Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Συνέχιση της αγωνιστικής και διεκδικητικής ρότας του Συνδέσμου Αθηνών»

«Συνέχιση της αγωνιστικής και διεκδικητικής ρότας του Συνδέσμου Αθηνών»

syneleysi athinas.jpg

syneleysi athinas.jpgΕπιισημάνσεις ομιλητών από τη γενική συνέλευση στις 16/3
Επανερχόμαστε στα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, με κύριες αναφορές από τις ομιλίες των συναδέλφων.
Τη συνέλευση απασχόλησαν σειρά θεμάτων του κλάδου, με κυριότερα το ασφαλιστικό, την κρίση δουλειάς, την παράνομη εργασία, και τα ελαττωματικά προϊόντα των εταιριών.
Βεβαίως, λόγω του εκλογικού χαρακτήρα της συνέλευσης, συζητήθηκαν και οι διαφορές μεταξύ των παρατάξεων, έτσι όπως διατυπώθηκαν στις διακηρύξεις τους. (Δημοσιεύονται σε άλλες στήλες).
Τη συνέλευση τίμησαν με την παρουσία   τους εκπρόσωποι του ΚΚΕ (Σπύρος Στριφτάρης) και του ΣΥΡΙΖΑ (Σωτήρης Σιώκος), που δήλωσαν ότι χρειάζεται αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές καθώς αυτές βυθίζουν, όλο και περισσότερο τον ελληνικό λαό στην απόγνωση και την ανασφάλεια.
Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, το μέλος της διοίκησης Γεράσιμος Χιόνης, μίλησε για τη «διγλωσσία» του προεδρείου και το οποίο, όπως είπε, διεξήγαγε εκλογές 6 μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε, «για να διατηρήσουν οι συνδικαλιστές αυτοί την πελατειακή σχέση με την πολιτεία».
Από την ΟΒΥΕ, ο πρόεδρος Αριστοτέλης Παπακονδύλης, μίλησε για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην προβληματική κατάσταση που βιώνουν επαγγελματίες και γενικότερα ο ελληνικός λαός, ενώ ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Παναγιώτης Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση του ΟΑΕΕ, και την απραξία της ΓΣΕΒΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΥΔΑΠ Διονύσης Κοκκαλιάρης ανέπτυξε  τους λόγους για τους οποίους οι υδραυλικοί πρέπει να γίνουν μέλη του Συνεταιρισμού, ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Βαγγέλης Ντίνος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ουσιαστική αύξηση των παροχών του Ταμείου.
Από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Πτυχιούχων Ανώτατης και Μέσης Εκπαίδευσης (ΠΣΕΗΠΑ – ΜΤΕ) ο Ελευθέριος Σκαρής εστιάστηκε στην ανάγκη της τεχνικής και επιχειρηματικής αναβάθμισης των επαγγελματιών.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του σωματείου συντηρητών καυστήρων «Ήφαιστος», Ανδρέας Κολοβός, μίλησε για τους δύσκολους καιρούς και τη διγλωσσία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Αναφορές ομιλητών
Ο συν. Γιώργος Αβράς άσκησε κριτική στον πρόεδρο του Συνδέσμου Αθηνών για τις παρεμβάσεις του, όπως είπε, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, «δίχως να σεβαστεί ιεραρχίες και ηθικές».
Ο συν. Γιώργος Σταυριανάκης υποστήριξε ότι με το λαϊκισμό της εισήγησης δεν αντιμετωπίζεται το «σάπιο» ελληνικό κατεστημένο και ότι είναι ανάγκη ο Σύνδεσμος να εκσυγχρονίσει τις αντιλήψεις του γύρω από την προσέγγισή του προς τους συναδέλφους.
Ο συν. Βασίλης Σηκαμιώτης αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό ζήτημα, επ’ αφορμής των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε, λέγοντας, «αν δεν έχεις χρήματα, μην περιμένεις να σε βοηθήσει κανένας».
Στα πλαίσια αυτά μίλησε για την ανάγκη ενδυνάμωσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.
Ο συν. Ανδρέας Ασημακόπουλος είπε ότι ο κλάδος, με ευθύνη της διοίκησης του Συνδέσμου απουσιάζει από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας επί σειρά ετών. «Με τη μαζικότητα που έχουμε, θα μπορούσαμε να εκλέξουμε πολλούς αντιπροσώπους στη Διοικούσα Επιτροπή και να αξιοποιήσουμε σειρά επιδοτούμενων επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους συνάδελφους. Πράγμα που δεν έγινε».
Ο συν. Χαράλαμπος Ασφής υπογράμμισε ότι ο αγωνιστικός και διεκδικητικός προσανατολισμός του Συνδέσμου είναι σωστός και πρέπει να διαφυλαχθεί.
«Τα προβλήματα πρέπει να πολιτικοποιούνται και με πολιτικές να απαντούμε στις επιλογές των κυβερνήσεων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό ή τα θέματα του φυσικού αερίου».
Ο συν. Μανώλης Παγωνάκης είπε ότι σκοπός του Συνδέσμου δεν είναι τα ταξίδια και οι φανφάρες, αλλά η διεκδίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Κι επειδή ακούγονται μεγάλα λόγια από τους συναδέλφους της ΑΔΕΚΥ που είναι στο Συνεταιρισμό, πρέπει να σας ανακοινώσω ότι ο Συνεταιρισμός ζήτησε από το Σύνδεσμο να φύγει, λόγω της ανακαίνισης που ετοιμάζεται να κάνει».
syneleysi athinas 2.jpgΟ συν. Βαγγέλης Μπαλτάς υποστήριξε ότι οι θέσεις της ΔΕΚΥ εκφράζουν απόλυτα τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των συναδέλφων στα ζητήματα που τους «καίνε».
Ο συν. Κώστας Σεφέρης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το ρόλο κάποιων συνδικαλιστών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, «οι οποίοι ευθυγραμμίζονται στην πράξη με τις κυβερνητικές πρακτικές. Οι συνδικαλιστές αυτοί, έχουν γίνει κατεστημένο και πάνω απ’ όλα ενδιαφέρονται για το δικό τους βόλεμα».
Ο συν. Αντώνης Ξενόπουλος είπε ότι τα προβλήματα είναι «πάρα πολλά» και ότι «όλοι μαζί, ανεξαρτήτου παράταξης και χρώματος, οφείλουμε να αγωνιστούμε για την επίλυσή τους.
Πρέπει να παρακινήσουμε όλους τους συναδέλφους, και κυρίως τους νέους, που είναι το μέλλον, να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα κοινά και να πλαισιώσουν το Σύνδεσμο και τις δράσεις του».
Ο συν. Χρήστος Κολοβός τόνισε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν ότι στην προβληματική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος έχουν ευθύνες και οι ΕΒΕ.
«Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούς που διαχειρίστηκαν τα αποθεματικά των ταμείων και που για δεκαετίες τα έδιναν ως άτοκα δάνεια στους βιομήχανους, υποτίθεται για επενδύσεις.
Ευθύνες έχουν όσοι καταλήστεψαν τα χρήματα των εργαζομένων για να τα παίξουν στο χρηματιστήριο και για να αγοράσουν δομημένα ομόλογα».
Ο συν. Νικήτας Περαθωράκης ζήτησε τη διενέργεια μίας επιπλέον γενικής συνέλευης από το Σύνδεσμο κάθε φθινόπωρο, «για να βρισκόμαστε όλοι μεταξύ μας και να συζητάμε περισσότερα ζητήματα».
Ο συν. Ευστάθιος Αναστασόπουλος τόνισε ότι σέβεται όλους τους συναδέλφους που βάζουν πλάτη για να μπορέσει το συνδικαλιστικό κίνημα να αμυνθεί και «να διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν.
Οι αγώνες δίνονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια και όχι σε συσκέψεις και πάρτι. Ο Σύνδεσμος έχει άξια συνδικαλιστικά στελέχη».
Ο συν. Βαγγέλης Λατσάρας επισήμανε ότι η διοίκηση έχει να επιδείξει πλούσιο συνδικαλιστικό έργο καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την προϋπόθεση όμως ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα παλέψει ενωμένα. «Μας κατηγορούν οι συνάδελφοι της ΑΔΕΚΥ ότι δεν συνεργαζόμαστε με τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα.
Έκανε, όμως, καμία κινητοποίηση η ΟΒΥΕ και η ΓΣΕΒΕΕ για το ασφαλιστικό και δεν πήγαμε; Πήγε στο ΤΕΒΕ για να διαμαρτυρηθεί για τις αυξήσεις στις εισφορές και δεν πήγαμε; Όχι συνάδελφοι. Τίποτα δεν έκαναν».
Ο συν. Γιάννης Σταύρακας σχολίασε σημεία της «ανοιχτής επιστολής» της ΑΔΕΚΥ και τις αντιφάσεις, όπως είπε, μεταξύ λόγων και έργων των συναδέλφων. «Οι συνάδελφοι που θέλουν να δώσουν το χαμένο κύρος στο Σύνδεσμο, είναι αυτοί που δεν ήθελαν ν’ ανοίξουμε γραφεια στο Μενίδι και στο Μαρκόπουλο και δεν ήθελαν το γραφείο φυσικού αερίου. Ήθελαν δε άλλη ασφαλιστική εταιρία, για να πληρώνουμε εξτρά χρήματα».
Ο συν. Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να «υιοθετήσει» τις παρατάξεις στα συνδικαλιστικά δρώμενα. «Είμαι υπέρ των προσωπικοτήτων του κλάδου και υπέρμαχος του ενιαίου ψηφοδελτίου, γιατί εκεί μπορείς να πεις ελεύθερα τα όσα σκέφτεσαι».
Ο συν. Στέφανος Λωράκης μίλησε για την ανάγκη τεχνικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων στους συναδέλφους, προκειμένου να γίνει βίωμα όλων η παραγωγή ποιοτικών έργων. Εξέφρασε δε την πικρία του για το γεγονός της μη ανταπόκρισης του Συνδέσμου σε διαμάχη που είχε με πελάτισσά του.
Ο συν. Σαράντης Τουτζιαράκης μίλησε για την κρίση που παρατηρείται στη δουλειά το τελευταίο διάστημα, ενώ έκρινε αρνητικά ότι οι συνάδελφοι της ΔΕΚΥ, όπως είπε, εισέρχονται στο Σύνδεσμο με την κομματική τους ταυτότητα. «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργάνωνει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ».
Ο συν. Νίκος Γρίβας τόνισε ότι στα μείζονος σημασίας ζητήματα οι συνάδελφοι της ΑΔΕΚΥ, που ήταν στη διοίκηση, «δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε, ενώ και σε αρκετές περιπτώσεις έβαζαν και τρικλοποδιές, με το σκεπτικό ότι συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Εμείς, συνάδελφοι, με την ΟΒΣΑ πηγαίναμε, πέραν τούτου όμως, έχω να πω ότι ο κλάδος χρειάζεται συμμάχους για να λύσει τα προβλήματά του. Και τους συμμάχους, τους αναζητούμε παντού».
Ο συν. Γιώργος Κωνσταντέλλος τόνισε ότι, «εμείς πρώτοι σαν ΑΔΕΚΥ μιλάμε για ενωμένες παρατάξεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν διατηρούμε το δικαίωμα να διαφωνούμε σε ενδεχόμενα λανθασμένες πρακτικές και εκτιμήσεις των συναδέλφων της ΔΕΚΥ.
Συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό είναι μέγα θέμα και πρέπει ν’ αυξηθούν οι συντάξεις, έστω και αν εγώ ή άλλοι συνάδελφοι συμμετείχαμε στη συγκέντρωση της ΟΒΥΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Δεν μπορούσαμε ταυτόχρονα να είμαστε και στις δύο. Τρικλοποδιές πάντως δεν βάζουμε. Τουναντίον διεκδικούμε και κάνουμε προτάσεις (π.χ. γεωθερμία) για το καλό των συναδέλφων και του Συνδέσμου».
Ο συν. Κώστας Λάππας ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η παράταξη της ΔΕΚΥ δεν συμφωνεί με τη δράση των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ. «Οι συνάδελφοι αυτοί υπέγραψαν με την κυβέρνηση, τις εις βάρος για τους ΕΒΕ συμφωνίες για τη συνάφεια και την περαίωση. Συμφώνησαν επίσης στην ενοποίηση του ΟΑΕΕ, την οικονομική -και όχι μόνο- κατάντια του οποίου όλοι βλέπουμε σήμερα.
Εξήγγειλαν, για τα μάτια του κόσμου, κινητοποίηση για το Π.Δ. 258/2005, την οποία πήραν πίσω στο παραπέντε. Και μετά, καμία κουβέντα για τις συνεχόμενες αυξήσεις στις εισφορές του Ταμείου».
Ο συν. Διονύσης Κοκκαλιάρης επισήμανε ότι είναι τραγελαφικό ν’ ακούγεται «ότι η παράταξη της ΑΔΕΚΥ, με την ιστορία που έχει, δεν αγωνίζεται και δεν κάνει τίποτε και ότι όλα γίνονται από τους συναδέλφους της ΔΕΚΥ. Κι εμάς μας πονάει το ασφαλιστικό και συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις που πήγε το δευτεροβάθμιο όργανό μας. Όπως συνέβαινε όλα τα χρόνια. Απλά εσείς πήγατε κάπου αλλού. Τέλος, για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, δεν υπήρξε σχέδιο για την απομάκρυνση του Συνδέσμου από την αίθουσα. Το ζήτημα έχει να κάνει με την αναπτυξιακή πορεία του Συνεταιρισμού».
Ο συν. Κώστας Μαντζιώρος υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος της Αθήνας είναι ένα διεκδικητικό σωματείο, «από τα τελευταία που έχουν μείνει στον κλάδο. Κάτι, βέβαια, που δεν αρέσει στους συναδέλφους της ΑΔΕΚΥ που ενώθηκαν με την «Ενότητα». Άργησε η συνεργασία τους, γιατί πριν είχαν να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια για το Συνεταιρισμό. Και τώρα αγκαλιές… Κι επειδή κάποιος άφησε αιχμές για τη διοίκηση του Συνδέσμου, θυμηθείτε ποιος έκανε διαφήμιση για μεγάλη εταιρία. Ψάξτε να δείτε ποιοι φτιάχνουν τις βίλες των προμηθευτών, μάθετε για τις διαγραφές που αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνεταιρισμού. Τίποτε, συνάδελφοι, δεν είναι τυχαίο, όσο και να προσπαθούν κάποιοι να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους».
Ο συν. Διονύσης Σβορώνος μίλησε επικριτικά για τη ΓΣΕΒΕΕ και τις «φιλότιμες» όπως είπε, προσπάθειές της να μην κάνει καμία κινητοποίηση για το ασφαλιστικό. «Σε αυτή τη διαδικασία συνηγόρησε και η ΟΒΥΕ, η πλειοψηφία της οποίας, στον καθολικό αυτό αγώνα των συναδέλφων, έκανε τα πάντα για να μην υπάρξουν κοινές θέσεις».
Ο συν. Θανάσης Ζήσης ανέφερε ότι τα προβλήματα λύνονται με τους αγώνες και κάλεσε τους νέους συναδέλφους να πλαισιώσουν το Σύνδεσμο «για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να ζήσουμε έντιμα τις οικογένειές μας μέσα από τη δουλειά μας».
Ο συν. Πέτρος Τσακμακίδης μίλησε για το θετικό, όπως είπε, έργο της διοίκησης και χαρακτήρισε άστοχη τη θέση των συναδέλφων της ΑΔΕΚΥ «ότι την πολιτική μας ταυτότητα πρέπει να την αφήνουμε στο αυτοκίνητό μας. Τα πάντα είναι πολιτική, παράγουμε πολιτική, ακόμα και όταν δουλεύουμε».
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο συν. Βασίλης Μάλλης ο οποίος αναφέρθηκε στη «μαύρη» εργασία από τους παράνομους υδραυλικούς. «Πρέπει να γίνει κάτι. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δεχόμαστε μας δημιουργεί αφάνταστα προβλήματα. Σας λέω μόνο, ότι στη γειτονιά μου υπάρχουν 10 παράνομοι υδραυλικοί. Το νέο Δ.Σ. και η ΟΒΥΕ πρέπει να ενημερώσουν το κοινό μέσα από εφημερίδες και τηλεόραση».
Το κλείσιμο των εργασιών της γενικής συνέλευσης έγινε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θανάση Στρουμπούλη, ο οποίος έδωσε  διευκρινίσεις σε όλα τα θέματα που τέθηκαν.