Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » Συνεργασία ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε. – HIGHDRO SYSTEMS: Αξιόπιστη και ενεργειακά αποδοτικότερη διαχείριση λυμάτων

Συνεργασία ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε. – HIGHDRO SYSTEMS: Αξιόπιστη και ενεργειακά αποδοτικότερη διαχείριση λυμάτων

Στα πολυτελή ξενοδοχεία «Lyttos Mare» – «Arina Beach» με την εγκατάσταση αντλιών της Flygt

Όταν ο ξενοδοχειακός όμιλος Σαπουνάκη «S resorts» έψαχνε έναν ικανό συνεργάτη για την πλέον αξιόπιστη υλοποίηση των έργων για τη διαχείριση του νερού στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία «Lyttos Mare» και «Arina Beach», δε χρειάστηκε να ψάξει πολύ.


Η συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία HIGHDRO SYSTEMS είχε ξεκινήσει από το 2015  οπότε σχεδίασε και εγκατέστησε σύστημα αντίστροφης όσμωσης για την επεξεργασία νερού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Lyttos Beach». Πέραν αυτού, στο ίδιο ξενοδοχείο κατασκεύασε τα αντλιοστάσια για την ανύψωση λυμάτων και όμβριων υδάτων, ενώ εξασφάλισε και την βεβιασμένη προώθηση των τελευταίων σε παρακείμενο κανάλι με τη χρήση των εγνωσμένης αξίας αντλίων Flygt, ονομαστικής παροχής 2 x 200m3/h.
Τα πρωτοποριακά μοντέλα της Flygt (αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα, η εταιρεία Υδάτωρ ΑΕ) χρησιμοποιήθηκαν και στα νεότερα ξενοδοχεία του ομίλου S Resorts, προσφέροντας μία σειρά από πλεονεκτήματα κατά την απαιτητική διαχείριση νερού και λυμάτων.
Εκμηδένιση κόστους συντήρησης και επισκευής λόγω έμφραξης
Οι αρχικές μελέτες για τη διαχείριση λυμάτων του πεντάστερου «Lyttos Mare» στον Ανασσαρά Ηρακλείου, που άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του 2021, ήδη προδιέγραφαν την τοποθέτηση αντλιών οίκου εγνωσμένης αξίας. Η αξιόπιστη λειτουργία σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για την εμπειρία των επισκεπτών, ήταν πάντα βασική προτεραιότητα για τους ιδιοκτήτες. Όταν, λοιπόν, οι μηχανικοί της HIGHDRO SYSTEMS ανέλαβαν την εκτέλεση του πολυσχιδούς έργου και πρότειναν την αντικατάσταση των προδιαγεγραμμένων αντλιών με αυτές της σειράς N-series της Flygt καθώς εμφάνιζαν σημαντικά πλεονεκτήματα, δε συνάντησαν αντίσταση.

Πρώτ’ απ’ όλα, οι συγκεκριμένες αντλίες είναι μη-εμφρασσόμενου τύπου, με την παγκόσμια πρωτοτυπία της Flygt να επιτρέπει στη φτερωτή της αντλίας να μετακινείται, όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία στερεών υλικών μεγαλύτερων διαστάσεων από το αρχικό διάκενο μεταξύ των πτερυγίων. Η προσωρινή αυτή μετατόπιση επιτρέπει την προώθηση του συνολικού όγκου των λυμάτων, αποτρέπει το ενδεχόμενο φρακαρίσματος της αντλίας και εκμηδενίζει τα κόστη συντήρησης ή επισκευής.
Υπερδιπλάσιος χρόνος ζωής των αντλιών
Επιπλέον, για τις αντλίες του «Lyttos Mare» επιλέχθηκαν φτερωτές υψηλής χρωμίωσης και με εποξειδική βαφή για προστασία από τη διάβρωση λόγω υψηλής αλατότητας. Κάτι που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία καθώς όλα τα αντλιοστάσια βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, αλλά ακόμα περισσότερο, επειδή το αντλιοστάσιο των ομβρίων από τις κολυμβητικές δεξαμενές διαχειρίζεται θαλασσινό νερό.
Αυτή η θωράκιση αναμένεται να εξασφαλίσει την αξιόπιστη λειτουργία των αντλιών τουλάχιστον για τα διπλάσια χρόνια, σε σύγκριση με τα αν είχαν χρησιμοποιηθεί οι συνηθισμένες φτερωτές από χυτοσίδηρο.
Εξοικονόμηση ενέργειας έως 51%
Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα προκύπτει από τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η λειτουργία των αντλητικών συγκροτημάτων της Flygt. Πχ. για την προώθηση των λυμάτων από τα 9 τοπικά λυματοστάσια του «Lyttos Mare» προς τα 2 κεντρικά αντλιοστάσια, και τη μετέπειτα διαχείρισή τους, τα μοντέλα τις Flygt που επιλέχθηκαν εξασφαλίζουν σαφή εξοικονόμηση ενέργειας, σε σύγκριση με τα μοντέλα αντλιών της αρχικής προδιαγραφής.
Πιο συγκεριμένα, οι εγνωσμένης αξίας αντλίες ονομαστικής ισχύος 4,9kW αντικαταστάθηκαν με αντλίες N-series της Flygt ονομαστικής ισχύος 2,4KW, ενώ αυτές των 7,1kW με μοντέλα των 4,2kW, μειώνοντας την κατανάλωση μεταξύ 41% και 51%:
• ΑντλίεςΣ 4,9kW → 2,4KW:  Εξοικονόμηση ενέργειας έως 51%
• Αντλίες 7,1kW → 4,2KW: Εξοικονόμηση ενέργειας έως 41%
Η επιλογή αυτή εκτός από το προφανές οικονομικό  όφελος, συμμορφώνεται πλήρως με την στόχευση της HIGHDRO SYSTEMS, αλλά και του ομίλου Σαπουνάκη, για την προώθηση και υιοθέτηση αντίστοιχα, τεχνικών λύσεων που βελτιώνουν αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ξενοδοχειακών μονάδων.
Αξιόπιστη «εν ξηρώ» λειτουργία
Για τις 6 αντλίες λυμάτων της ταβέρνας, του αιθρίου και του 5ου ορόφου στο ξενοδοχείο «Arina Beach», χρησιμοποιήθηκαν επίσης αντλίες Flygt ονομαστικής ισχύος 2kW. Οι τελευταίες επιλέχθηκε να εγκατασταθούν στο επίπεδο του ορόφου, να λειτουργούν «εν ξηρώ» και να προωθούν τα λύματα μέσω θετικής αναρρόφησης. Μάλιστα, είναι δυνατή η επι τόπου επιτήρηση της κατάστασης της αντλίας, μέσω ενός τηλεσκοπικού μηχανισμού που προσαρμόστηκε στην αναρρόφηση.
Με αυτή την τροποποίηση, εξασφαλίστηκαν τρία σημαντικά οφέλη:
• Οι συντηρητές των εγκαταστάσεων μπορούν να κάνουν εύκολο εποπτικό έλεγχο της λειτουργίας των αντλιών.
• Δεδομένου ότι οι περισσότερες βλάβες των αντλιών συμβαίνουν στους κινητήρες, το γεγονός ότι αυτοί βρίσκονται σε στεγνό περιβάλλον διευκολύνει κατά πολύ τη συντήρηση και την επισκευή τους.
• Επίσης, λόγω του ότι οι κινητήρες είναι εγκατεστημένοι σε μεγάλο ύψος, προστατεύται η λειτουργία τους (και κατ’ επέκταση των αντλιών λυμάτων) ακόμα και σε συνθήκες πλημμύρας.
Αυτοματοποιημένη λειτουργία για απόλυτο έλεγχο των εφαρμογών άντλησης
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο «Lyttos Mare» εφαρμόζεται αυτόματος έλεγχος στάθμης στα λυματοστάσια, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη προώθηση των λυμάτων στο βιολογικό σταθμό της περιοχής και να αποφεύγεται ο κίνδυνος μίας – καταστροφικής για την εικόνα του πολυτελούς ξενοδοχείου – υπερχείλισης. Οι αντλίες συνδέονται μέσω σειριακού πρωτοκόλλου Modbus με PLC και το κεντρικό σύστημα BMS, ώστε να είναι δυνατός ο αυτόματος και απομακρυσμένος έλεγχος λειτουργίας τους.
Επιπρόσθετα, στο αντλιοστάσιο των bungalows του «Arina Beach» επιλέχθηκαν να εγκατασταθούν αντλίες τύπου Flygt Concertor, το πλέον προηγμένο μοντέλο αντλίας της εταιρείας, καθώς έχουν ενσωματωμένο αυτόματο ελεγκτή για τη βέλτιστη λειτουργία κάθε συστήματος. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών λειτουργίας, τα οποία προέβλεπαν μεγάλο αριθμό εκκινήσεων – παύσεων ανά ώρα, η Flygt Concertor και η ικανότητά της να εγγυάται μέχρι και 60 εκκινήσεις – παύσεις ανά ώρα, την έκαναν τη μοναδική αντλία της αγοράς η οποία μπορούσε να ικανοποιήσει πλήρως την απαιτητική προδιαγραφή.


Η τεχνική εταιρεία HIGHDRO SYSTEMS σχεδιάζει, υλοποιεί και διαχειρίζεται  εξειδικευμένα συστήματα για την υψηλής απόδοσης επεξεργασία νερού και λυμάτων. Οι καινοτόμες προτάσεις της στηρίζονται πάνω σε δύο άξονες: την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας για κάθε εφαρμογή και την – κατά το δυνατόν μεγαλύτερη – τροφοδότησή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια, έχει συμβάλλει στη  βελτίωση και εξυγίανση πρωτογενούς νερού σε δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες, βιομηχανίες, θερμοκήπια, πλοία-μαρίνες, νοσοκομεία, κολυμβητικές δεξαμενές, χώρους εστίασης, δήμους και κατοικίες. Για ολοκληρωμένες λύσεις σχετικά με την επεξεργασία νερού, τη διαχείριση λυμάτων και την εγκατάσταση συστημάτων αντίστροφης όσμωσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία HIGHDRO SYSTEMS, με πληροφορίες που θα βρείτε στον εταιρικό ιστότοπο www.highdro.gr.
Από την άλλη, αν ψάχνετε συμβουλές σχετικά με αξιόπιστο και υψηλής απόδοσης εξοπλισμό για τη διαχείριση οποιασδήποτε εφαρμογής νερού – όσο απαιτητικές και να είναι οι προδιαγραφές ή οι συνθήκες λειτουργίας – τα έμπειρα στελέχη της εταιρείας ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ ( www.idator.gr ) θα χαρούν να αναλύσουν τις ανάγκες σας και θα σας προτείνουν την ενδεδειγμένη λύση.

Φωτογραφίες: HIGHDRO SYSTEMS Α.Ε..