Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ

milos 2.jpg

milos 2.jpgΟ όμιλος ΙΤΑ -Διεθνείς Τεχνολογικές εφαρμογές ΑΕ-, μέσω της θυγατρικής εταιρίας του «Αιολική Μήλου», έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι στη Μήλο μια μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.600 κυβ. μετρ. πόσιμου νερού την ημέρα, που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του νησιού. Η μονάδα αυτή αντισταθμίζει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της από ίση παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 600 kW, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν μηδενική επιβάρυνση στό περιβάλλον και ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό σε χαμηλή τιμή.
Το όλο σύστημα αντιστάθμισης ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως π.χ. τα αποθέματα νερού στις δεξαμενές την ποιότητα του νερού, τα δρομολόγια των πλοίων, τα διαθέσιμα κρεβάτια στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού κ.λπ. παρέχονται από ένα εξελιγμένο ηλεκτρολογικό σύστημα SCADA που η εταιρία ανέπτύξε γι αυτό το σκοπό και καταγράφονται σε οθόνες σε επίκαιρα σημεία του νησιού, όπως Δημαρχείο και στο λιμάνι άφιξης των πλοίων.
«Ο όμιλος εταιριών ΙΤΑ, αντιμετώπισε το πρόβλημα της λειψυδρίας της Μήλου με ασφαλή, οικονομικό, προηγμένης τεχνολογίας και προπάντων οικολογικό, τρόπο», αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας.
Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στη δυναμικότητα της μονάδας αφαλάτωσης, διότι είναι σχεδιασμένη και κατασκευάζεται στη βάση των modules, γεγονός που συντελεί στην εύκολη και γρήγορη επεκτασιμότητά της  ανάλογα με τις ανάγκες σε παραγωγή νερού.
Έχει δοθεί βέβαια, η δέουσα προσοχή στη χωροθέτηση της μονάδας, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ουσίες και η απαιτούμενη για τη λειτουργία της μονάδας ενέργεια εξασφαλίζεται από τον άνεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική σχεδίαση του έργου έχει πραγματοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, τον πρωτοπόρο της οικολογικής (βιοκλιματικής) αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Τα εγκαίνια του έργου έγιναν στις 23-5-08 στο νησί της Μήλου, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Το έργο εγκαινίασε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. Πάνος Καμμένος. Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Καμμένος τόνισε τα εξής: «Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα μοναδικό έργο στον ευρωπαϊκό χώρο το οποίο πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα για όλα τα μέρη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας. Η μονάδα αυτή εξασφαλίζει μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον και ταυτόχρονα υψηλής ποσότητας νερό σε χαμηλή τιμή».