Αρχική » Αφιερώματα » Βιολογικοί καθαρισμοί οικιακών λυμάτων » ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΕΡΒΟΣ: «Μικροί» βιολογικοί καθαρισμοί οικιακών λυμάτων

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΕΡΒΟΣ: «Μικροί» βιολογικοί καθαρισμοί οικιακών λυμάτων

Ο «οικιακός βιολογικός καθαρισμός» εμφανίστηκε στην αρχή της νέας χιλιετίας, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη για «πράσινες» μεθόδους επεξεργασίας λυμάτων και, σε αντίθεση με τους σηπτικούς βόθρους, εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των ρύπων στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Επιπλέον, η κατάργηση της εκκένωσης του βόθρου εξοικονομεί χρήματα, καθώς επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού για άρδευση.
Η δευτεροβάθμια μέθοδος που χρησιμοποιούμε, αυτή του «Αντιδραστήρα Διαλείποντος Έργου» (SBR), δημιουργεί ενεργή ιλύ, έχει δυνατότητα αντιμετώπισης περιστασιακών και εκτάκτων αυξημένων παροχών, εξουδετερώνει τους ρύπους, ενώ παράλληλα έχει εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Στη συγκεκριμένη μέθοδο η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται σε τουλάχιστον δύο θαλάμους (προεπεξεργασίας, επεξεργασίας). Στον πρώτο θάλαμο γίνεται καθίζηση των στερεών και επίπλευση των ελαφρών σωματιδίων, ενώ στο δεύτερο θάλαμο πραγματοποιούνται η αερόβια επεξεργασία, η νιτροποίηση και η απονιτροποίηση με χρήση βακτηρίων (ενεργός ιλύς).
Τα βακτήρια αλληλοεπιδρούν με το οξυγόνο και δημιουργούν ένα βιολογικό σύστημα από μικροοργανισμούς, βακτήρια και πρωτόζωα, που «καθαρίζει» το λύμα. Υπάρχουν δύο βασικές τεχνολογίες αερόβιας επεξεργασίας. Η μια χρησιμοποιεί μονοφασικά υποβρύχια αντλητικά και μονοφασικό υποβρύχιο αεριστή, ενώ η άλλη χρησιμοποιεί αεραντλίες (τζιφάρια) και διαχύτες, που τροφοδοτούνται από έναν επιφανειακό φυσητήρα (εκτός δεξαμενών).
Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού των δύο προαναφερθέντων τεχνολογιών, προς εξυπηρέτηση των ειδικών συνθηκών και περιορισμών (ιδιοτροπίες) της εγκατάστασης.
Συνοψίζοντας, η ύπαρξη μιας εγκατάστασης βιολογικής επεξεργασίας οικιακών λυμάτων, δημιουργεί πολλαπλά κοινωνικά και προσωπικά οφέλη. Η καθαριότητα στο περιβάλλον, ιδιαιτέρως στον χώρο όπου ο καθένας μας ζει, και η εξοικονόμηση χρημάτων, μέσω της εκμετάλλευσης του παραγόμενου νερού για πότισμα και άλλες χρήσεις, συνιστούν τα βασικά οφέλη της εγκατάστασης. Αυτά τα οφέλη ώθησαν τους αρμόδιους (υπηρεσίες και ιδιοκτήτες), των χώρων εστίασης και τουριστικής φιλοξενίας στην ένταξη της βιολογικής επεξεργασίας αστικών λυμάτων ως βασικό εξοπλισμό των επιχειρήσεών τους, κυρίως σε περιοχές χωρίς αποχετευτικό δίκτυο.
Η δεκαετής και πλέον εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι τέτοια συστήματα είναι το μέλλον στη διαχείριση λυμάτων, καθώς πρόκειται για μια μέθοδο που με σωστή εγκατάσταση και συντήρηση, αποτελεί επένδυση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη λειτουργία των νοικοκυριών.

Σπυρίδων Ζέρβος
Μηχανικός Αυτοματισμού Τ.Ε., Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.