Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Τακτική γενική συνέλευση στο Σύνδεσμο Εγκαταστατών Αδειούχων Υδραυλικών Ν. Λασιθίου

Τακτική γενική συνέλευση στο Σύνδεσμο Εγκαταστατών Αδειούχων Υδραυλικών Ν. Λασιθίου

Με επιτυχία διεξήχθη στην Ιεράπετρα η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκαταστατών Αδειούχων Υδραυλικών Ν. Λασιθίου (Σ.Ε.Α.Υ.Ν.Λ.) την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022.
Εκτός των άλλων, εκτενώς συζητήθηκαν και αποσαφηνίστηκαν τα παρακάτω :
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Κλάδος πανελλαδικά, είναι η αδιαφορία των νέων να φοιτήσουν στις ανάλογες σχόλες για να αποκτήσουν το απαιτούμενο πτυχίο και εν συνεχεία να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αδειούχου υδραυλικού.


Η έλλειψη αδειούχων υδραυλικών και η αυξημένη ζήτηση (ιδιαίτερα στην Κρήτη), ευνοεί την παράνομη εργασία και το παραεμπόριο, από άτομα που δηλώνουν ότι τα ξέρουν όλα! (σοβάδες, πλακάκια τούβλα υδραυλικά ηλεκτρικά) και τα κάνουν όλα!, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την περιουσία των καταναλωτών που τους εμπιστεύονται, γεγονός που επιβεβαιώνουν η πληθώρα διαμαρτυριών και παραπόνων που δέχεται ο σύνδεσμος από ανυποψίαστους καταναλωτές, θύματα αεριτζήδων «υδραυλικών».
Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με κάθε μέσο, για τα ελάχιστα προσόντα και τις υποχρεώσεις των αδειούχων υδραυλικών, όπως είναι η ασφαλιστική κάλυψη των εγκαταστάσεων, η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης καλής εκτέλεση (Υ.Δ.Κ.Ε.) η έκδοση φορολογικού παραστατικού κλπ. που απορρέουν από την νομοθεσία.
Ειδικότερα για την ειδική υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών (Υ.Δ.Κ.Ε.) που υποχρεούνται να εκδίδουν οι υδραυλικοί, σύμφωνα με το νόμο 4712/2020 άρθρο 34 για όλες τις εργασίες που εκτελούν, η κατάθεσή της στις αρμόδιες αρχές αποτελεί προϋπόθεση για την σύνδεση των κτιρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.


Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα μόλυνσης του δικτύου ύδρευσης του Καλού Χωριού, λόγω παράλληλης σύνδεσής του με το δίκτυο άρδευσης, στο ίδιο δίκτυο κατανάλωσης επισημαίνοντας ότι: Από τους κανονισμούς των Δ.Ε.Υ.Α. απαγορεύεται η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με οποιοδήποτε άλλο δίκτυο, ουδείς και για κανένα λόγο δικαιούται να παίζει με την υγειά των συμπολιτών μας.
Σχετικά με την θεώρηση των επαγγελματικών αδειών των υδραυλικών που έληξαν στις 31/12/2021 και είχαν περιθώριο να θεωρηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2022 : Λόγω έλλειψης προγραμματισμού και αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στην θεώρησή τους, δόθηκε παράταση για δύο χρόνια, δηλαδή, μέχρι τις 31/12/2023 (Ν.4887/2022 αρθ.145), χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου.
Προσοχή η παράταση του περιθώριου θεώρησης δεν επιμηκύνει το χρόνο λήξης της άδειας: Αν σε μια προκήρυξη δημοσίου φορέα για κάποιο υδραυλικό έργο συμμετέχει ένα συνάδελφος με ληγμένη άδεια και ένας άλλος που αδειοδοτήθηκε μεταγενέστερα με αποτέλεσμα η άδεια του να είναι ακόμα σε ισχύ, απορρίπτεται ο συνάδελφος με την ληγμένη άδεια. Το ίδιο ισχύει και για πρόσληψη εργαζομένων σε δημόσιους φορείς.
Δυστυχώς η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αντί να λύνει, δημιουργεί νέα προβλήματα και ο Σ.Ε.Α.Υ.Ν.Λ. προσπαθεί σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της αντιπεριφέρειας να αντιμετωπίσεί το πρόβλημα.
Τέλος ο Σ.Ε.Α.Υ.Ν.Λ. προτρέπει τους καταναλωτές να ζητάνε την άδεια του υδραυλικού που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν και να επικοινωνούν στο 28410-25998 (γραμμή πληροφόρησης καταναλωτών) από 12:30 έως 2:30 μ. μ. Δευτέρα έως Παρασκευή για να ενημερώνονται σχετικά με τις υποχρεώσεις των αδειούχων υδραυλικών, αλλά και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το επάγγελμα του υδραυλικού. Mόνο ένας αδειούχος υδραυλικός μπορεί να παρέχει ποιότητα, εγγύηση και δεκαετή ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ζημίας.
Το Δ.Σ του Σ.Ε.Α.Υ.Ν.Λ. ευχαριστεί θερμά το Σύλλογο επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, για την παραχώρηση της αίθουσας.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι