Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Το επάγγελμά μας δεν είναι κλειστό»

«Το επάγγελμά μας δεν είναι κλειστό»

Επιστολή του προέδρου της Αθήνας στα ΜΜΕ
Για το θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελματών και δη του υδραυλικού, που μεταξύ των άλλων έκαναν σημαία τους το προηγούμενο διάστημα τα τηλεοπτικά μέσα της χώρας μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών Θανάσης Στρουμπούλης, με δήλωσή του στα ΜΜΕ τόνισε τα εξής:
«Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να διατυπώσω ορισμένες παρατηρήσεις επί όσων αναφέρετε για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Και συγκεκριμένα, του επαγγέλματος του υδραυλικού.
Το επάγγελμά μας, δεν είναι κλειστό. Αντιθέτως είναι ανοιχτό, έως ορθάνοιχτο θα σας έλεγα, αφού ο καθένας, λόγω της έλλειψης ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, μπορεί ανεξέλεγκτα να το ασκεί.
Για την ενημέρωσή σας και κατ’ επέκταση την ενημέρωση του κοινού, σας αναφέρω ότι για την άσκηση του επαγγέλματος του υδραυλικού απαιτείται η απόκτηση σχετικής άδειας και η έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία, κάτι το οποίο ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι ενδιαφερόμενοι για την άσκηση του επαγγέλματος του υδραυλικού συμπολίτες μας, μπορούν να φοιτήσουν σε σχολές του ΟΑΕΔ, του υπουργείου Παιδείας ή σε ιδιωτικά ΙΕΚ για την απόκτηση του σχετικού πτυχίου και εν συνεχεία, της ανάλογης άδειας από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας υδραυλικός άλλης ευρωπαϊκής χώρας, μπορούσε πάντα να έρθει στην Ελλάδα και να ασκήσει το επάγγελμα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα είχε τα απαραίτητα προσόντα – δικαιολογητικά, τα οποία ελέγχουν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.
Υπό την έννοια αυτή, δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης, γιατί απλά το επάγγελμά μας δεν ήταν και δεν είναι κλειστό. Χιλιάδες νέα παιδιά, σήμερα, σπουδάζουν για να γίνουν υδραυλικοί, αφού δεν υφίσταται κανενός είδους περιορισμός στον αριθμό των αδειών που θα εκδοθούν.
Έτσι η όλη συζήτηση είναι άνευ περιεχομένου, εκτός αν το ζητούμενο είναι να φτάσουμε στο σημείο να πούμε, ότι ο κρεοπώλης της Γαλλίας, για παράδειγμα, μπορεί, πλέον, να έρχεται στην Ελλάδα για να κάνει τον υδραυλικό χωρίς κανέναν περιορισμό και έλεγχο, εντασσόμενος πλήρως στη ρήση του Γιάννη Τσαρούχη «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Κι επειδή φαντάζομαι ότι κανένας μας δεν θα το ήθελε αυτό, ελπίζω να μην μιλάτε για τέτοιου είδους απελευθέρωση των επαγγελμάτων».