Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Συνεχίζει τον αγώνα της για το ασφαλιστικό, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Συνεχίζει τον αγώνα της για το ασφαλιστικό, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή


«Δίνουμε απάντηση στις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος με τους αγώνες μας στο δρόμο και όχι στα ξενοδοχεία»…

Στις 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο της «ημέρας δράσης για το ασφαλιστικό» της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης στη Σταδίου. Με κύριο αίτημα την κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, οι συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που καταδικάζουν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια. «Διαδηλώνουμε για να διαφυλάξουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, διαδηλώνουμε διεκδικώντας σύνταξη που θα επιτρέπει να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στο τέλος της ζωής μας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Παναγιώτης Γαλανόπουλος στην ομιλία του. «Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ ακολουθούν το δρόμο της συναίνεσης. Κάνουν διάλογο με την κυβέρνηση όχι για το πόσα θα κατακτήσουμε, αλλά για το πόσα θα χάσουμε» τόνισε. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, αφού αναφέρθηκε στους νόμους και τα διατάγματα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία επήλθε η ανατροπή, το «ξήλωμα» στο ασφαλιστικό, απάντησε σε όσους καταλογίζουν κομματική χροιά στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας:

«Τους αγώνες που κάνει η ΟΒΣΑ μέσα από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, τους συκοφαντούν ότι είναι κομματικοί, ότι διασπάνε την ενότητα των επαγγελματοβιοτεχνών και ότι τα αιτήματα που διεκδικούμε είναι ανέφικτα. Τι ενότητα να επιδιώξουμε με την πλειοψηφία της ΕΣΕΕ που είναι με το μεγάλο κεφάλαιο, αφού ευθύς εξαρχής υποστήριξε ανοιχτά τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα; Η ΓΣΕΒΕΕ μία συγκέντρωση είχε εξαγγείλει για τις 12 του Μάρτη και μόλις ανακοινώθηκε η τροπολογία του κανονισμού για τη σύνταξη, ανέστειλε την κινητοποίηση.
Δεν έχει κάνει ούτε ένα αγώνα για τα μάτια του κόσμου! Η γνώμη μας είναι ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν κάνει αγώνες γιατί οι συνδικαλιστές που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα είναι κομματικά στελέχη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΝ δεσμευμένα από την πολιτική των κομμάτων τους. Συμφωνούν με τη λογική της ασκούμενης πολιτικής που θέλει την ασφάλιση και την υγεία εμπορεύματα, και όχι κοινωνικά αγαθά, που πρέπει να τα απολαμβάνουν όλοι οι επαγγελματίες. Απόδειξη των όσων λέμε, αποτελεί και η σημερινή τους στάση. Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας και αυτοί καλούν τους επαγγελματίες αντί να έρθουν στη διαδήλωση να συμμετάσχουν σε ημερίδα στη ΓΣΕΒΕΕ για να μιλήσουν για την επιχειρηματικότητα. Έχουν απύθμενο θράσος για να μην ντρέπονται! Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ δεν πρέπει να υπολογίζουν σε αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν κάνει οριστική και αμετάκλητη επιλογή, με το μεγάλο κεφάλαιο, με τα κόμματα που το υπηρετούν, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δικό μας καθήκον είναι να αποκαλύψουμε τη δράση και την πολιτική τους, να τους αποδυναμώσουμε για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες μας.
Συχνά ακούμε ότι τα αιτήματά μας δεν είναι ρεαλιστικά εμείς απαντάμε: Ήταν εφικτό το αίτημα για συνταξιοδότηση στα 60 πριν από 20 χρόνια και δεν είναι σήμερα; ή η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στις 4.050 ημέρες εργασίας που αυτό ίσχυε πριν 20 χρόνια, και είναι ανέφικτο σήμερα; Γιατί είναι παράλογο το αίτημα της χρηματοδότησης των εσόδων του Ταμείου με τα 2/3 από το κράτος και με το 1/3 από τον ασφαλισμένο, όταν εδώ και 20 χρόνια η χρηματοδότηση μόνο για το ΤΕΒΕ ήταν στο 45% περίπου και σήμερα που έχει αυξηθεί κατά πολύ παραγόμενος κοινωνικά πλούτος και με τη συμμετοχή της δικής μας δουλειάς να μην θεωρείται από την πλειοψηφία λογικό αίτημα; Δεν είναι παράλογο να ξαναπληρώνουμε συμμετοχή για τον τομέα της υγείας αφού κάθε χρόνο πληρώνουμε στο κράτος μέσω της φορολογίας για την κάλυψη των κοινωνικών μας αναγκών;».

«Θα καταδικάσουμε την πολιτική που μας αφανίζει»

Εκ μέρους της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα μίλησε ο συν. Διονύσης Σβορώνος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:
«Η δημιουργία της ΣΕΑ τάραξε τα νερά του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, πέρα απ’ αυτόν, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Πέρα απ’ τα στρογγυλά τραπέζια, των κοινωνικών διαλόγων που στόχο έχουν μόνο ένα, να υφαρπάζουν τη συγκατάθεσή μας, στο σφαγιασμό μας. Και αυτό συνάδελφοι είναι που ενοχλεί. Γι’ αυτό το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ πήρε απόφαση την προηγούμενη βδομάδα να οργανώσει για σήμερα ημερίδα για την επιχειρηματικότητα, σαμποτάροντας τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίησή μας. Συνάδελφοι, Τις μέρες που ακολουθούν, θα ακούσουμε πολλά, θα φτάσουμε στο σημείο να διερωτόμαστε σε ποια χώρα ζούμε! Όλα θα είναι λυμένα ή σχεδόν λυμένα. Οι πάντες θα συμφωνούν με τα αιτήματά μας και θα δίνουν όρκους πίστης για τη λύση τους με μια προϋπόθεσει. Να τους ξαναδώσουμε λευκή επιλογή με την ψήφο μας. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να το κάνουμε. Έχουμε μνήμη! Θυμόμαστε ποιοι έφτιαξαν το Π.Δ. 258, το νόμο για τη διαδοχική ασφάλιση, τη συνάφεια, τις ανέλεγκτες, το ωράριο, την ακρίβεια, το νόμο πλαίσιο για την παιδεία και τόσα άλλα. Θυμόμαστε ότι είναι οι ίδιοι υπηρέτες της πολιτικής των Βρυξελλών, πράσινοι χθες, μπλέ σήμερα και οι συνοδοιπόροι τους. Θυμόμαστε ότι στην απλή ερώτηση γιατί όλα αυτά τα μέτρα σε βάρος μας, σφυρίζουν αδιάφορα και προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας, ψάρι.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να δουλεύουμε μέχρι τα 70, να πληρώνουμε περισσότερα και να παίρνουμε λιγότερα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους κάνουμε το χατίρι! Εκ μέρους της γραμματείας της ΠΣΕΑ για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι θα κάνουμε, ότι περνάει από το χέρι μας και το θέμα θα το κρατήσουμε ανοιχτό και ψηλά στην ατζέντα των εκλογών. Με πιο πολύ ορμή και δύναμη θα αντισταθούμε στην πολιτική που μας αφανίζει. Θα καταδικάσουμε την πολιτική που μας αφανίζει και αυτούς που την υλοποιούν. Θα διεκδικήσουμε λύσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, έξω απ’ τα ασφυκτικά πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής».

Το ψήφισμα

Ο δρόμος του αγώνα είναι αναγκαίος και μοναδικός, τονιζόταν στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, που ανέγνωσε ο συν. Θανάσης Στρουμπούλης.
«Τα αίτηματά μας είναι δίκαια, ρεαλιστικά και μπορούν να ικανοποιηθούν», ανέφερε ο συν. Στρουμπούλης, απαριθμώντας τα:
«Απαιτούμε και διεκδικούμε:
1. Κατάργηση του Π.Δ. 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
2. Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση 2/3 το κράτος και 1/3 οι ασφαλισμένοι. Άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
4. Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1.050 ευρώ.
5. Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ταμείου.
6. Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος να παίρνει την ίδια σύνταξη με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο.
7. Τετράμηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες.
8. Αποζημίωση για ατύχημα κατά την εργασία και ασθένεια για ολόκληρο το διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας.
9. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόληψη, κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από οδοντίατρο.
10. Βαρέα και ανθυγιεινά για τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.
11. Αιρετή διοίκηση στο ενιαίο ταμείο με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου.
12. Προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
13. Όχι στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο – Επιστροφή όλων των κλεμμένων στα ταμεία. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς κανένα μεσάζοντα.
14. Η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων να είναι υπόθεση των ασφαλισμένων».
Σημειώνουμε ότι στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν αρκετά μέλη του Συνδέσμου των υδραυλικών της Αθήνας καθώς και μέλη από το σωματείο συντηρητών καυστήρων ο Ήφαιστος.