Αρχική » Προϊόντα που Παρουσιάσαμε » Ύδρευσης - Αποχέτευσης » Τεχνολογίες αποχέτευσης: Επισκευές χωρίς σκάψιμο

Τεχνολογίες αποχέτευσης: Επισκευές χωρίς σκάψιμο

Του Χρήστου Όθωνος,
Marketing & Business Development Manager της Green Moles LTD

Τα προβλήματα σε σωλήνες αποχετεύσεων είναι μεταξύ των συνηθισμένων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες του κλάδου μας. Όταν μια αποχέτευση σπάσει, συνήθως δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση στο εν λόγο κτήριο. Πολλοί μέχρι τώρα γνώριζαν μόνο τις παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες πέραν του ότι ήταν χρονοβόρες, περιλάμβαναν σπάσιμο σε τοίχους και πατώματα, σκόνη, φασαρία και μεγάλη ταλαιπωρία.


Τα τελευταία χρόνια, με τις τεχνολογίες trenchless (αποκατάσταση αποχέτευσης χωρίς σκάψιμο), έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επισκευές και οι αντικαταστάσεις σωλήνων. Κάποιοι από τους ηγετικούς στον Κλάδο κατασκευαστές εξοπλισμού και υλικών είναι η Picote Solutions (Φινλανδία), Sacpro / Housliner (Σουηδία), Browoliner (Γερμανία), πλέον διαθέσιμα για τον επαγγελματία στην Ελλάδα από την Green Moles με εκπαιδευτικό κέντρο για εξειδίκευση στην Κύπρο. Οι επιδιορθώσεις σωλήνων αποχέτευσης που γίνονται με αυτές τις μεθόδους έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, πιο κάτω παραθέτουμε μερικά από αυτά:
Εξοικονόμηση χρόνου: Οι επιδιορθώσεις με μεθόδους «χωρίς σκάψιμο» ολοκληρώνονται συνήθως μόλις σε λίγες ώρες, σε περιπτώσεις που θα χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά μέσα θα χρειάζονταν μέρες μπορεί και εβδομάδες.
Χωρίς ταλαιπωρία: Με το σκάψιμο συνεπάγεται σπάσιμο σε πλακάκια – τοίχους – πατώματα, σκόνη σε όλο το σπίτι, θόρυβο από τα σκαπτικά και φυσικά η ταλαιπωρία της μη χρήσης των αποχετεύσεων. Όλη αυτή η ταλαιπωρία μπορεί να αποφευχθεί με τις τεχνολογίες αποκατάστασης σωλήνων χωρίς σκάψιμο.
Οικονομία: Το κόστος της εργασίας μειώνεται καθώς απαιτούνται λιγότερα εμπλεκόμενα συνεργεία, λιγότερες ώρες εργασίας, όπως και υλικά για την ολοκλήρωση της επισκευής χωρίς σκάψιμο, ειδικά όταν το πρόβλημα βρίσκεται κάτω από ακριβά πατώματα (πχ με υποδαπέδια θέρμανση). Επιπλέον το κόστος είναι ελεγχόμενο, αφού σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, είναι μειωμένες οι πιθανότητες για απρόβλεπτα προβλήματα τα οποία θα οδηγούσαν σε μη αναμενόμενα έξοδα.
Οικολογική λύση: Κατά την επιδιόρθωση Trenchless (χωρίς σκάψιμο) δημιουργούνται ελάχιστα ως και καθόλου απόβλητα. Οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούν την υφιστάμενη σωλήνα σαν βάση για να εφαρμόσουν εσωτερικά το επισκευαστικό υλικό, αποφεύγοντας έτσι περιττά απόβλητα όπως παλιές σωλήνες ή υλικά από το σκάψιμο.
Ανθεκτικό & εγγυημένο αποτέλεσμα: Τα υλικά και τα συστήματα των κατασκευαστών που αναφέραμε πιο πάνω (Picote, Sacpro, Housliner, Browoliner) όπως οι ρητίνες, το liner κτλ, σε συνδυασμό με τη σωστή εφαρμογή, είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα από επίσημους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, για την ανακαίνιση αποχετεύσεων όπως ASTM, NSF, WRC, με προσδόκιμο ζωής για πάνω από 50 χρόνια. Με κάποιους κατασκευαστές όπως για παράδειγμα την Picote, που δίνουν τη δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία να παρέχουν στους πελάτες τους 10 χρόνια εγγύηση στις εφαρμογές του συστήματος επικάλυψης με εποξική ρητίνη (Picote Brush Coating System).
Οι τρείς βασικές μέθοδοι επισκευής αποχέτευσης χωρίς σκάψιμο είναι: Επικάλυψη εποξικής ρητίνης, Επένδυση με Liner (γνωστό και ως relining), Τοπική επισκευή (patch ή point repair).

Επικάλυψη Εποξικής Ρητίνης: Μεθοδολογία συστήματος επικάλυψης εποξικής ρητίνης (Picote Brush Coating System): Αρχικά η σωλήνα καθαρίζεται σχολαστικά και προετοιμάζεται χρησιμοποιώντας ειδικά γυαλόχαρτα. Εφαρμόζεται η εποξική ρητίνη 2-συστατικών της Picote. Ο αριθμός των στρώσεων προσαρμόζεται αναλόγως της διαμέτρου και της κατάστασης του σωλήνα.
Επένδυση με Liner: Μεθοδολογία εφαρμογής εσωτερικής επένδυσης lining: Ειδική ρητίνη ετοιμάζεται και εμποτίζεται στο εσωτερικό του liner (επένδυση / κάλτσα) όπου απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μήκος. Ένα τύμπανο αναστροφής φουσκώνει το liner, γυρίζοντας την μέσα του επιφάνεια προς τα έξω και ωθώντας το στο εσωτερικό της αποχέτευσης, για να σχηματίσει ένα νέο στρώμα 2-4 χιλιοστών.
Τοπική Επισκευή με Μπαλόνι: Μεθοδολογία εφαρμογής τοπικής επισκευής αγωγού με μπαλόνι: Οι ρητίνες αναμιγνύονται και απλώνονται σε πανί από υαλονύματα (fiberglass) ή σε ειδικό liner, το οποίο τυλίγεται πάνω στο επισκευαστικό μπαλόνι. Το μπαλόνι στη συνέχεια τοποθετείται μέσα στον αγωγό και φουσκώνεται στο προβληματικό σημείο ώστε να σφραγίσει τρυπήματα, ρωγμές, ή σημεία όπου λείπουν κομμάτια.
Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις είναι αδύνατο, να επιδιορθωθεί μια ελαττωματική σωλήνα χωρίς σκάψιμο, είτε γιατί έχει καταστραφεί / διαβρωθεί πλήρως, είτε λόγω έλλειψης κατάλληλης πρόσβασης, αφήνοντας ως μόνη λύση το σκάψιμο για αντικατάσταση του φθαρμένου σημείου.
Ο κάθε Έλληνας πλέον, για την επισκευή αποχέτευσης, έχει την δυνατότητα επιλογής μεταξύ παραδοσιακών μεθόδων και των τεχνολογιών για την αποκατάσταση της σωλήνας χωρίς σκάψιμο. Προκειμένου να εκπληρωθούν οι «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» που τέθηκαν το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη, στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να αναβαθμιστούν οι υποδομές για αυξημένη αποδοτικότητα χρήσης των πόρων και να αυξηθεί η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών όπως οι επισκευή αποχέτευσης χωρίς σκάψιμο.