Δυσαρέσκεια από τις αντιπαραθέσεις των μελών στη Διοίκηση της ΟΒΥΕ
* Εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξει σύμπνοια μεταξύ τους για να προωθήσουν αποτελεσματικά τα κλαδικά θέματα
* Ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση για τους όρους σύμβασης της ασφάλισης των έργων, προκειμένου να μπορούν να αποφασίσουν
Μπερδεμένοι και εν πολλοίς προβληματισμένοι έφυγαν οι πρόεδροι και γραμματείς των συνδέσμων από τη σύσκεψη που διοργάνωσαν η ΟΒΥΕ με το Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης στις 31/3/2007, στα πλαίσια της έκθεσης Energy Tech. Τόσο το θέμα της ασφάλισης των έργων όσο και οι αντιπαραθέσεις που αναδείχθηκαν μεταξύ μελών της διοίκησης της ΟΒΥΕ δημιούργησαν, σε ορισμένες στιγμές, μια χαοτική κατάσταση, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παρευρισκομένων συναδέλφων να εκφράζει την ένστασή της για το θέαμα. Στα πλαίσια αυτά, βολές υπήρξαν και προς το Σύνδεσμο της Αθήνας για την απόφασή του να αυτονομηθεί ως προς την ασφάλιση των έργων, αλλά και προς τη διοίκηση της ΟΒΥΕ για το γεγονός, όπως είπαν, της μη ενημέρωσης των συνδέσμων για τους όρους του ασφαλιστηρίου με την Interamerican.
«Στην Αλεξανδρούπολη», τόνισαν αρκετοί συνάδελφοι, «το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση για ασφάλιση στην Interamerican. Κι ενώ περιμέναμε, ως λογική συνέχεια να σταλεί στους συνδέσμους το ασφαλιστήριο με τους όρους για να το μελετήσουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα». «Αυτό», όπως επισημάνθηκε, «δεν μπορεί να λέγεται υλοποίηση των αποφάσεων της ΟΒΥΕ».
«Σήμερα, εδώ», πρόσθεσαν άλλοι, «δεν θα έπρεπε να συζητάμε το θέμα από το μηδέν, αλλά να έχουμε έρθει προετοιμασμένοι για να σας πούμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με κάποιους όρους του συμβολαίου. Δεν χωρά συζήτηση ότι το καλύτερο είναι να πάει όλος ο κλάδος σε μία ασφάλιση. Από ‘κει και πέρα όμως, πρέπει να ξέρουμε για τι ασφάλιση μιλάμε, προτού αποφασίσουμε ως σύνδεσμοι».
«Με το έτσι θέλω, όταν διαπιστώνουμε και τόσο μεγάλες αποκλίσεις στο ποσό των δύο ασφαλιστικών εταιριών, δεν μπορούν κάποιοι να μας επιβάλουν να ασφαλιστούμε στην Interamerican» τόνισε το μέλος της διοίκησης της ΟΒΥΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Ιωαννίδης, ο οποίος και δέχθηκε έντονη κριτική από το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ηλία Χούντα, για τη στάση που κρατάει στο θέμα της ασφάλισης.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας για την ασφάλιση. Καθίστε, συζητήστε, αποφασίστε, στείλτε ένα πλάνο στους συνδέσμους για να το δούμε το ζήτημα ξεκάθαρα. Μη βάζετε εμάς (δηλαδή τους συνδέσμους) να αποφασίσουμε για σας», υπογράμμισαν άλλοι συνάδελφοι, που λίγο πριν άκουσαν τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ Αριστοτέλη Παπακονδύλη να δίνει το στίγμα της μίας και της άλλης ασφάλισης, λέγοντας ότι οι περισσότεροι ασφαλιστές με τους οποίους μίλησε, θεωρούν ακατανόητο το χαμηλό ασφάλιστρο της Commercial. Το γενικό συμπέρασμα πάντως των συναδέλφων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, κι έτσι όπως εκφράστηκε από τις ομιλίες τους, είναι ότι το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ δεν συνεργάζεται σωστά για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 και πλέον συνδέσμους, συζητήθηκαν ακόμα θέματα που άπτονται με το μητρώο υλικών (διανεμήθηκε και το σχετικό εγχειρίδιο της ΟΒΥΕ), με το ασφαλιστικό, τις περιφερειακές συσκέψεις κ.ά. Τις εργασίες της σύσκεψης παρακολούθησε και ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και συνάδελφος Ανδρέας Σταμπολίδης, που λόγω της πρότερης ιδιότητάς του ως μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, χρειάστηκε να δώσει αρκετές εξηγήσεις για το Π.Δ. 258/2005 και το ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι οι αγώνες της ΓΣΕΒΕΕ και των άλλων οργάνων μπορεί να απέτρεψαν επί του παρόντος την εφαρμογή του διατάγματος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από τον κλάδο.
Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Ιωαννίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι συσκέψεις αυτές αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τις διοικήσεις των συνδέσμων και την ΟΒΥΕ. Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης ενημέρωσε τους συναδέλφους για όλα τα θέματα που χειρίζεται η Ομοσπονδία (μητρώο υλικών, σεμινάρια κοστολόγησης, ασφάλιση έργων) καθώς και για τη θέση της στο ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ. Επισήμανε ότι τα προβλήματα στον κλάδο είναι πιο έντονα και δύσκολα, και ότι γενικώς οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα έξοδα, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται από τους παράνομους υδραυλικούς. «Πρέπει να ενημερώσουμε την κοινωνία, να ενεργοποιηθούν πλήρως οι διοικήσεις των συνδέσμων για να εξαλείψουμε τους παράνομους και να αποκαταστήσουμε το όνομα των επαγγελματιών», είπε. Στις ομιλίες τους οι συνάδελφοι έθεσαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων:
Μανώλης Ταμπακάκης: Η ΟΒΥΕ πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτούς που υπογράφουν ψεύτικες δηλώσεις. Επιφάνιος Αλεφραγκής: Να αιτηθούμε στον ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ την αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης που δίνεται στους συναδέλφους που έχουν πάθει ατύχημα, γιατί τα ποσά είναι πολύ χαμηλά.
Κώστας Σαγώνας: Στη Λάρισα έχουν γίνει 15.000 εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, εκ των οποίων οι συνάδελφοι έχουν εκτελέσει μόνο τις 500. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.
Κώστας Τσιγαρίδας: Η Σαντορίνη, ως φαίνεται, δεν ανήκει στην Ελλάδα, αφού μέχρι σήμερα, και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, δεν έχουν γίνει σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας και αερίων καυσίμων. Η ΟΒΥΕ πρέπει να βρει τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Γιώργος Κωνσταντέλλος: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να προσφέρουν μεγάλη δουλειά στους υδραυλικούς. Να δούμε το θέμα ενημέρωσης των συναδέλφων με τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων για τη γεωθερμία και γενικώς την «πράσινη ενέργεια».
Δημήτρης Δεσινιώτης: Όταν φεύγουν οι «λαθραίοι» από τις οικοδομές, έρχονται οι ιδιοκτήτες και μας ζητούν την έκδοση Υπεύθυνων Δηλώσεων για την ηλεκτροδότηση των κατοικιών τους. Το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Κώστας Λάππας: Πολλές εταιρίες του χώρου δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τις εγγυήσεις και το service των προϊόντων τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους.
Βασίλης Ιωάννου: Ίσως έφτασε ο καιρός ν’ αλλάξει μορφή και τρόπο εκλογής το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΒΥΕ. Το Δ.Σ. να εκλέγεται από τα περιφερειακά συμβούλια ανά την Ελλάδα.
Νίκος Βασιλείου: Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή καθώς δεν προβλέπονται ευχάριστες εξελίξεις στο ασφαλιστικό. Πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές, αναμένεται να μας αυξήσουν και τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη.
Σαράντος Πλευρίτης: Στη Σπάρτη απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών από το ΤΕΒΕ.
Σάββας Σαπαλίδης: Το Π.Δ. 38/91 θα πρέπει να τροποποιηθεί για να διασφαλιστούν οι αδειούχοι υδραυλικοί.
Θεόδωρος Μπομπόνης: Πληροφορίες θέλουν υδραυλικούς να πωλούν από 150 – 600 ευρώ την υπογραφή τους στις Υπεύθυνες Δηλώσεις, εκεί όπου τα έργα έχουν κατασκευαστεί από παράνομους.
Ιωάννης Ζώης: Να γίνει συνείδηση του κοινού και των συναδέλφων ότι Υπεύθυνες Δηλώσεις εκδίδονται για όλα τα έργα και όχι μόνο για την ηλεκτροδότηση των ακινήτων.
Κώστας Κεϊβανίδης: Δουλεύουμε με προσφορές του 1990. Το 90% των συναδέλφων ζει στα όρια της φτώχειας. Το μόνο που μας απομένει είναι η διεκδίκηση των αιτημάτων μας.
Διονύσης Σβορώνος: Το ασφαλιστικό δεν λύθηκε, και είναι να απορεί κανείς για ποια «επιτυχία» μίλησαν τα στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ. Χρειάζεται να ενημερωθούν σωστά οι συνάδελφοι.
Θεόδωρος Χατζηαντωνάκης: Δυστυχώς ανακυκλώνουμε τα ίδια πράγματα στις συσκέψεις και τις συζητήσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Να υλοποιούνται οι αποφάσεις της ΟΒΥΕ.
Νίκος Γεωργιτσόπουλος: Να δούμε το θέμα της ασφάλισης των ΕΒΕ στον ΟΓΑ, γιατί το όλο ζήτημα δημιουργεί πρόβλημα στους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ.
Βασίλης Μπάρμπας: Στην ασφάλιση των έργων θα πρέπει να εξαιρεθεί το κομμάτι των υλικών. Όταν ένα προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό, την ευθύνη απαραίτητα τη φέρνει ο παραγωγός, ο κατασκευαστής και όχι ο συνάδελφος.
Ιωάννης Βάρδας: Να παρέμβει η ΟΒΥΕ στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με αίτημα ένα μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης να προέρχενται από τον τοπικό Σύνδεσμο.
Ηλίας Χούντας: Δυστυχώς στην ΟΒΥΕ επικρατούν οι παρατάξεις και όχι τα συμφέροντα του κλάδου.