Αρχική » Αφιερώματα » «Έξυπνες» τεχνολογίες θέρμανσης » ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: Αντλία θερμότητας Vaillant aroTHERM plus με R290: Η έξυπνη λύση στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: Αντλία θερμότητας Vaillant aroTHERM plus με R290: Η έξυπνη λύση στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, για τη συμμόρφωση με τους ενεργειακούς κανονισμούς, αλλά και για την κάλυψη των απαιτήσεων των επιδοτούμενων προγραμμάτων, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, οδηγεί στη χρησιμοποίηση νέων αποδοτικών συστημάτων που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την πλέον ιδανική λύση για τη θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε μία κατοικία ή έναν επαγγελματικό κτίριο, δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο σύστημα κάλυψης όλων των αναγκών με μεγάλη αποδοτικότητα, κεντρικό έλεγχο και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πιο συνήθης τύπος αντλιών θερμότητας, λόγω ευκολίας και κόστους, είναι οι αντλίες θερμότητας αέρα – νερού. Χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας τη θερμότητα του εξωτερικού αέρα και μικρά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ξεχωρίζουν για την οικονομική τους λειτουργία, με το βαθμό αποδοτικότητας να φτάνει πάνω από 200%, απέχοντας πολύ από τα κλασικά συστήματα θέρμανσης με καύση ορυκτών καυσίμων (π.χ. λέβητες συμπύκνωσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου), όπου η μέγιστη ετήσια απόδοσή τους, με βάση την ανωτέρα θερμογόνο δύναμη, φτάνει έως και 94%.
Η νέα αντλία θερμότητας της Vaillant, aroTHERM plus, αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των μηχανικών, ώστε να μπορούν να δίνουν λύση σε κάθε ζήτημα που αφορά στην εγκατάσταση, στην εφαρμογή στο χώρο και στη λειτουργία της αντλίας θερμότητας.


Η χρήση του νέου ψυκτικού μέσου R290 με δείκτη GWP 3 καθιστά την aroTHERM plus φιλική προς το περιβάλλον και συμβατή με όλους τους μελλοντικούς περιορισμούς, που μπορεί να τεθούν μέσω της οδηγίας Fgas για τα ψυκτικά μέσα.
Το ψυκτικό μέσο R290 αυξάνει επίσης τις ενεργειακές αποδόσεις, κατατάσσοντας την aroTHERM plus στην κατηγορία Α+++ στους 35℃. Με καλαίσθητη εξωτερική εμφάνιση και εξαιρετικά χαμηλή στάθμη θορύβου 28 dB στα 3m, η μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί σε εμφανή και κοντινά σημεία στο κτίριο. Η υψηλή μέγιστη θερμοκρασία προσαγωγής 75℃ προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και συνδυάζεται εύκολα σε συστήματα με σώματα καλοριφέρ, αλλά και με ενδοδαπέδια θέρμανση, με μεγάλη αποδοτικότητα. Τέλος, χρησιμοποιώντας μονάδες fan coil, μπορεί να συνδυαστεί η λειτουργία της θέρμανσης και ψύξης σε ένα άκρως αποδοτικό σύστημα.
Για την παραγωγή ΖΝΧ δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο εσωτερικών μονάδων, είτε με ενσωματωμένο ταμιευτήρα, είτε για συνδυασμό με εξωτερικό δοχείο. Οι μονάδες περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα για τη σύνδεση και παραγωγή ΖΝΧ, μειώνοντας τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο εγκατάστασης, αφού απαιτείται μόνο μία μέρα και δύο άτομα για την τελική της εγκατάσταση. Η aroTHERM plus κατασκευάζεται στη Γερμανία και τη Γαλλία και διατίθεται με 5 χρόνια εγγύηση.