό υπόλοιπο, όσο και τις άληκτες επιταγές.
Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε σκοπό να τιμωρήσουμε κανέναν. Θα πρέπει και εμείς όμως να αλλάξουμε όλοι μας τον τρόπο που δουλεύαμε τα προηγούμενα χρόνια, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην ηγετική θέση της αγοράς.
Εμπορικά
Κατά το 2010, ξεκίνησε η διάθεση προϊόντων των εταιριών Siemens, Wilo και Grundfos από την αποθήκη της ΠΟΣΕΥΔ, με σημαντικά οφέλη και στις τρεις εταιρίες, και αυτό σκοπεύουμε να το επεκτείνουμε επιλεκτικά και σε άλλες συνεργασίες. Λόγω της επερχόμενης αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης από τη νέα χειμερινή περίοδο, υπήρξε έντονη η συζήτηση για τα προϊόντα στερεών καυσίμων, όπως λέβητες, σόμπες ή τζάκια ξύλου και πέλετ. Σε συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους συνεταιρισμούς καταλήξαμε σε επέκταση της συνεργασίας μας με δύο ήδη προμηθευτές μας, την Sime και τη Saturn (για λέβητες), και τη συζήτηση με ιταλικά εργοστάσια, που αφορά κυρίως σόμπες και τζάκια ξύλου και πέλετ. Έτσι καλύπτουμε και τις τυχόν ανάγκες που θα έχουμε σε αυτόν τον τομέα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή μας συνέλευση».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΠΟΣΕΥΔ