Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ…»

«ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ…»


Πόλεμο στις εταιρίες και τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τους υδραυλικούς,
άνοιξε ο Σύνδεσμος της Αθήνας

Εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Δ.Σ. και το αγωνιστικό πλαίσιο δράσης
στη γ.σ. της 18ης Μαρτίου

Πόλεμο στις εταιρίες και τις πολιτικές που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ρόλο του επαγγελματία υδραυλικού και των ΕΒΕ, έχει ανοίξει ο Σύνδεσμος Αθηνών. Το ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Στρουμπούλης, κατά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου στις 18 Μαρτίου 2007, με την επισήμανση ότι «η διοίκηση, με όλες της τις δυνάμεις -και στη ρότα που έχει χαραχθεί εδώ και χρόνια- θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των συναδέλφων στην εργασία τους με αξιοπρεπείς τιμές, στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, στις συντάξεις και στην επιμόρφωσή τους». Το μήνυμα που εστάλη, ήταν σαφές: συνεχίζουμε αγωνιστικά για τη διεκδίκηση μίας καλύτερης πολιτικής για τον κλάδο και τους ΕΒΕ.

«Το Δ.Σ. του Συνδέσμου βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους, νιώθει την επαγγελματική, φορολογική και ασφαλιστική πίεση που δέχονται και γι’ αυτό το λόγο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους», τόνισαν τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου, που λίγο πριν άκουσαν τους συναδέλφους να διαμαρτύρονται για τις εγγυήσεις των εταιριών, για το αβέβαιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μέλλον τους, για τη φορολογική τους δυσφήμιση από το υπουργείο Οικονομικών και άλλα θέματα.
«Οι υπηρεσίες του Συνδέσμου, το νομικό τμήμα, το Γραφείο Αερίου και η γραμματεία βρίσκονται στη διάθεσή σας, για όποιο πρόβλημα σας απασχολεί. Ενοχλείστε τη διοίκηση, ρωτήστε μας ό,τι θέλετε, κάντε μας καταγγελίες για όσους σας παραπλανούν με τα προϊόντα και τις εγγυήσεις τους», επισήμαναν τα μέλη της διοίκησης. Στα πλαίσια αυτά η διοίκηση έκανε γνωτό ότι, πέρα από την προώθηση των πάγιων αιτημάτων του κλάδου, έχει αποφασίσει τη διενέργεια ενημερωτικών συσκέψεων για θέματα κοστολόγησης των εργασιών (ανεξάρτητα από τα σεμινάρια που θα τρέξουν από το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ με την ΟΒΥΕ), παρουσιάσεων νέων υλικών και τεχνολογιών και, βεβαίως, καταγγελιών των εταιριών για μη τήρηση των υποχρεώσεών τους. Το τελευταίο θέμα απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη συνέλευση, αφού δεν ήταν λίγοι οι συνάδελφοι που μίλησαν για προβλήματα με τις εταιρίες, τα προϊόντα και τις εγγυήσεις που δίνουν. Η συνέλευση ενέκρινε το διοικητικό και ταμειακό απολογισμό καθώς και τις προτάσεις του Δ.Σ. για την ασφάλιση και φορολόγηση των ΕΒΕ, την εφαρμογή του Π.Δ. 38/91 και άλλα θέματα ζωτικής ζημασίας.

Στο επίκεντρο της συνέλευσης βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, το ασφαλιστικό θέμα καθώς και η ασφάλιση αστικής ευθύνης των μελών του Συνδέσμου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου επισήμανε ότι το ασφαλιστικό δεν λύθηκε με την τροπολογία του υπουργείου και ότι κακώς η ΓΣΕΒΕΕ ανέστειλε την προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου Κινητοποίηση. «Όποιος θεωρεί ότι λύθηκε το πρόβλημα ας στείλει επιστολή στους συναδέλφους να μην ανησυχούν. Εμείς οφείλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους» τόνισε. Αναφορικά με την ασφάλιση των μελών υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος δεν έχασε ούτε 1 ευρώ και δεν έμεινε εκτεθειμένος ούτε μία ώρα, μετά το κλείσιμο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ. «Μεταφερθήκαμε στην Commercial, με τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους όρους, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ συμβολαίου. Το γεγονός λοιπόν ότι βρίσκονται λύσεις στα θέματα, ενοχλεί κάποιους». Τη συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, ο πρόεδρος του ΣΕΥΔΑΠ Δημήτρης Καράμπελας, ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Συνδέσμου Αθηνών Βαγγέλης Ντίνος, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Παναγιώτης Γαλανόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Αθήνας, Γεράσιμος Χιόνης.
Στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης εκλέχθηκαν οι συνάδελφοι Διονύσης Σβορώνος, Θανάσης Παϊκόπουλος και Ευστάθιος Αναστασόπουλος. Διαφωνία επί του διοικητικού απολογισμού Επί του διοικητικού απολογισμού ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γιώργος Κωνσταντέλλος εξέφρασε τη διαφωνία του στα εξής σημεία:

«Ασφαλιστικό: Δεν είναι σωστό να γράφεται και να λέγεται ότι στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό δεν συμμετείχαν στελέχη της ΑΔΕΚΥ. Εγώ ήμουν παρών σε όλες. Αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν, είναι δικαίωμά τους. Δεν μπορώ εγώ να τους υποχρεώσω να έρθουν. Από ‘κει και πέρα όμως, δεν μπορεί η ΟΒΣΑ να μας καλεί σε κινητοποιήσεις με το ΠΑΜΕ και άλλους φορείς, κατηγορώντας όλους τους άλλους συνδικαλιστές εκτός από τους δικούς της. Πώς θα ενώσουμε τον κλάδο, τους ΕΒΕ, με τέτοιες πρακτικές; Ασφάλιση έργων: Όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ασφάλιση των συναδέλφων, η θέση μας ήταν μία ασφάλιση για όλη την Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος ασφαλίστηκε τελικά στην «ΕΓΝΑΤΙΑ» η οποία έκλεισε. Βεβαίως μετά η ασφάλιση μεταφέρθηκε στην Commercial. Όμως την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των συναδέλφων έναντι των πελατών, που τους έλεγαν για την Εγνατία και μετά για την άλλη ασφαλιστική εταιρία, ποιος θα την πληρώσει;

Γραφείο Φυσικού Αερίου: Έχει καθυστερήσει η έκδοση του Εγχειριδίου Πρακτικής των συναδέλφων, ενώ θα πρέπει να συμπτυχθούν (από άποψη χρόνου) και τα ενημερωτικά σεμινάρια στους αδειούχους 3ης ειδικότητας, καθώς το διάστημα που έχει προβλεφθεί είναι πολύ μεγάλο.

Εκδρομή στην Ερέτρια: Το δεύτερο σκέλος της εκδρομής στο Αλιβέρι, όπου πήγαμε τους συναδέλφους να φάνε απέναντι από τη ΔΕΗ και το τσιμεντάδικο, ήταν κακή επιλογή. Με όλα τα άλλα θέματα του διοικητικού απολογισμού, συμφωνώ».

Χαιρετισμοί προσκεκλημένων

Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης μίλησε για τη δύσκολη εποχή και τις καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοι, οι ΕΒΕ και γενικότερα τα περισσότερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού όσον αφορά το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την υγεία και την παιδεία. Ζήτησε την επαγρύπνηση του κλάδου, και τόνισε ότι στην προσπάθεια διεκδίκησης των αιτημάτων δεν χωράνε διαχωρισμοί.
«Όσοι ωθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλοιώνουν την ουσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Το επάγγελμά μας βάλλεται, πρέπει να το προφυλάξουμε». Ο πρόεδρος του ΣΕΥΔΑΠ Δημήτρης Καράμπελας μίλησε για την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, ενώ έκανε αναφορά και στην εκπληκτική πορεία του Συνεταιρισμού, καλώντας τους συναδέλφους που δεν είναι μέλη να γραφούν.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Βαγγέλης Ντίνος αναφέρθηκε στο ρόλο του Ταμείου και στο πόσο πιο μεγάλες θα γίνουν οι παροχές του αν όλα τα μέλη του Συνδέσμου γίνουν μέλη του Ταμείου. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Παναγιώτης Γαλανόπουλος είπε ότι η ασφάλιση και η υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμα θέματα, δεν είναι «εμπόρευμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «όπου όποιος έχει χρήματα ζει και όποιος δεν έχει πεθαίνει». Η ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε, δυστυχώς έχει άλλη αντίληψη επί του θέματος και εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί της.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Αθήνας Γεράσιμος Χιόνης είπε ότι η Πανελλαδική Συντονιστική Γραμματεία για το ασφαλιστικό, προέκυψε ως ανάγκη της αδράνεια τους συνδικαλιστικού κινήματος, και δη της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ, οποία όπως είπε, «κάνει πολιτική». Χαιρετισμό τέλος απηύθυνε και το επίτιμο μέλος της ΟΒΥΕ και του Συνδέσμου Αθηνών Βαγγέλης Διαμάντης, ο οποίος μίλησε για το συμβιβασμό της ΓΣΕΒΕΕ στο θέμα του ασφαλιστικού.

Επισημάνσεις ομιλητών

Παναγιώτης Μπαλτάς: Να στεκόμαστε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Έτσι θα πάμε μπροστά.
Βαγγέλης Κανέλλος: Αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι έργα, βασιζόμενα στην ενότητα και την κοινή λογική.
Μπάμπης Χριστοφορίδης: Η διοίκηση πρέπει να έρθει σε επαφή με όλους τους συναδέλφους, να δημιουργήσει πυρήνες υδραυλικών σε όλες τις γειτονιές.
Βαγγέλης Λατσάρας: Συγχαρητήρια στη διοίκηση για το άμεσα αποτελεσματικό της έργο. Τα σεμινάρια αερίου με βοήθησαν ουσιαστικά.
Σαράντος Τουτζιαράκης: Οι αντιπαραθέσεις των δύο παρατάξεων, της ΑΔΕΚΥ και της ΔΕΚΥ, δεν βοηθούν το Σύνδεσμο και τους συναδέλφους.
Στέφανος Λωράκης: Πρέπει να αποκαταστήσουμε το όνομά μας στην κοινωνία, γιατί όλοι έξω δεν λένε τα καλύτερα λόγια για τους υδραυλικούς.
Κώστας Σεφέρης: Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ δεν μας εκπροσωπεί, καθώς υιοθετεί τις λογικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νίκος Γρίβας: Δύο χρόνια που είμαι μέλος στο Δ.Σ. μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Σύνδεσμος κάνει βήματα, άλματα προς τα μπροστά. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει σε κάποιους.
Κώστας Λάππας: Το μέλλον του κλάδου είναι οι νέοι συνάδελφοι που είναι και πιο μορφωμένοι από την παλιά γενιά των υδραυλικών. Πρέπει να σταθούν πλάι στο Σύνδεσμο.
Μανώλης Παγωνάκης: Να καθήσουμε όλοι μαζί, χωρίς τρικλοποδιές για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που μας απασχολούν και τα οποία είναι κοινά.
Κώστας Μαντζιώρος: Το ανησυχητικό στην εποχή μας είναι ότι επικρατεί ο ατομικισμός και το «δε βαριέσαι». Έτσι όμως δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.
Διονύσης Κοκκαλιάρης: Χωρίς την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματά μας.
Αριστοτέλης Παπακονδύλης: Να ασχοληθούμε με τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Διονύσης Σβορώνος: Εμείς, σε αντίθεση με την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, δεν θα μπούμε στη λογική να παζαρέψουμε πόση λιγότερη σύνταξη θα μας δώσει η κυβέρνηση.