Τερματικό ΥΦΑ: Έργο – ορόσημο για τον ενεργειακό ρόλο της Κύπρου

Τη θεμελίωση του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου στη χώρα τέλεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Βασιλικό
Με σύνθημα «Θεμελιώνουμε το αύριο της ενέργειας», μια νέα εποχή εγκαινιάζεται για την Κύπρο, η οποία είναι έτοιμη πλέον να υποδεχτεί το καύσιμο του 21ου αιώνα, το φυσικό αέριο. Η θεμελίωση για την έναρξη των εργασιών του μεγαλύτερου έργου υποδομών στο χώρο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2020, σε ειδική τελετή στο Βασιλικό, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τοποθέτησε και το θεμέλιο λίθο μαζί με τον πρόεδρο της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), Δρ. Συμεών Κασσιανίδη, τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίας και Βιομηχανίας, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και τον πρόεδρο της ΑΗΚ, κ. Μιχάλη Κωμοδρόμο.


Εκατοντάδες προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την τελετή. Μεταξύ αυτών, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, πρεσβευτές πολλών χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η Κύπρος, Έλληνες και διεθνείς επιχειρηματίες, τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Ως ιστορικό ορόσημο χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ο κ. Αναστασιάδης, αφού όπως συμπλήρωσε «σηματοδοτείται και επίσημα πλέον η υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου στρατηγικής σημασίας και εθνικής αξίας έργου. Ενός έργου, το οποίο θέτει την Κύπρο σε τροχιά μιας νέας ενεργειακής εποχής, διανοίγοντας ισχυρές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ευρύτερη πρόοδο του τόπου και των πολιτών βεβαίως.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη διεθνή αξία του έργου λέγοντας ότι αναγνωρίστηκε από την κοινότητα ως ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος ενώ στάθηκε στις πολυετείς προσπάθειες για την υλοποίηση του έργου. «Σήμερα αφήνοντας κατά μέρος το παρελθόν με την αποφασιστική στήριξη της Πολιτείας στη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου αλλά και τη σημαντική συμβολή της ΡΑΕΚ γίνεται κατορθωτό ύστερα από σχεδόν δυο δεκαετίες να υλοποιήσουμε την απόφαση του Γενάρη του 2003», υπογράμμισε.
«Η σημερινή μέρα είναι συμβολική αφού σ’ αυτήν αντικατοπτρίζεται η αποφασιστικότητα, η σκληρή δουλειά και η ομαδική προσπάθεια για ένα κοινό όραμα. Σήμερα δεν θεμελιώνουμε μόνο την έναρξη των εργασιών ενός μεγάλου έργου, σήμερα θεμελιώνουμε μια νέα εποχή για την Κύπρο, θεμελιώνουμε το αύριο της ενέργειας, στο νησί μας», υπογράμμισε ο κ. Κασσιανίδης ανοίγοντας την εκδήλωση.
Μιλώντας για τους πολύτιμους συμμάχους που είχε στο πλευρό της η ΕΤΥΦΑ, ο κ. Κασσιανίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη σύμπραξη με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και συγκεκριμένα τον πρόεδρό της Μιχάλη Κωμοδρόμο, το ΔΣ και το ανθρώπινο δυναμικό που συνέβαλαν στην επίτευξη του κοινού εθνικού στόχου. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΗΚ συμμετέχει στην ΕΤΥΦΑ με ποσοστό 30%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση των τελευταίων ετών στο νησί καθώς το προβλεπόμενο κόστος ανέρχεται στα 289 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΥΦΑ να έχει ήδη εξασφαλίσει 101 εκ. ευρώ χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του «Connecting Europe Facility» (CEF) και 43 εκ. ευρώ από την συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ καθώς και 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ).
Η οικονομική ενίσχυση των 80 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ενισχύει και συμπληρώνει το παζλ των χρηματοδοτήσεων για το έργο έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο προσομοίωσης του έργου από τον κ. Ανδρέα Πενταλιώτη, προϊστάμενο του Κλάδου Λειτουργίας και Διαχείρισης Έργων της ΔΕΦΑ. Συγκεκριμένα, το έργο υποδομών στο Βασιλικό, το οποίο έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό η διεθνής Κοινοπραξία China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD, Metron SA, Hudong-Zhonghua Shipbuilding και Wilhelmsen Ship Management, θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές.
«Σήμερα γιορτάζουμε την αφετηρία της κατασκευής ενός από τα πιο σύγχρονα ενεργειακά έργα στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε ο κ. Νίκος Παπουτσής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron SA, εξαίροντας τη στρατηγική σημασία που έχει το έργο για την Κύπρο και τη διεθνή αγορά.
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμμετοχή τους στο έργο εξέφρασε στο μήνυμα που απέστειλε ο Sun Quanjun, Πρόεδρος της China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD. «Είμαστε σίγουροι ότι το έργο θ’ αποτελέσει γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες και θα συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου», πρόσθεσε.
Η κατασκευή́ του έργου ανάπτυξης για την υποδοχή ΥΦΑ προβλέπεται ότι θα διαρκέσει λιγότερο από 24 μήνες από την έναρξη των εργασιών.