Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Συντήρηση δύο φορές το χρόνο συστήνει το υπ. Ανάπτυξης

Συντήρηση δύο φορές το χρόνο συστήνει το υπ. Ανάπτυξης

Σε έντυπο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τη «βιώσιμη κατανάλωση»

Ένα έντυπο με τίτλο «Βιώσιμη κατανάλωση» εκδόθηκε πρόσφατα και μοιράστηκε στους καταναλωτές από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο έντυπο αυτό καταγράφονται «απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως καταλανωτές για να βοηθήσουμε τον πλανήτη» και δίνει οδηγίες και σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Για τη θέρμανση συστήνεται στους καταναλωτές:
– Τους χειμερινούς μήνες να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη στο σπίτι.
– Συντήρηση δύο φορές το χρόνο του συστήματος λέβητα – καυστήρα, καθώς και περιοδική εξαέρωση των καλοριφέρ.
Βέβαια τα παραπάνω αποτελούν συστάσεις προς τους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, για τις οικιακές θερμάνσεις και συγκεκριμένα στο σύστημα λέβητα – καυστήρα, από το νόμο (υπουργική απόφαση 103/1993) προβλέπεται συντήρηση μία φορά το χρόνο, και μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί θέμα και για δεύτερη συντήρηση, ενόψει μάλιστα και της αναμενόμενης αλλαγής της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Στην εισαγωγή του το έντυπο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε ιδίως τον 20ο αιώνα, οδήγησε σε υπερκατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και σε παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων απορριμμάτων. Έχει υπολογιστεί ότι σήμερα, μέσα σε μια μέρα, καταναλώνουμε τόσους φυσικούς πόρους, όσους κατανάλωνε ένας πολίτης ολόκληρο το χρόνο, διακόσια χρόνια πριν.
Τα αποτελέσματα: υποβάθμιση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, χαμηλότερη ποιότητα ζωής, νέοι κίνδυνοι για το μέλλον του πλανήτη και για την υγεία μας.
Σήμερα, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε πλέον, ότι με αυτό τον τρόπο ζωής υποθηκεύουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε δεν είναι χωρίς επιστροφή, αλλά για να αλλάξει η ζοφερή εικόνα απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλους: κράτη, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία των πολιτών.
Την αρχή μπορούμε να την κάνουμε εμείς οι ίδιοι, αλλάζοντας καθημερινές μας συνήθειες.
Ο ενεργός πολίτης, είναι υπεύθυνος πολίτης. Είναι υπεύθυνος καταναλωτής. Καταναλώνει σήμερα, αλλά σκέφτεται και το αύριο. Γι’ αυτό εφαρμόζει καθημερινά τις αρχές της βιώσιμης κατανάλωσης».
Όπως επισημαίνεται, βιώσιμη κατανάλωση είναι «η υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες και η οποία ελαχιστοποιεί την καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη μας».