Αρχική » Περιεχόμενα » Υποβοήθηση θέρμανσης με ηλιακή ενέργεια » ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ ΑΕ: Οδηγίες εγκατάστασης, λειτουργίας και συνδεσμολογίας ηλιακών συστημάτων

ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ ΑΕ: Οδηγίες εγκατάστασης, λειτουργίας και συνδεσμολογίας ηλιακών συστημάτων

therm photo11.jpg

therm photo11.jpgΤου Αλέξανδρου Χονδρογιάννη, μηχανολόγου μηχανικού
Για τη λειτουργία του εγκατεστημένου συστήματος, αρκεί απλώς το άνοιγμα της βρύσης του ζεστού νερού. Ο ήλιος, η αστείρευτη αυτή πηγή ζωής και θερμότητας του πλανήτη, φροντίζει διαρκώς για τη θέρμανση του νερού χρήσης χωρίς κόστος,  με απόλυτη ασφάλεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.
Eνδεικτικά για μια τετραμελή οικογένεια με μέση ημερήσια κατανάλωση 160-200 lt ζεστού νερού, θερμοκρασίας 35-45°C, εξοικονομείται ενέργεια περίπου 2.000 kWh ετησίως, αποφεύγοντας έτσι την έλκυση 1.000kg CO2, για την απορρόφηση του οποίου θα απαιτούνταν δύο στρέμματα δάσους.
1.  Σε περίπτωση εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας, για σύνδεση και με τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης, θα πρέπει κατά την διάρκεια του χειμώνα να ελέγχουμε :
• Tις σωληνώσεις τροφοδοσίας λέβητα-ηλιακού, για τυχόν διαρροές ή ελλειπούς μόνωσής των.
• Τα ασφαλιστικά και εξαεριστικά του συστήματος.
2.  Σε περίπτωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών με μπόιλερ τριπλής ενέργειας – εγκατεστημένου στο λεβητοστάσιο του κτιρίου, θα πρέπει να ελέγχουμε εκτός των προαναφερθέντων και :
• Τη σωστή ρύθμιση του διαφορικού θερμοστάτη ηλιακών.
• Την καλή λειτουργία του κυκλοφορητή, του δοχείου διαστολής και του αυτόματου πλήρωσης.
therm photo1-1.jpg
Συνδυασμός ηλιακού θερμοσίφωνα με επιτοίχια μονάδα αερίου

3.  Σε περίπτωση σύνδεσης ηλιακού θερμοσίφωνα με επίτοιχο λέβητα αερίου, θα πρέπει να τηρούνται πιστά οι οδηγίες του κατασκευαστή του λέβητα, με σκοπό την προστασία του εναλλάκτη της μονάδας.
Συνιστάται η τοποθέτηση συσκευής διάσπασης αλάτων ÖKOTRONIK  στη σωλήνα τροφοδοσίας του λέβητα.
therm photo2-2.jpg
Συνδυασμός ηλιακών συλλεκτών με αντλία θερμότητας και γεωθερμικό εναλλάκτη

Προσοχή: Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν και σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχει κατανάλωση ζεστού νερού χρήσης  π.χ. θερινές διακοπές (90°-95°C),  είναι πιθανό ν’ αναπτυχθεί υψηλή θερμοκρασία μέσα στο δοχείο αποθήκευσης νερού του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι χρήσιμο να καλυφθεί ο συλλέκτης μ΄ ένα αδιαφανές προστατευτικό, ώστε ν’ αποφύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες.


therm photo3.jpg
Συνδυασμός ηλιακών συλλεκτών με δοχείο αποθήκευσης νερού για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης

Σε περιπτώσεις  κατά τις οποίες αναπτύσσονται υψηλές πιέσεις μέσα στο δοχείο αποθήκευσης, για οποιοδήποτε λόγο, είναι πιθανή κάποια διαρροή  μέσω της βαλβίδας ασφαλείας, η οποία προστατεύει το δοχείο.
Στην  περίπτωση παγετού, χρησιμοποιείστε το εφεδρικό σύστημα θέρμανσης (ηλεκτρική αντίσταση), μόνο όταν θα είστε σίγουροι ότι υπάρχει ροή νερού από τον ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το νερό μέσα στους σωλήνες δεν έχει παγώσει. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του δοχείου αποθήκευσης νερού.
Το ζεστό νερό οικιακής χρήσης χρησιμοποιείται κυρίως στο λουτρό, στην κουζίνα (20%-25% της συνολικής κατανάλωσης ζεστού νερού) και για το πλύσιμο των ρούχων (30%-35% της συνολικής κατανάλωσης ζεστού νερού).
Από μετρήσεις που έγιναν στα νοικοκυριά μ’ ένα ηλιακό θερμοσίφωνα στη Νότια  Ευρώπη, εκτιμάται ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης ζεστού νερού κυμαίνεται στα 35-50 lt ανά άτομο την ημέρα.
Αυτή η αναλογία αναφέρεται στο ζεστό νερό, το οποίο τραβάει κατευθείαν ο καταναλωτής από το δοχείο αποθήκευσης του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Πλύσιμο πιάτων με ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα. Το ζεστό νερό από ένα οικιακό ηλιακό θερμοσίφωνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν για το πλυντήριο πιάτων. Ο λόγος είναι ότι ο κατασκευαστής του πλυντηρίου πιάτων έχει προδιαγράψει τη μέγιστη θερμοκρασία τροφοδοσίας νερού, συνήθως στους 60°C. Ένας οικιακός ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί ν’ αναπτύξει κατά την καλοκαιρινή περίοδο θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη από 60°C.
Στην έξοδο ζεστού νερού του οικιακού ηλιακού υπάρχει μία αναμεικτική βαλβίδα (ανάμειξη με μερικό κρύο νερό), η οποία ελέγχει τη θερμοκρασία ζεστού νερού, ώστε να μην υπερβαίνει τους 60°C. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ζεστό νερό για το πλυντήριο πιάτων από τον ηλιακό θερμοσίφωνα και ταυτόχρονα ο χρήστης ζεστού νερού είναι προστατευμένος από θερμοκρασίες νερού υψηλότερες των 60°C, προς αποφυγή εγκαυμάτων του δέρματος.
Συντήρηση ηλιακού συστήματος
Για την αποδοτική λειτουργία και τη  μακροζωία του ηλιακού συστήματος, επιβάλλεται η ετήσια συντήρησή του από αδειούχους τεχνίτες. Συγκεκριμένα πρέπει να ελέγχονται τα εξής :
• H ποσότητα του αντιψυκτικού υγρού στο κλειστό κύκλωμα (προπυλενογλυκόλη) να συμπληρώνεται κάθε μέρα.
• Η λειτουργία των οργάνων και αυτοματισμών του συστήματος (όπως βαλβίδα ασφαλείας, εξαεριστικά δικτύου, κυκλοφορητής, διαφορικός θερμοστάτης, κλπ.).
• H στεγανότητα και καθαρότητα του κρυστάλλου.
• H στεγανότητα των συνδέσεων του συστήματος.
• Ο θερμοστάτης και η ηλεκτρική αντίσταση.
• Το ανόδιο μαγνησίου (όπου: Ανάλογα με τη χρήση του ηλιακού, lt/ημερησίως, και τη σκληρότητα του νερού της περιοχής, πρέπει να αντικαθίσταται ανά 2 έως 5 χρόνια.

sel.76a.jpg

sel.76b.jpg