Αρχική » Περιεχόμενα » Ελεύθερο Βήμα » Τα βλέπουμε παντού και γυρνάμε την πλάτη

Τα βλέπουμε παντού και γυρνάμε την πλάτη

Τώρα δικαιούμαι να “γκρινιάξω” κι εγώ. Τα βλέπουμε παντού, και όλοι γυρνάμε την πλάτη. Μέχρι που νά – το αθώο θύμα.
Φωνάζουμε. Μηχανικοί. Μηχανικοί εμπόροι. Κατασκευαστές. Τεχνίτες. Ιδιώτες; Φτιάξτε – Διορθώστε αυτά που μπορεί να κάνουν ζημιά σε ανθρώπους. Άμεσα. Τώρα.
Το ασφαλιστικό σύστημα του λεβητοστασίου, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει κάποια βασικά και επικίνδυνα υδραυλικά, τουλάχιστον.
Οι βαλβίδες ασφαλείας εκτόνωσης υπερπίεσης, πρέπει να είναι επάνω στους λέβητες, χωρίς ενδιάμεση βάνα. Να είναι τουλάχιστον δύο. Μία στην εξαγωγή του ζεστού και μία στην επιστροφή.
Λίγο πιο έξω και πάνω από την ροή του νερού, π.χ. 10 εκατοστά, για να ξεφύγουμε από τις βρωμιές και επικαθίσεις. Να γίνονται τουλάχιστον ετήσια τεστ και οι χαλασμένες πρέπει να αντικαθίστανται.
Η επικοινωνία των δοχείων διαστολής με τους λέβητες, να γίνεται απ’ ευθείας, χωρίς ενδιάμεση βάνα, από τα δοχεία μέχρι τους λέβητες. Όχι συνδέσεις μέσω των συλλεκτών, γιατί μεσολαβούν βάνες, που τυχαία κάποιος αδαής θα κλείσει. Με τα boiler – τους βραστήρες – τους Λέβητες – πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με το νερό της διόγκωσης. Ακόμη και η τοποθέτηση και λειτουργία των κυκλοφορητών, επηρεάζουν έως και αποκλείουν, για διάφορους λόγους, την επικοινωνία του διαστολικού συστήματος με τους λέβητες.
Η αποστράγγιση του πατώματος του λέβητα, και κάθε σημείου του λεβητοστασίου σας, είναι απαραίτητη, ακόμη κι από τυχαία παρουσία υγρασίας.
Ο αερισμός πρέπει να είναι πολύ καλός. Ευρυχωρία και πόρτες που ανοίγουν προς τα έξω. Ειδικά όταν καίτε στερεά καύσιμα, τοποθετήστε συναγερμό ύπαρξης μονοξειδίου.
Μην αργήσετε να τα φτιάξετε.
Μπράβο σε αυτούς που διορθώνουν τα κακώς κείμενα, χωρίς να σκέπτονται το οικονομικό κόστος.
Ιωάννης Σαμαράς / Μηχανολόγος