Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Συναγερμός από διαρροή φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός από διαρροή φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε στις 21 Σεπτεμβρίου στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή γύρω από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό όπου σημειώθηκε, για τουλάχιστον μισή ώρα, μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου. Ένα πυκνό νέφος σκέπασε μέσα σε λίγα λεπτά την περιοχή, με τη δυσοσμία να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς το φυσικό αέριο ξεπηδούσε μέσα από ένα σπασμένο αγωγό, δημιουργώντας έναν πίδακα ύψους τουλάχιστον πέντε μέτρων.
Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν από τις 11 το πρωί, όταν συνεργείο που εργαζόταν για την κατασκευή του μετρό, με επικεφαλής γεωλόγους, προχώρησε σε γεώτρηση, έξω από το 18ο σχολικό συγκρότημα της πόλης.
Πιθανολογείται ότι τα μέλη του συνεργείου και οι γεωλόγοι δεν υπολόγισαν σωστά τις συντεταγμένες που τους είχε δώσει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να «πέσουν» πάνω στον αγωγό, τον οποίο και τρύπησαν.


Ο αγωγός αερίου που διατρήθηκε βρίσκεται σε βάθος 80 εκατοστών, έχει χαμηλή πίεση τεσσάρων bar και είναι κατασκευασμένος από πολυαιθυλένιο.
Ο εκπρόσωπος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Κώστας Καϊτελίδης, που έσπευσε επιτόπου, δήλωσε για το συμβάν: «Ειδοποιηθήκαμε για τη διαρροή στις 11 ακριβώς, και πέντε λεπτά αργότερα τα συνεργεία μας βρίσκονταν επιτόπου, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα. Πρώτα απ’ όλα απομονώσαμε τον αγωγό, ενεργοποιώντας τις βαλβίδες ασφαλείας». Ο Κ. Καϊτελίδης ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος, ενώ τόνισε ότι τα συνεργεία έπιασαν άμεσα δουλειά, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη και να αρχίσει και πάλι η παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή, κάτι το οποίο συνέβη, τελικά, αργά το μεσημέρι.
Όπως αναφέρεται σε σχετικά ρεπορτάζ εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, το τραγικό της ιστορίας είναι ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε για το ατύχημα με τουλάχιστον μισή ώρα καθυστέρηση.
Ακόμα πιο τραγικό είναι όμως το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε από τον διευθυντή του 65ου Δημοτικού Σχολείου (που υπάγεται στο 18ο συγκρότημα) Ηλία Χρυσό, όπως τουλάχιστον κατήγγειλε ο ίδιος, επισημαίνοντας:
«Δεχθήκαμε τηλεφώνημα από ανήσυχους γονείς, που μας ενημέρωσαν για την έντονη δυσοσμία. Παρόλο που η διαρροή έγινε έξω από το σχολείο δεν την αντιληφθήκαμε, καθώς φυσούσε αντίθετα ο αέρας. Μετά από τα τηλεφωνήματα είδαμε από το παράθυρο το νέφος που είχε δημιουργηθεί από τη διαρροή και τότε ειδοποιήσαμε την πυροσβεστική υπηρεσία. Αμέσως μας προέτρεψαν να εκκενώσουμε το σχολείο, βάσει του σχεδίου που υπάρχει. Οι μαθητές, επειδή έχουμε κάνει στο παρελθόν αρκετές ασκήσεις, αποδείχθηκαν εξοικειωμένοι και τα 78 παιδιά που βρίσκονταν στο σχολείο απομακρύνθηκαν χωρίς να προκληθεί πανικός»…
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δηλώσεις για το συμβάν έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Φαφούτης, τονίζοντας:
«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήσει στις 11.25. Σπεύσαμε με οκτώ αυτοκίνητα και 20 άντρες. Η περιοχή είχε πνιγεί από τον καπνό και αρχίσαμε άμεσα να ρίχνουμε νερό στον πίδακα του αερίου, προκειμένου να αραιώσουμε το νέφος που υπήρχε, για να μη δημιουργηθεί εκρηκτικό μείγμα και να αποφύγουμε την πρόκληση φωτιάς. Παράλληλα αποκλείσαμε την περιοχή για να εκμηδενίσουμε το ενδεχόμενο σπινθήρα και πυρκαγιάς».
Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δ. Τσιότρας ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για ευθύνες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Προλάβαμε το ατύχημα και δεν το αφήσαμε να εξελιχθεί αρνητικά. Το ζήτημα θα διερευνηθεί σε βάθος και αν προκύψουν ευθύνες θα αποδοθούν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χάρτες στους οποίους απεικονίζονται με ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα δίκτυα».
Ερωτήματα
Το παραπάνω συμβάν, που όλοι όσοι το έζησαν από κοντά τόνιζαν ότι «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», γεννά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης από τους υπεύθυνους με στόχο την αποφυγή και την αποτελεσματική αντιμετώπισής του στο μέλλον.
– Πώς είναι δυνατόν τα διάφορα συνεργεία που κάνουν εκσκαφές στους δρόμους, γνωρίζοντας την ύπαρξη δικτύου φυσικού αερίου, να μην έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων;
– Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι του συνεργείου είχαν στα χέρια τους, τους χάρτες που έδειχνα τις θέσεις του αγωγού του φυσικού αερίου.
Επομένως, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ή οι χάρτες δεν ήταν σωστοί ή ο υπεύθυνος (-οι) του συνεργείου δεν υπολόγισε σωστά.
– Απορία γεννά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, δεν κλήθηκε αμέσως από τους υπεύθυνους των συνεργείων, που ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν τη διαρροή, και η πυροσβεστική υπηρεσία.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι υπήρξε άγνοια για την πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς με απρόβλεπτες συνέπειες δεδομένου ότι η διαρροή έγινε σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα έξω από σχολικό συγκρότημα.