Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » «ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ»

«ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ»

1 kinitopoihsh.jpg

1 kinitopoihsh.jpg– Την αντίθεσή τους στις πολιτικές αφανισμού τους, εξέφρασαν εκατοντάδες ΕΒΕ στη συγκέντρωση στις 13/10
– Δυναμικό «παρών» του κλάδου
– Συμβολικό κλείδωμα του υπουργείου Απασχόλησης και κατάληψη των γραφείων της ΕΣΕΕ

«Θα είμαστε στους δρόμους και στις 22 και στις 32 και στις 52 του μηνός. Θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε όλες αυτές τις πολιτικές, που μόνο στόχο έχουν τον αφανισμό μας».
Επισήμαναν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, στις 13 Οκτώβρη στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση ο κλάδος έδωσε δυναμικό παρών, μέσω της ΟΒΥΕ, αλλά και των συνδέσμων της Αθήνας, του Πειραιά, των Μεγάρων και της Κορίνθου. Πλην του Συνδέσμου Αθηνών, που έτσι κι αλλιώς είχε αποφασίσει για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, οι υπόλοιποι σύνδεσμοι προσκλήθηκαν στη συγκέντρωση από την ΟΒΥΕ, η οποία, λίγες ημέρες πριν είχε ασκήσει κριτική στη ΓΣΕΒΕΕ για την απόφασή της να μεταθέσει την κινητοποίηση στις 22 Οκτωβρίου.
Έτσι, κάλεσε τους συνδέσμους ανά την Ελλάδα να συμμετέχουν σε κάθε κινητοποίηση που θα γινόταν στις 13/10, αλλά και στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με την ΕΣΕΕ στις 22 του μηνός.
«Η ΟΒΥΕ δεν ανακαλεί τη συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση της 13ης Οκτωβρίου, δεν υποστέλει τη σημαία του αγώνα. Θα είναι στους δρόμους για να διαδηλώσει ενάντια στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα», επισημαινόταν στη σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας προς τους συνδέσμους.
Στη συγκέντρωση της Ομόνοιας μίλησε ο Γεράσιμος Χιόνης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «η μάχη είναι πολυμέτωπη και αφορά τόσο τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα που καρατομούνται, όσο και τα κοινωνικά δικαίωματα που συρρικνώνονται». Κατήγγειλε τις πολιτικές του δικομματισμού που γιγάντωσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών, τα φορολογικά μέτρα, την υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.
Άσκησε επίσης κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή τη μετάθεση της κινητοποίησης που η ίδια είχε εξαγγείλει, «χωρίς μάλιστα να συνεδριάσει κάποιο όργανο γι’ αυτό το σκοπό.
Με την κίνηση αυτή δείχνει την απέχθειά της στους αγώνες και ψάχνει σωσίβιο στην αγκαλιά της ΕΣΕΕ, των μεγαλεμπόρων, που παίρνει γραμμή κατευθείαν από την κυβέρνηση. Υπουργός είναι σήμερα, ο πρώην πρόεδρός της.
Περικόπτει το ήδη περιορισμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που είχε και ευθυγραμμίζεται με το μοναδικό αίτημα που προβάλλει η ΕΣΕΕ, την αλλαγή του άρθρου 14 του φορολογικού νόμου για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Φαίνεται ότι καλοβλέπει και τις υπόλοιπες θέσεις της ΕΣΕΕ όπως την προώθηση της διεύρυνσης του ωραρίου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη συμφωνία της στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων, τη συμφωνία της με όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης κ.λπ.
Με μια «τουφεκιά στον αέρα» προσπαθεί να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό θόρυβο που σηκώνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ και τάραξαν το χρόνιο λήθαργο στο οποίο έχει πέσει.
Η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ προτίμησε να τα βρει με την ηγεσία της ΕΣΕΕ που πολιτεύεται σε ολοφάνερη αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των μικρεμπόρων. Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση κρίνεται από τους συμμάχους που επιλέγει. Οι συμβιβασμένοι της ΓΣΕΒΕΕ διάλεξαν να συμμαχήσουν με τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων και των super market», επισήμανε ο Γεράσιμος Χιόνης.
Μετά τις ομιλίες και το ψήφισμα διαμαρτυρίας που ανέγνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών Θανάσης Στρουμπούλης, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Αθήνας.
Πρώτος σταθμός, το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου, όπου ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Παναγιώτης Γαλανόπουλος έβαλε λουκέτο και αλυσίδα στα κατεβασμένα, από την αστυνομία, ρολά που απαγόρευαν την είσοδο στο υπουργείο.
«Με τη συμβολική μας αυτή κίνηση, κλειδώσαμε το υπουργείο, για να δείξουμε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της κλείνει τα μικρά μαγαζιά, ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο, τα πολυκαταστήματα. Συνεχίσουμε τον αγώνα αποφασιστικά. Έχουμε τη δύναμη να βάλουμε εμπόδια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Έχουμε τη δύναμη για κατακτήσεις», επισήμανε στους συγκεντρωμένους.
Επόμενος σταθμός της πορείας το υπουργείο Οικονομίας στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, για να ζητήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αίτημα που απορρίφθηκε.
Εν μέσω της Ερμού, η πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχεια, στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, και σε συμβολική της κατάληψη.
Στην αίθουσα του Δ.Σ., ξεδίπλωσαν πανό, καταγγέλοντας τη στάση της ΕΣΕΕ για σειρά θεμάτων, όσο και την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Η συγκέντρωση έληξε με ανανέωση του ραντεβού για τις 22 Οκτωβρίου.