Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Θα σας δώσουμε όλα τα εφόδια για να προχωρήσετε μπροστά»

«Θα σας δώσουμε όλα τα εφόδια για να προχωρήσετε μπροστά»

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αθηνών, αγκαλιάζει  τους νέους συναδέλφους,  τη νέα γενιά του κλάδου

Μία ενδιαφέρουσα σύσκεψη με τους νέους σε ηλικία συναδέλφους και όσους πρόσφατα μπήκαν στο επάγγελμα, διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αθηνών.
Σκοπός της σύσκεψης, η ενημέρωσή τους για μία σειρά θεμάτων που αφορούν στο επάγγελμα (κοστολόγηση εργασιών, φορολογικό, ασφαλιστικό, ασφάλιση έργων κ.ά.), αλλά και η ενημέρωση της διοίκησης, από την πλευρά των συναδέλφων, για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Το μήνυμα της διοίκησης προς τους συναδέλφους ήταν σαφές: «θέλουμε την ενεργό συμμετοχή σας σε όλες τις δράσεις του Συνδέσμου, σας θέλουμε κοντά μας, γιατί εσείς που αποτελείτε τη νέα γενιά του κλάδου, θα σβήσετε από το χάρτη όσα λέγανε μέχρι χθες, ότι οι υδραυλικοί είναι ένα επάγγελμα αμόρφωτων, ότι το ακολουθούν όσοι δεν θέλουν τα γράμματα κ.ά.».
Τα μέλη της διοίκησης ενημέρωσαν τους συναδέλφους για όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στον κλάδο και παράλληλα τους έδωσαν χρηστικές, φορολογικές πληροφορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα συμφωνητικά ή τα παραστατικά που πρέπει να εκδίδουν για τη διακίνηση των υλικών κ.ά.
Σημαντικός χρόνος αφιερώθηκε και στο θέμα της κοστολόγησης των εργασιών, στο τι δηλαδή πρέπει να περιλαμβάνουν στις προσφορές τους. Κι εδώ το μήνυμα ήταν σαφές: «οι χαμηλές προσφορές μεταφράζονται σε κέρδος για τον κατασκευαστή και σε περισσότερες ώρες εργασίας για εσάς».
Παράλληλα τους επισημάνθηκε ότι στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να δουν και το θέμα των συνεργασιών με άλλους συναδέλφους. Ακόμα και η άτυπη συνεργασία, όπως επισημάνθηκε, έχει μεγάλη δυναμική.
«Είστε νέοι, έχετε όρεξη, διαβάστε, ενημερωθείτε για όλα τα θέματα και προχωρήστε μπροστά με ανοιχτούς ορίζοντες», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Στρουμπούλης, ο οποίος και  ανέφερε συνολικά:
«Σας καλέσαμε εδώ σήμερα, όχι μόνο για να σας ενημερώσουμε για μία σειρά θεμάτων, αλλά για να αφουγκραστούμε τις αγωνίες σας, τους προβληματισμούς σας και το πιο σημαντικό, να ακούσουμε τις προτάσεις σας.
Εμείς δεν υποτιμούμε κανέναν συνάδελφο, έστω και με ένα μήνα στη δουλειά. Ως διοίκηση, δίνουμε μεγάλο βάρος πάνω στη νέα γενιά των συναδέλφων. Θέλουμε να είστε αυτοί που θα σβήσουν από το χάρτη όσα λέγανε μέχρι χθες, ότι οι υδραυλικοί είναι επάγγελμα αμόρφωτων, ότι το ακολουθούν όσοι δεν θέλουν τα γράμματα κ.ά.
Από τη μία λοιπόν πρέπει να προσδιορίσουμε το επάγγελμά μας, και από την άλλη πρέπει να ενημερωθείτε για διάφορα θέματα, τα οποία είναι φυσικό να μην τα γνωρίζει όποιος ξεκινά τώρα την επαγγελματική του σταδιοδρομία, το άνοιγμα της  επιχείρησής του, έστω και αν είναι αυτοαπασχολούμενος.
Το επάγγελμά μας δέχεται καθημερινές βολές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι κλέβουμε τον κόσμο, ότι βγάζουμε αμύθητα ποσά και ότι ο υδραυλικός είναι συνώνυμο του Γιακούμπ, δηλαδή του πιο ακριβού χειρούργου.
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι έτσι και κανείς δεν αναρωτιέται για το πόσα χρήματα θέλει ένας συνάδελφος για την άσκηση του επαγγέλματος. Αυτοκίνητο, μηχανήματα κ.λπ.
Με αυτό θέλω να πω ότι τίποτε δεν είναι δωρεάν. Όλα βγαίνουν από την τσέπη μας. Επενδύουμε στα εργαλεία και κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε απόσβεση. Το βασικό λοιπόν απ’ όλα είναι ότι θα πρέπει να δούμε τη δουλειά μας με ένα άλλο μάτι, θα πρέπει να μάθουμε να υπολογίζουμε τα κόστη της επιχείρησής μας. Τούτο σημαίνει και σωστή κοστολόγηση της εργασίας μας.
 Η εικόνα που έχει ο Σύνδεσμος είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά με τις προσφορές. Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν, θέλουμε να μάθουμε να λειτουργούμε συναδερφικά,  επιχειρηματικά, με γνώμονα την αξιοπρέπεια. Σε καμία περίπτωση την απατεωνιά, την κλεψιά, ή το εύκολο κέρδος. Η αξιοπρέπεια τιμάται σε κάποια κόστη και αυτά θέλουμε να τα μάθουν όλοι οι συνάδελφοι. Και το επισημαίνουμε αυτό, γιατί μεγάλη μερίδα συναδέλφων, ιδιαίτερα νέων, χρωστάει στο ΤΕΒΕ και  στην εφορία.

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των προσφορών, έχουμε εκδώσει τιμοκαταλόγους τους οποίους και θα πρέπει να συμβουλευθείτε, όχι για να σας πούμε ότι θα πρέπει να παίρνετε 1 ευρώ, για παράδειγμα, το μέτρο τη σωλήνα, αλλά για να δείτε τι πρέπει να περιλαμβάνετε στις προσφορές σας. Και το λέμε αυτό, γιατί οι φθηνές προσφορές απλά βάζουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες των κατασκευαστών, των τρίτων και όχι στους υδραυλικούς που θα τις δώσουν, οι οποίοι, εκτός των άλλων, θα αναγκαστούν να εργαστούν και περισσότερες ώρες, ενδεχομένως να έχουν και ανασφάλιστο προσωπικό και ου το καθεξής.
Σας τονίζουμε επίσης ότι πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους από τους πελάτες τους, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν στα χέρια τους κάτι συγκεκριμένο.
Δεν έχουν συμφωνητικό, το οποίο από 6.000 ευρώ και πάνω θα πρέπει να καταθέτουν και στην εφορία. Το συμφωνητικό με τον πελάτη είναι απαραίτητο, στη δουλειά μας δεν υπάρχουν λόγια, χειραψία κυρίων για το ποσό αμοιβής της εργασίας μας, αλλά συμφωνητικά.
Επόμενο σημείο που πρέπει να προσέξετε, είναι το θέμα μεταφοράς των υλικών σας στην οικοδομή. Πρέπει πάντα να εκδίδετε τα ανάλογα παραστατικά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, και σε τυχόν έλεγχο της εφορίας, τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα. Χρειάζεται να υπάρξει μία οργάνωση από την πλευρά σας σε αυτό το ζήτημα, ένα νοικοκύρεμα για να μην είστε ευάλωτοι σε αυτή την τυπική διαδικασία από την πλευρά της εφορίας.
Όπως κι εσείς θα γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην αγορά δουλειά μπορεί να πάρει ο οποιοσδήποτε, ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι.
Εμείς αυτό που θα θέλαμε από εσάς, είναι να γίνετε αρωγοί στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, να εκδίδετε Υπεύθυνες Δηλώσεις για όλα σας τα έργα και με τη δουλειά και την υπευθυνότητα που σας διακατέχει, να αποδεικνύετε στους πελάτες σας την έμπρακτη, ποιοτική διαφορά από τους μη αδειούχους και γενικώς τους παράνομους υδραυλικούς. Γνωρίζετε επίσης, για την προσπάθεια ασφάλισης των έργων που έχουμε κάνει ως Σύνδεσμος, κάτι το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στις προσφορές σας, στην προσπάθεια δηλαδή να πάρετε μία δουλειά.
Πέραν τούτων, σας θέλουμε πιο κοντά στο Σύνδεσμο και στα καλέσματα της διοίκησης, γιατί τα προβλήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ.) είναι πολλά και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τους αγώνες για την αντιμετώπισή τους».
Ο γενικός γραμματέας Γιώργος Κωνσταντέλλος, τόνισε: «Αν το ζητούμενο για όλους μας είναι να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες, τότε το τρίπτυχο: σωστή εργασία, σωστή αμοιβή και πάντα με απόδειξη, αποτελεί το «μυστικό» γι’ αυτό.
Εφιστώ επίσης την προσοχή σας, όταν μπαίνετε σε μισοτελειωμένες δουλειές άλλων συναδέλφων. Προτού αναλάβετε ένα τέτοιο έργο, να έρχεστε σε επαφή με τον προηγούμενο συνάδελφο για να δείτε αν τον έχει εξοφλήσει ο πελάτης, για ποιο λόγο σταμάτησε η συνεργασία τους κ.λπ. Είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της κοστολόγησης των εργασιών, αυτή τη στιγμή τρέχουν σεμινάρια από την ΟΒΥΕ και το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία και μπορείτε να παρακολουθήσετε.
Θα ήθελα τέλος να στηρίξετε και την Τράπεζα Αίματος του Συνδέσμου καθώς και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας».
Ο αντιπρόεδρος Κώστας Λάππας, επεσήμανε: «Αποτελεί αναγκαιότητα να πλαισιώσετε το Σύνδεσμο και να συμμετέχετε ενεργά σε όλες του τις δραστηριότητες, να θέτετε τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις απορίες σας, για τεχνικά, επαγγελματικά και όποια άλλα ζητήματα σας αφορούν.
Σας ενημερώνω επίσης, για την υποχρέωση Τεχνικού Ασφαλείας στις επιχειρήσεις μας και ότι μπορείτε κι εσείς, κάτω από προϋποθέσεις και σεμινάρια να αναλάβετε αυτό το ρόλο».
Ενώ τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΥΔΑΠ Διονύσης Κοκκαλιάρης, πρόσθεσε: «Η σωστή κοστολόγηση της εργασίας μας είναι πολύ σοβαρό θέμα, γιατί το ζητούμενο δεν είναι να «χορτάσετε» δουλειά και να μην έχετε λεφτά.
Σε ό,τι αφορά στο Συνεταιρισμό, οφείλω να σας δηλώσω ότι αποτελεί μονόδρομο για σας η εγγραφή σας, το να γίνετε μέλη του, όσοι δεν είστε. Ο συνεταιρισμός διαθέτει έξι σημεία πώλησης, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμο και το κατάστημα στη Μεσογείων».