Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

bolos ds obye 1.jpg

bolos ds obye 1.jpg• Πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στο Βόλο
• Αναζήτηση πόρων για το ταμείο

Στην Ευρωβουλή, μια και δεν διαφαίνεται πρόθεση αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, προτίθεται να προσφύγει η ΟΒΥΕ.
Το εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αριστοτέλης Παπακονδύλης, που δήλωσε απογοητευμένος από τις επαφές του με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, όπου «όλοι νίπτουν τας χείρας τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Με κυρίαρχο ζήτημα τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, τα μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ, στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στο Βόλο μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και να σχεδιάσουν τις πρώτες οργανωτικές δράσεις τους.
Ασφαλιστικό, προεδρικό διάταγμα, μητρώο υλικών, τομεάρχες και ασφάλιση έργων στην ατζέντα των συζητήσεων. Από κοντά όμως και τα οικονομικά της ΟΒΥΕ, με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση. Και αν κανείς σ’ αυτό συνυπολογίσει τη μεγάλη -όπως αναφέρθηκε- οφειλή της ομοσπονδίας προς το ξενοδοχείο όπου διεξήχθη η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση ή τα 19.000 περίπου ευρώ (ο πρόεδρος αμφισβήτησε το ποσό) που ζητά το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ από την Ομοσπονδία για τα σεμινάρια κοστολόγησης, γίνεται κατανοητό ότι τα οικονομικά της ΟΒΥΕ αποτελούν πρόβλημα που ζητά άμεση λύση.
Στα πλαίσια αυτά κατατέθηκαν διάφορες απόψεις για την εύρεση εσόδων (ατζέντα, μητρώο υλικών, διαφημίσεις κ.λπ.), ενώ ο ταμίας της ΟΒΥΕ Ηλίας Χούντας ζήτησε να μπει φρένο στα έξοδα της διοίκησης, όπου το 2007 έφτασαν στις 35.000 ευρώ. Ποσό που το θεώρησε μεγάλο.
Επί του θέματος της αύξησης των εξόδων στη γενική συνέλευση, αρκετά μέλη του Δ.Σ. άσκησαν κριτική στην απόφαση που πήρε το προηγούμενο συμβούλιο, για τη διεξαγωγή της σε ξενοδοχείο και όχι στην αίθουσα συνελεύσεων του ΣΕΥΔΑΠ και του Συνδέσμου Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά στο ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, και απαντώντας στο  μέλος του Δ.Σ. Κώστα Λάππα που έθεσε το θέμα, είπε ότι στις 19/12/2007 ζήτησε από τον πρόεδρο του ΚΕΚ η χρέωση των σεμιναρίων να γίνεται απευθείας στους συνδέσμους και όχι στην ΟΒΥΕ. «Φαίνεται ότι αυτό δεν τηρήθηκε και το ΚΕΚ συνέχισε να χρεώνει εμάς. Πέραν τούτου, μέχρι εκείνη τη στιγμή, που εμείς είπαμε τέλος στα σεμινάρια, οφείλαμε 4.500 ευρώ στο ΚΕΚ. Θα επιδιώξουμε σύντομα συνάντηση με τα στελέχη του ΚΕΚ για να αποσαφηνίσουμε το ζήτημα», τόνισε.
«Απογοήτευση»
Εισηγητικά, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ περιέγραψε με μελανά χρώματα, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ασφαλιστικό ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών, και μετά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Κόντο.
Μίλησε ακόμη και για τη συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ με την υπουργό Απασχόλησης, η οποία δεν κατέληξε, όπως είπε, σε καμία δέσμευση, ενώ κατέθεσε συνολικά την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων στο θέμα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.
«Οι εργασίες γίνονται από μηχανολόγους – μηχανικούς με ανειδίκευτο και ανασφάλιστο προσωπικό, χωρίς την έκδοση παραστατικών στοιχείων», είπε και πρόσθεσε: «Η παρανομία αρχίζει από την ίδια την πολιτεία και πάει προς τα κάτω. Η εφορία ελέγχει τους μικρούς και όχι τους μεγάλους. Οι ανασφάλιστοι δίνουν και παίρνουν, ακόμη και με τις ευλογίες της κυβέρνησης μέσω των προγραμμάτων stage. Τα πάντα παραβλέπονται με πολιτικές πιέσεις.
Κι επειδή δεν βλέπω ανταπόκριση στα ζητήματά μας, προτείνω, από ‘δω και πέρα, οι επιστολές μας να έχουν παραλήπτη την Ευρωβουλή και όχι την ελληνική Βουλή.
Εδώ, ο καθένας δηλώνει αναρμόδιος και νίπτει τας χείρας του».
Αναφορικά με το θέμα της ασφάλισης των έργων, ο πρόεδρος τόνισε ότι έγιναν πολλές ζημιές τις οποίες και αποζημίωσε η Interamerican. «Όμως είναι πολύ πιθανόν η εταιρία να ζητήσει αναπροσαρμογή ασφαλίστρων, γιατί χάνει». Παράλληλα ζήτησε από τους τομεάρχες να ενημερώσουν σωστά τους συναδέλφους για το θέμα, γιατί όπως είπε, δεν είναι λίγοι αυτοί που στέλνουν αιτήσεις για να ασφαλίσουν τα έργα τους αλλά όχι και τα χρήματα. «Δεν τηρούν τις διαδικασίες, καθυστερούν και εκ των υστέρων ζητάνε να ασφαλιστούν».
Ο πρόεδρος κατέθεσε ακόμη τις προτάσεις του για τις επιτροπές και τους τομεάρχες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εργάζεται όλο το Δ.Σ. και όχι μόνο το προεδρείο.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να εξευρεθούν έσοδα για να γίνει δυνατό το ταμείο της Ομοσπονδίας και ότι είναι αναγκαιότητα το νέο μητρώο υλικών της ΟΒΥΕ να εκδοθεί σε τουλάχιστον 50.000 αντίτυπα, «γιατί μας το ζητά η κοινωνία».
Σε σχέση με την ποιότητα των εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, είπε ότι τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και ότι αποτελεί αναγκαιότητα η συγκρότηση της επιτροπής δειγματοληπτικών ελέγχων των έργων που είχε ζητήσει, παλιά, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Έκλεισε λέγοντας ότι «αν καταφέρνουμε να παίρνουμε ομόφωνες αποφάσεις σαν νέο Δ.Σ. θα είναι το καλύτερο», ενώ ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Βόλου για την πρόσκληση διεξαγωγής της ολομέλειας στο Βόλο και την προγραμματισμένη σύσκεψη με την ΕΠΑ Θεσσαλίας και τους τοπικούς φορείς.
«Λάθος η μη πρόσκληση όμορων συνδέσμων»
Η προγραμματισμένη, από την πλευρά του Βόλου, σύσκεψη με την ΕΠΑ Θεσσαλίας για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου την επόμενη ημέρα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην ολομέλεια.
Οι συνάδελφοι Θανάσης Στρουμπούλης, Βασίλης Κόκκινος, Θεόδωρος Κουτσαντώνης και Σάββας Σαπαλιδης τόνισαν ότι ήταν λάθος η μη πρόσκληση του Συνδέσμου Λάρισας στη σύσκεψη για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, και με δεδομένο τη δραστηριοποίηση της εταιρίας αερίου στην περιοχή.
«Η ΟΒΥΕ δεν πρέπει να δρα τοπικά αλλά πανελλαδικά» επισημάνθηκε, «και όταν μάλιστα τα θέματα που συζητώνται δεν αφορούν ένα σύνδεσμο αλλά περισσότερους».
«Αν θέλουμε να λεγόμαστε ομοσπονδία, πρέπει έστω και τώρα να καλέσουμε το Σύνδεσμο Λάρισας και τους όμορους συνδέσμους στην αυριανή σύσκεψη», είπε το νεοεκλεγέν μέλος της διοίκησης Σάββας Σαπαλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την πικρία του για το ότι ο ταμίας -εσφαλμένα όπως είπε- ανέφερε ότι ο Σύνδεσμός του (Φλώρινα) δεν παίρνει ΟΒΥόσημα. «Θεωρώ ότι εξακολουθούν να συνεχίζονται οι εκλογές στην Ομοσπονδία» τόνισε.
Σημειώνουμε ότι ο ταμίας της ΟΒΥΕ παρουσίασε στοιχεία στην ολομέλεια για το ποιοι σύνδεσμοι παίρνουν «ΟΒΥόσημα» για τις υπεύθυνες δηλώσεις και ποιοι όχι. Με βάση τα στοιχεία, προέκυψε ότι ένα μεγάλο ποσοστό συνδέσμων δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την ΟΒΥΕ.
«Τα στοιχεία αυτά έπρεπε να παρουσιαστούν στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, για να δουν οι συνάδελφοι ποιοι πληρώνουν και ποιοι όχι», είπε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Στρουμπούλης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μάλλον δεν έγινε «για να μη χαθεί καμία ψήφος».
Οργανωτικές παρατηρήσεις
Τα νεοεκλεγέντα μέλη Γιάννης Βάρδας και Βασίλης Μπάρμπας δήλωσαν ότι θα ήταν καλό ν’ αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Δ.Σ., δηλαδή το κάθε θέμα να συζητείται ξεχωριστά και να παίρνονται εκείνη τη στιγμή αποφάσεις, γιατί με τον υφιστάμενο τρόπο η ολομέλεια «χάνεται» στις ομιλίες από τις οποίες -όπως είπαν- προκύπτουν και άλλα θέματα πέρα αυτών της ημερήσιας διάταξης.
Ζήτησαν επίσης ενημέρωση του Δ.Σ. για όλα τα θέματα που αποφασίζονται στο προεδρείο, όπως επίσης και για κάθε θέμα της ολομέλειας να πηγαίνει στα μέλη φάκελος με μία μικρή εισήγηση «για να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα».
Ο Βασίλης Κόκκινος είπε ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των ολομελειών θα πρέπει να είναι πιο λίγα απ’ ό,τι είναι μέχρι σήμερα, «έστω και αν πρέπει να συνεδριάζουμε πιο τακτικά, για να μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις».
Και ο νεοεκλεγείς συνάδελφος Κώστας Κουτσουμούκης ζήτησε ενημέρωση για τις αποφάσεις του προεδρείου, ενώ ο συν. Θανάσης Στρουμπούλης, και με αφορμή δύο επιστολές που έστειλε η ΟΒΥΕ προς τη ΔΟΥ Ορεστιάδας για τις ενάρξεις επαγγέλματος και τους βοηθούς, είπε ότι «ως Δ.Σ. οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για όλα τα θέματα. Και το επισημαίνω αυτό, γιατί οι επιστολές που είδα σήμερα, δεν συνάδουν με το Π.Δ. 38/91».
Και μια και ο λόγος για τους «βοηθούς», το μέλος του Δ.Σ. Θεόδωρος Κουτσαντώνης ενημέρωσε τη διοίκηση ότι ο Σύνδεσμός του (Πάτρα) κατέθεσε εξώδικη δήλωση προς τη διεύθυνση βιομηχανίας για τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας βοηθών, μελών του Συνδέσμου, με υπεύθυνες δηλώσεις.
Επισήμανε ότι ήταν λάθος η απόφαση που είχε πάρει το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στο Αγρίνιο, ότι δηλαδή η προϋπηρεσία στους βοηθούς αναγνωρίζεται μόνο με ένσημα του ΙΚΑ, και υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος λειτουργεί με βάση τα όσα ορίζει το Π.Δ.
Το θέμα προκάλεσε μεγάλη συζήτηση με το συν. Παναγιώτη Ασλανίδη να λέει ότι «οφείλουμε να δούμε το θέμα προσεκτικά και τη σχετική απόφαση που πάρθηκε στο Αγρίνιο».
Ο συν. Ασλανίδης είπε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει σύντομα μία ολομέλεια με μόνο θέμα το Π.Δ., γιατί «απ’ ό,τι φάνηκε και σήμερα, δεν κατέχουμε τις διατάξεις του. Επιτακτική επίσης ανάγκη είναι και η έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου».
Αναφορικά με την ασφάλιση των έργων, ενστερνίστηκε την άποψη του συν. Στρουμπούλη ότι δεν θα πρέπει να καλύπτονται οι «βαριές» κακοτεχνίες, και δήλωσε κάθετα αντίθετος με την προοπτική ν’ αυξήσει η Interamerican τ’ ασφάλιστρα, επειδή έχουν παρουσιαστεί πολλές ζημιές.
Είπε επίσης, κάτι στο οποίο συνηγόρησαν και άλλοι συνάδελφοι, ότι θα πρέπει να φύγει η γραφειοκρατία της ασφάλισης από την Ομοσπονδία.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιώργος Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών στον ΟΓΑ, στις επαφές που είχαν με τον πρόεδρο του ΟΑΕΕ, όπως και με το νέο προϊστάμενο της διεύθυνσης βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ουέρκνεχ Αγιάλεω.
Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είπε ότι το αντικείμενο έχει ξεφύγει από τα χέρια των υδραυλικών, παρ’ όλα αυτά «η σφραγίδα μας στις υπεύθυνες δηλώσεις είναι αμετάκλητη». Καυτηρίασε τέλος το διαφορετικό καθεστώς που επικρατεί σε κάθε ΕΠΑ.
Επισημάνσεις
Ο ταμίας Ηλίας Χούντας επισήμανε ότι η έκδοση του μητρώου των υλικών θα μπορούσε ν’ αποτελέσει, από διαφημιστικής απόψεως, μια καλή πηγή εσόδων για την ΟΒΥΕ, ενώ πρότεινε ανάλογα με τα μέλη τού κάθε συνδέσμου να στέλνονται «ΟΒΥόσημα» από την ΟΒΥΕ.
Μίλησε επίσης για συλλογικότητα και υπευθυνότητα μεταξύ των μελών της διοίκησης.
Ο αντιπρόεδρος Θανάσης Στρουμπούλης είπε ότι πρέπει να υπάρξει «επαναπροσδιορισμός της θέσης μας για την ασφάλιση των έργων, καθώς το όλο εγχείρημα, και ανεξάρτητα από την εταιρία που έχουμε ασφαλιστεί, τείνει να γίνει μπούμερανγκ.
Θα πρέπει να ζητάμε, όχι την κάλυψη της κακοτεχνίας, αλλά την κάλυψη της αστοχίας σε μία καλή εργασία που έχουμε κάνει.
Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνίσουμε και το θέμα των υλικών. Αν η ζημιά προκύπτει από τα υλικά, η ασφαλιστική εταιρία θα πρέπει να στρέφεται και προς τις εταιρίες παραγωγής των υλικών».
Ο β’ αντιπρόεδρος Βασίλης Ιωαννίδης δήλωσε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να πάρει η ΟΒΥΕ την ατζέντα από την ΠΟΣΕΥΔ, υπογραμμίζοντας ότι «τα δύο όργανα είναι ένα, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι».
Ζήτησε επίσης να υπάρξει παρέμβαση στις σχολές του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Παιδείας για την εκπαιδευτική ύλη, τα εργαστήρια και τη χρηματοδότηση του ενσήμου και του μισθού των σπουδαστών υδραυλικών.
Το μέλος Βασίλης Κόκκινος είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, σε μια ολομέλεια το θέμα του Π.Δ. και της ενδεχόμενης τροποποίησής του.
Ο Θεόδωρος Κουτσαντώνης αναρωτήθηκε αν όλοι οι υπεύθυνοι των υποέργων των σεμιναρίων φυσικού αερίου με το ΕΛΚΕΔΕ έδωσαν τα χρήματα που πήραν στους συνδέσμους τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήταν κακό η ΟΒΥΕ να κάνει ένα σχετικό έλεγχο.
Ο Κώστας Λάππας αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν για το πρόγραμμα stage, είπε ότι «δεν μπορείς να είσαι ενάντια σε ένα μέτρο και από την άλλη να το υποστηρίζεις.
Και παράλληλα να λες να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μας λύσει τα προβλήματα η οποία και τα δημιουργεί».
Ζήτησε επίσης η ΟΒΥΕ να απαιτήσει την ένταξη των επαγγελματιών υδραυλικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ο Γιάννης Βάρδας μίλησε για τον επικοινωνιακό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό της ΟΒΥΕ και την ανάγκη σχεδιασμένης δράσης, σε όλα τα επίπεδα.
Σε σχέση με τα οικονομικά της ΟΒΥΕ, είπε ότι «θα πρέπει να “παγιώσουμε” έσοδα από τους συνδέσμους, βάσει της  δύναμής τους».
Ο Βασίλης Μπάρμπας τόνισε ότι «τα σωματεία τρέχουν μόνα τους για να επιλύσουν τα προβλήματα, και ίσως αυτό το ρόλο θα μπορούσε να τον αναλάβει η ΟΒΥΕ με έναν δικό της δικηγόρο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει έσοδα και γερό ταμείο για την Ομοσπονδία, τα οποία και θα πρέπει να τα βρούμε».
Ο Κώστας Κουτσουμούκης ζήτησε καλύτερη ενημέρωση για τις αποφάσεις του προεδρείου και επίλυση του ζητήματος με το Π.Δ., «γιατί υπάρχουν ασάφειες».
Ο Σάββας Σαπαλίδης είπε ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη που έχουν επαφές με βουλευτές και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ τόνισε ότι τα εμπειροτεχνικά πτυχία θα έδιναν διέξοδο δουλειάς σε πολλούς συναδέλφους.
Ο Παναγιώτης Ασλανίδης τόνισε ότι «με τρομάζει η ιδέα, σαν συνδικαλιστικό όργανο που είμαστε, ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας μέσα από επιστολές και το διαδίκτυο. Το ορθότερο θα ήταν να κατεβάσουμε τους συναδέλφους μας στους δρόμους, να διεκδικήσουμε».
Σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα είπε ότι «θα πρέπει να περιοριστούν τα έξοδά μας, όπως γενικές συνελεύσεις σε ξενοδοχεία, έκδοση βιβλίων ή αποδείξεις για ασφάλιση έργων. Ξαναπροτείνω το μητρώο υλικών να πωλείται, έστω και 1 ευρώ στους συναδέλφους».
Ο Κώστας Κεϊβανίδης μίλησε για την ανάγκη μείωσης της απόστασης ανάμεσα στα δύο δευτεροβάθμια όργανα του κλάδου (ΠΟΣΕΥΔ – ΟΒΥΕ), «στην ένωση των δυνάμεών μας και στο σαφή διεκδικητικό ρόλο  που πρέπει να αναλάβουν η ΟΒΥΕ και οι σύνδεσμοι».
Επισήμανε ακόμα ότι οι τομεάρχες πρέπει να πηγαίνουν στους συνδέσμους, να αφουγκράζονται τα μηνύματα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και να τους μεταφέρουν, γραπτώς στην ΟΒΥΕ.
Τέλος ο συν. Διονύσης Σβορώνος, ως παρατηρητής, τόνισε ότι «την ανεργία δεν τη γεννάνε οι βοηθοί, που νομίζουν ότι έγιναν επιχειρηματίες και κάποια μικροπράγματα που ακούστηκαν. Η ανεργία είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών».
Μίλησε επίσης για το ασφαλιστικό και την έλλειψη πλαισίου διεκδίκησης από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ σε σχέση με τα συνεταιριστικά είπε ότι οι συνεταιρισμοί με τζίρο πάνω από 150 εκατ. ευρώ είναι υπερδύναμη, και θα μπορούσαν, μαζί με την ΠΟΣΕΥΔ να ανοίξουν παντού συνεταιρισμούς. Τέτοια ζητήματα στρατηγικής θα έπρεπε να συζητάμε».

 

Οι αποφάσεις του Δ.Σ.

Στην πόλη του Βόλου διεξήχθη η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στις 12/7/2008, λαμβάνοντας τις παρακάτω αποφάσεις:
1. Ασφαλιστικό: Να σταλεί επιστολή στην ΓΣΕΒΕΕ για το ασφαλιστικό. Όλοι οι σύνδεσμοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα.
2. Επιτροπές – Τομεάρχες: Μέχρι τις 18/7 οι σύμβουλοι του Δ.Σ. θα πρέπει να στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους για τους τομεάρχες και τις επιτροπές δραστηριοτήτων.
3. ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ: Να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, για το θέμα των σεμιναρίων κοστολόγησης υδραυλικών εργασιών.
4. Οικονομικά: Να συσταθεί άμεσα επιτροπή οικονομικών, όπου θα προτείνει μέτρα για την ανόρθωση των οικονομικών της ΟΒΥΕ.
5. ΤΕΕ: Να ζητηθεί συνάντηση με το προεδρείο του ΤΕΕ όπου θα συζητηθεί το θέμα των επιτροπών ελέγχου των εγκαταστάσεων και τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις εργασίες που αναλαμβάνουν οι μηχανολόγοι μηχανικοί.
6. Μητρώο Υλικών: Να συσταθεί άμεσα επιτροπή για την έκδοση Μητρώου Υλικών.
7. ΟΒΥΕ – ΠΟΣΕΥΔ: Να παραβρεθεί το προεδρείο σε συνάντηση με την ΠΟΣΕΥΔ στις 24/7/2008.
8. Ευρωβουλή: Να μελετηθεί και να συνταχθεί επιστολή όπου θα σταλεί στην Ευρωβουλή για σειρά σοβαρών και σημαντικών θεμάτων.
9. Προεδρικό Διάταγμα: Να μελετηθεί από το προεδρείο παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ που σχετίζεται με τους βοηθούς.
10. Συνταγματική Συνθήκη Λισσαβόνας: Το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ αποφάσισε πως, σε ό,τι έχει σχέση με σημαντικά ζητήματα, όπως η Συνταγματική Συνθήκη της Ε.Ε., θα πρέπει οι λαοί να προχωρούν σε  δημοψηφίσματα όπως έπραξαν οι πολίτες της Ιρλανδίας.
11. Υπουργείο Ανάπτυξης: Να ζητηθεί γραπτώς συνάντηση με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Μελέτη Τζαφέρη για τα αέρια καύσιμα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος, Αριστοτέλης Παπακονδύλης
Ο γεν. γραμματέας, Γεώργιος Κωνσταντέλλος