Αρχική » Επικαιρότητα » Συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

ΓΣΕΒΕΕ

ΓΣΕΒΕΕΠραγματοποιήθηκε, την 1η Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, του υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλου και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Δ. Λιάκο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς και για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική και την ισότιμη συμμετοχή στο μέρισμα μεγέθυνσης, στην οποία συμβάλλουν σημαντικά οι μικρές επιχειρήσεις (η συμμετοχή τους στην προστιθέμενη αξία είναι 75,1% και στην απασχόληση 87,3%).

Η ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά, το   γενικό γραμματέα Γ. Κουράση, ενώ εκ μέρους του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρέστη ο επιστημονικός διευθυντής Διονύσης Γράβαρης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έθεσε το περίγραμμα των βασικών πρωτοβουλιών που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες από την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Επίσης τόνισε τις θετικές διαστάσεις που μπορούν να προκύψουν από την αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την αναγγελία σύστασης της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ειδική μνεία έγινε στο ζήτημα θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, του παγώματος οφειλών και της πρόσβασης των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση και τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία (αναπτυξιακό συμβούλιο, αναπτυξιακή τράπεζα, μικροχρηματοδότηση). Ο γεν. γραμματέας έθεσε το ζήτημα της υπερχρέωσης πολλών επαγγελματιών, της δυσχερούς θέσης στην οποία περιήλθαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω μετατόπισης του τζίρου, της παροχής κινήτρων για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και ενώσεων επιχειρήσεων, της αύξησης της συμμετοχής των τοπικών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και το ζήτημα της διευκόλυνσης σύστασης, μεταβίβασης επιχείρησης αλλά και πρόληψης πτώχευσης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θεωρεί σύμμαχο στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους θα διαμορφώσει μια σταθερή βάση διαβούλευσης και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ ώστε να ενσωματώσει τις πιο ώριμες από αυτές στην κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου.