Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Τα τελευταία δρώμενα στον κλάδο το βασικό θέμα συζήτησης στη γενική συνέλευση της Εστίας

Τα τελευταία δρώμενα στον κλάδο το βασικό θέμα συζήτησης στη γενική συνέλευση της Εστίας


Πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου και προκήρυξε αρχαιρεσίες για εκλογή νέας διοίκησης στις 20-21 Ιουνίου

Γενική συνέλευση για τον απολογισμό της διοίκησης, τον καθορισμό ημερομηνίας αρχαιρεσιών και εκλογής εφορευτικής επιτροπής, πραγματοποίησε στις 3 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Oscar η Εστία. Η συνέλευση πήρε απόφαση, αποδεχόμενη σχετική πρόταση της διοίκησης, οι εκλογές να διεξαχθούν σε δύο ημέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, 20 και 21 Ιουνίου αντίστοιχα.

Η εφορευτική επιτροπή που εκλέχθηκε από τη γενική συνέλευση, αποτελείται από τους Δημήτρη Ρέμπελο, Μιχάλη Φραγκουλάκη και Κώστα Σπυρόπουλο, με αναπληρωματικούς τους Γιώργο Φραγκουλάκη και Αλέξανδρο Τακτικό.
Μετά από πρόταση του Γιάννη Μαρκογιαννάκη, στην αρχή της συνέλευσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συν. Ευάγγελου Σκαρμούτσου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Στο προεδρείο εκλέχθηκαν οι Παναγιώτης Κρητικός και Ζάχος Σταμάτης οι οποίοι κράτησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα την όλη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέλευση της Εστίας παραβρέθηκαν και μέλη της από την περιφέρεια (Πάτρα, Καβάλα, Κάλυμνο), καθώς και συνταξιούχοι και επίτιμα μέλη (Π. Ντάτσος, Χ. Λιάκος, Γ. Μαρκογιαννάκης, Β. Τόλιος) τα οποία ο πρόεδρος Γ. Λαγκώνης ευχαρίστησε για την παρουσία τους.
Η ενημέρωση – απολογισμός από τον πρόεδρο Γιάννη Λαγκώνη, αλλά και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν, περιστράφηκαν γύρω από τα τελευταία δρώμενα στον κλάδο και ιδιαίτερα τις διαδικασίες για την ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας.

Ενημέρωση – διοικητικός απολογισμός

Με τα τεκταινόμενα στον κλάδο τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε την εισήγησή του ο πρόεδρος της Εστίας Γιάννης Λαγκώνης. Επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό η Εστία δέχεται επίθεση η οποία «πέρα από άδικη είναι και ανήθικη». Θέλοντας να τεκμηριώσει αυτή την άποψη, αναφέρθηκε στη συνάντηση των σωματείων του κλάδου τον περασμένο Ιούνιο στα γραφεία του Ήφαιστου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Στη συνάντηση αυτή, υπήρξε μία σφοδρή επίθεση στο πρόσωπο του τότε προέδρου μας Χαράλαμπου Λιάκου, γιατί ήταν συνταξιούχος και παρ’ ότι εξηγήσαμε ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας του και ότι η γενική μας συνέλευση δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του»… Θέλοντας να δώσει απάντηση στην «κατηγορία» ότι η Εστία αναίρεσε τις υπογραφές, σε συμφωνίες, σε εκείνη τη συνάντηση τόνισε: «Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από όλα τα σωματεία τόσο η τροποποίηση του Π.Δ. 362 για τις άδειες αερίων καυσίμων όσο και η τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για τη λειτουργία των λεβητοστασίων και τις εκπομπές ρύπων.
Σχετικά με το Π.Δ. 362, εμείς σαν Εστία κάποια στιγμή αργότερα, εξετάζοντας πιο βαθιά το θέμα είδαμε ότι χρήζουν αποσαφήνισης κάποια σημεία της τροποποίησης και θέσαμε το θέμα και στα άλλα σωματεία… Συγκεκριμένα θέσαμε το θέμα των προϋποθέσεων των τεχνικών αερίων καυσίμων από τα ΙΕΚ για την απόδειξη της προϋπηρεσίας τους για να αποκτήσουν την άδεια του εγκαταστάτη. Σύμφωνα με το Π.Δ. 362 ο τεχνικός αερίων καυσίμων είναι βοηθητικό προσωπικό, δεν μπορεί να χορηγεί πιστοποιητικά και επομένως δεν μπορεί να αναφέρεται στο νόμο ότι μπορεί να αποδείξει την προϋπηρεσία και μέσω του ΤΕΒΕ.
Τα υπόλοιπα σωματεία, εκτός του Ήφαιστου, συμφώνησαν ότι το θέμα αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης… Εμείς αναγνωρίζουμε ότι τα παιδιά αυτά που παίρνουν πιστοποίηση από τα ΙΕΚ και αμέσως μετά την άδεια του τεχνικού αερίων καυσίμων, είναι εν δυνάμει εγκαταστάτες και αποτελούν το αυριανό αίμα του κλάδου μας, και ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική ανέλιξή του. Όμως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ποιοι και κάτω από ποιες προϋποθέσεις εντάσσονται στο επάγγελμα του εγκαταστάτη καυστήρων»…
Ο Γ. Λαγκώνης επισήμανε ότι τελικά πέρασε η πρόταση της Εστίας και στην τροποποίηση του Π.Δ. 362 -η οποία ακόμα δεν έχει προωθηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης- αναφέρεται ρητά ότι η προϋπηρεσία των τεχνικών αερίων αποδεικνύεται μόνο μέσω της σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Τόνισε ότι δημιουργείται σοβαρό θέμα από τη θέση και πρακτική του Ήφαιστου να δίνει τη δυνατότητα να εγγράφονται μέλη του, τεχνικοί αερίων καυσίμων που έχουν κάνει, έως τώρα, έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία, χωρίς όμως να έχουν την άδεια του εγκαταστάτη. Σχετικά με τις διαδικασίες για την ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας ο πρόεδρος της Εστίας, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Στη συνάντηση όλων των σωματείων που έγινε πέρσι στην Αθήνα, συμφωνήσαμε ότι οι γενικοί γραμματείς θα δουλέψουν από κοινού για ένα σχέδιο καταστατικού της ομοσπονδίας και να βρεθούμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη Λάρισα για την ιδρυτική πράξη… Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, δουλεύτηκε από τον Ήφαιστο μόνο κάποιο σχέδιο καταστατικού, στάλθηκε στα υπόλοιπα σωματεία, ενώ εμείς το πήραμε στα χέρια μας παραμονές της συνάντησης της 15ης Απριλίου στη Λάρισα. Μελετήσαμε αυτό το σχέδιο, συμβουλευτήκαμε και το νομικό μας σύμβουλο και διαπιστώσαμε ότι είναι διάτρητο, και πήγαμε στη Λάρισα να καταθέσουμε τις θέσεις μας… Πιστεύοντας ότι η ίδρυση της ομοσπονδίας είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον κλάδο μας επισημάναμε -και επισημαίνουμε- ότι οι διαδικασίες που θα γίνουν θα πρέπει να είναι όχι νομότυπες, αλλά νόμιμες.
Οι διαδικασίες αυτές αναφέρουν ότι τα σωματεία που θέλουν να ιδρύσουν ομοσπονδία, εφ’ όσον έχουν εγκεκριμένο καταστατικό, το καταθέτουν, συναντιούνται, δίνουν τα χέρια και υπογράφουν την ιδρυτική πράξη. Αφού υπογράψουν, γίνεται μία επιτροπή και μαζί με ένα νομικό ξεκινούν τη διαδικασία, εκκαθαρίσεις μητρώων, εκλογές, αντιπρόσωποι κ.λπ…. Όμως στη Λάρισα έγινε προσπάθεια να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Κάποιοι ήρθαν με ένα καταστατικό το οποίο υποτίθεται ότι ήταν ψηφισμένο από συνελεύσεις και προσπάθησαν να στήσουν την ομοσπονδία στα μέτρα τους. Αυτό τελικά δεν επιτεύχθηκε στη Λάρισα και εκεί έγινε κατανοητό ότι κάποιοι δεν εκπροσωπούν τον κλάδο, αλλά τα κομματικά τους συμφέροντα… Εμείς στην Εστία είμαστε επαγγελματίες που όμως σίγουρα ως άνθρωποι αφουγκραζόμαστε τα κοινωνικά δρώμενα και σίγουρα ο καθένας μας έχει πολιτικές ευαισθησίες και θέσεις. Όμως είναι ξεκάθαρο για μας ότι σ’ αυτό το χώρο είμαστε για να αγωνιζόμαστε, μόνο, για το επάγγελμά μας.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο κλάδος μας πρέπει να μείνει μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και κομματικές γραμμές που κάποιοι προσπαθούν να περάσουν. Είμαστε ενάντια σε όλους όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον κλάδο μας για τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα… Έτσι λοιπόν στη Λάρισα τα περισσότερα σωματεία κατάλαβαν και συμφώνησαν με τις θέσεις μας»… Ιδιαίτερη αναφορά στην εισήγησή του έκανε ο πρόεδρος της Εστίας και για το νεοσύστατο σωματείο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα: «Στη συνάντηση της Λάρισας παραβρέθηκε και το σωματείο Νοτιοδυτικής Ελλάδας που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Ήφαιστου. Το άσχημα είναι ότι αυτό το σωματείο δεν μπορεί να συμπορευθεί με τα υπόλοια σωματεία του κλάδου μας. Ο λόγος είναι ότι το καταστατικό του δίνει το δικαίωμα να γίνουν μέλη του και όσοι έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να αποκτήσουν την άδεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επαγγλεματικό σωματείο αφού έχει μέλη που δεν έχουν αποκτήσει την άδεια όπως προβλέπουν τα καταστατικά των υπόλοιπων σωματείων.
Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι μέλη της κλαδικής ομοσπονδίας θα είναι επαγγελματικά σωματεία που στις τάξεις τους θα έχουν αδειούχους εγκαταστάτες ελεύθερους επαγγελματίες»… Αναφερόμενος στις μελλοντικές εξελίξεις για το θέμα της ομοσπονδίας, τόνισε ότι στη συνάντηση των τεσσάρων σωματείων στα Γιάννενα αποφασίστηκε να τηρηθεί κοινή στάση απ’ αυτά τα σωματεία. Τέλος, ο πρόεδρος της Εστίας, ενόψει των αρχαιρεσιών κάλεσε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές και ζήτησε από όσους έχουν τη θέληση να διαθέσουν «κόπο και χρόνο» να δηλώσουν υποψηφιότητα για την εκλογή τους στο διοικητικό συμβούλιο και στα άλλα όργανα του σωματείου.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Γ. Λαγκώνη το λόγο πήραν και άλλα μέλη της διοίκησης, Δ. Μπουλγκούρας, Φ. Νανάς, Θ. Μαρκόπουλος, Δ. Μπόμπος, Κ. Αβραμίδης οι οποίοι αναφέρθηκαν κατά κύριο λόγο στις εντυπώσεις τους από τη συνάντηση της Λάρισας. Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι «ενώ στη Λάρισα υπήρχε σχέδιο αποκλεισμού της Εστίας από την ομοσπονδία, κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και μάλιστα άλλαξε εντελώς το κλίμα όταν τα περισσότερα σωματεία του κλάδου άκουσαν και κατάλαβαν τις θέσεις και τις απόψεις της Εστίας».

Οι τοποθετήσεις στη γ.σ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συναδέλφων που έγιναν «μέσα σε ελεύθερο κλίμα» με ενδιάμεσες ερωτοαπαντήσεις σε θέματα που έθετε ο κάθε ομιλητής.Στη συνέχεια σταχυολογούμε βασικά σημεία από αυτές τις τοποθετήσεις.
Μιχάλης Φραγκουλάκης: «Το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να απαντά μέσω του κλαδικού τύπου στα δημοσιεύματα που αφορούν το σωματείο μας… Είναι πολλοί συνάδελφοι που δεν έρχονται στις συνελεύσεις και ενημερώνονται μόνο μέσω του Τύπου. Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ‘ναι η διοίκηση να ενημερώνει και γραπτώς τους συναδέλφους και να μην αφήνει να αιωρούνται κατηγορίες σε βάρος της Εστίας»…
Χαράλαμπος Λιάκος: «Σε ομιλία μου στην προηγούμενη συνέλευση είχα πει ότι δεν άξιζε τον κόπο να πάμε σε Ομοσπονδία με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί. Τώρα με την αλλαγή κλίματος και με τη συμπόρευση με άλλα σωματεία, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια για ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας»… Ο τέως πρόεδρος της Εστίας δήλωσε ότι μετάνιωσε που παραιτήθηκε πριν λήξει η θητεία του. «Η στάση του Ήφαιστου με υποχρέωσε σε παραίτηση γιατί προέβαλαν το γεγονός της συνταξιοδότησής μου. Τώρα πιστεύω ότι έπρεπε να μην υποκύψω και να ολοκληρώσω τη θητεία μου. Παραιτήθηκα για να μη φανεί ότι είμαι εμπόδιο στην ίδρυση ομοσπονδίας. Στην πορεία φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν ήμουν εγώ το εμπόδιο. Ο Ήφαιστος προέβαλε συνεχώς διάφορα προσχήματα με στόχο να θέσει εκτός των διαδικασιών την Εστία. Τώρα εφόσον υπάρχει σύμπνοια με τα άλλα σωματεία θα πρέπει να προχωρήσουμε με νόμιμες διαδικασίες στην ίδρυση ομοσπονδίας»…
Περικλής Ντάτσος: Ο επίτιμος πρόεδρος της Εστίας επισήμανε ότι η ίδρυση ομοσπονδίας στον κλάδο «άρχισε να συζητείται όταν η Εστία έγινε πανελλήνιο σωματείο. Τώρα που δημιουργήθηκαν και τ’ άλλα σωματεία είναι επόμενο να γίνει η ομοσπονδία. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν η ομοσπονδία δεν λειτουργήσει σωστά μπορεί να κάνει κακό στον κλάδο. Εάν δεν προσέξουμε, όλοι μας, διοίκηση και μέλη, η ομοσπονδία μπορεί να πάρει άσχημο δρόμο και να καπελώσει τα σωματεία. Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα από άλλους συνδικαλιστικούς χώρους»… Τόνισε, επίσης, όττι είναι διανόητο να προσπαθούν κάποιοι να αφήσουν εκτός ομοσπονδίας την Εστία, της οποίας πολλά από τα ιδρυτικά της μέλη ήταν από την αρχή στις γραμμές του κλάδου και πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία του επαγγέλματος…
Γιάννης Μαρκογιαννάκης: Δήλωσε ικανοποιημένος από την απερχόμενη διοίκηση γιατί «τα μέλη της αφιέρωσαν πολλές εργατοώρες για την επίτευξη των στόχων της Εστίας και για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων»… Αναφερόμενος στο θέμα της ομοσπονδίας, τόνισε ότι «πρέπει πάση θυσία να ιδρυθεί, αλλά θα πρέπει να είναι υγιής και ακομμάτιστη. Εάν ιδρυθεί μια Ομοσπονδία που θα είναι κατευθυνόμενη από οποιοδήποτε πολιτικό φορέα, τότε σίγουρα ο κλάδος θα καταστραφεί… Πριν από χρόνια, εμείς οι παλιότεροι συνδικαλιστές θα μπορούσαμε να είχαμε χρωματίσει τον κλάδο, όμως το αποφύγαμε γιατί μας ενδιέφερε μόνο το επάγγελμα του καυστηρατζή και ο σκοπός μας ήταν μόνο η εξυπηρέτηση και προώθηση των συμφερόντων του»…
Παναγιώτης Κρητικός: «Το μόνο καλό που βγήκε από τη συνάντηση της Λάρισας ήταν ότι τα άλλα σωματεία κατάλαβαν πού θέλει να οδηγήσει τον κλάδο ο Ήφαιστος και αντέδρασαν. Αυτό έγινε για πρώτη φορά και σηματοδοτεί νέες και ελπιδοφόρες εξελίξεις για τον κλάδο μας… Τώρα παρ’ ότι ο δρόμος για την ομοσπονδία είναι δύσκολος, γιατί κάποιοι δεν θέλουν την Εστία, ευελπιστώ όμως ότι αν πάρουν πρωτοβουλία τα σωματεία εκτός Αθηνών θα οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα»… Μετά τις τοποθετήσεις στο βήμα ανέβηκε ο συν. Σιδέρης Παράσχος από την Καβάλα, όπου παρουσίασε και ζήτησε παρέμβαση του σωματείου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει (παρουσιάζεται σε άλλες στήλες).
Τέλος, η γενική συνέλευση εξέλεξε την εφορευτική επιτροπή και καθόρισε την ημερομηνία των αρχαιρεσιών στις 20 και 21 Ιουνίου.