Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Συχνές οι πυρκαγιές σε λεβητοστάσια που βρίσκονται σε δώματα κτιρίων

Συχνές οι πυρκαγιές σε λεβητοστάσια που βρίσκονται σε δώματα κτιρίων


Στη Θεσσαλονίκη μέσα σε τρεις μήνες, καταγράφηκαν πέντε περιστατικά

«Συνηθισμένο φαινόμενο» τείνει να γίνει στη Θεσσαλονίκη οι πυρκαγιές που προέρχονται από τα λεβητοστάσια που βρίσκονται στις ταράτσες πολυκατοικιών. Το τελευταίο συμβάν -που ήρθε στο φως της δημοσιότητας- ήταν στις 28 Μαρτίου σε πολυκατοικία στο δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού. Ευτυχώς, από την πυρκαγιά αυτή, προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.
Με αφορμή αυτό το συμβάν, την επομένη, 29 Μαρτίου, μία από τις μεγάλες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ο «Αγγελιοφόρος» δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ, αναζητώντας τα αίτια αυτών των πυρκαγιών, στο οποίο περιλαμβάνονται δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Προμηθέα, Ηλία Καλαντίδη.
Στο ρεπορτάζ αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι την προηγούμενη θερμαντική περίοδο 2005 – 2006, καταγράφηκαν 15 τέτοια ατυχήματα, ενώ στην τελευταία, μέσα σε τρεις μήνες καταγράφηκαν 5 τέτοια περιστατικά.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» με τίτλο «καυστήρες βόμβες», αναφέρεται:
«Σε… ωρολογιακές βόμβες έχουν μετατρέψει τους καυστήρες τους οι μισοί ιδιοκτήτες στη Θεσσαλονίκη. Ατομικοί λέβητες πετρελαίου μένουν χωρίς συντήρηση μέχρι και τέσσερα χρόνια ή τοποθετούνται στα… μπαλκόνια και σε αποθηκευτικούς χώρους με εύφλεκτα υλικά. Χτες το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά -αφήνοντας μόνον υλικές ζημιές- σε καυστήρα που βρισκόταν σε ακατάλληλο χώρο, στο δώμα μιας πολυκατοικίας. Αυτό ήταν το πέμπτο ατύχημα σε λεβητοστάσιο για το 2007.
Στις 05: 50 χτες το πρωί, οι κάτοικοι της πολυκατοικίας στην οδό Νικομήδειας 50 ξύπνησαν θορυβημένοι από ένα δυνατό κρότο. Μόλις κατάλαβαν ότι καιγόταν ο καυστήρας που βρισκόταν στο δώμα της πολυκατοικίας, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Στο σημείο έφτασαν δύο οχήματα με έξι πυροσβέστες. Μιάμιση ώρα μετά, οι φλόγες είχαν χαθεί και πίσω τους είχαν μείνει μαυρισμένοι τοίχοι και αποκαΐδια. Η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλα διαμερίσματα και προκάλεσε μόνον υλικές καταστροφές. Ερευνα για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Χωρίς συντήρηση λόγω… καιρού

Η τοποθέτηση των καυστήρων σε δώματα πολυκατοικιών, εκτός από παράνομη, σύμφωνα με το ΓOΚ του ’93, είναι και επικίνδυνη, όπως τονίζει ο Ηλίας Καλαντίδης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Συντηρητών των Καυστήρων Υγρών και Αερίων Καυσίμων Β. Ελλάδος «O Προμηθέας».
«Φέτος ήταν η πιο δύσκολη περίοδος σε ατυχήματα. Λίγοι φρόντισαν τους καυστήρες τους. Εκανε καλό καιρό και δεν τους χρησιμοποίησαν πολύ. Η συντήρηση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Εχω συναντήσει όμως ιδιοκτήτες που είχαν τρία και τέσσερα χρόνια να ελέγξουν το λέβητα», λέει στον «Α» ο κ. Καλαντίδης. Το κόστος συντήρησης φτάνει τα 80 – 100 ευρώ. Oι αδειούχοι συντηρητές, όμως, καλύπτουν μόνο το 50% των συντηρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Oι υπόλοιποι καυστήρες είτε δεν ελέγχονται ή συντηρούνται από ανειδίκευτο προσωπικό.

5 ατυχήματα σε 3 μήνες!

Το 2005 είχαν συμβεί συνολικά 15 ατυχήματα σε καυστήρες στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, μέσα σε τρεις μήνες έχουμε φτάσει ήδη τα πέντε! Ενα αντίστοιχο συμβάν με το χτεσινό είχε συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο σε δώμα πολυκατοικίας στον Εύοσμο. Η φωτιά που ξεκίνησε από έναν καυστήρα γρήγορα επεκτάθηκε και σε δεύτερο. Στο δώμα της πολυκατοικίας είχαν τοποθετηθεί συνολικά… πέντε καυστήρες. Στο αυτοσχέδιο λεβητοστάσιο υπήρχαν χαρτιά, νάιλον σακούλες και… κιλίμια. Εικόνα γνώριμη για τα περισσότερα παράνομα λεβητοστάσια, όπως αναφέρει ο κ. Καλαντίδης, αφού συνήθως πρόκειται για μικρούς χώρους με ακατάλληλο εξαερισμό.
«Πολλοί κάνουν το λάθος να τοποθετούν πλαστικές δεξαμενές στους λέβητες. Ή ακόμα με συστήματα αλουμινίου να συνδέουν το λέβητα με τις καμινάδες. Τα αέρια όμως “τρώνε” το αλουμίνιο. Απαγορεύονται αυτά τα υλικά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς», τονίζει ο κ. Καλαντίδης.
Oσο δε συντηρείται ένας καυστήρας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης ή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Oι πιθανότητες ατυχήματος μεγαλώνουν στα λεβητοστάσια όπου δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας».