Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Συνεχείς οι προσπάθειες της ΕΒΗΕ για την προώθηση των θερμικών ηλιακών συστημάτων

Συνεχείς οι προσπάθειες της ΕΒΗΕ για την προώθηση των θερμικών ηλιακών συστημάτων

Ο Εμμανουήλ Καστανάκης επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) για τη διετία 2007 – 2008, κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Γενικός γραμματέας εξελέγη ο Χρήστος Παπαεμμανουήλ, ταμίας ο Γιάννης Γιαλιδάκης και μέλη οι Κώστας Γραβάνης και Γιώργος Αποστολίδης.
Πριν τις αρχαιρεσίες, που έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο «Athens Imperial», πραγματοποιήθηκε η απολογιστική γενική συνέλευση της Ένωσης.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμ. Καστανάκης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Δ.Σ. για τη διετία 2005 – 2006.

Μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι κατά το διάστημα αυτό υπήρξαν συναντήσεις και επαφές με:
«• Τον πρόεδρο και το διευθυντή του ΟΠΕ για τη διαμόρφωση συνεργασίας σε εμπορικές αποστολές και διεθνείς εκθέσεις (17-4-2006).
• Τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας στη Μαδρίτη για την άρση υποχρεωτικής μέτρησης των συλλεκτών μας από ισπανικά εργαστήρια.
• Τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, τον υφυπουργό κ. Νεράντζη και τον γεν. γραμματέα Βιομηχανίας κ. Παπαδόπουλο για τη θέσπιση κινήτρων εγκατάστασης ηλιακών σε δημόσια και νεοανεγειρόμενα κτίρια σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ (18-12-2006).
• Τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στεφάνου και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Σκυλακάκη για την πιθανή συμμετοχή των μελών μας στο πρόγραμμα «Hellenic Aid» – βοήθεια της Ελλάδος προς τις αναπτυσσόμενες χώρες σε τεχνικά θέματα και προϊόντα ΑΠΕ (19-12-2006).
• Τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ για τη σύνταξη των προτάσεων για την εθνική στρατηγική στον τομέα των θερμικών ηλιακών. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και γι’ αυτό προήλθε η μετέπειτα συνάντηση με τον υπουργό κ. Σιούφα.
Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν η εισήγηση του υπουργού προς τον υπουργό κ. Αλογοσκούφη για έκπτωση 20% της δαπάνης αγοράς ηλιακού από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου (εμείς είχαμε εισηγηθεί απαλλαγή ποσοστού 70% έως και 100%).
• Διοργανώθηκε ημερίδα για τη «Θερμική Ηλιακή Ενέργεια» από κοινού με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Στην ημερίδα ανακοινώθηκε ότι η πιστοποίηση ηλιακών συλλεκτών (το γνωστό Solar Key Mark) χρηματοδοτείται κατά 70% από το πρόγραμμα του ΕΠΑΝ δράση 3.1.2. και ήδη αρκετές εταιρίες του κλάδου προέβησαν με αίτηση στην ΕΛΑΝΕΤ για να υπαχθούν στο πρόγραμμα (3-6-2006).
• Προβήκαμε σε εκτεταμένες συζητήσεις και παρεμβάσεις ώστε να λυθεί αισίως -υπέρ των θέσεων της ΕΒΗΕ- το θέμα της ανακύκλωσης και απόσυρσης των ηλιακών (όπου και απαλλάχτηκαν οι ηλιακοί από το τέλος της ανακύκλωσης).
• Κάναμε προκαταρκτικές συζητήσεις για πιθανή ομαδική διαφημιστική καμπάνια της ΕΒΗΕ (σε κυριακάτικο τύπο ή ραδιόφωνο). Τελικά διαφημιστήκαμε με δαπάνη της ΕΒΗΕ με ολοσέλιδη καταχώρηση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (18-2-2006).
• Προσκληθήκαμε επίσης από τη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της ελληνικής Βουλής να καταθέσουμε τις προτάσεις μας (μαζί με άλλους τέσσερις φορείς του κλάδου των ΑΠΕ) (31-5-2006).
• Χάρη στη συμμετοχή μας (με το ΚΑΠΕ) στο Πρόγραμμα ST-ESCO (Δημιουργία Εταιριών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών με έμφαση στις μεγάλες εγκαταστάσεις θερμικών ηλιακών) δίδεται η δυνατότητα στα μέλη μας να δημιουργήσουν μία τέτοια εταιρία βοηθούμενη σε τεχνικό επίπεδο και στη δημιουργία δωρεάν προμελέτης σκοπιμότητας από το ΚΑΠΕ.
• Αποστείλαμε επιστολές (14-6-2005) στους υπουργούς κ.κ. Αλογοσκούφη και Σαλαγκούδη με τις οικονομικές προτάσεις μας για τη μείωση του ΦΠΑ στα ηλιακά από 19% σε 8% και για την εξ ολοκλήρου απαλλαγή (100%) του ποσού αγοράς ηλιακού. (Δυστυχώς έκαναν δεκτό μόνο την έκπτωση 20%).
• Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις για προσέγγιση με το Δ.Σ. της Ένωσης Εμπόρων Φωτοβολταϊκών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1) Στις 27-1-2006 καταθέσαμε πρόταση με το ΚΑΠΕ για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα SOLAIR (Solar Air Conditioning) – αναμένουμε απάντηση.
2) Στις 20-2-2006 καταθέσαμε πρόταση με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα EURO-ASIA – έγινε δεκτή και θα υλοποιηθεί τα έτη 2007 – 2008 – 2009.
3) Υπογράψαμε τη συμμετοχή μας με το ΚΑΠΕ στο πρόγραμμα ECO-BUILDING (Διάδοση τεχνολογιών – αποτελεσμάτων και εμπειρίας στα θερμικά ηλιακά σε Ευρώπη και Κίνα). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το 2007 – 2008 – 2009.
4) Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ST-ESCO που μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων στο σύνδεσμό μας θα είναι η δημιουργία εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών.
5) Αποπερατώσαμε το πρόγραμμα PROCESSOL και εκδώσαμε στην ελληνική γλώσσα σε 500 αντίτυπα ένα εύχρηστο 16σέλιδο βιβλιαράκι (σχεδιασμός – βλάβες και συντήρηση κεντρικών ηλιακών συστημάτων)».

Δέκα νέα μέλη στην Ένωση

Κατά τη γενική συνέλευση εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2007, ενώ συζητήθηκαν και οι αιτήσεις 3 νέων μελών για την είσοδό τους στην ΕΒΗΕ.
Παράλληλα έγινε και η υποδοχή των νέων συνεργαζόμενων μελών:
Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, Ν. Χρηστίδης ΑΕ, Λάζος, ΕΒΗΚ, Λάσκαρης, Mevaco Βορείου Ελλάδος, Polyforma και Κρικζώνης (ISOREN).
Επίσης η υποδοχή ενός νέου δόκιμου μέλους, Alpha Therm (κ. Μπιτζίδης), και ενός νέου τακτικού μέλους, ΗΛΙΟΝΑΛ (κ. Ναλμπάντης). Τη συνέλευση, αλλά και στη συνέχεια την κοπή πίτας και το δείπνο που παρέθεσε το Δ.Σ. της ΕΒΗΕ προς τους παρευρισκόμενους, τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Φιτσιλής σύμβουλος του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, ο πρόεδρος του ΕΛΟΤ Ελευθέριος Ντούλας και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Συμφέρης, καθώς και η νομαρχιακή σύμβουλος Φωτεινή Πιπιλή.
Ο κ. Φιτσιλής υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας επεξεργάζεται το υπόμνημα που της κατατέθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τα θερμικά ηλιακά συστήματα, λέγοντας τα εξής: «Ο κλάδος σας, όπως και σήμερα και χθες, θα συνεχίσει να ενισχύεται σύμφωνα με τα ποσοστά των περιφερειακών ενισχύσεων, τον αναπτυξιακό νόμο και τα προγράμματα της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να είμαστε αρωγοί σε όποια συνεργασία σας και με τα πανεπιστήμια και με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ώστε να προβλεφθούν και ειδικές δράσεις για την ηλιακή ενέργεια και τα συστήματά τους. Σε ό,τι αφορά το θέμα της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα για τη δαπάνη αγοράς ηλιακού συστήματος, προσπαθήσαμε το ποσοστό αυτό ν’ ανέβει κατά πολύ περισσότερο από 20%, αλλά δυστυχώς τα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πάρα πολύ στενά. Ίσως για το 2008 να καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Σε σχέση με την κατάρτιση των στελεχών των επιχειρήσεών σας και ειδικότερα των τεχνικών επαγγελμάτων που εγκαθιστούν τέτοια συστήματα, θα μπορούσαμε από κοινού να προετοιμάσουμε μία δράση κατάρτισης».
Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΕΛΟΤ επισήμαναν ότι οι πόρτες του Οργανισμού είναι ανοιχτές στην Ένωση και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η κ. Πιπιλή τόνισε ότι η λέξη «εξοικονόμηση ενέργειας» στην Ελλάδα χρησιμοποιείται, δυστυχώς, μόνο για οικονομικούς λόγους. «Αυτό για μένα», είπε, «είναι μεγάλο λάθος. Θα σας έλεγα ότι τώρα είστε στη χρυσή εποχή, διότι λόγω των συγκυριών των καιρικών φαινομένων και αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν, η Ένωσή σας θα πρέπει να κάνει μία επικοινωνιακή καταιγίδα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτά με τη σειρά τους να πιέσουν τους αρμόδιους, ώστε να προωθηθεί η χρήση ηλιακής ενέργειας».

Προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής

Τέλος, το μέλος της Επιτροπής για τη στρατηγική προώθησης των θερμικών και ηλιακών συστημάτων Βασίλης Μπελεσιώτης (ερευνητής και καθηγητής στο Δημόκριτο) έκανε γνωστές στους παρευρισκόμενους τις προτάσεις της επιτροπής για την προώθηση των ηλιακών συστημάτων.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:
• Υποχρεωτική μελέτη θερμικού ηλιακού συστήματος σε όλα τα νέα κτίρια και πιλοτική υποχρεωτική εγκατάσταση, υπό προϋποθέσεις.
• Μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9%.
• Επιδότηση της αγοράς και εγκατάσταση των θερμικών ηλιακών ανάλογα με την πραγματική εξοικονόμηση συμβατικού καυσίμου, στη βάση της πιστοποίησης.
• Φοροαπαλλαγή: Έκπτωση δηλαδή από το φορολογητέο εισόδημα για το 100% του ποσοστού αγοράς και εγκατάστασης ηλιακών εφαρμογών.
• Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, περιλαμβάνει μία σειρά από πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις που είναι εχθρικές.
• Ενίσχυση των επενδύσεων σε μονάδες παραγωγής και έρευνας.
• Ενίσχυση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας σε πολυτεχνικές και άλλες σχολές.
• Ενίσχυση εκπαιδευτικών λοιπών δραστηριοτήτων. Δεν μιλάμε μόνο για τους εγκαταστάτες αλλά και για τους μελετητές.
• Διάδοση και διαφήμιση των εφαρμογών της ηλιακής ενέργειας με συγχρηματοδότηση.
Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με τυχερό του φλουριού τον κ. Πάνο Αλεξανδρή, από την εταιρία Sieline.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο.