Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Την απόσυρση του Π.Δ. 258/2005 που ενοποιεί τον ΟΑΕΕ ζήτησαν οι υδραυλικοί της Αθήνας

Την απόσυρση του Π.Δ. 258/2005 που ενοποιεί τον ΟΑΕΕ ζήτησαν οι υδραυλικοί της Αθήνας

asfalistiko 2.jpg

asfalistiko 2.jpgΠροσανατολισμός για άμεση κινητοποίηση
Την αντίθεσή τους στο ΠΔ 258/2005 που ενοποιεί από 1/1/2007 τα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ και επιφέρει (με αποδεδειγμένα στοιχεία) μείωση των συντάξεων έως 30% και υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εξέφρασαν οι υδραυλικοί της Αθήνας σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου, στις 11 Δεκεμβρίου του 2006.
Παράλληλα μίλησαν για την ανάγκη άμεσων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας από τη ΓΣΕΒΕΕ και τις λοιπές συνδικαλιστές ομοσπονδίες, προκειμένου να υπάρξει άμεση απόσυρση του διατάγματος.
Ενός διατάγματος, που όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Στρουμπούλης, κρατιόταν κρυφό από την κυβέρνηση, τον ΟΑΕΕ και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006.
«Εμείς το μάθαμε όταν εκδόθηκε, και η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Κάναμε παράσταση στον διοικητή του ΟΑΕΕ, ο οποίος, μάλιστα, μας ρώτησε πού ήμασταν (από την άποψη της αντίδρασης) τόσο καιρό», τόνισε, για να προσθέσει ότι έστω και αργά, η ΓΣΕΒΕΕ έκανε στροφή 180 μοιρών, «αφού μετά τους επίσημους υπολογισμούς που έγιναν από το ΒΕΑ και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕΕ, και με τους οποίους υπολογισμούς αποδεικνύεται του λόγου το αληθές για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών, ζήτησε την απόσυρσή του. Για πρώτη φορά, όλες οι παρατάξεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ομοσπονδίες, συμφωνούν σε κάτι, χωρίς να βάζουν άλλες παραμέτρους. Ζητούμενο λοιπόν η άμεση αγωνιστική δράση που πρέπει να δείξουμε, για να μην περάσει αυτό το Π.Δ. που θα θέσει -εκτός των άλλων- ζητήματα επιβίωσης στους συναδέλφους».
Κατά τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συναδέλφων εκφράστηκε η έκδηλη ανησυχία τους για τα όσα έρχονται, ενώ ακούστηκαν και σκέψεις για νέες μορφές κινητοποιήσεων και δράσεων, όπως για παράδειγμα, «υπό την αιγίδα της ΓΣΕΒΕΕ να μην πληρώσουν, για ένα τετράμηνο, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ τις ασφαλιστικές τους εισφορές».
Ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ Διονύσης Σβορώνος μίλησε για «επαναστατική γυμναστική της ΓΣΕΒΕΕ στο παρά πέντε με την κριτική εισήγηση που άσκησε στον υπουργό Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη στη σύσκεψη της ΟΒΣΘ στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον των Ελλήνων είναι άδηλο λόγω της έλλειψης της κοινωνικής ασφάλισης και της παιδείας που παρατηρούνται».
Στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε και στο μέγα πρόβλημα της μη κάλυψης του κόστους σειράς προληπτικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους, που συζητούν κυβέρνηση, ΟΑΕΕ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την εισήγηση του προέδρου του Συνδέσμου Αθηνών Θανάση Στρουμπούλη στην πραγματοποιηθείσα σύσκεψη:
«Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις των ΕΒΕ για το Π.Δ. 258/2005 που ενοποιεί τα ταμεία ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ, πραγματοποιήθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ στη Θεσσαλονίκη, ημερίδα για το ασφαλιστικό παρουσία του υπουργού Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος άδραξε της ευκαιρίας να δημαγωγήσει ασύστολα, παρουσιάζοντας το μαύρο ως άσπρο.
Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Έκανε αναφορά για την ύπαρξη του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης δίπλα στο δημόσιο και άλλα. Με λίγα λόγια ο υπουργός είπε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ότι εμείς, οι ΕΒΕ, αδικούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης που θέλει την εξυγίανση του ασφαλιστικού μας οργανισμού, μέσω της ενοποίησης των ταμείων μας. Κάλεσε και τη ΓΣΕΒΕΕ να συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό. Το αρνήθηκε αυτό η ΓΣΕΒΕΕ.

pinakas bea.jpg
Βέβαια ο υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου για τις ευθύνες της πολιτικής την οποία ο ίδιος υπηρετεί και η κυβερνησή του και που οδήγησαν τα ταμεία σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση με τα τεράστια ελλείμματα, γιγαντώνοντας ταυτόχρονα τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης και υγείας, σπρώχνοντας καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο υπουργός επικέντρωσε την ομιλία του στο πώς θα ικανοποιήσει αυτούς που τον άκουγαν, θέλοντας προφανώς να πνίξει τις όποιες αντιδράσεις και να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό.
Παρουσίασε το Π.Δ. 258/2005 σαν μια αναγκαιότητα για τον ασφαλιστικό μας οργανισμό.
Βέβαια απέκρυψε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Π.Δ. είναι η κορύφωση αλλεπάλληλων νόμων και διατάξεων που ψήφισαν η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή, που κυριολεκτικά θα γκρεμίσει ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό περιεχόμενο του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο υπουργός απέκρυψε ότι από 1/1/07 που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα αυξηθούν οι εισφορές έως και το διπλάσιο. Απέκρυψε ότι θα έχουμε μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% σε όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/09.
Ο υπουργός δεν τόλμησε βέβαια να ομολογήσει ότι τα τεράστια ελλείμματα των ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ που αγγίζουν τα 700 εκ. ευρώ φορτώνονται στους ασφαλισμένους, επειδή το κράτος σταματά να χρηματοδοτεί τον ασφαλιστικό μας οργανισμό.
Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για τα θεσμοθετημένα χρήματα που όφειλαν και ακόμα οφείλουν οι κυβερνήσεις τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη.
Μόνο για το ΤΕΒΕ η χρηματοδότηση από 45% που ήταν πριν 20 χρόνια, τώρα έχει φτάσει στο 10,7% για τον ΟΑΕΕ.
Πρέπει να μάθετε ακόμη συνάδελφοι ότι με το Π.Δ. 258/2005 αυξάνονται επιπλέον οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές κλάσεις, χωρίς να αυξάνονται και οι συντάξεις.
Θυμίζουμε ότι με το πέρασμα από τη μία ασφαλιστική κλάση στην άλλη, ταυτόχρονα γίνεται και αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές πέρα από την καθιερωμένη χρονιάτικη που μέχρι τώρα είναι στο 10% περίπου.
Το Π.Δ. δεν μιλάει για το ύψος των εισφορών ασφάλειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα πληρώνουμε όπως και τι επίπεδο παροχών πρόνοιας και υγείας θα απολαμβάνουμε.
Στη Θεσσαλονίκη και κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός χειροκροτήθηκε από τους ημέτερους όταν είπε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας.
Ρωτάμε τον υπουργό και την κυβέρνηση της Ν.Δ., διαφωνούν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθημερινά μιλάει για σύνταξη στα 70;
Ήδη 6 κράτη της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.
Ο Κ. Μητσοτάκης, επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., είναι που παροτρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και να αυξήσει τα όρια ηλικίας στα 70. Φυσικά αυτός δεν έχει δουλέψει σε οικοδομή ποτέ. Ο κ. Αναλυτής, στέλεχος δικό τους είναι,  τα ίδια είπε.
Δεν γνωρίζω τους λόγους που η ΓΣΕΒΕΕ έκανε 180 μοίρες στροφή στις θέσεις της για το ασφαλιστικό, αλλά ελπίζουμε ότι είναι ειλικρινής και δεν μας κοροϊδεύει και ότι δεν θα αλλάξουν στην πορεία.
Είναι γεγονός όμως ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει καμία συνδικαλιστική παράταξη που να διαφωνεί για τα προβλήματα που επιφέρει το Π.Δ. 258/2005.
Όταν μιλούσαμε πιο παλιά για το αβέβαιο συνταξιοδοτικό μέλλον των μετά του ’93 ασφαλισμένων, κάποιοι γελούσαν γιατί θεωρούσαν ότι δεν τους άγγιζε το θέμα.
Σήμερα, λοιπόν, η νέα νομοθεσία αγγίζει (αρνητικά) τους πάντες. Και τους πριν και τους μετά το ’93 ασφαλισμένους.
Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για 30% μείωση της σύνταξης.
Πέρα από αυτό, όλοι ακούσαμε για το μίνι ασφαλιστικό.
Για τις παροχές που υποχρεούται να έχει το Ταμείο προς τους ασφαλιζόμενους και τις οικογένειές τους.
Τα πράγματα αυτά αλλάζουν, προς το χειρότερο.
Ακούσατε, φαντάζομαι, ότι πολλές εξετάσεις που αφορούν την προληπτική ιατρική, δεν θα καλύπτονται.
Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό, είναι ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα ξέρει πόσα λεφτά θα πληρώνει το δίμηνο για την ασφαλιστική του εισφορά.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τυχαίο.
Όλα αυτά πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε αναλογιστική μελέτη, όπως προέβλεπε ο αρχικός νόμος για την ενοποίηση το 1999.
Γι’ αυτό λέμε ότι το Π.Δ. 258/2005 αποτελεί μία πρόχειρη απόπειρα να τακτοποιήσουμε το θέμα, και ότι ηθελημένα (γνωρίζοντας δηλαδή ότι το διάταγμα δεν θα εξυπηρετήσει τους ΕΒΕ), όλη αυτή την 7ετία το απέκρυψαν και το άφησαν στο «συρτάρι» για να μην αναδειχθεί το ζήτημα και αντιδράσει ο κόσμος.
Όλα αυτά τα παραδείγματα έγιναν αποδεκτά και υπογράφηκαν από τον ασφαλιστικό μας οργανισμό, τον ΟΑΕΕ, με υπογραφή και σφραγίδα του κ. Κόντου, ο οποίος είπε ότι έτσι πραγματικά είναι. Δηλαδή, δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία και τα νούμερα. Μακάρι να είχαμε κάνει λάθος…
…Κι επειδή ακούγονται πάρα πολλά για ρετιρέ και υψηλές συντάξεις, ας δούμε, με βάση τα επίσημα στοιχεία του κράτους, ποια είναι η συνταξιοδοτηική κατάσταση στη χώρα μας.
Κάτω των 500 ευρώ σύνταξη
ΟΓΑ: 97,2%, ΙΚΑ: 63%, ΤΣΑ: 95%, ΤΕΒΕ: 56%, ΤΑΕ: 46%
Άνω των 1000 ευρώ σύνταξη
ΟΓΑ: 0,01%, ΙΚΑ: 7,7, ΤΣΑ: 0%, ΤΕΒΕ: 8,3%, ΤΑΕ: 6,1
Αυτά είναι τα «ρετιρέ» των συντάξεων και το ερώτημα είναι πόσο αποτιμάται η αξιοπρέπεια ενός συναδέλφους, ενός συνταξιούχου;
Θα καταλήξουμε κάποτε, όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις σ’ ένα ενιαίο κείμενο, όπου θα λέμε ότι απαιτούμε, για παράδειγμα, κατώτατη σύνταξη 1.000 ευρώ.
Απαιτούμε – Διεκδικούμε:
• Την απόσυρση του Π.Δ. 258/2005, ως απαράδεκτο.
• Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική, με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 του ΟΑΕΕ για τις υποχρεωτικές κλάσεις. Και το 1/3 ο ασφαλισμένος. Να μην πληρώνουμε εισφορές για τους τομείς υγείας – πρόνοιας όπως και για φάρμακα γιατί έχουμε πληρώσει ήδη υπέρογκα ποσά μέσω της φορολογίας στον κρατικό προϋπολογισμό.
• Δημόσια και δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα από ένα σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με επάρκεια σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό σε κτίρια – μηχανήματα και άλλα μέσα.
• Απαιτούμε άμεσα την κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από οδοντίατρο.
• Προοδευτική αύξηση των εισφορών στον ΟΑΕΕ ανάλογα με το μέγεθος και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να πληρώνει τα ίδια ο αυτοαπασχολούμενος ΕΒΕ με το βιομήχανο.
• Διεκδικούμε κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
• Ένταξη της βιοτεχνίας στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα με παράλληλη μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Είναι αίτημα δίκαιο και λογικό γιατί πρόκειται για βιοτέχνες που εργάζονται πολλά χρόνια σε σκληρές συνθήκες όπου καταπονούνται υπέρμετρα τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.
Μιλάμε για βιοτέχνες στην οικοδομή, το μέταλλο, το αυτοκίνητο, το ξύλο κ.λπ.
• Επίδομα τοκετού για τις γυναίκες.
• Άδεια ασθενείας με επίδομα για όλο το διάστημα που παραμένει εκτός εργασίας, από ατύχημα κατά τη διάρκεια της δουλειάς του.
• Με 30 χρόνια δουλειάς ανεξαρτήτως ηλικίας και ταμείου να τεκμηριώνεται η σύνταξη.
• Τεκμηρίωση σύνταξης με 13,5 χρόνια δουλειάς ή 4.050 ημέρες ασφάλισης και στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.