Γκαράζ-στέγαστρο χώρου στάθμευσης αυτοκινήτου και ενεργειακός κόμβος με ηλιακό σύστημα TiSUN

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών αλλά και μονάδων hospitality έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το πρόβλημα εύρεσης του ιδανικού σημείου για την τοποθέτηση των ηλιακών τους συλλεκτών.
andrianostheux-belgienΤα στέγαστρα των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων θα μπορούσε να είναι μια συχνή επιλογή, δεδομένου ότι προσφέρουν μια οπτικά ελκυστική ένταξη των συλλεκτών στο στέγαστρο, και ταυτόχρονα παραμένει ελεύθερη η βασική στέγη του κτιρίου. Επιπλέον, το ηλιακό σύστημα στο στέγαστρο του γκαράζ αυτοκινήτων έχει δύο χρήσεις: το στεγασμένο γκαράζ προσφέρει ιδανική κάλυψη για τα οχήματα και προσφέρει στο σπίτι μακροπρόθεσμη και φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας για ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση χώρου.
Το γηροκομείο “Le Home Franchimontois CPAS Theux” βασίζεται στο ηλιακό σύστημα που είναι τοποθετημένο στο στέγαστρο του γκαράζ, για αποδοτική θέρμανση των 55 δωματίων του από το 2010.
Ένα ηλιακό σύστημα με εμβαδόν συλλεκτών 54 τ.μ. δίπλα στο γηροκομείο της πόλης Theux στο Βέλγιο παρέχει το ζεστό νερό για ντους και τα λουτρά για περίπου 60 άτομα. Οι συλλέκτες TiSUN που έχουν τοποθετηθεί πάνω στη στέγη καλύπτουν περίπου το 60 τοις εκατό  των απαιτήσεων των ενοίκων, σε ζεστό νερό. Η καθημερινή ζήτηση ζεστού νερού του γηροκομείου είναι περίπου 1500 λίτρα. Η θερμική αποθήκευση του συστήματος περιλαμβάνει ένα δοχείο Pro-Clean των 1000 λίτρων με διαστρωμάτωση και δύο δοχεία αδρανείας 1000.
“Το ηλιακό σύστημα TiSUN έχει εγκατασταθεί ως μέρος της επέκτασης του γηροκομείου», εξηγούν από την Sanutal, συνεργάτη της TiSUN στο Βέλγιο, η οποία επέβλεψε την υλοποίηση του έργου. “Κατά την εγκατάσταση ενός ηλιακού συστήματος σε ένα κτίριο, η διάρκεια ζωής της στέγης πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς και οι μελλοντικές ανακαινίσεις που μπορεί να απαιτηθούν. Υπό αυτή την έννοια το στέγαστρο χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα, καθώς σπάνια χρειάζεται ανακαίνιση. “Οι συλλέκτες για τα στέγαστρα γκαράζ συνήθως κατασκευάζονται σύμφωνα με το εκάστοτε απαιτούμενο μέγεθος. “Για το στέγαστρο στο Theux έχουν εγκατασταθεί συλλέκτες TiSUN FA 3/6. Αυτοί οι συλλέκτες των 18 m² έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα να κατασκευάζονται σε μια ενιαία μονάδα, έτσι συλλέγεται περισσότερη ηλιακή ενέργεια που χρησιμοποιείται ως θερμότητα.
Η ενσωμάτωση της TiSUN συλλεκτών σε ένα υπόστεγο αυτοκινήτου εισάγει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση στην τοποθέτηση συλλεκτών σε στέγες των σπιτιών και μονάδων hospitality σε όλες τις κλιματικές ζώνες. Λόγω της στιβαρής κατασκευής, οι συλλέκτες TiSUN μπορούν να αντέξουν όγκο χιόνιου πάνω από 300 kg / m². Στην Ελλάδα, τα προηγμένα ηλιοθερμικά συστήματα TiSUN Αυστρίας αντιπροσωπεύει μία από τις πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ηλιοθερμίας. Η εταιρία «Ανδριανός» διαθέτει τα ολοκληρωμένα συστήματα για την αξιοποίηση της ηλιοθερμικής ενέργειας TiSUN, εταιρείας γνωστής για πάνω από δύο δεκαετίες ως ο ειδικός της Ευρώπης στην ηλιακή θέρμανση, η οποία τα αναπτύσσει και τα παράγει.  Η εταιρία «Ανδριανός», με βαθιά γνώση στο αντικείμενο, πιστοποιημένη με ISO 9001:2008 και ISO 14001:2004 (όπως άλλωστε και η TiSUN), έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες εγκαταστάσεις συστημάτων TISUN πανελληνίως, και έχοντας αναπτύξει πρόσφατα το τμήμα επιστημονικής υποστήριξης, είναι σε θέση να μελετήσει, να σχεδιάσει και να προτείνει ιδανικές λύσεις για κάθε περίπτωση, όπως την πιο πάνω αναφερόμενη, που εφαρμόζεται ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και αποτελεί ταυτόχρονα την πιο αποδοτική επένδυση για τους ιδιοκτήτες.