Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Αθήνας μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα»

«Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Αθήνας μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα»

gs taa 1.jpg

Επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση στις 22/1/2007, με «πρωτόγνωρη» συμμετοχή συναδέλφων
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Αθήνας είναι μία αναγκαιότητα μέσα στη σκληρή πραγματικότητα και καθημερινότητα που ζουν οι συνάδελφοι.
Και ως τέτοια αναγκαιότητα, χρειάζεται  να υπάρξει προσδιορισμός της στρατηγικής του, χρειάζονται κοινές αποφάσεις από τις διοικήσεις του Συνδέσμου, του Συνεταιρισμού και του Ταμείου για την περαιτέρω πορεία του.
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας δεν θέλει να αντικαταστήσει το ασφαλιστικό ταμείο των συναδέλφων, είναι υποχρεωμένο όμως να παρέχει τις υπηρεσίες του σε συναδέλφους και συνταξιούχους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Διαπίστωση της γενικής συνέλευσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Συνδέσμου Αθηνών, στις 22/1/2007.
Διαπίστωση που συνοδεύτηκε και από την ευχάριστη ανακοίνωση ότι από πέρυσι εγγράφησαν 171 νέα μέλη στο Ταμείο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μελών στα 420 περίπου άτομα.
«Η προσπάθεια και άλλων εγγραφών θα πρέπει να συνεχιστεί όχι μόνο από τη διοίκηση του Ταμείου και τις υπηρεσίες του, αλλά από καθένα συνάδελφο ξεχωριστά. Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί θα γίνουμε», επισήμανε στην εισήγηση του διοικητικού απολογισμού ο πρόεδρος του Ταμείου Ευάγγελος Ντίνος.
Η συνέλευση ενέκρινε τον διοικητικό και ταμειακό απολογισμό καθώς και τον προϋπολογισμό του 2007.
gs taa 1.jpgΈδωσε επίσης τη δυνατότητα στη διοίκηση να προχωρήσει στη διαγραφή των μελών που οφείλουν συνδρομές 3 χρόνων, αφού πρώτα υπάρξει επικοινωνία μαζί τους και πίστωση χρόνου μέχρι τα τέλη Απριλίου, για το αν θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Αποφασίστηκε επίσης η αύξηση της ετήσιας συνδρομής από τα 25 ευρώ στα 35.
Η πρόταση της διοίκησης μιλούσε για ετήσια συνδρομή στα 50 ευρώ, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό μια και θεωρήθηκε υπερβολική η αύξηση κατά 100%.
Επίσης αποφασίστηκε η διοίκηση να συζητήσει την πρόταση του συν. Γιώργου Σταυριανάκη για ιδιωτική ασφάλιση των μελών, μέσω της συνδρομής τους.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη γενική συνέλευση, με την πλειοψηφία των συναδέλφων να τονίζει ότι ο ρόλος του Ταμείου δεν είναι η αντικατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης.
«Η κοινωνική ασφάλιση», επισήμαναν, «είναι ιερή και πρέπει να την υπερασπιστούμε. Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε -έμμεσα- τις ασκούμενες πολιτικές, που κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό σύστημα για να προστρέξουμε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες».
«Η δωρεάν δημόσια υγεία και ασφάλιση στα κράτη που είναι σοβαρά, ισχύει και είναι σωστή. Όμως εδώ, επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σοβαρό κράτος, οφείλουμε να δούμε ρεαλιστικά το ζήτημα και να εξετάσουμε το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης. Στα πλαίσια αυτά θέτω ως πρόταση τη διοργάνωση μίας σύσκεψης, στο προσεχές διάστημα, με όλα τα μέλη του Ταμείου, και δημοκρατικά να πάρουμε μία απόφαση υπέρ ή κατά της ιδιωτικής ασφάλισης», αντέτεινε ο συν. Σταυριανάκης.
Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησαν ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ Διονύσης Σβορώνος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών Θανάσης Στρουμπούλης και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΥΔΑΠ Διονύσης Κοκκαλιάρης.
Ο συν. Σβορώνος στο χαιρετισμό του μίλησε για την αναγκαιότητα υπάρξης του Ταμείου και την ανατροπή που επέρχεται στο ασφαλιστικό σύστημα των ΕΒΕ, λόγω του Π.Δ. 258/2005. Τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, αρχής γενομένης, από τις 29 Ιανουαρίου.
«Χθες», είπε, «ξύπνησε και η ΓΣΕΒΕΕ και κάλεσε σε σύσκεψη τις ομοσπονδίες για το ασφαλιστικό».
Ο συν. Στρουμπούλης υπογράμμισε ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι η συμμετοχή νέων συναδέλφων στη συνέλευση, μια και έτσι παίρνει κουράγιο η διοίκηση για να συνεχίσει το έργο της.
Τόνισε ότι ο σημαντικότερος ρόλος του Ταμείου είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, και όχι η αντικατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στα πλαίσια αυτά επανέλαβε την πρότασή του προς τη διοίκηση για τη διοργάνωση συναντήσεων με τους συνταξιούχους μια φορά το μήνα στα γραφεία του Ταμείου. «Να συζητάμε, να πίνουμε καφέ, να ανταλλάσουμε εμπειρίες και σκέψεις».
Ο συν. Κοκκαλιάρης δήλωσε ότι ο ΣΕΥΔΑΠ ανταποκρίθηκε σε κάποιες απαιτήσεις του Ταμείου, ενώ παρότρυνε τους συναδέλφους που δεν έχουν γραφτεί στο Συνεταιρισμό, να γίνουν μέλη. Ενημέρωσε επίσης τους συναδέλφους για το καινούργιο κατάστημα του  Συνεταιρισμού στην Παλλήνη, όπως και αυτό που ετοιμάζεται στη Μεσογείων.
Υπογράμμισε τέλος, ότι το ασφαλιστικό έχει εξελιχθεί σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο και γενικότερα τους ΕΒΕ. «Πρέπει όλοι να δώσουμε τον αγώνα μας» κατέληξε.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των συναδέλφων. Ο Γιώργος Σταυριανάκης, αναφορικά με το θέμα του ασφαλιστικού, δήλωσε υπέρμαχος του αριστερού τρόπου ομιλίας, αντίθετος όμως με το κλείσιμο των δρόμων ή τις σχετικές συγκεντρώσεις. «Υπάρχουν ευγενέστατα Ταμεία που το κράτος τα προστατεύει ως κόρη οφθαλμού, δίνοντάς τους και σχετικούς πόρους, π.χ. ταμείο μηχανικών. Με το ΤΕΒΕ όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Προτείνω λοιπόν επίθεση σε αυτά τα ταμεία, που με το έτσι θέλω παίρνουν πόρους από την κοινωνία».
Ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Γιώργος Αβράς, υπογράμμισε ότι πρέπει να διαγραφούν οι αντικαταστατικοί συνάδελφοι από το Ταμείο, οι οποίοι, όπως είπε, επηρεάζουν τη μερίδα και το εφάπαξ. Υποστήριξε ότι «όλοι μας πρέπει να αγκαλιάσουμε τη νέα διοίκηση του Ταμείου, να τους ενθαρρύνουμε, ακόμα και αν κάνουν κάποια λάθη».
Δήλωσε δε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή συναδέλφων στη συνέλευση, λέγοντας «είναι πρωτόγνωρη τέτοια συμμετοχή».
Ο Μιχάλης Κορδοπάτης ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Ταμείου για την εκδήλωση εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του και τις βραβεύσεις των παλιών μελών.
«Με τη βράβευσή μου, ένιωσα μια μικρή αμοιβή για τα χρόνια που έδωσα στο Ταμείο. Πίστεψα ότι υπάρχω. Οι διοικήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή τη στοργή προς τους συνταξιούχους».
Απευθυνόμενος δε προς το Σύνδεσμο, είπε ότι πρέπει να καλεί στις εκδρομές που διοργανώνει, όλους τους συνταξιούχους.
Ο Γιώργος Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι Σύνδεσμος και ΣΕΥΔΑΠ, καθένας με τον τρόπο του, στηρίζουν το Ταμείο και τις δράσεις του, και ότι είναι τιμή για τα όργανα του κλάδου η παρουσία των συνταξιούχων σε όλες τις εκδηλώσεις. Επισήμανε ακόμα ότι ο Σύνδεσμος έχει πάρει απόφαση (πριν 3 χρόνια) στις εκδρομές να συμμετέχουν και όλοι οι συνταξιούχοι.
«Απλά δεν στέλνουμε προσωπικές προσκλήσεις. Όταν γίνει γνωστή η διοργάνωση της εκδρομής μας, μέσα από τον Τύπο ή τις ανακοινώσεις στα καταστήματα του ΣΕΥΔΑΠ, μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή».
Τόνισε ότι η βοήθεια που παρέχει το Ταμείο προς τους συναδέλφους έχει και ηθικό έρεισμα και οικονομικό, είναι, όπως είπε, μία βοήθεια με βάση το ανθρώπινο στοιχείο, και ως τέτοια «θα πρέπει να στηρίξουμε τη δράση του Ταμείου».
Ο Διονύσης Σβορώνος και αφού περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την ομηρία κάτω από την οποία ζουν αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ, συνταξιούχοι και μισθωτοί, επισήμανε, και ως απάντηση σε λεγόμενα συναδέλφου, ότι το ζήτημα «δεν είναι να επιτεθούμε στα ευγενή ταμεία, αλλά να επιτεθούμε στις πολιτικές που στοχεύουν στην απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Ο Μανώλης Παγωνάκης τόνισε ότι τίποτα δεν κερδίθηκε χωρίς αγώνα. «Το Π.Δ. 258/2005 κατεδαφίζει το ασφαλιστικό μας σύστημα και δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει. Πρέπει να αγωνιστούμε, να σηκωθούμε από τις καρέκλες του σπιτιού μας».
Ο Κώστας Λάππας ζήτησε την αφύπνιση των συναδέλφων για την αλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.
«Έχουμε χρέος στα παιδιά μας να τους παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία.
Πρέπει να κλείσουμε τ’ αυτιά μας στα “παπαγαλάκια” και στους συνδικαλιστές που τα κάνουν πλακάκια με τις κυβερνήσεις, προς όφελος των λίγων».
Ακολουθεί ο διοικητικός απολογισμός που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ευάγγελος Ντίνος.

«Αγωνιζόμαστε ομαδικά για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους συναδέλφους μας»
Τόνισε στον απολογισμό της διοίκησης του Ταμείου, ο πρόεδρος Ευάγγελος Ντίνος
«Σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη ετήσια γενική συνέλευση του ταμείου μας και εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία και καλές δουλειές.
Συνάδεφοι, για μια χρονιά ακόμα τα πράγματα συνεχίζουν την ίδια απογοητευτική πορεία όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και γενικότερα για όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες.
Τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν και υπόσχονται οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν έχει πραγαμτοποιηθεί. Αντίθετα μάλιστα, ολοένα και αυξάνονται τα προβλήματα επιβίωσης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάνοντας τη ζωή μας δύσκολη και περισσότερο απαιτητική.
Ανεργία, ακρίβεια, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε.
Συνεχής αγώνας για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής έχοντας πάντα την αγωνία του αύριο, που κάθε άλλο παρά ευοίωνο προβλέπεται.
Εκτός από τα φορολογικά βάρη που συνεχώς μας φορτώνουν, προσπαθούν να κατεδαφίσουν και το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Ενοποίηση ταμείων με όλα τα παραλειπόμενα και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο. Παρεμβάσεις αντισυνταγματικές, καταστρατηγώντας όλα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.
Τίποτα πλέον δεν θεωρείται δεδομένο. Όλα κόβονται και ράβονται στα μέτρα τους. Αυξάνουν τις εισφορές μας και μειώνουν τις συντάξεις, το δε όριο συνταξιοδότησης ακαθόριστο όπως και για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Όλα αυτά συνάδελφοι και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρω γιατί τα διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά, δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια για άλλες δραστηριότητες.
Ας μην παρασυρόμαστε όμως συνάδελφοι στον αποπροσανατολισμό που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.
Εμείς σαν διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, χωρίς να παραβλέπουμε το πολιτικό σκηνικό, προσπαθούμε να δώσουμε μια ευχάριστη νότα στην σκληρή αυτή καθημερινότητα, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας.
Μέσα από ομαδική δουλειά αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο, κάτι που θα δώσει ικανοποίηση στο συνάνθρωπό μας και πιστεύω ότι κάτι καταφέρνουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο.
Όπως οργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, προσφέροντας βοήθεια σ’ όσους συναδέλφους την έχουν ανάγκη – δίνοντας κάποια ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Επίσης είμαστε κοντά στους συνταξιούχους που τους θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι μας, και δεν τους αφήνουμε να νιώσουν ότι τους ξεχάσαμε.
Στη συνέχεια συνάδελφοι θα αναφερθώ και στο έργο που επιτελέσαμε τη χρονιά που μας πέρασε.
Συνεδριάσαμε 11 φορές και όλες οι αποφάσεις που πήραμε ήταν ομόφωνες. Οι εγγραφές νέων μελών αυτή τη χρονιά αριθμούν 171, ήταν κάπως ικανοποιητικές, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται στην ενημέρωση που γίνεται στο συνάδελφο για το τι ακριβώς είναι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ο ρόλος του, τι προσφέρει και τι θα μπορούσε να προσφέρει αν είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή.
Γι’ αυτό συνάδελφοι καλό θα ήταν όλοι μας αλλά και ο καθένας ξεχωριστά να μεριμνήσουμε για την εγγραφή ολοένα και περισσοτέρων μελών, έτσι ώστε το Ταμείο να γίνει ακόμα πιο δυνατό.
Σας ενημερώνω ότι αποφασίσαμε οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιούνται την πρώτη Δευτέρα του μήνα και όχι Πέμπτη που ίσχυε μέχρι τώρα, γιατί πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί καλύτερα όλους μας.
Οικονομικές παροχές
Θα αναφέρω συνάδελφοι κάποιες από τις παροχές που προσφέραμε σε συναδέλφους μέσα στο 2006. Μπορεί η βοήθεια να μην ήταν τόσο μεγάλη οικονομικά, πιστεύουμε όμως ότι η χειρονομία είναι αυτή που μετράει και όχι το ποσό. Η ικανοποίηση του συναδέλφου για την ηθική συμπαράσταση που του προσφέρουμε δεν περιγράφεται με λόγια. Αυτό άλλωστε μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για το καλύτερο.
Προσφέραμε λοιπόν οικονομική βοήθεια λόγω ασθένειας σε έξι συναδέλφους, καλύψαμε ιατροφαρμακευτικά έξοδα σε άλλους επτά συναδέλφους και δώσαμε εφάπαξ συνταξιοδότησης σε πέντε συναδέλφους στους οποίους ευχόμαστε καλοφάγωτη και να είναι καλά.
Ακόμη για πρώτη φορά φέτος μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τους στέλνουμε σαν δωράκι στην ονομαστική τους γιορτή ένα καλάθι με τέσσερα κρασιά πίνοντας στην υγειά τους. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι όχι μόνο δεν τους ξεχάσαμε αλλά τους θέλουμε κοντά μας και να μας τιμούν με την παρουσία τους στα εκάστοτε καλέσματά μας.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Αρχίσαμε τη χρονιά με την κοπή της πίτας στην αίθουσα καλώντας μέλη και συνταξιούχους με τις οικογένειές τους.
Η καθιερωμένη πλέον συνεστίαση προς τιμή των συνταξιούχων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Μάιο στην ταβέρνα «Πρόποδες» στον Καρέα.
Πραγματοποιήσαμε επίσης μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεστίαση γιορτάζοντας τα 30 χρόνια ίδρυσης του ταμείου.
Ήταν πραγματικά μία ξεχωριστή γιορτή όπου τιμήσαμε τους ιδρυτές για την προσφορά τους.
Ακόμα σ’ αυτή τη συνεστίαση δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούν μετά από πολλά χρόνια παλιοί συνάδελφοι να συζητήσουν μεταξύ τους, αναπολώντας την πορεία του κλάδου στο χθες και το σήμερα.
Η ευχή όλων των παρευρισκομένων ήταν να γίνονται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις γιατί τιμούν τον κλάδο. Να είμαστε καλά λοιπόν να το επαναλάβουμε και στα 40 χρόνια.
Επίσης συμμετείχαμε όπως κάθε χρόνο στη γιορτή του παιδιού που έγινε στο θέατρο «Νέο Ριάλτο».
Πόροι του ταμείου
Συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τις εγγραφές και τις συνδρομές των μελών.
Η οικονομική ενίσχυση του συνδέσμου είναι πολύ σημαντική γιατί εκτός των άλλων καλύπτει και τα έξοδα λειτουργίας των γραφείων και τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε εδώ στο χώρο μας.
Σημαντική επίσης είναι και η βοήθεια από τον ΣΕΥΔΑΠ που καλύπτει οικονομικά όλες τις συνεστιάσεις που οργανώνουμε.
Ευχόμαστε να συνεχιστεί το ίδιο και ακόμα καλύτερα αυτή η οικονομική στήριξη από τα δύο όργανα του κλάδου μας.
Συνάδελφοι οι πόροι αυτοί που αναφέρουμε έδωσαν τη δυνατότητα στο Ταμείο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στους συναδέλφους μας.
Η μερίδα για το 2007 διαμορφώνεται στα 280,05 ευρώ.
Στόχοι του Ταμείου
Στόχος των μελών της Διοίκησης είναι εκτός των άλλων όλα τα μέλη του Συνδέσμου να γίνουν και μέλη του Ταμείου.
Επίσης στόχος και επιδίωξή μας είναι να καλύπτουμε το 100% της δαπάνης των εξόδων, των δικαιολογημένων ιατροφαρμακευτικών εξόδων μέχρι της αξίας της μερίδας.
Συνεχής μέριμνα των μελών της διοίκησης είναι όχι μόνο το πώς θα αυξήσουμε τα έσοδά μας, αλλά το πώς θα προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στους συναδέλφους που έχουν ανάγκη.
Σ’ αυτή όμως την προσπάθειά μας συνάδελφοι θα θέλαμε να έχουμε και τη δική σας βοήθεια. Πρώτον παρακαλούμε να είστε συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις σας προς το ταμείο και δεύτερο να ενημερώνετε τους συναδέλφους για το τι είναι το ταμείο, το ρόλο του και πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουν όλοι σ’ αυτό. Μόνο έτσι το Ταμείο θα είναι δυνατό και ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συναδέλφων.
Προτάσεις
Όπως θα θυμάστε συνάδελφοι στην προηγούμενη γενική συνέλευση είχαμε πει ότι θα αρχίσει η τροποποίηση καταστατικού. Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και πιστεύουμε μέσα στο 2007 θα ολοκληρωθεί.
Επίσης προτείνουμε αύξηση της ετήσιας συνδρομής, από 25 ευρώ να γίνει 50 ευρώ. Πιστεύουμε ότι είναι λογική η αύξηση και ότι θα συμφωνήσετε σ’ αυτό, αν συγκρίνετε τις αναλογίες προσφοράς που παρέχουμε.
Συνάδελφοι κλείνοντας το διοικητικό απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, σας επισημαίνω ότι κάναμε μια σωστή και καλή διαχείριση των οικονομικών του Ταμείου.
Δεν παραγνωρίζω ότι μπορούσαμε να προσφέρουμε περισσότερα. Πιστεύω όμως ότι εγώ όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του Δ.Σ. στη χρονιά που μας έρχεται να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα».