Αρχική » Επικαιρότητα » «Το φύλλο καύσης είναι η ταυτότητά μας». Επισημάνθηκε στη τακτική γ.σ. της «Εστίας», στις 20 Ιανουαρίου

«Το φύλλο καύσης είναι η ταυτότητά μας». Επισημάνθηκε στη τακτική γ.σ. της «Εστίας», στις 20 Ιανουαρίου

«Η σωστή συμπλήρωση του φύλλου καύσης από όλους τους συντηρητές που μπαίνουν στα λεβητοστάσια, πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, εάν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το επάγγελμά μας», τόνισε ο πρόεδρος της «Εστίας», Γιώργος Ζυγούμης, στην ετήσια γ.σ. του σωματείου.
Με την παρουσία 35 μελών, πραγματοποιήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της «Εστίας» την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου στο Ξενοδοχείο ΟΣΚΑΡ. Πρόεδρος της γ.σ. εξελέγη ο Φώτης Νανάς και γραμματέας ο Σταμάτης Ζάχος. Παρόντες στις εργασίες της γ.σ. και μέλη της «Εστίας» από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το Προεδρείο της γενικής συνέλευσης. Διακρίνονται από αριστερά οι συν. Σταμάτης Ζάχος (γεν. γραμματέας), Φώτης Νανάς (πρόεδρος) και Γιώργος Ζυγούμης (πρόεδρος της Εστίας)

Ο πρόεδρος της συνέλευσης, παίρνοντας τον λόγο, χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους. «Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους και υγεία στις οικογένειές σας. Το 2019, εύχομαι να είναι για όλους μας μια επίσης καλή χρονιά όπως ήταν και το 2018».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Εστίας, Γιώργος Ζυγούμης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Διοίκησης την χρονιά που πέρασε.

Ίδρυση της ΠΟΕΤΕΚ
Μας πήρε πολύ χρόνο η ίδρυση της Ομοσπονδίας μας. Τα καταφέραμε όμως, μέσα στο καλοκαίρι, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης αιρετής Διοίκησης της ΠΟΕΤΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης). Περισσότερα για την Ομοσπονδία θα σας πει στην συνέχεια και ο πρόεδρός της, ο συν. Δημήτρης Μπόμπος.

Φύλλο Καύσης
Ασχοληθήκαμε αρκετά σαν Διοίκηση με τα φύλλα καύσης που έστελναν συνάδελφοι, ή έρχονταν οι ίδιοι στα γραφεία του Σωματείου μας για υπογραφή. Τους ενημερώναμε για την σωστή συμπλήρωσή τους. Κάποιοι δήλωναν πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις μας για να γίνουν νόμιμοι. Πριν τις γιορτές, η Διοίκηση έστειλε επιστολές σε τρεις συναδέλφους, ο ένας δεν απάντησε, ο άλλος ήταν πρώην μέλος της «Εστίας» ο οποίος είχε κόψει φύλλο καύσης σε φωτοτυπία. Του ζήτησα την Άδειά του, μου είπε ότι την έχει και ότι θα μου την έφερνε, δεν το έκανε. Το εννιαμελές συμβούλιό μας, έχει πάρει απόφαση όταν διαπιστώνουμε παρατυπίες να στέλνουμε επιστολές και αν οι συνάδελφοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις μας, να προχωράμε σε εξώδικα. Κι αν χρειαστεί να το πάμε και πιο πέρα, θα το κάνουμε. Το θέμα, συνάδελφοι, είναι ότι πρέπει να βοηθήσετε όλοι. Όταν διαπιστώνουμε παρατυπίες, παραλήψεις, λάθη στα φύλλα καύσης, πρέπει να αντιδρούμε, ανεξάρτητα αν ο συνάδελφος είναι μέλος της Εστίας, άλλου Σωματείου ή είναι μηχανολόγος. Ό,τι φύλλο καύσης πέφτει στα χέρια σας και δεν είναι σωστά συμπληρωμένο, προσπαθήστε να το στείλετε στα γραφεία μας.
Σε ερώτηση συναδέλφου σχετικά με συναδέλφους που είναι τελείως παράνομοι και δεν συμπληρώνουν καν φύλλο καύσης τι θα πρέπει να κάνουν, ο πρόεδρος απάντησε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορούν να κάνουν κάτι και πως δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί. «Υπάρχουν συνάδελφοι», συνέχισε, «που δεν παίρνουν από το Σωματείο ούτε ένα φύλλο καύσης. Τις προάλλες ήρθε συνάδελφος στο Σωματείο, πλήρωσε την συνδρομή του και είπε, δεν θέλω να πάρω τα φύλλα καύσης που μου αναλογούν, έχω μπόλικα. Πρέπει να καταλάβουμε, εμείς πρώτα από όλα, ότι οφείλουμε να κόβουμε φύλλο καύσης σε κάθε εργασία που εκτελούμε. Μόνο τότε θα μπορέσει ο Κλάδος μας να γίνει δυνατός, αλλά και εμείς να ξεχωρίζουμε από τους αεριτζήδες. Κι αυτό γιατί και ο αεριτζής μπορεί να κόβει 10-20 φύλλα καύσης, χωρίς όμως να προσπαθεί, όπως εμείς, να αλλάξει προς το καλύτερο το επάγγελμά μας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι συνάδελφοι τις εργασίες της γενικής συνέλευσης

Το Σωματείο μας κάνει ό,τι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς δεν έχει βοήθεια από την Περιφέρεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ασκώντας το επάγγελμά μας, συναντάμε διάφορα λεβητοστάσια τα οποία είναι επικίνδυνα και για τους πελάτες μας και για μας τους ίδιους. Πρέπει σιγά σιγά, όλοι μαζί, κάποια πράγματα να τα αλλάξουμε. Θεωρώ ότι ο καθένας μας έχει μια ιστορία να διηγηθεί για κάποιο λεβητοστάσιο που πήγε και έφυγε κρίνοντας ότι τα πράγματα ήταν επικίνδυνα. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, δεν είναι να σηκωθούμε απλά να φύγουμε. Πρέπει να επικοινωνήσουμε με κάποιο αρμόδιο φορέα, είτε με την Πυροσβεστική είτε με την Περιφέρεια και να το καταγγείλουμε».
Σε αυτό το σημείο, κάποιοι συνάδελφοι αναρωτήθηκαν αν θα ήταν καλύτερο, οι καταγγελίες αυτές να γίνονται από το Σωματείο και όχι από μεμονωμένα μέλη.
Παράλληλα, συνάδελφος από την επαρχία, αναφέρθηκε σε ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετώπισαν:
«Ξαφνικά πριν δύο μήνες, εμφανίστηκε στο Σωματείο μας ένας συνάδελφος για να προμηθευθεί φύλλα καύσης. Η γραμματέας μας τον ενημέρωσε ότι πρέπει να σφραγιστούν όλα τα φύλλα του μπλόκ. Διαμαρτυρήθηκε, ισχυριζόμενος ότι στην εφορία του είπαν ότι είναι παράνομη η σφράγιση των φύλλων καύσης από το σωματείο. Η υπάλληλός μας δεν του έδωσε ασφράγιστα φύλλα και ο συν. έκανε πολύ μεγάλη φασαρία. Τον πήρα κι εγώ τηλέφωνο, τον κάλεσα και στο πειθαρχικό συμβούλιο του Σωματείου μας, αλλά δεν ήρθε».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συν. Δημήτρης Μπόμπος (Πρόεδρος ΠΟΕΤΕΚ).
«Μετά από αγώνα και δικό μας και συναδέλφων από τα άλλα σωματεία της επαρχίας, ιδρύθηκε η Ομοσπονδία μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι να προχωρήσουμε το θέμα των Αδειών. Το πρόβλημά μας όμως είναι ότι με την ίδρυση της Ομοσπονδίας, ξεκίνησε και η δουλειά μας και ο χρόνος μας ήταν, και είναι ακόμα, περιορισμένος. Έχουμε δώσει εντολή σε κάποιους να σπρώξουν όσο μπορούν το θέμα των Αδειών. Οι εξετάσεις προχωρούν. Θα υπάρξει και ένα ακόμα γκρουπ για να καλύψουμε και τους χαλκιδαίους συνάδελφους.
Είχαμε μια συνάντηση στο Υπουργείο για να εκθέσουμε στους αρμόδιους τα αιτήματά μας. Δεν έχουμε όμως ακόμα κάτι συγκεκριμένο να σας πούμε.
Κάποιες επιστολές που έχουμε αποφασίσει να στείλουμε σε αρμόδιους φορείς, δεν καταφέραμε ακόμη να τις στείλουμε. Στην Περιφέρεια δεν καταφέραμε ακόμη να πάμε. Να πέσει λίγο η δουλειά και θα πάμε. Σιγά σιγά θα γίνουν όλα όσα έχουμε αποφασίσει».
Στην συνέχεια, τον λόγο πήραν συνάδελφοι, αναφέροντας:
– Η Αλεξανδρούπολη, που έχει 80.000 περίπου κατοίκους και δεν υπάρχει ακόμη φυσικό αέριο, εξυπηρετείται από 8 μόνο συντηρητές καυστήρων.
– Σχετικά με τις θεωρήσεις των ληγμένων Αδειών, έχει κατατεθεί πρόταση να μπορούν οι συνάδελφοι να τις ανανεώσουν πληρώνοντας το πρόστιμο των 200,00 ευρώ και από εκεί και πέρα ο κάθε συνάδελφος να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να δώσει για Άδεια αερίου ή να παραμείνει στο πετρέλαιο. Η Περιφέρεια, προκειμένου να μην μπερδευτούν τα πράγματα, προτείνει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.
– Υπάρχουν κάποια προβλήματα όπως π.χ. το φύλλο καύσης, με τα οποία φαίνεται ότι είναι προτιμότερο να ασχοληθεί η Ομοσπονδία και όχι το κάθε Σωματείο από μόνο του, καθώς δεν έχει εικόνα για το πώς κινούνται τα άλλα σωματεία για το ίδιο θέμα. Ένα άλλο θέμα που προτάθηκε ότι πρέπει να απασχολήσει την Ομοσπονδία, είναι να συγκεντρώσει όλα τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία – μέλη της.
– Το φύλλο καύσης είναι η ταυτότητα του τεχνικού καύσης και πρέπει πάση θυσία να περιφρουρηθεί.


Σχολιάζοντας τα θέματα που έθεσαν οι συνάδελφοι, ο πρόεδρος, Γιώργος Ζυγούμης, ανέφερε:
«Θεωρώ ότι η Ομοσπονδία, πρέπει να ζητήσει από τις Περιφέρειες να κάνουν τακτικούς ελέγχους στα λεβητοστάσια.
Θα σας αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη εδώ στην Αθήνα πριν έξι περίπου μήνες: Ένας λεβητοποιός, πούλησε σε μια πελάτισσά μου έναν λέβητα, τον οποίο ονόμαζε λέβητα συμπύκνωσης. Της πούλησε έναν λέβητα χωρίς πιστοποίηση, χωρίς τίποτα, μια κατασκευή δική του μεταλλική που την ονόμαζε λέβητα συμπύκνωσης. Η γυναίκα, βλέποντας να παραμένει ίδια η κατανάλωση, κάλεσε αυτόν που της είχε πωλήσει τον λέβητα. Της είπε ότι αυτό που έφταιγε ήταν ότι η καμινάδα είχε νερά, έβγαλε τα ελατήρια και την διαβεβαίωσε ότι ήταν όλα εντάξει. Έκανα καταγγελία, μαζί με την πελάτισσά μου, στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια πήγε στο σπίτι της, δεν έλεγξε τίποτα, δεν μέτρησε τίποτα και αποχώρησε. Μετά από μια ώρα ο λεβητοποιός βρέθηκε στο σπίτι της κυρίας, της ζήτησε συγνώμη και της επέστρεψε τα χρήματα που είχε πληρώσει για τον λέβητα… Μία από τις πρώτες ενέργειες της Ομοσπονδίας μας, συνάδελφοι, πρέπει να είναι πώς θα καταφέρει να μαζέψει τους παράνομους που υπάρχουν στην αγορά.
Παλιότερα, ο νόμος προέβλεπε σε ελέγχους σε λεβητοστάσια, εκτός από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, να παραβρίσκεται και συντηρητής καυστήρων.
Πρέπει, συνάδελφοι, σιγά σιγά να αναβαθμίσουμε το επάγγελμά μας. Η Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς. Η Εστία έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις και εύχομαι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Το 99% των μελών μας, έχουν άδειες αερίου. Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι πρέπει να συμπληρώνουμε πάντα το φύλλο ελέγχου, γιατί αν συμβεί κάτι και έρθει η Πυροσβεστική ή ο οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, δεν θα μας πιστέψει κανείς, αν ισχυριστούμε ότι δεν κάναμε εμείς την δουλειά, την στιγμή που έχουν ενημερωθεί από τον διαχειριστή για το όνομά μας. Συμπληρώνοντας το φύλλο καύσης, υπάρχει η απόδειξη για το ποιος έκανε και την συντήρηση.

Στιγμιότυπο από την κοπή της πίτας. Ο συν. Σταμάτης Ζάχος ήταν ο τυχερός που βρήκε το φλουρί, κερδίζοντας μια ετήσια συνδρομή

Στην συνέχεια, ο ταμίας διάβασε τον ταμειακό απολογισμό, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που υπάρχουν φτάνουν οριακά για τα ενοίκια του γραφείου μας.
Η γ.σ. ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των πεπραγμένων και του ταμιακού απολογισμού. Ακολούθησε η κοπή της πίτας, με τυχερό τον συνάδελφο Σταμάτη Ζάχο που κέρδισε το φλουρί.