Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » «Θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος και αδήλωτη επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα»

«Θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος και αδήλωτη επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα»

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Κοζάνης υπό την αιγίδα της ΟΒΥΕ στις 13 Νοεμβρίου 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Κοζάνης υπό την αιγίδα της ΟΒΥΕ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Αλιάκμων» είχε θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος και αδήλωτη επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα». Πολύ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στην ημερίδα συναδέλφων όμορων συνδέσμων αλλά και μακρινών.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, θίγοντας ταυτόχρονα θέματα που άπτονται του Κλάδου, εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες τοπικών φορέων. 
Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι: κ.κ Χρήστος Βαβλιάρας, εκπροσωπώντας το τμήμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο αρχιφύλακας Γεώργιος Κώτσιος εκπροσωπώντας την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, ο Νίκος Ζαρκάς πρόεδρος της Τοπικής Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, ο Κωνσταντίνος Κυριακίδης από το Επιμελητήριο Κοζάνης και ο Παναγιώτης Μπαϊραμάκης εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.). 

Χορηγοί της ημερίδας ήταν το Επιμελητήριο Κοζάνης, και οι εταιρίες ARISTON THERMO GREECE ΚΑΙ ΖΑΜAΘΡΑΚΗΣ Ο.Ε. (εργαλεία Ridgit). 

Όπως επισημάνθηκε ο στόχος της ημερίδας ήταν αφενός να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τις πρόσφατες αλλαγές σε θέματα που αφορούν την αδειοδότηση και άσκηση του επαγγέλματος και αφετέρου να γίνει προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας – παραοικονομίας με τα μέσα και τους νόμους που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.
Βασικός εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Δημήτρης Βαργιάμης ο οποίος αφού ανέλυσε βασικά σημεία του ΠΔ112/2012 αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας το οποίο τα χρόνια της κρίσης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Παρουσίασε τις προτάσεις της ΟΒΥΕ για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και κάλεσε τους συναδέλφους να μην διστάζουν να καταγγέλλουν στα σωματεία ή στους αρμόδιους κρατικούς φορείς περιπτώσεις όπου εκτελούνται υδραυλικές εργασίες από άτομα που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Παράλληλα κάλεσε όσους πρώην συναδέλφους αναγκάστηκαν να καταθέσουν τα βιβλία τους στην εφορία να απευθύνονται σε νόμιμους συναδέλφους από τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν.
Σημειώνεται ότι στην ημερίδα αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος αλλά και προβληματισμός τόσο για τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εισήγηση, όσο και σε θέματα που τέθηκαν από τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων, και από τις τοποθετήσεις των ομιλητών. 
Στο κλείσιμο της ημερίδας δόθηκαν απαντήσεις στα διάφορα θέματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. 
Ο «Υδραυλικός» θα παρουσιάσει τις εργασίες της ημερίδας θέλοντας να ενημερώσει τους συναδέλφους όλης της χώρας για τον προβληματισμό και τις θέσεις του Κλάδου στα δύο σημαντικά θέματα που αναλύθηκαν και συζητήθηκαν.
Στο τεύχος Νοεμβρίου Δεκεμβρίου του «Υ» δημοσιεύουμε το «άνοιγμα» της ημερίδας από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κοζάνης Ιορδάνη Παπαδόπουλο καθώς και την εισήγηση που έγινε από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ Δημήτρη Βαργιάμη. Στο επόμενο τεύχος θα παρουσιάσουμε τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων, τις ομιλίες των συναδέλφων καθώς και το κλείσιμο της ημερίδας από τον Δ. Βαργιάμη.

Ιορδάνης Παπαδόπουλος (Πρόεδρος Συνδέσμου Κοζάνης)

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Ιορδάνης Παπαδόπουλος, και αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, διάβασε το πρόγραμμα της Ημερίδας και στη συνέχεια ανέφερε ποιοι σύνδεσμοι εκπροσωπούνται και από ποιες περιοχές. 
«Να αναφέρω ότι βρίσκονται σήμερα εδώ συνάδελφοι από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, από την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Φλώρινα, την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Άρτα, την Κατερίνη, τα Γιάννενα, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα, τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Καρδίτσα, τον Βόλο, τα Μέγαρα, το Ηράκλειο της Κρήτης, τον Πειραιά, την Αθήνα, την Καβάλα. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία σαν Σύνδεσμος Κοζάνης, να σας προσκαλέσουμε και να σας φιλοξενήσουμε αυτό το διήμερο στην πόλη μας για να συνδιοργανώσουμε, μαζί με την Ομοσπονδία του Κλάδου, την σημερινή Ημερίδα. Επιλέξαμε το θέμα, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τις εξελίξεις στο επάγγελμά μας σε σχέση με το Π/Δ του 2012, αλλά και για τα νέα δεδομένα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις, τις προϋπηρεσίες, τις υποχρεώσεις μας προς τους καταναλωτές, τα πρόστιμα. Επίσης να αναδείξουμε το μέγεθος και τις διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά στην χώρα μας, το φαινόμενο της αδήλωτης άσκησης επαγγέλματος, της λεγόμενης μαύρης εργασίας. Δύο σημαντικοί παράγοντες, απόρροια των σκληρών και βάναυσων μέτρων από την εφαρμογή των μνημονίων, έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία μας. Ο πρώτος είναι η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και ο δεύτερος η εξοντωτική φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Λαμβάνοντας υπόψη τους δύο αυτούς παράγοντες, το ζήτημα της παράνομης εργασίας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις για όλους τους συναδέλφους. Αυτοί που ασκούν το επάγγελμα ανώνυμα, ανταγωνίζονται αθέμιτα όλους όσοι εξακολουθούν να δουλεύουν νόμιμα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς, είτε εκπροσωπούμε σωματεία είτε όχι, με ότι μέσα έχει θεσπίσει η Πολιτεία, να αναδείξουμε όλα αυτά τα ζητήματα και να την πιέσουμε για την εφαρμογή των νόμων. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι βελτιώνεται όσον αφορά την παράνομη δραστηριότητα.
Στην Ημερίδα μας παραβρίσκονται: Από το τμήμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Χρήστος Βαβλιάρας, από την Αστυνομική Διεύθυνση ο κ. Γεώργιος Κώτσιος, από την τοπική Ομοσπονδία ο πρόεδρος κ. Νίκος Ζαρκάς, από το Επιμελητήριο Κοζάνης ο κ. Κωνσταντίνος Κυριακίδης και από την ΕΝΕΕΠΙΘΕ ο κ. Παναγιώτης Μπαϊραμάκης.
Θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Κοζάνης για την βοήθεια που μας παρείχε όπως και τις εταιρίες Ariston και Ridgit που μας στήριξαν με την βοήθειά τους.
Τελειώνοντας σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας στην ημερίδα μας. Ελπίζω οι προβληματισμοί μας και όσα θα ακουστούν να βάλουν ένα λιθαράκι και να μας βοηθήσουν να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν. 

Δημήτρης Βαργιάμης (πρόεδρος ΟΒΥΕ)

«Η παρουσία μας εδώ δείχνει ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί κι ότι είμαστε υποχρεωμένοι, με βάση τα 3.500 χρόνια ιστορίας που έχει αυτή η χώρα, να ενισχύσουμε την πορεία που μας επιβάλει η ιστορική της διαδρομή.
Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, στο σύνολό του, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε το καλύτερο «οικόπεδο» στον κόσμο και θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, και κυρίως αυτοί που έχουν τα ινία της εξουσίας, το πώς κατάφεραν να κάνουν την ζωή μας κόλαση. Κάνανε την ζωή μας κόλαση γιατί κυριάρχησαν τα συμφέροντα, και οι προνομιακοί συνομιλητές των εκάστοτε κυβερνώντων. Η χώρα μας δεν είχε πρόγραμμα και προοπτική. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η χώρα μας δεν παράγει. Η παραγωγική της βάση καταστράφηκε και η χώρα πρέπει να στηθεί από την αρχή. Όλοι επικαλούνται την ανάπτυξη. Αλλά το πώς θα έρθει αυτή η ανάπτυξη, και με ποια εργαλεία, κανείς δεν το κουβεντιάζει. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 26% μείωση του ΑΕΠ δεν υπάρχει πουθενά και το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, δεν έχει καταλάβει ότι χρειάζεται εθνική προσπάθεια για να στηθεί η χώρα από την αρχή. Όπως και ο δικό μας Κλάδος. Πρώτα βέβαια το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας και στη συνέχεια το συμφέρον του Κλάδου. Ευτυχώς ο Κλάδος μας δεν λειτουργεί συντεχνιακά, ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν. Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε εδώ για να βάλουμε το δικό μας τίμημα, σε ότι μας αφορά, σε αυτή την περιβόητη αλλαγή της πορείας της χώρας. Και θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα που αφορά την περιοχή της Κοζάνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του κρόκου που βγαίνει εδώ στην Κοζάνη, εξάγεται ακατέργαστο. Αν υπήρχε σχεδιασμός και προγραμματισμός από την Πολιτεία, θα μπορούσε να έχει στηθεί ένα σύστημα «εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, μεταποίηση, διάθεση» ούτως ώστε το προϊόν να μεταποιείται και να δίνει υπεραξία.

Το επάγγελμά μας
Το επάγγελμα του υδραυλικού με τον νόμο 3982 του 2011 για πρώτη φορά κατοχυρώθηκε μέσα από έναν νόμο. Προκειμένου ένα φυσικό πρόσωπο να ασκήσει το επάγγελμα πρέπει να κατέχει την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια. Αρμόδιες για την έκδοσή τους, είναι οι Διευθύνσεις Βιομηχανίας των Περιφερειών της χώρας. Ο νόμος ορίζει και ελέγχους. Για την προστασία των καταναλωτών ορίζει διενέργεια ελέγχου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατά απαίτηση, από διμερή όργανο το οποίο επικουρείται με την παρουσία εμπειρογνώμονα που προτείνει το ΤΕΕ ή η οικεία επαγγελματική Ομοσπονδία.
Στις επιχειρήσεις που απασχολούν μη αδειούχους προβλέπει ο νόμος πρόστιμα μέχρι 10.000 ευρώ. Ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους εργάζονται χωρίς να έχουν άδεια, φτάνουν τα 2.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 3844 του 2010 η οποία επιβάλλει την προσαρμογή της νομοθεσίας μας με αυτήν της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Αυτή θεσπίζει κάποιες γενικές διατάξεις και μεταξύ αυτών και την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης. Υπάρχουν επίσης κοινές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τα παράβολα για τις άδειες. Η αντιστοίχιση των αδειών έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσοι δεν τις έχουν αντιστοιχίσει ακόμη καλό είναι να το κάνουν. Υπάρχει και το Π/Δ 125 του 2014 που αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση προϋπηρεσίας μέσα από τεχνικά σεμινάρια, για όσους επιθυμούν να αναβαθμίσουν την άδειά τους. Αυτή η προϋπηρεσία δεν μπορεί να ξεπεράσει το 25% της συνολικής προϋπηρεσίας του ενδιαφερόμενου. 
Το κυριότερο όμως Π/Δ, όσον αφορά το επάγγελμά μας, είναι το 112. Σε αυτό καθορίζονται οι ειδικότητες, οι βαθμίδες των επαγγελματικών προσόντων, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση των αδειών».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις ειδικότητες και στο τι καλύπτει η κάθε μία:
1η ειδικότητα: ύδρευση και αποχέτευση.
2η ειδικότητα: προστίθενται το φυσικό αέριο, τα ιατρικά αέρια και ο ατμός.
Αποκτώντας την δεύτερη άδεια την άδεια του εργοδηγού ο υδραυλικός έχει το δικαίωμα να ασκήσει όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Στο παρελθόν χρειαζόταν για κάποιες δραστηριότητες να δόσεις ξεχωριστές εξετάσεις για να πάρεις αντίστοιχες άδειες.
Υπάρχουν τρεις βαθμίδες. Ο πρώην βοηθός παίρνει τώρα την άδεια του τεχνίτη. Ο πρώην τεχνίτης Α και Β και ο εγκαταστάτης 1ης και 2ης ειδικότητας παίρνει την άδεια του αρχιτεχνίτη, ο τεχνίτης Β τάξεως και ο εγκαταστάτης 3ης ειδικότητας παίρνουν την άδεια του εργοδηγού».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ αναφέρθηκε στην προϋπηρεσία που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας του αρχιτεχνίτη από τους πτυχιούχους σχετικών ειδικοτήτων των τεχνικών σχολών.
… «Ο επαγγελματίας που απασχολείται σε επιχείρηση με σύμβαση έργου πρέπει να υποβάλει μεταξύ άλλων α) έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος θεωρημένη από την εφορία και την σύμβαση που θα αναφέρει το διάστημα που θα απασχοληθεί. Κάποιοι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη έχουν αναβαθμίσει τις άδειές τους με συμβάσεις έργων που έχουν κάνει με άλλους συναδέλφους που είχαν άδεια εργοδηγού, αποκτώντας και οι ίδιοι άδεια εργοδηγού. Πρέπει λοιπόν αυτοί που θέλουν να αποκτήσουν άδεια εργοδηγού να καταθέσουν συμβάσεις σφραγισμένες από την εφορία. Επίσης και κάποια άλλα πιστοποιητικά που αφορούν το ετήσιο εισόδημά τους. Ο νόμος αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών τους πρέπει να υπερβαίνει το 60% του μέσου ετήσιου εισοδήματος όπως αυτό ορίζεται κάθε χρόνο από την ΕΛΣΤΑΤ.
Επίσης αναγνωρίζεται η στρατιωτική προϋπηρεσία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Να αναφέρω ακόμη ότι ένας μήνας εργασίας αναγνωρίζεται ως 25 ημερομίσθια.

Υπεύθυνη Δήλωση
Η Υπεύθυνη Δήλωση δεν καταργείται. Το άρθρο 7 παράγραφος 4 λέει χαρακτηριστικά ότι στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας κατατίθεται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αδειούχο υδραυλικό. Επίσης υπήρξε μια παρέμβαση του πρώην υπουργού κ. Σκορδά με αριθμό παραστατικού 3302 όπου αναφέρεται ότι συνεχίζει να ισχύει η διαδικασία κατάθεσης στα σωματεία της Υ.Δ.Κ.Ε που αφορά την καλή εκτέλεση του έργου.

Θεώρηση αδειών
Η θεώρηση των αδειών γίνεται πλέον κάθε 8 χρόνια και όχι κάθε 5. Η άδεια θεωρείται με αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την υπηρεσία και κατάθεση του παραστατικού ότι κατέβαλε το αντίστοιχο παράβολο στην τράπεζα. Όποιος δουλεύει στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε οργανισμούς καταθέτει την άδειά του στην Περιφέρεια.

Αδήλωτη εργασία
Αν παρατηρήσετε τις τελευταίες έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ θα διαπιστώσετε ότι η παραοικονομία στην χώρα υπολογίζεται περίπου στα 40 δισ. Το κομμάτι που αφορά την αδήλωτη επαγγελματική δραστηριότητα φτάνει στα 15 δισ. Η σημερινή ημερίδα γίνεται σε συνεργασία της ΟΒΥΕ με τον Σύνδεσμο Υδραυλικών Κοζάνης και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τον Κλάδο και όχι μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις. Καλούμαστε σήμερα να καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας προκειμένου να μειώσουμε και σαν στόχο να έχουμε να εξαλείψουμε, αυτό το φαινόμενο. Είναι σημαντικό όμως, πριν πάμε στις προτάσεις και στο διάλογο, να αναλύσουμε τι είναι η αδήλωτη επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι η δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνεται στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και δεν καταγράφεται από τις στατιστικές υπηρεσίες. Αποκαλύπτεται όμως από τις καταναλωτικές δαπάνες. Γι αυτό πάει να περάσει το πλαστικό χρήμα για να μπορούν να τις ελέγχουν.

Αιτίες της ύπαρξης της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας
Κατά κύριο λόγο οφείλεται στον κρατικό παρεμβατισμό. Σε άλλες χώρες όταν ξεκινάει μια εργασία, αμέσως πάει η αντίστοιχη κρατική υπηρεσία για καθολικό έλεγχο. Εδώ δεν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί.
Οφείλεται επίσης στην υψηλή φορολογία, τις εισφορές αλλά και στην ατιμωρησία που υπάρχει και που ξεκινάει από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Όταν ο μικρός βλέπει ότι κάποιοι βγάζουν νόμους περί ευθύνης υπουργών και κανένας βουλευτής, δεν παραπέμπεται ποτέ για να δικαστεί, φανταστείτε τι συνείδηση διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία. Οφείλεται ακόμα στη μη εφαρμογή της δαιδαλώδους νομοθεσίας και στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων.
Πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας τον κ. Αλεξιάδη και του αναφέραμε την πρότασή μας να υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης, των Οικονομικών και της ΕΠΑ, ούτως ώστε όταν κατατίθεται η μελέτη και οι βεβαιώσεις με τις υπογραφές του εγκαταστάτη υδραυλικού, του συντηρητή καυστήρων και του εγκαταστάτη ανελκυστήρων να γίνονται συγκρίσεις των εγγράφων και όταν διαπιστώνεται πρόβλημα π.χ. αν κάποιος δεν έχει άδεια ή δεν είναι γραμμένος στην εφορία, να μην δέχεται το σύστημα την μελέτη. Όταν αναφέραμε την συνομιλία που είχαμε με τον υπουργείο Ανάπτυξης σε υπηρεσιακούς παράγοντες, μας είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να το υποστηρίξουν. Καταλαβαίνετε που κυρίως βρίσκεται το πρόβλημα. 
Οι μνημονιακές απορυθμίσεις, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο φορολογικό τοπίο, η μείωση της εσωτερικής ζήτησης και η κατάρρευση των κατασκευών είναι πιστεύουμε τα αίτια που οδήγησαν αυτό το φαινόμενο να πάρει σήμερα εκρηκτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σειρά φορολογικών μέτρων που μείωσαν το εισόδημα του Έλληνα πάνω από 30% και σε πολλές περιπτώσεις η μείωση αυτή έφτασε το 70%.
Σε μας έχουν επιβληθεί: τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολές φόρου, ειδικές εισφορές, έκτακτη εισφορά, τέλη, τεκμήρια, ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αφορολόγητου. Η διόγκωση λοιπόν της παράνομης δραστηριότητας και της παραοικονομίας καθιστούν αναποτελεσματικές και τις όποιες πολιτικές προσπαθούν να εφαρμόσουν οι πολιτικοί. Βάζουν συνεχώς στόχους που δεν τους πετυχαίνουν γιατί πολύ απλά αυξάνεται η παραοικονομία. Όλα τα παραπάνω λοιπόν οδήγησαν στο να κλείσουν 250.000 επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιμελητηρίων, το φαινόμενο θα συνεχιστεί.
Υπάρχει επίσης ο λανθασμένος και αναποτελεσματικός προγραμματισμός της οικονομικής πολιτικής. 
Οι πολιτικοί σχεδιάζουν χωρίς να βλέπουν τι ισχύει στην πραγματική αγορά. Ποια είναι τα αποτελέσματα; To να δεχόμαστε έναν τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό. 
Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να ανταγωνιστούμε πρώην συναδέλφους ή συναδέλφους που ασκούν το επάγγελμα τα απογεύματα ή «πολυτεχνίτες» που μπαίνουν στα σπίτια και τα κάνουν όλα. Θα μου πείτε τι κάνουμε; Θα πρέπει να πάμε σε αστυνομικά μέτρα; Προσωπικά συνάδελφοι δεν το θέλω, αλλά θα πρέπει και οι πολιτικοί να πάρουν πρωτοβουλίες. 
Θα αναφέρω επίσης και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Πολλές υγιείς επιχειρήσεις μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό. Στην Κεντρική Μακεδονία το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Αντίθετα οι επιχειρήσεις που είναι προβληματικές, αυτές που λειτουργούν εκτός των «νόμιμων» ορίων του επαγγέλματος, παραμένουν απολαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη. Δεν πληρώνουν εισφορές, δεν μπορούν να υποστούν κανέναν έλεγχο από τις φορολογικές αρχές. Δεν εγγράφονται στα επιμελητήρια. Κυρίως όμως θα πρέπει να πούμε, ότι εκτός από τις απώλειες των κρατικών εσόδων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δεχόμαστε εμείς, διαμορφώνουν μια αντίληψη στην κοινωνία, που λειτουργεί κατασταλτικά για την χώρα μας. Για την διαμόρφωση αυτής της αντίληψης έχουν βάλει το χεράκι τους πάρα πολλοί… 
Πιστεύουμε ότι οι αγορές πρέπει να ακολουθούν κανόνες και αρχές. Υπάρχει η ευρωπαϊκή πραγματικότητα όπου οι χώρες που ακολούθησαν αυτό το μοντέλο μπόρεσαν να προσφέρουν στους πολίτες τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αυτός πρέπει να είναι και ο δικός μας στόχος. Όχι να φτάνουν οι μισθοί στα 300 και 400 ευρώ τον μήνα. Αυτά τα λεφτά που κόβονται από τους μισθούς φεύγουν από την αγορά, φεύγουν από την πραγματική οικονομία… 
Συνάδελφοι το πρόβλημα της αδήλωτης και παράνομης δραστηριότητας είναι ένα μείζον θέμα, μια επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση.
Θα αναφέρω παρακάτω κάποιες προτάσεις πιστεύοντας ότι όσοι παρακολουθείτε τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας γνωρίζεται ότι οι εκτιμήσεις μας είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι προτάσεις μας
1. Να υπάρξει μια ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες για τις συνέπειες και τους κινδύνους από την παροχή υπηρεσιών αμφιβόλου ποιότητας από άτομα που δεν διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει σαν χώρα πολλά θύματα από κακοτεχνίες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι όποιος ασκεί ένα επάγγελμα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της τέχνης του και να είναι υπεύθυνος για την εργασία που παραδίνει.
2. Η θέσπιση μέτρων από την Πολιτεία που θα δίνει φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές να συλλέγουν αποδείξεις. Όχι μόνο από το δικό μας επάγγελμα αλλά και από τα άλλα, ώστε να φτάνουν ένα πλαφόν και να μειώνεται η φορολογία τους. Είναι ένα κίνητρο που πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Από την πλευρά την δική μας, να δώσουμε στους καταναλωτές και άλλα κίνητρα. Τα προηγούμενα χρόνια η Υ.Δ. έπρεπε να υπογράφεται από τα σωματεία προκειμένου η οικοδομή να μπορεί να συνδεθεί με τα δίκτυα. Σήμερα η άποψή μας είναι ότι η Υ.Δ. πρέπει να περάσει στους καταναλωτές. Θα πρέπει να γίνει ένα ισχυρό όπλο, να το ζητάει από μας ο καταναλωτής ως εγγύηση για τις υπηρεσίες που του παρείχαμε. Ήδη πολλά σωματεία προχώρησαν σε συμβάσεις αστικής επαγγελματικής ευθύνης. Την πρώτη χρονιά υπήρξαν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή των συμβάσεων γιατί και εμείς είχαμε απειρία. Η επόμενη χρονιά θα κυλήσει πιο αρμονικά.
3. Συγκρότηση και θεσμοθέτηση ελεγκτικού μηχανισμού. Πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τον αρμόδιο προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας για αυτό το θέμα, ο οποίος όμως δήλωσε αναρμόδιος να πάρει κάποια απόφαση λέγοντας ότι η υπηρεσία τους είναι αρμόδια μόνο για μισθωτή εργασία. 
Εμείς βέβαια έχουμε τον αναγκαστικό νόμο του 1936 όπου εκεί εμπλέκονται οι αστυνομικές αρχές προβλέποντας την καταγραφή των καταγγελιών. Από εκεί και πέρα όμως τι γίνεται; Το μεγάλο αυτό κενό πώς θα το διαχειριστούμε; Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενημερώνονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι Περιφέρειες, οι οικονομικές υπηρεσίες. Άρα η σύνδεση και η διαχείριση των κρατικών υπηρεσιών είναι καθοριστική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
4. Η θέσπιση κανονισμού για να ελέγχονται οι αγορές πρώτων υλών που αφορούν τις κατασκευές στα τεχνικά επαγγέλματα, είναι μια ακόμη πρόταση που μπορεί να βοηθήσει. Έξω δεν μπορείς να πας να αγοράσεις ότι θέλεις. Στην Ολλανδία μόνο δυο φορές τον χρόνο μπορεί να πάει ο καταναλωτής να αγοράσει κάποια υλικά τα οποία στοιχίζουν μέχρι ένα ποσό.
5. Θα πρέπει να πιέσουμε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να κάνουν το καθήκον τους, όπου αυτό δεν είναι αυτονόητο. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι σε κάποιες Περιφέρειες οι υπηρεσίες τους συνεργάζονται άψογα. Θα αναφέρω το παράδειγμα της Κοζάνης για να δώσουμε συγχαρητήρια και στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον πρόεδρο και το διοικητικό Συμβούλιο της Κοζάνης γιατί δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν κι’ άλλοι.
6. Το ζήτημα της αδειοδότησης. Δεν μπορεί στο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης να έχουν γίνει 35 εξετάσεις και σε άλλες Περιφέρειες να μην έχει γίνει ούτε μία. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι δεν θέλουν να εργαστούν για να προχωρήσουν κάποια ζητήματα. Και εδώ θέλω να αναφέρω ότι παρενέβη ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σε κάποια καταγγελία και θα υπάρξουν κυρώσεις. 
7. Σαν ΟΒΥΕ έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης των αστυνομικών τμημάτων της χώρας. Θα τους αποστείλουμε έτοιμο υλικό, ποια είναι η νομοθεσία και τι πρέπει να πράξουν. Σε πρώτη φάση θα τους ενημερώσουμε και από εκεί και πέρα θα πρέπει να απευθυνθούμε και στις δικαστικές αρχές σε ανώτερο επίπεδο. 
8. Ο νυν υπουργός Ανάπτυξης είδε θετικά την πρόταση μας να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων σε ότι αφορά τα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο μας. Να προχωρήσουμε σε δράσεις εξωστρέφειας και εδώ οφείλω να επισημάνω ότι κάποια σωματεία το έχουν κάνει ήδη. Επίσης να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με τους υπεύθυνους των ΔΕΔΔΗΕ για να περάσουμε κάποια μηνύματα. Η Ομοσπονδία θα εκδώσει κάποιο φυλλάδιο το οποίο θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες προς τους καταναλωτές… Επίσης θα ενημερώσει και τους Δήμους για την νομοθεσία που αφορά το επάγγελμά μας.
Κλείνοντας συνάδελφοι θέλω να επισημάνω ότι η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς θα κάνουμε και μεμονωμένα και σαν σωματεία και σαν Ομοσπονδία ότι μπορούμε. Χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και από την Πολιτεία. Να υπάρξει πολιτική βούληση. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να μειωθούν οι ΜΜΕ στη χώρα μας που είναι περίπου 39%. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 39,5%. Η διαφορά δεν είναι ούτε μια μονάδα. Αν σήμερα πάμε σε μια γενοκτονία των ΜΜΕ και εξαφανίσουμε από τις 650.000 τις 400.00, όλοι αυτοί οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούν μέλη των οικογενειών τους. Θα υπάρξει μια εκτόξευση της ανεργίας στο 50% Και στο κάτω- κάτω αυτή η αντίληψη που θέλουν να περάσουν ότι οι ΜΜΕ αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη χώρα, ας μας που σε ποιά άλλη χώρα ισχύει αυτό που θέλουν να κάνουν; Είναι αυτές που δίνουν το 78% της προστιθέμενης αξίας στη χώρα, αυτές που έχουν το 80% της απασχόλησης της χώρας. Όλα αυτά τα αποσιωπούν. 
Ο ΣΕΒ εκπροσωπεί κατά κύριο λόγω τις τράπεζες και μερικές πολυεθνικές που έχουν πάνω από διακόσιους εργαζόμενους. Και τι χαρακτηριστικά έχουν αυτές οι επιχειρήσεις; Υπάρχει καμιά επιχείρηση εγγεγραμμένη στο ΣΕΒ που να απασχολεί 50.000 εργαζόμενους; Η οικειοποίηση της αγοράς είναι καταστροφική για την κοινωνία και τους πολίτες. Επίσης η συμπίεση του μισθολογικού κόστους. Στα 200 ευρώ τον μήνα έχουν πέσει οι μισθοί. Πρέπει η πολιτική εξουσία να αλλάξει νοοτροπία και τακτικές και να κουβεντιάσει με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις συλλογικές ενώσεις. 
Στα επιμελητήρια πρέπει να δώσει την αξία που τους αρμόζει γιατί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία των χωρών. Στη Ευρώπη τα επιμελητήρια έχουν όλο το σύστημα της εκπαίδευσης στα χέρια τους σε συνεργασία και με τα σωματεία.
Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η δύναμή μας είναι η ενότητά μας και η συλλογική μας δράση. Τίποτα άλλο. 
Η κοινωνική σύνθεση του πολιτικού συστήματος είναι συγκεκριμένη. Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι ΜΜΕ ούτε στη Βουλή, ούτε στα υπουργεία, ούτε υπηρεσιακοί παράγοντες. 
Πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά να διαμορφώσουμε και να τεκμηριώσουμε όσο μπορούμε τις θέσεις μας για να γίνουμε ποιο ισχυροί συνομιλητές απέναντι στην πολιτική εξουσία.
Να ευχαριστήσω κλείνοντας τον πρόεδρο και τον Σύνδεσμο της Κοζάνης για την φιλοξενία που παρείχε στην Ομοσπονδία. Για μένα τουλάχιστον ήταν μια χρήσιμη συνεδρίαση η χθεσινή, όπως πιστεύω ότι θα είναι και η σημερινή. Ασχοληθήκαμε με ειδικά ζητήματα όπως η Υ.Δ. και πως πρέπει να λειτουργήσει. Κλείνοντας να πω ακόμη πάνω απ’ όλα να είστε υγιείς και να είστε κοντά στα σωματεία σας. Ότι χρειαστείτε να ξέρετε ότι θα είμαι κοντά σας και εγώ αλλά και συνολικά το Δ.Σ της Ομοσπονδίας που πιστεύω ότι λειτουργεί έξω και πέρα από κομματικές κατευθύνσεις. Το σύνολο του Δ.Σ είναι ενωμένο και στόχο έχει να προασπίσει πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα του συναδέλφου υδραυλικού.

Οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων

Κωσταντίνος Κυριακίδης (Επιμελητήριο Κοζάνης)
«Έχουμε καταντήσει μεμψίμοιροι κάθε φορά που μας δίνεται ο λόγος. Λέμε τα ίδια πράγματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας. Προσωπικά μαγικές λύσεις από την πολιτική δεν περιμένω, το έχω πει εδώ και πέντε χρόνια. Έχω πει επίσης ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη αισιοδοξίας, ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης, κάποιοι επιχειρηματίες είναι όρθιοι επιχειρούν, συντηρούν τις θέσεις εργασίας διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Αυτή την απόδειξη εμείς δεν την εκμεταλλευόμαστε. Δηλαδή 7 χρόνια κρίσης, επιχειρούμε, κι όμως συνεχίζουμε να πληρώνουμε το Κράτος, το οποίο συντηρείται από εμάς, είναι ξεκάθαρο και αυτό πρέπει να το φωνάζουμε. Συντηρείται από ανθρώπους του κόπου, του μόχθου, ανθρώπους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες αγωνίες. Όμως συμβαίνει και κάτι άλλο. Κάποιοι στα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών, αν προκύψει κάποια σύγκρουση, όλοι κρυβόμαστε.
Επιχειρηματικό περιβάλλον καταστροφικό, τραπεζικό σύστημα κλειστό. Έλεος πια, 7 χρόνια σε αυτή τη χώρα με κλειστό τραπεζικό σύστημα.
Από το 2009 εφαρμόζεται φοροεισπρακτική πολιτική. Ξέρετε ποια είναι τα αποτελέσματα; Αντί να αυξάνονται τα έσοδα του Κράτους, μειώνονται! Ενώ το Κράτος συνεχίζει να βάζει φόρους. Από ποιούς θα τους πάρει; Μας έχουν πάρει τις άδειες, μας τα έχουν πάρει όλα, τι περιμένουν δηλαδή…
Ξέρετε ποιο είναι το κακό; Δεν εκμεταλλευόμαστε τη δύναμή μας. Να ξεκινήσουμε μια επανάσταση. Να πάμε αύριο το πρωί 50 επαγγελματίες της Κοζάνης, την άλλη εβδομάδα άλλοι 50 και να γίνουμε 500, 1.000, 2.000, να καταθέσουμε τα χαρτιά μας στην εφορία και να δούμε από πού θα εισπράττει τότε το Κράτος. Ξέρετε τι λένε κάποιοι συνάδελφοι; «Ε, μωρέ, έχουν τώρα οι υδραυλικοί ημερίδα ή οι αλουμινάδες, πάνε εκεί για να βγάζουν λόγους και να βλέπονται μεταξύ τους»… Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί που τα λένε δεν σηκώνονται από τον καναπέ τους για να μας στηρίξουν. Το Κράτος ανύπαρκτο, άρα αυτό τι σημαίνει; Αλλάζουμε μόνοι μας με συνεννόηση μεταξύ μας. Αναβαθμίζουμε ποιότητα και υπηρεσίες, προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στον πελάτη και κάνουμε τον πελάτη φίλο μας. Θα έλεγα και κάτι ακόμη, όχι για να γίνω ρουφιάνος, άλλα γα να κάνω αυτό που πρέπει και που μου λέει η συνείδησή μου. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στην οικοδομή και να βλέπουμε άτομα άγνωστα να περνάνε κουφώματα, να βάζουν τα υδραυλικά, να βάφουν και να μην είναι συνάδελφοί μας. Κι’ εμείς στο τέλος του μήνα να έχουμε να πληρώσουμε την επιταγή, το ΤΕΒΕ και χίλια δυο. Ναι να γίνουν καταγγελίες. Μήπως δεν πληρώνουμε ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθήσουμε κάποιους συναδέλφους;
Πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα είναι άξια και ικανή δύναμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η μόνη προϋπόθεση είναι να μας αφήσουν να παράγουμε. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το χρήμα. Γι αυτό και η πίεσή μας προς την Πολιτεία πρέπει να είναι τέτοια που να καταλαβαίνουν ποιοι είμαστε.
Συγχαρητήρια θερμά στον Σύνδεσμο Κοζάνης για την οργάνωση της σημερινής ημερίδας και την φιλοξενία. Συγχαρητήρια σε όσους ήρθαν. Η επαρχία έχει ανάγκη από ενημέρωση.
Εύχομαι καλή δύναμη, σηκώστε τα μανίκια, παλέψτε μόνοι σας και υπερασπιστείτε τα επαγγέλματά σας. Να είστε καλά».

Νίκος Ζαρκάς (Πρόεδρος τοπικής Ομοσπονδίας)
«Αγαπητοί συνάδελφοι, επίσημοι προσκεκλημένοι, σαν πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας σας καλωσορίζω στην πόλη μας. Εύχομαι να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα μετά το τέλος της σημερινής ημερίδας. Δεν θα πω περισσότερα αυτή την στιγμή. Ήδη καλύφτηκα σε πολλά πράγματα από τους προλαλήσαντες. Θέλω όμως να πω κάποια πράγματα όχι τώρα στη δευτερολογία μου. Σας ευχαριστώ και θα ήθελα να κάνετε λίγο υπομονή να μας ακούσετε μετά γιατί εκεί είναι η ουσία, όχι μόνο στους χαιρετισμούς».

Γιώργος Κώτσιος (Εκπρόσωπος αστυνομικού τμήματος)
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Εμάς το έργο μας είναι να βοηθάμε τον πολίτη σε όποιο πρόβλημα έχει. Το να καταγγέλλετε μια παράνομη εργασία είναι δικαίωμά σας και υποχρέωσή σας. Εμείς από την πλευρά μας αν έχουμε καταγγελία για παράνομη εργασία, αυτό που θα κάνουμε είναι να στείλουμε αξιωματικό να συλλάβει το άτομο που εργάζεται παράνομα και να τον μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα. Θα σχηματιστεί δικογραφία, θα ενημερωθεί και ο εισαγγελέας και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επιβάλλουν τα πρόστιμα. Είναι και στο χέρι σας να σταματήσετε κάποιον που δουλεύει παράνομα, δεν είναι μόνο δικό μας καθήκον. Εμείς κάνουμε απλά τη δουλειά μας. Εσείς όμως χάνετε μεροκάματα, χάνετε το εισόδημά σας, χάνετε την δουλειά σας από τους ανθρώπους που δουλεύουν παράνομα. Εμείς πάντως είμαστε δίπλα σας όλη την ημέρα, η αστυνομία δεν κλείνει. Αν διαπιστώσετε κάποια παράβαση μπορείτε να καλέσετε το 100 ή στο τηλέφωνο του αξιωματικού του τμήματος Κοζάνης 54420, να καταγγείλετε το περιστατικό και θα επιληφθεί το περιπολικό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σας με κάλυψε απόλυτα σε ό,τι αφορά την νομοθεσία και όλο το φάσμα των ευθυνών».
Ακολούθησαν κάποιες ερωταπαντήσεις σχετικά με την διαδικασία καταγγελίας και τα πρόστιμα, ενώ αναφέρθηκαν από συναδέλφους περιστατικά όπου η διαδικασία αποδείχτηκε προβληματική ή ανεπαρκής, καθώς και κάποιοι παραλογισμοί που αναφέρονται στην σχετική νομοθεσία. Συνάδελφοι επίσης διευκρίνισαν ότι δεν είναι εναντίον του ίδιου του εργαζόμενου αλλά της αδικίας που διαπράττεται και πως είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και καλούν τους συναδέλφους να εγκαταλείψουν την παρανομία και να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα.

Χρήστος Βαβλιάρας (τμήμα Ανάπτυξης και Βιομηχανίας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας)
Πριν ξεκινήσει την ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιορδάνης Παπαδόπουλος έκανε μια σύντομη παρέμβαση: «Οφείλω να δηλώσω ότι, εδώ και αρκετά χρόνια που δραστηριοποιούμαι με τα συνδικαλιστικά σε τοπικό επίπεδο, το τμήμα Βιομηχανίας εδώ στην περιοχή μας, στέκεται στο ύψος των καταστάσεων. Επιτελεί τον ρόλο του σε όλα τα επίπεδα. Λειτουργούν τα πάντα άψογα και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».
Παίρνοντας το λόγω στην συνέχεια ο κ. Βαβλιάρας υπεύθυνος στο τμήμα επαγγέλματος από το 2008 είπε μεταξύ άλλων:
«Έχω να πω ότι η συνεργασία μας, τόσο με το Σύνδεσμο της Κοζάνης όσο και με όλους τους άλλους συνδέσμους της περιοχής, είναι πολύ καλή. Είναι πολύ δραστήριοι και από τους λίγους συνδέσμους που ασχολούνται με τα δρώμενα, με την εφαρμογή της νομοθεσίας και με το πώς θα έπρεπε να λειτουργούν ως σωστοί επαγγελματίες…
Αυτό που ήθελα να τονίσω σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρός σας σχετικά με την νομοθεσία είναι ότι πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις αντιστοιχίσεις. Επίσης όταν η άδειά σας έχει λήξει το πρώτο εξάμηνο για την ανανέωση χρειάζεστε 100 ευρώ, το δεύτερο εξάμηνο 200 ευρώ μετά πάτε στα 400 ευρώ και μετά κινδυνεύετε να την χάσετε τελείως. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξαναδώσετε εξετάσεις. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι άλλη παράταση για την ανανέωση των αδειών δεν νομίζω ότι θα δοθεί.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι όταν συμπληρωθούν 8 χρόνια από τότε που αποκτήσατε την άδειά σας, χρειάζεται να την θεωρήσετε προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση επιτηδεύματος όπως προβλέπει το Π.Δ.
Προκειμένου να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα χρειαζόταν να έχει κάποιο πτυχίο υδραυλικού από μια κατώτερη ειδική σχολή, ή μια τεχνική σχολή. Ενώ όταν είχε και προϋπηρεσία μπορούσε να δουλέψει και ως τεχνίτης όχι όμως και ως αρχιτεχνίτης.
Κάτι σημαντικό σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει προϋπηρεσία. Υπάρχουν τρεις τρόποι.
Ο ένας είναι μέσω εξαρτημένης εργασίας, ο δεύτερος να υπογράψετε σύμβαση έργου με κάποιον ελεύθερο επαγγελματία. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε μια βεβαίωση από τον εργοδότη ελεύθερο επαγγελματία. Ο τρίτος τρόπος είναι σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αφού προσλάβει κάποιο εργοδηγό να μπορέσει να αναβαθμίσει την άδειά του και να γίνει και ο ίδιος εργοδηγός.
Σχετικά με τα πρόστιμα και τους ελέγχους. Η νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί να γίνει αυτεπάγγελτος έλεγχος στους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.τ.λ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσκομίσουμε μια διμερή επιτροπή και να αρχίσουμε ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό όσων δουλεύουν παράνομα. Αυτό προς το παρόν γίνεται ως εξής: Οι μηχανικοί οι οποίοι ασχολούνται με τους ελέγχους των επιχειρήσεων είναι οι ίδιου που είναι και στην επιτροπή για τους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.τ.λ. Όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να γίνεται ο έλεγχος αυτεπάγγελτα. Βέβαια όταν υπάρχει καταγγελία, η επιτροπή οφείλει να πάει και να ελέγξει. Σε αυτήν την περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε κυρώσεις οι οποίες ξεκινάν από 1.000 ευρώ και φτάνουν ως 5.000 ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω σε αυτήν την υπηρεσία γνώμονάς μας ήταν πάντα να βλέπουμε τον πολίτη ως συνεργάτη, να τον βοηθάμε, να ενημερώνουμε τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει. Εδώ στην Κοζάνη γνωρίζετε όλοι την υπηρεσία μας έχετε τα τηλέφωνά μας, κάποιοι ακόμα και τα κινητά μας. Είμαι και εγώ προσωπικά στη διάθεσή σας για οτιδήποτε έχει να κάνει με την νομοθεσία, την έκδοση της άδειας, τις θεωρήσεις κι ότι άλλο θέλετε. Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση».

Παναγιώτης Μπαϊραμάκης (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.)
Εκπροσωπώ σήμερα εδώ την Ένωση Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας. Να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν για την πρόσκληση. Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε δυο λόγια για τις αντλίες θερμότητας και τις εξελίξεις στον κλάδο μας. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Παλαιότερα ήταν πολύ πιο εύκολο να κάνετε τη δουλειά σας. Ήταν πιο στατικά τα πράγματα. Σήμερα οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα. Ακόμα κι εμείς που εργαζόμαστε σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις και αντιπροσωπείες δεν προλαβαίνουμε ορισμένες φορές να γνωρίσουμε τα προϊόντα γιατί συνεχώς αλλάζουν. Το ίδιο δύσκολο πιστεύω ότι είναι και για σας να ακούτε κάθε μέρα και για κάποιο καινούργιο προϊόν, και επειδή υπάρχει και το internet, πολλές φορές βρισκόμαστε κι εσείς και εμείς μπροστά σε πελάτες που γνωρίζουν πάρα πολλά πράγματα πριν κι από εμάς. Μας μιλάνε για τεχνολογίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμα. Η Ένωσή μας έχει μέλη της τις περισσότερες εταιρίες του κλάδου της ενέργειας και της θέρμανσης. Αυτό που θα ήταν καλό είναι να συνεργάζεστε με τις αντιπροσωπείες γιατί έχουν εξειδικευμένους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σας βοηθούν. Αυτό που έχετε να κάνετε εσείς είναι να προσπαθείτε να είστε ενημερωμένοι για να μην βρίσκετε τους πελάτες σας μπροστά από εσάς. Είμαστε κι εμείς στη διάθεσή σας η Ένωση και οι κατά τόπους αντιπροσωπείες των εταιριών του Κλάδου να σας εξυπηρετούν. Οι αντλίες θερμότητας κυκλοφορούν στην Ελλάδα περίπου τα τελευταία 10 χρόνια και την τελευταία 5ετία εγκαθίστανται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ήδη οι πελάτες σας είναι ενημερωμένοι, αναγκαστικά πρέπει να είστε και εσείς. Δεν πρέπει να μας ξεπερνά η τεχνολογία. Τα πρώτα χρόνια, όταν ήμασταν νέοι, διαβάζαμε και πηγαίναμε εκ του ασφαλούς και ίσως να κάναμε λιγότερα λάθη. Τώρα που θεωρούμε τους εαυτούς μας έμπειρους σε κάποιες τεχνολογίες, ίσως να κάνουμε περισσότερα λάθη. Τα πράγματα παλιότερα με την φωτιά ήταν πολύ πιο εύκολα. Επιλέγαμε λέβητες μεγαλύτερης ισχύος από ότι χρειαζόταν, δεν υπήρχαν άλλωστε λέβητες μικρότεροι από 40 kw. Τώρα θα μιλάμε για αντλίες θερμότητας 4 και 8 kw. Μπορεί να κοστίζει λιγότερο η κιλοβατώρα αλλά η αντλία θερμότητας έχει διπλάσια τιμή από ένα λέβητα. Πρέπει να κάνουμε σωστή αξιολόγηση για να μην εκτεθούμε στους πελάτες. Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ισχύει απαραίτητα ο κανόνας: “Το μεγάλο γίνεται μικρό”. Και τα inverter έχουν κάποια ανοχή, μπορούν να δουλέψουν από το 25% έως το 50% χαμηλά σε μερικό φορτίο αλλά σε καμιά περίπτωση το μεγάλο δεν μπορεί να γίνει απαραίτητα μικρό.
Συμβουλευτείτε ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας κάποια προϊόντα, θα σας δώσουν τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες συμβουλές».

Επισημάνσεις ομιλητών στην ημερίδα

Θανάσης Στρουμπούλης:
Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι άκουσε με προσοχή τους προσκεκλημένους και ότι διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας. Συγκεκριμένα:
«Ο δημόσιος υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τον πολίτη εφαρμόζοντας και όχι εξετάζοντας τον νόμο»…
Σχετικά με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τόνισε ότι έδωσε με όσα είπε τον ορισμό του «ρουφιάνου».
Όσον αφορά το θέμα των καταγγελιών για τους λαθροεγκαταστάτες, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω δει κάποιον που στέλνει τα παιδιά του με το σχολικό λεωφορείο να ζητάει από τον οδηγό να του δείξει αν πληροί τις προϋποθέσεις για αυτή τη δουλειά, αν έχει το ανάλογο δίπλωμα οδήγησης ή αν τα λάστιχα του αυτοκινήτου είναι καινούργια…
Η Πολιτεία λοιπόν όταν έχει ένα νόμο, θα πρέπει να φροντίζει και για την εφαρμογή του.
Θα έπρεπε από το 1993, ή αν θέλετε από το 2000, να έβγαζε ελεγκτικό μηχανισμό και όποιον δουλεύει παράνομα να τον συλλαμβάνει… Βεβαίως δεν πρέπει να δουλεύουν οι παράνομοι, αλλά ο έλεγχος θα έπρεπε αυτοδίκαια να είναι υπόθεση της Πολιτείας και όχι του Σωματείου»…
Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθεσία ούτε αστυνομία, ούτε κράτος. Όταν βλέπεις ότι σε πνίγει το δίκιο σου, πρέπει να βγαίνεις στο δρόμο και να παίρνεις κεφάλια. Δεν βγήκε το δευτεροβάθμιο και το τριτοβάθμιο όργανο να πει: Πού ήσασταν εσείς, πού το βρήκατε αυτό, πως ένας συνάδελφος μετά από 20, 30, 40 χρόνια εργασίας θα χάνει το δίπλωμά του;…
Συνυπογράφω δημόσια την επιστολή του συναδέλφου πρώην προέδρου του Συνδέσμου Καστοριάς…
Είχα την τύχη – ατυχία προεκλογικά, στις προηγούμενες εκλογές που για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία, να συναντηθώ με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα άπειρες φορές. Στην κοινοβουλευτική ομάδα μπαινόβγαινα καθημερινά και από εκεί εστάλη επιστολή προς το υπουργείο η οποία ανέφερε ότι και το πρόστιμο για την ανανέωση της άδειας είναι παράνομο και καταχρηστικό. Ο κ. Βίτσας υιοθέτησε όλες τις προτάσεις μας και μας είπε: Μόλις γίνουμε κυβέρνηση, γιατί ήταν σίγουροι, θα έχουμε επικοινωνία και συνάντηση. Και αυτό όντως έγινε. Την Τρίτη το πρωί μας πήραν τηλέφωνο να συναντηθώ με την κυβέρνηση. Και πήγα και συνάντησα μια άλλη κυβέρνηση. Όπως συναντάμε τόσα χρόνια τον μηχανισμό στα υπουργεία. Ουδεμία προσέγγιση των προβλημάτων, το δημοσιοϋπαλληλίκι σε όλο του το μεγαλείο…
Στο χωριό μου λένε ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει.
Δεν πρέπει να δεχθούμε αυτή την απαξίωση του Κλάδου. Δεν μπορεί κάποιος και ιδιαίτερα λόγω κρίσης, να αλλάξει επάγγελμα; Χάνει δηλαδή τη γνώση; Πώς δεχόμαστε τέτοια πράγματα; Το προηγούμενο ΠΔ δεν όριζε καμία ποινή. Και δέκα χρόνια να είχε λήξει η άδεια, πήγαινες στο υπουργείο Βιομηχανίας στην αρμόδια διεύθυνση πλήρωνες και σου έδιναν την άδεια. Έρχεται τώρα ο καινούργιος νόμος ο οποίος λειτουργεί ανάποδα και λέει ότι χάνεται η άδεια. Είναι τυχαίο το γεγονός; Χάνει την άδεια ο μηχανικός αυτοκινήτων; Χάνει ο γιατρός που οι εξελίξεις στον τομέα του είναι καθημερινές; …
Βεβαίως πρέπει ο υδραυλικός να είναι αδειούχος, να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση κυρίως τα νέα παιδιά, αλλά αλλοίμονο αν οι ηλικίες 50 και 60 χρονών που είναι στο απόγειο της καριέρας τους, μπαίνουν στη λογική να δίνουν εξετάσεις… Ο υδραυλικός πρέπει να έχει τη γνώση να μπορεί να εφαρμόσει την μελέτη και να έχει στο μυαλό του τα στοιχεία της τέχνης και της επιστήμης… Ξέρουμε όλοι ότι τις σωληνώσεις στα περισσότερα ξενοδοχεία που υπάρχουν στη χώρα μας αυτοί οι εμπειροτέχνες υδραυλικοί τις έφτιαξαν και μάλιστα όντας μη αδειούχοι.
Αλλά είχαν τη γνώση τη μαστορική. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να λέμε καταργείται η άδεια και η γνώση χρόνων.
Σήμερα περνάμε εξ απαλών ονύχων το θέμα των συναδέλφων που έκλεισαν τα βιβλία τους. Τι οδήγησε αυτούς τους συναδέλφους να είναι σήμερα χωρίς βιβλία; Μήπως αυτή η φορολογική πολιτική η οποία θέλει να πάρει το αίμα σαν τον βρυκόλακα των Καρπαθίων του ελληνικού λαού και του επαγγελματία;
Τι γίνεται με την αγορά εργασίας; Γιατί κλείνουν τα σωματεία; Γιατί οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν δικαίωμα στην αγορά εργασίας. Στην Αθήνα πολυκαταστήματα έχουν όλη την γκάμα των υδραυλικών και λένε ότι στέλνουν και συνεργείο.
Εμείς θα πρέπει να ελέγξουμε τα υπερκαταστήματα που στέλνουν για δουλειά τους μη αδειούχους; Δεν θα πρέπει το κράτος επιτέλους, να ελέγξει την κατάσταση αυτή; Όλα τα πληρώνουμε χρυσό. Την υγεία, τις συντάξεις. Πολλοί συνάδελφοί μας έδωσαν εκατομμύρια για την σύνταξη και παίρνουν ψίχουλα…
Πρέπει να ξεσηκωθούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Νίκος Ζαρκάς (Πρόεδρος τοπικής Ομοσπονδίας)
«Τα σωματεία όλων των κλάδων έχουν συρρικνωθεί όσο δεν φαντάζεσθε…
Βγάζουν νόμους με αναδρομική εφαρμογή και ισχύ Και αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Όμως ο κάθε νόμος ισχύει μόνο για τους νόμιμους, γιατί ο παράνομος δεν έχει τίποτα. Έχει κλείσει τα βιβλία του δουλεύει μπροστά στα μάτια μας, δεν τον ενοχλεί κανένας και καλούνται οι νόμιμοι να εφαρμόσουν τους νόμους.
Κάποιοι συνάδελφοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Τι κάνει η Πολιτεία; Αν κόψεις τιμολόγιο σε περιοχή άνω των 2000 κατοίκων, αναδρομικά από τον Μάιο του 2010 θα πληρώσεις ένα αστρονομικό ποσό. Δηλαδή ένας ταβερνιάρης ή ένας καφετζής σε ένα μικρό χωριό αν κόψει τιμολόγιο σε εταιρία με έδρα την Κοζάνη θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά στον ΟΑΕΕ. Στην ουσία θέλουν να μας εξαφανίσουν, θέλουν να συρρικνωθούν όλοι οι κλάδοι, όχι μόνο ο κλάδος των υδραυλικών.  Πρέπει να αντιδράσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Με νύχια και με δόντια.
Συγχαρητήρια στο Σωματείο και την Ομοσπονδία για την διοργάνωση αυτής της ημερίδας. Όμως, πού είναι τα μέλη σήμερα και απουσιάζουν; Ξέρω ότι η κινητοποίηση από πλευράς διοίκησης έγινε. Γιατί αυτή η απουσία; Ίσως γιατί οι πιο πολλοί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να κλείσουν τα βιβλία τους στο τέλος της χρονιάς και να δουλεύουν παράνομα χωρίς να τους ξέρει κανένας…
Η νομοθεσία είναι τόσο δαιδαλώδης, έχει τόσα πολλά πλοκάμια που δεν ξέρει ο κάθε υπάλληλος να βρει ό,τι θέλει. Κάνει ό,τι και όπως αυτός το αντιλαμβάνεται… Δεν είναι ούτε ρουφιάνος ούτε καταδότης όποιος καταγγέλλει κάποιον παράνομο. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τα συμφέροντά μας…
Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι οι συνάδελφοι, πρέπει να παραμείνουμε κοντά στα σωματεία. Η επιδίωξη είναι να διαλύσουν τα σωματεία και τα επιμελητήρια… Κάποιος πολιτικός κάποτε είχε πει ότι «όποιο πρόβατο φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος». Τώρα όποιος φεύγει από το μαντρί επιβιώνει μια χαρά γιατί δεν πληρώνει τίποτα».

Δημήτρης Καϊλάρης
Απευθυνόμενος στον Θ. Στρουμπούλη τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος σου είναι πάντα δυναμικός. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές, και για λόγους εντυπωσιασμού, λες πράγματα που ταυτόχρονα τα αναιρείς»…
Στον συν. Γιουλδούρη που έθεσε το θέμα των δύσκολων ερωτήσεων είπε ότι έχει δίκιο και τόνισε: «Υπάρχει μια νομοθεσία που έχει λάθη και παραλείψεις, αλλά το ίδιο ΠΔ διορθώνει κάποια πράγματα. Για παράδειγμα έδωσε δύο χρόνια περιθώριο να κάνουμε αντιστοιχίσεις των παλιών αδειών μα τις νέες. Για αυτό το θέμα δίνονται συνέχεια παρατάσεις. Από την άλλη, για εμάς τους παλιούς, στις εξετάσεις που προβλέπονται υπάρχουν ερωτήσεις τις οποίες δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν ξέρουμε αγγλικά.
Όταν πήγαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και βάλαμε θέματα τέτοιου τύπου η απάντηση ήταν: ”Σας κατοχυρώνουμε ένα επάγγελμα. Ο οποιοσδήποτε θέλει να γίνει υδραυλικός πρέπει να βγει από μια σχολή’’.
Σε ποια σχολή δεν διδάσκονται αγγλικά; Τα παιδιά τώρα μαθαίνουν αγγλικά από το δημοτικό. Δηλαδή θα έρχονται συνέχεια οι νομοθέτες και κάθε δύο – τρία χρόνια θα αλλάζουν την νομοθεσία; Όχι. Προσπάθησαν όμως και μας έδωσαν κάποιο περιθώριο σε εμάς που είχαμε άδειες να πάμε να τις τακτοποιήσουμε»…
Το θέμα με τον ΟΓΑ πράγματι είναι μεγάλο φορτίο για τους συναδέλφους. Να θυμίσω όμως ότι τουλάχιστον εμείς σαν Ομοσπονδία και σαν σωματεία ενημερώσαμε από τότε τους συναδέλφους μας κατ΄ επανάληψη να μην κόβουν τιμολόγια γιατί θα πάθουν ζημιά. Παρόλα αυτά εκ του πονηρού κάποιοι έκαναν το αντίθετο.
Για τις καταγγελίες ήταν πολύ σαφής η τοποθέτηση του εκπροσώπου τις αστυνομίας. Και εμείς έχουμε στην Καβάλα καταγγελίες, και αυτοί που προχώρησαν πάρα πολύ σε αυτό το θέμα είναι οι υδραυλικοί. Έχουμε έξι ή επτά περιπτώσεις οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και μάλιστα βαριά.
Στην Δράμα οι συνάδελφοι όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος δουλεύει παράνομα με ένα – δύο τηλεφωνήματα μαζεύονται όλοι στον τόπο που εργάζεται ο παράνομος. Τους δίνω συγχαρητήρια και από αυτό το βήμα… Στην Καβάλα φαντάζομαι και στα άλλα σωματεία, οι συνάδελφοι συμμετέχουν μια – δυο φορές το χρόνο στη γενική συνέλευση ή σε κάποια γιορτή και όλες οι δραστηριότητες γίνονται από τα μέλη των διοικήσεων.
Όσον αφορά τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, προσπαθούμε αλλά τα προβλήματα είναι πολλά.
Αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι να κατορθώσουμε να επικοινωνήσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μεταξύ τους ώστε να δρομολογηθεί η λύση του μεγάλου προβλήματος που αφορά την πάταξη του φαινομένου της λαθροεγκατάστασης».

Βασίλης Ιωάννου
«Μιας και δεν κατέχω κανένα τίτλο του Κλάδου και δεν είμαι κάτοχος άδειας, είμαι παράνομος. Συνειδητή μου επιλογή να αφήσω την άδειά μου να λήξει και δεν θα τη θεωρήσω ποτέ και ας έρθουν να με σταματήσουν να δουλεύω. Ασκώ το επάγγελμα 37 – 38 χρόνια από μικρό παιδί, είμαι 57 χρονών και τώρα είμαι στη δύση της καριέρας μου και ετοιμάζομαι να βγω στη σύνταξη. Η κοινωνία με αποδέχτηκε, ο Κλάδος με αποδέχτηκε, έκανα μια καλή επαγγελματική πορεία, και έρχεται σήμερα η ανάλγητη Πολιτεία και μου στερεί την άδεια. Το μόνο που έκανε για μένα είναι να απομυζά τον κόπο μου κάθε φορά. Τη γνώση δεν σου την πιστοποιεί κανείς, πόσο μάλλον ένας δημόσιος υπάλληλος που βάζει μια σφραγίδα και ζητά 400 ευρώ…
Πότε ο Κλάδος τίμησε επιχειρήσεις συναδέλφων; Πώς περιμένετε ανάκαμψη του Κλάδου, όταν υπάρχει μια απόλυτη εσωστρέφεια; Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας, κατηγορώντας το ελληνικό προϊόν χωρίς να μπαίνουμε στη λογική να σκεφτούμε ότι με αυτό ζούνε κάποιοι συγγενείς μας.
Έτυχε να παράγω ένα προϊόν αλλά απαξιώθηκε από τον Κλάδο όπως απαξιώθηκαν κάποτε οι ιδέες κάποιων από εμάς που θέλαμε να προσφέρουμε στον Κλάδο… Εύχομαι σε όλους σας καλή πορεία και σύνεση…

Γιάννης Καραπινίδης
«Ευχαριστώ δημόσια τον πρόεδρο και το Σωματείο Κοζάνης για την άψογη διοργάνωση του διημέρου. Σήμερα βασικό θέμα συζήτησης έχουμε την αδήλωτη εργασία. Εδώ και χρόνια αναφέρω σε κάθε συμβούλιο της Ομοσπονδίας ή του σωματείου το θέμα για τους παράνομους υδραυλικούς. Έχω κουραστεί να κατηγορώ τους φίλους μου, να κατηγορώ πρώην προέδρους, πρώην αντιπροέδρους σωματείων, να κατηγορώ τους παράνομους. Έχω γίνει γραφικός, συνέχεια τα ίδια λέω. Ότι δηλαδή γίναμε επαίτες στη δουλειά μας.
Εμείς οι υδραυλικοί που παράγουμε το έργο, οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν είμαστε ρουφιάνοι όταν κάνουμε κάποια καταγγελία για αδήλωτη εργασία…
Επειδή έχουμε πολύ να τραβήξουμε ακόμα με την αδήλωτη εργασία, θα πρέπει εμείς οι νόμιμοι συνάδελφοι να μην “χτυπιόμαστε’’ μεταξύ μας στις προσφορές που κάνουμε για τις διάφορες εργασίες… Φυσικά είναι θεμιτός ο ανταγωνισμός αλλά πρέπει να μην γίνεται αθέμιτος. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, να κάνουμε συνεργασίες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Κωστας Σαγώνας
«Η πιο σημαντική ενέργεια που κάναμε είναι η ίδρυση του Περιφερειακού Γραφείου Θερμοϋδραυλικών Θεσσαλίας με πάρα πολύ καλά στοιχεία. Ήδη οι δύο συνάδελφοι,  ο Γιώργος Καλίτσας που είναι αντιπρόεδρος και ο Αποστόλης ο Τσούκος από τον Βόλο που είναι ο ταμίας, εργάζονται δυναμικά για την αποτελεσματικότητα αυτού του Γραφείου…
Θέλουμε να δημιουργήσουμε υπηρεσία on line για άμεση εξυπηρέτηση των συνδέσμων της περιοχής σε διάφορα θέματα…
Σκεφτόμαστε να κατεβάσουμε και κοινό ψηφοδέλτιο σαν Περιφερειακό στις ερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας… Να δούμε όμως αν θα εκλεγούμε γιατί μπορεί να μείνουμε απέξω. Το λέω αυτό γιατί ότι γίνεται εδώ στην Ελλάδα και πάει σωστά δεν το αφήνουν όρθιο. Θέλουν να το γκρεμίσουν. Μέχρι σήμερα δηλαδή που κάποιοι σύνδεσμοι πάνε καλά και αυτούς θέλουν να τους βγάλουν απέξω.
Κάποιοι σύνδεσμοι όμως έκλεισαν ή έμειναν ακέφαλοι και δεν πραγματοποιήθηκαν οι κατάλληλες ενέργειες από την Ομοσπονδία για να μην συμβεί αυτό. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορούν να γίνουν τώρα κάποια πράγματα και κάποιοι σύνδεσμοι που σταμάτησαν τη λειτουργία τους, τα μέλη τους να μπορούν να εξυπηρετούνται από τους συνδέσμους των γειτονικών νομών».
Στη συνέχεια ο συν. Σαγώνας αναφέρθηκε σε σύλληψη επ΄ αυτοφώρω το 2012 παράνομων σε εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου. Ενημέρωσε ότι ο Σύνδεσμος κατέβαλε παράβολο 100 ευρώ για να γίνει δικάσιμος. Πέρασε ένας χρόνος και δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ενώ αργότερα έγινε ο νόμος για παραγραφές τέτοιων αδικημάτων.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο συν. Σαγώνας τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Θέλουμε μια χώρα που να είμαστε αξιοπρεπείς. Θέλουμε μια χώρα που να είμαστε αυτοί που θα πληρώνουμε και οι άλλοι να τα οικονομούν εις βάρος μας; Θέλουμε μια χώρα που εμείς οι νόμιμοι θα κυνηγιόμαστε και οι παράνομοι να είναι στο απυρόβλητο; …
Εγώ θα ψάχνω να βρω τους παράνομους;
Χωρίς την άμεση βοήθεια από τους συναδέλφους δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την κατάσταση. Πρέπει ο Κλάδος να επιβιώσει. Από αυτό ζούμε. Εγώ ζω από το επάγγελμά μου. Πασχίζω κάθε μέρα και μόνος μου από το πρωί έως το βράδυ για τα συμφέροντά μας. Αυτός είναι ο σκοπός, για αυτό με εξέλεξαν οι συνάδελφοι να μπορέσω να είμαι εκεί και τους παροτρύνω να βοηθήσουν την κατάσταση. Να κάνουν τις ανάλογες καταγγελίες μήπως μπορέσουμε και επιβιώσουμε σε αυτή τη χώρα. Δεν θα με διώξει κανένας από το επάγγελμα που εξασκώ εδώ και σαράντα χρόνια.
Θα ήθελα λίγο να αναφερθώ στον συνάδελφό μου τον Ιωάννου. Ίσως σε κάποια πράγματα να έχει και δίκιο. Παλιά έτυχε να συνεργαστούμε και να κατεβάσουμε ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στην Ομοσπονδία. Δεν έτυχε να ψηφιστούμε. Θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να βοηθήσουμε, αλλά τότε το κύκλωμα εκείνο ήταν κλειστό. Τόσο κλειστό που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να φτάσεις εκεί μέσα. Μετά από τόσα χρόνια καταφέραμε να διώξουμε αυτούς που κρατούσαν κλειστό το κύκλωμα και για αυτό σήμερα η Ομοσπονδία είναι αυτό που είναι. Και χαίρομαι ειλικρινά που συμμετέχω και βοηθάω με όλη μου την καρδιά και μπορούμε να σταθούμε εκεί που πρέπει να σταθούμε. Ό,τι μπορέσαμε σε τρία χρόνια δεν μπόρεσαν να τα κάνουν οι προηγούμενοι, παρόλο που είχαν την οικονομική ευχέρεια».

Θεόφιλος Γιουλδούρης
Είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας να γίνονται οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και παράλληλη διοργάνωση ημερίδων στην περιφέρεια. Αυτό, τόνισε, βοηθά ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους να ενημερωθούν άμεσα για τα προβλήματα του Κλάδου και ταυτόχρονα να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις.
…«Από την Ομοσπονδία μου έχω απαιτήσεις. Όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε βασικά πράγματα, να παραιτηθεί. Είναι απλά τα πράγματα. Εδώ ο πρωθυπουργός της χώρας είπε για κόκκινες γραμμές. Για εμάς κόκκινες γραμμές είναι η άδεια. Χωρίς άδεια ο Κλάδος είναι μηδέν. Όμως πρέπει κάποια πράγματα να τα βάλουμε στη σειρά. Ένα από αυτά είναι το θέμα της εξεταστέας ύλης για την άδεια που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Με αυτό το θέμα δεν ασχολήθηκε κανείς…
Ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις και πρέπει να το πάρουν όλοι οι σύνδεσμοι της χώρας και να το μελετήσουν οι συνάδελφοι.  Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται ποιοι μπορούν να δώσουν εξετάσεις για την άδεια του αρχιτεχνίτη υδραυλικού και συμπεριλαμβάνει τις 60 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι υποψήφιοι. Αντίστοιχη αναφορά γίνεται και για την άδεια του εργοδηγού με τις 80 ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη.
Σας ενημερώνω, αν δεν το γνωρίζετε, ότι η άδεια του αρχιτεχνίτη υδραυλικού δε σας δίνει το δικαίωμα να υπογράφετε γραμμές αερίων εγκαταστάσεων…
Εμένα δεν μπορεί να μου επιβάλλει καμιά Ομοσπονδία και κανένα κράτος με αυτήν εδώ την εξεταστέα ύλη να δώσω εξετάσεις.
Γιατί πρέπει να ξέρω ότι για να αλλάξω στο λάπτοπ τα ελληνικά σε αγγλικά πρέπει να πατήσω alt +shift;
Δηλαδή, αν δεν το γνωρίζω αυτό, δεν είμαι ικανός να κάνω μια συγκόλληση σε ένα δημόσιο έργο;
Αυτές είναι ερωτήσεις για ένα τεχνίτη υδραυλικό; Ντροπή και για την Ομοσπονδία που τις δέχτηκε…
Αυτά τα πράγματα πρέπει η Ομοσπονδία να τα δει με σθένος, με δυναμισμό. Αυτά δεν λύνονται με το χάιδεμα…
Συνάδελφοι της διοίκησης της Ομοσπονδίας, τις λύσεις τις ξέρετε. Τις έχετε αναφέρει εκατό φορές από αυτό το μικρόφωνο. Ο συν. πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ότι συναντήθηκε με τον κ. Αλεξιάδη και βρήκε τη λύση για την πάταξη της λαθροεγκατάστασης. Ας ληφθούν επιτέλους κάποια ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Η νέα διοίκηση κάνει πολύ καλή δουλειά. Αλλά θέλω να είναι πιο δυναμική και να έχει απαιτήσεις…

Μπάμπης Μιχαηλίδης
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Κοζάνης για την πάρα πολύ καλή φιλοξενία.
Πρέπει να κάνουμε καταγγελίες, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι εκτελούνται θερμοϋδραυλικές εργασίες από άτομα που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Φυσικά και δεν είναι ρουφιανιά μια τέτοια καταγγελία. Κάποιοι δουλεύουν παράνομα αναγκαστικά και σε κάποιους έχουν γίνει προτάσεις να συνεργαστούν με συναδέλφους αν θέλουν να μην είναι παράνομοι. Άρα θέλουν να είναι παράνομοι αφού παίρνουν τη δουλειά και την κάνουν μόνοι τους. Επομένως θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.  Νομίζω ότι κινούμαστε σε πολύ καλή κατεύθυνση. Με τις καταγγελίες που θα γίνουν, με την ενημέρωση του κοινού και με τον συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών θα έρθει ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον να περιοριστεί η παράνομη εργασία.
Εμείς στην Καβάλα υπολογίζουμε ότι το 60% των εργασιών πηγαίνουν στους παράνομους και το 40% μένει στους νόμιμους συναδέλφους.
Όπως καταλαβαίνετε αυτοί οι παράνομοι δεν έχουν καμία υποχρέωση έναντι της Πολιτείας»…

Βασίλης Μπάρμπας
Άκουσα με μεγάλη προσοχή όλους τους ομιλητές. Τα προβλήματα είναι κοινά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι σημαντικά. Συμμετέχω όσο μπορώ σε οποιοδήποτε κάλεσμα της Ομοσπονδίας ή οποιουδήποτε σωματείου.
Σήμερα πήρα ένα μήνυμα. Ο Δημήτρης Βαργιάμης μίλησε για ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό θα γίνει από εμάς. Πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Έχουμε μερίδιο ευθύνης για όλα τα συμβάντα…
Οι μισοί από εμάς είμαστε στελέχη του Κλάδου. Είμαστε γραμματείς, πρόεδροι, ταμίες, αντιπρόεδροι στα σωματεία μας και στην Ομοσπονδία. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να γνωρίζουμε το γράμμα του νόμου. Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ερχόμαστε εδώ και είμαστε ανενημέρωτοι. Όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα, όσον αφορά την υπεύθυνη δήλωση, όσον αφορά την νομοθεσία για το επάγγελμα είμαστε ανενημέρωτοι. Έχουμε δίκιο αλλά δεν μπορούμε να το βρούμε. Πως θα το βρούμε αφού δεν ξέρουμε τι διεκδικούμε, δεν ξέρουμε τι ζητάμε;
Λύσεις υπάρχουν πάντα. Άκουσα τον συνάδελφο να διαμαρτύρεται γιατί κόπηκε στις εξετάσεις. Το πρόβλημα το έχουν πολλοί συνάδελφοι σε όλη τη χώρα. Υπάρχει το χάσμα των γενεών. Τα παιδιά, οι νέοι που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή δεν θα προβληματιστούν για τη χρήση του ποντικιού. Δεν θα προβληματιστούν με τα αγγλικά. Εγώ προσωπικά, για να μην πω για κανένα άλλον, κόπηκα όταν πήγα να δώσω εξετάσεις. Βεβαίως ήταν δύσκολα.  Γιατί πήγα να δώσω εξετάσεις χωρίς προετοιμασία; Γιατί το αμέλησα τόσο πολύ; Πέρασε το εξάμηνο, πέρασαν τα δύο χρόνια, πέρασαν τα τέσσερα. Γιατί είμαι τόσο αμελής; Γιατί ο Κλάδος ο δικός μου είναι σύσσωμος τόσο αμελής – και μιλάμε ότι στην Αθήνα 400 άδειες πήγαν χαμένες. Για πιο λόγο είμαστε τόσο ανεύθυνοι; Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με τον τρόπο που θέλουμε εμείς, αλλά υποχρεώσεις δεν θέλουμε να έχουμε. Θέλουμε να μας τα λύσουν όλα οι άλλοι. Είμαστε άξιοι λοιπόν της τύχης μας…
Στους δύσκολους αυτούς καιρούς πρέπει να αντιληφθώ αν έχω την ικανότητα να επιβιώσω. Αν δεν την έχω, κάτι πρέπει να κάνω για να ζήσω την οικογένειά μου. Δεν είναι ντροπή να πας σε 2-3 συναδέλφους να ζητήσεις δουλειά και να είσαι σίγουρος ότι θα σου δώσουν ένα καλό μεροκάματο. Ήλθε η ώρα λοιπόν να αγκαλιαστούμε όλοι μαζί, να αγκαλιάσουμε τον συνάδελφο που έχει ανάγκη από μεροκάματο…
Χρειάζεται επανασύσταση σωστή των σωματείων. Την ευθύνη την έχουμε οι πρόεδροι, οι γραμματείς, οι ταμίες και όλα τα μέλη των διοικήσεων…
Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς. Να μάθουμε να διεκδικούμε τα δίκια μας συλλογικά και όχι να ενεργεί ο καθένας όπως του αρέσει… Το σημαντικό είναι να είσαι γνώστης του τι θέλεις να κάνεις, να γνωρίζεις ποιος είσαι πού είσαι και πού θέλεις να πας…
Εσύ συνάδελφε που έχασες την άδειά σου φέρεις μεγάλη ευθύνη για αυτό. Έπρεπε να πας με 10 ευρώ στην αρμόδια υπηρεσία να την τακτοποιήσεις. Τώρα το πρόβλημα δεν λύνεται με γκρίνια. Λύνεται με ενεργή συμμετοχή στο σωματείο σου. Εκεί θα βρεθούν συνάδελφοι που θα βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη από μεροκάματα για να ζήσουν ή για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα χρόνια για την συνταξιοδότησή τους…
Προτείνω να βρεθούμε η Ομοσπονδία με τα διοικητικά συμβούλια όλων των Συνδέσμων και να γίνει αναλυτική ενημέρωση για το νέο ΠΔ και για το τι ισχύει με τις Υπεύθυνες Δηλώσεις…
Στα Γιάννενα έχουμε ένα χρόνο τώρα που μας ακουμπάει για τα καλά η κρίση. Ζούσαμε καλά μέχρι ένα χρόνο πριν και υπήρχαν δουλειές…
Πάμε σε νέες μορφές ενέργειας και πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας.  Για να επιβιώσουμε όλοι μας θα πρέπει να δημιουργήσουμε ομάδες και να συνεργαστούμε με μηχανολόγους. Οργανωθείτε, συσπειρωθείτε για ένα καλύτερο αύριο. Διαφορετικά χάσαμε το επάγγελμα».

Κλείσιμο ημερίδας από τον Δημήτρη Βαργιάμη

Η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει αυτή την περιήγηση στην περιφέρεια. Δεν είναι η πρώτη συνάντηση που κάνουμε. Συνεδρίασεις διοικητικού συμβουλίου έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, και τώρα εδώ στην Κοζάνη. Η πρόθεσή μας είναι το επόμενο συμβούλιο να γίνει στην Πελοπόννησο, και το μεθεπόμενο μάλλον στην Ήπειρο…
Επειδή κάποιος συνάδελφος είπε ότι δεν ακούμε, αυτό ίσως θα πρέπει να λέγεται για κάποιους άλλους. Εμείς έχουμε πάρα πολύ ανοιχτά αυτιά και ζητάμε συνεχώς, αλλά εγγράφως, τις όποιες αναφορές και προτάσεις σας.
Δεν πρόκειται να πάω πουθενά σε καμιά υπηρεσία χωρίς συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία και να εκθέσω όχι τον Βαργιάμη αλλά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Όταν πάω χωρίς στοιχεία, εκθέτω τον θεσμό του προέδρου της Ομοσπονδίας και την ίδια την Ομοσπονδία. Έχουμε δώσει ρητή εντολή στις υπηρεσίες οτιδήποτε θέλουν οι συνάδελφοι, και ιδιαίτερα τα μέλη μας, τα σωματεία να στέλνουν τα αιτήματά τους γραπτώς στην Ομοσπονδία για να μπορέσουμε και εμείς να ακολουθούμε μια γραμμή διεκδίκησης.
Υπάρχουν και κάποιες ανακρίβειες σε ό,τι λέγεται. Την άδεια δεν την χάνει κανείς. Χάνει το δικαίωμα να την χρησιμοποιεί. Αυτό προβλέπει ο νέος νόμος με τον οποίο δε συμφωνούμε σε πολλά σημεία και έχει πάρα πολλές παραλείψεις.
Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης τους θέσαμε ένα κεντρικό θέμα. Την τροποποίηση του ΠΔ 112. Βέβαια ξέρετε οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν θέλουν να δουλέψουν γιατί τροποποίηση σημαίνει ότι πρέπει να καθίσουν να δουν τις προτάσεις να στήσουν ουσιαστικά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και να αλλάξουν κάποια πράγματα.
Μας είπαν ότι αυτό δεν γίνεται. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Ο συνάδελφος Γιουλδούρης είπε ότι δεν βγήκαμε να φωνάξουμε για την αφαίρεση της άδειας από τους συναδέλφους.  Οι άδειες με βάση το ΠΔ δεν χάνονται. Η διαδικασία που ορίζει ο νόμος δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Διότι δεν είχε προβλέψει μια μεταβατική περίοδο στην διαδικασία για όσους με δική τους ευθύνη ή με ευθύνη των σωματείων, δεν θεώρησαν έγκαιρα την άδειά τους. Βέβαια η κατάσταση δεν είναι παντού η ίδια. Η Κοζάνη είχε μια άδεια η οποία είχε λήξει, η Καβάλα είχε δύο, η Θεσσαλονίκη σε 1200 άτομα είχε 4 άδειες μόνο, η Αθήνα γιατί να έχει 400; Η Καστοριά γιατί τις έχει όλες αθεώρητες; Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν λειτούργησε καλά ανάμεσά μας.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να συμφωνήσουμε σε μια αρχή. Θέλουμε το επάγγελμα να είναι αδειοδοτούμενο; Θέλουμε να το στήσουμε με βάση κανόνες που ισχύουν σε άλλες χώρες που είναι μπροστά; Αν πούμε ναι θα πρέπει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θέλουμε το προσωπικό μας πρόβλημα να το λύσουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα κοινά, τότε αυτή η κατάσταση είναι αρρωστημένη και εμένα προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο…
Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι για την ανασυγκρότηση της χώρας όπως είπε ο Βασίλης ο Μπάρμπας. Δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
Το 2003 υπάρχει έγγραφο προς όλους τους Συνδέσμους του Κλάδου με θέμα: «Αστυνομικές υπηρεσίες και επιθεωρητές εργασίας, υπεύθυνοι για την εφαρμογή του ΠΔ 38/91». Και τότε υπήρχε παράνομη εργασία. Και τότε υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν χωρίς άδειες. Το πρόβλημα όμως δεν λεγόταν γιατί η πίτα που μοιραζόμασταν ήταν μεγάλη και βολευόταν ο Κλάδος, βολευόταν η χώρα…
Ερχόταν χρήμα από έξω, γίνονταν κατασκευές, κυκλοφορούσε χρήμα μέσα στην κοινωνία, λειτουργούσε η αγορά, άνοιγαν μαγαζιά και πουλούσε ο ένας στον άλλον τα εισαγόμενα προϊόντα, καταστρέφονταν παράλληλα η παραγωγική βάση της χώρας γιατί δεν υπήρχε εθνική στόχευση. Και φτάσαμε σήμερα η χώρα να έχει χρεοκοπήσει. Και το παράδοξο βέβαια είναι ότι ο πολιτικός κόσμος κρατάει ακόμα χαρταετό. Δεν συνεννοούνται. Και να βάλει κόκκινες γραμμές… Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, μιας και βρισκόμαστε στην Κοζάνη; Δεν μπορεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας να απαιτήσει η ΔΕΗ να μείνει σε ελληνικά χέρια; Να πάνε όλοι μαζί και να πουν στους δανειστές ξέρετε κόκκινη γραμμή είναι η ΔΕΗ που πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια, να μείνει κρατική. Δεν μπορείς να ξεπουλήσεις τον ΟΠΑΠ για 700 εκ. όταν πέρυσι είχε 900 εκ. κέρδη. Δεν μπορείς να πουλήσεις την COSMOTE που πέρυσι είχε 1,5 δις κέρδη για 400 εκατομμύρια. Αυτά τα καταλαβαίνει και οποιοσδήποτε απλός πολίτης της χώρας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να μείνουμε όρθιοι συνάδελφοι, και να χτίσουμε το μέλλον και της επόμενης γενιάς.
Κάποια στιγμή θα πρέπει ο Κλάδος και η Ομοσπονδία να ασχοληθεί με το θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος συνολικά. Πρέπει ο Κλάδος να χτιστεί από την αρχή και κυρίως πρέπει αυτό το χτίσιμο να αρχίσει από την εκπαίδευσή του. Η εκπαίδευση είναι ελλειμματική. Όσοι παίρνατε βοηθούς το καταλαβαίνατε. Έρχονταν τα παιδιά σε εμάς δε γνώριζαν τίποτα, ούτε τα εργαλεία… Άρα λοιπόν πρέπει να χτίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Και εδώ θα σας μεταφέρω την ευρωπαϊκή εμπειρία μου. Κάναμε πρόσφατα μια συνάντηση με τα επιμελητήρια της Κολωνίας για να διερευνήσουμε πως είναι στημένο εκεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία που δίνει ουσιαστικές γνώσεις σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα.
Εκεί την εκπαίδευση την πραγματοποιούν τα Επιμελητήρια. Βρίσκουν εταιρίες που έχουν ένα εκπαιδευτή με ανώτερο πτυχίο, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας του εργοδηγού. Ο εκπαιδευόμενος στην εταιρία πάει το πρωί 3 έως 4 ημέρες την εβδομάδα και 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα πάει στη σχολή για το θεωρητικό μέρος. Και υπάρχει σύστημα αξιολόγησης. Δεν παίρνουν όλοι το πτυχίο.
Πρέπει να βάλουμε όρους και αρχές και κάποια στιγμή να πούμε: Ναι, αξιολόγηση αλλά όχι μόνο για εμάς. Για όλους. Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν θέλει να αξιολογηθεί…
Πρέπει να βάλουμε νέες αρχές στη ζωή μας. Και πρέπει να τις απαιτήσουμε»…
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ αναφέρθηκε στη δυνατότητα των μηχανικών να ασκούν όλα τα τεχνικά επαγγέλματα χωρίς πολλές φορές να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Επισήμανε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) έχει αποκτήσει πολλά πλεονεκτήματα και επηρεάζει στο να ψηφίζονται νομοσχέδια προς όφελος των μελών του.
 Συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων τόνισε:.
«Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τον Σύνδεσμο της Αθήνας σε ότι αφορά αυτά που ανέφερε ο συν. Στρουμπούλης. Του ζητήσαμε πάρα πολλές φορές, αμέτρητες φορές να μας ενημερώνει για όλα τα ζητήματα. Τα λένε εδώ μόνο προφορικά. Και εγώ αμφισβητώ ό,τι λέγεται προφορικά. Εδώ άκουσα χίλια δυο πράγματα, ό,τι έχει σχέσεις με πρωθυπουργούς με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Εντάξει, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει ο συν. στην Ομοσπονδία να δούμε πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Το 2009 η ΓΣΕΒΕΕ είχε κατεβάσει μια πρόταση να δημιουργηθεί μια κλάση στον ΟΑΕΕ η οποία θα είναι ανταγωνιστική προς τις εισφορές που δίνουν στον ΟΓΑ. Θετική την είδαν παράγοντες του υπουργείου εργασίας, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Και ήρθαν σήμερα αυτοί οι κύριοι να επιβάλλουν πρόστιμα στους συναδέλφους. Δεν ήταν παράνομοι αυτοί οι συνάδελφοι. Απλώς το κράτος έχει μια λογική τιμωρητική, σε όλα τα επίπεδα. Και τιμωρητική σε αυτούς που μπορεί να ελέγξει. Ο συνάδελφος δεν ήταν παράνομος.Του έδινε δικαίωμα ο νόμος να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Άφηνε όμως ένα παραθυράκι που ουσιαστικά τον έκανε ευάλωτο στο σύστημα. Τον έκανε ευάλωτο επίτηδες το σύστημα, για να μπορεί να του επιβάλλει πρόστιμο.
Λειτουργεί με αυτή τη λογική, την τιμωρητική όλο το σύστημα… Σαν παράδειγμα έχουμε το ότι αμφισβητούσε την υπουργική απόφαση που έδινε το δικαίωμα στους συναδέλφους να δώσουν εξετάσεις σε όμορους νομούς. Το σύστημα προς το επιχειρείν σήμερα είναι εχθρικό. Και εμείς είμαστε μικρομεσαία επιχείρηση. Μικρή και πολύ μικρή. Αυτοί είμαστε εμείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή η λογική και αυτή η σχέση που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια, τόσο του πολίτη με το κράτος όσο και του επιχειρηματία με το κράτος, δεν ξέρω που οφείλεται. Ίσως να οφείλεται στο ότι η χώρα στα χρόνια της Αναγέννησης είχε Τούρκους εδώ και ήταν υπόδουλη και δεν είχε ακολουθήσει τα ρεύματα και τις Ευρωπαϊκές αρχές. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.
Υπάρχει μια σχέση η οποία λειτουργεί εκ του πονηρού. Βλέπουμε εμείς το κράτος με εχθρικό μάτι και το κράτος βλέπει εμάς με ακόμη πιο εχθρικό μάτι σαν κλέφτες, σαν απατεώνες. Και συνεχίζει να πορεύεται η χώρα με αυτή την αντίληψη. Αν δεν αλλάξει η χώρα δεν θα αλλάξει το κράτος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εμείς, από την πλευρά μας, θέλουμε ένα κράτος το οποίο δεν θα είναι εχθρικό προς τον πολίτη, θα είναι φιλικό και θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες. Αν είχαμε ένα κράτος που θα μας παρείχε καλή παιδεία, καλή υγεία, μας παρείχε αυτό που θα πρέπει να παρέχει ένα κράτος, όπως είναι σε άλλες χώρες, θα είχαμε αναπτύξει μεγαλύτερο βαθμό φορολογικής συνείδησης…
Αυτή η νοοτροπία, η φιλοσοφία, που έχει περάσει στους καταναλωτές, δεν έχει περάσει από τον υδραυλικό ή τον ηλεκτρολόγο. Στοχευμένα έχει περάσει από τα κανάλια τα οποία ήθελαν να στρέψουν αλλού την κοινή γνώμη, σε κάποιες κοινωνικές ομάδες για να επουλώσουν τις μεγάλες αμαρτίες άλλων. Δεν είδα κανένα υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο ή κανένα άλλον επαγγελματία να είναι σε αυτές τις περιβόητες λίστες.
Η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης είχε σαν στόχο να δημιουργήσει κοινωνικό αναβρασμό, να φέρει την μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη…
Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση εμείς να υποκαταστήσουμε το κράτος. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει ελεγκτικό μηχανισμό για την αδήλωτη εργασία.
Στην Γερμανία, όταν αρχίζεις ένα έργο αμέσως έρχεται η ανάλογη υπηρεσία και ελέγχει ποιος είσαι και τι κάνεις.
Εμείς θα παλέψουμε με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει η Ομοσπονδία, αλλά και με βάση τις προτάσεις που θα κάνετε εσείς και που πρέπει να είναι τεκμηριωμένες. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους τοπικούς δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες όπου χρειαστεί. Θα κάνουμε συνάντηση με τον νέο υφυπουργό Ανάπτυξης τον κ. Πιτσιόρλα και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη διασύνδεση των υπηρεσιών. Αλλά το πρόβλημα, για να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη -σκάφη, δε θα λυθεί αν δεν ανέβει το βιοτικό επίπεδο της χώρας.
Ο συνάδελφος που παρέδωσε τα βιβλία, το έκανε γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Βέβαια υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: Εγώ ο νόμιμος έχω ένα σωρό έξοδα. Εγώ υποβάλλομαι σε οποιονδήποτε έλεγχο.
Θα πρέπει λοιπόν  να βοηθήσουμε αυτούς τους συναδέλφους να επανενεργοποιηθούν.
Τη νέα χρονιά έχουμε ΕΦΚΑ, χαμηλώνουν πάρα πολύ οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τουλάχιστον τα εισοδήματα που θα δηλώνουν οι συνάδελφοι. Η πλειοψηφία θα πληρώσει πολύ μικρότερες εισφορές από ό,τι πλήρωνε. Ίσως κάποιοι συνάδελφοι ξαναμπούν στο σύστημα, και αυτό είναι ευχάριστο, και δεν πρέπει να το βλέπουμε καθαρά συντεχνιακά ότι θα μας πάρουν τις δουλειές.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αγωνίζεται προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Προγραμματίζουμε συνάντηση με τους συναδέλφους των Συνδέσμων της Κεντρικής Μακεδονίας, Βέροιας, Νάουσας κλπ. Να κάνουμε μια συνάντηση για να ενημερώσουμε για τα θέματα που μας αφορούν. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις, όπου καλεστούμε θα πάμε.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όσοι κάνατε το ταξίδι και ήρθατε σήμερα εδώ. Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο τον Ιορδάνη Παπαδόπουλο και το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Κοζάνης για τη διοργάνωση αυτού του διήμερου δράσεων του Κλάδου. 
Από τις τοποθετήσεις και την ανάπτυξη του διαλόγου βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Συνεχίζουμε, να παραμείνουμε όρθιοι και να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στο να αλλάξει πορεία αυτός ο τόπος. Όπως είπα νωρίτερα, 3.500 χρόνια ιστορίας έχουμε. Πρέπει κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε τι κληρονομήσαμε και τι δημιουργήσαμε. Όλοι μας. Και κυρίως να το αναρωτηθούν αυτό οι πολιτικοί άρχοντες της χώρας».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΟΒΥΕ