Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » Υποχρέωση των φορέων αυτοδιοίκησης η τήρηση των νόμων για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης

Υποχρέωση των φορέων αυτοδιοίκησης η τήρηση των νόμων για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης

prom2.jpg

Επισημάνσεις στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Προμηθέας στις 21 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη

Η υποχρέωση των φορέων που έχουν στη δικαιοδοσία τους δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) να αναθέτουν τη συντήρηση των θερμάνσεων σ’ αυτά τα κτίρια, μόνο σε αδειούχους εγκαταστάτες – συντηρητές καυστήρων, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Προμηθέας, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Εγνατία» της Αλεξανδρούπολης.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Προμηθέα Μανώλης Χρήστου, παρουσίασε αναλυτικά τι προβλέπει η νομοθεσία για τη συντήρηση των θερμάνσεων και έβαλε προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους των φορέων της αυτοδιοίκησης της περιοχής για την πλήρη εφαρμογή των νόμων δεδομένου ότι εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος η σωστή συντήρηση αφορά και την ασφάλεια των πολιτών.
Στην ημερίδα, παραβρέθηκαν ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής, εκπρόσωπος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος σε υπηρεσίες της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών Αλεξανδρούπολης, αδειούχοι εγκαταστάτες – συντηρητές καυστήρες της περιοχής καθώς και τεχνικοί που ασχολούνται ή που σκέπτονται να ασχοληθούν επαγγελματικά στο χώρο των εγκαταστάσεων θέρμανσης.

Η ημερίδα αυτή, κατά γενική ομολογία, ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση στην οποία καταγράφηκε η υπάρχουσα κατάσταση και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον συγκεκριμένο χώρο και παράλληλα έγινε μια πλούσια ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Στη συνέχεια παραθέτουμε την εισήγηση του προέδρου του Προμηθέα Μ. Χρήστου καθώς και τα βασικότερα σημεία από τις ομιλίες που έγιναν σ’ αυτή την ημερίδα.
 

Μανώλης Χρήστου:

Μόνο από αδειούχους οι συντηρήσεις στα δημόσια κτίρια

Το διοικητικό συμβούλιο του Προμηθέα, πήρε την πρωτοβουλία της διοργάνωση αυτής της ημερίδας με στόχο να ενημερώσει εσάς τους αρμόδιους για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη σωστή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης.
Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ταυτόχρονα την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των καταναλωτών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αρμόδιος για τη συντήρηση του συστήματος λέβητα – καυστήρα είναι ο κάτοχος της άδειας που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 511/77.
prom2.jpgΗ κοινή υπουργική απόφαση 10315 (ΦΕΚ 369 Β’/93) προβλέπει ότι μετά τη ρύθμιση και συντήρηση ο αδειούχος συντηρητής υποχρεούται να εκδίδει φύλλο ελέγχου. Σε περίπτωση μη ύπαρξης φύλλου ελέγχου, επιβάλλονται κυρώσεις, όπως αναφέρονται στην παραπάνω υπουργική απόφαση.
Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ίσως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εκπομπές ρύπων από τη θέρμανση ωχριούν μπροστά στις εκπομπές από τα αυτοκίνητα και από τις μεγάλες βιομηχανίες. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από κάτι τέτοιο.
Τους πέντε με έξι μήνες που διαρκεί ο χειμώνας καταναλώνονται σε όλη τη χώρα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Αποδεδειγμένα, αυτούς τους μήνες, σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε καπνό και διοξείδιο του θείου αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες. Το περιβάλλον επιβαρύνεται αφόρητα από τους ρύπους που προέρχονται από την καύση πετρελαίου, όπως: αιθάλη, μονοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες κ.ά. Οι ρύποι αυτοί αυξάνονται σημαντικά όταν δεν γίνεται σωστή συντήρηση και ρύθμιση του καυστήρα.
Όμως, πρέπει να επισημάνω, ότι η σωστή συντήρηση και ρύθμιση άπτεται και της ασφάλειας της ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και δυσάρεστο γεγονός ο θάνατος δύο παιδιών σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.
Οι αιτίες αυτού του γεγονότος είναι η ανευθυνότητα της διοίκησης του ξενοδοχείου, του συντηρητή που δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια γι’ αυτή τη δουλειά και των αρμοδίων που δεν έκαναν τον κόπο να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις.
Αναφέρω αυτό το συμβάν για να δείξω τι μπορεί να προκύψει όταν δεν αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα υπευθυνότητα το θέμα της εγκατάστασης, συντήρησης και ρύθμισης των συστημάτων θέρμανσης. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να ξανασυμβούν στη χώρα μας και όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε, όχι μόνο επειδή το επιβάλλει η νομοθεσία, ότι την έναυση του καυστήρα αλλά και τη συντήρηση του συστήματος στα σχολεία, νοσοκομεία και πάσης φύσεως δημόσια κτίρια πρέπει να την πραγματοποιούν μόνο αδειούχοι συντηρητές.
Επιπλέον, έχουμε και το θέμα της εξοικονόμησης χρημάτων δεδομένου ότι ένα σωστά συντηρημένο σύστημα λέβητα – καυστήρα καταναλώνει αποδεδειγμένα λιγότερο καύσιμο.
Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται συνεχώς. Στην Αλεξανδρούπολη μαθαίνουμε ότι ο τόνος του πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασε τα 70 λεπτά.
Το φύλλο ελέγχου που προανέφερα δεν είναι ένα τυπικό χαρτί. Ο αδειούχος συντηρητής κάνοντας όλες τις εργασίες που προβλέπονται εκδίδει αυτό το φύλλο, σε τρία αντίτυπα. Το ένα παραμένει στο συντηρητή, το άλλο παραδίδεται στον χρήστη ή τον ιδιοκτήτη και το άλλο, εφόσον χρειαστεί, πηγαίνει στις κατά τόπους αρχές που πραγματοποιούν τους ελέγχους στη θέρμανση.
Πρέπει να επισημάνω ότι με το φύλλο ελέγχου αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες μας και σαν κλάδος. Στη νομοθεσία προβλέπονται κάποιες απαιτήσεις για τα λεβητοστάσια, όπως είναι η μη εγκατάσταση πλαστικής δεξαμενής στον ίδιο χώρο με το λέβητα, διαχωριστικό τοιχίο, βαλβίδα ροής πετρελαίου κ.ά. Δυστυχώς όλα αυτά δεν υπάρχουν σ’ όλα τα λεβητοστάσια, είτε από άγνοια, είτε από επαγγελματική ασυνειδησία.
Τα πρόστιμα, εάν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα, αφορούν τόσο τον χρήστη όσο και τον συντηρητή. Επιπλέον όταν γίνονται καταγγελίες για κάποιο μέλος μας, τότε παρεμβαίνει το σωματείο μας και ο συνάδελφος που αποδεδειγμένα δεν έκανε σωστά τη δουλειά του περνάει από το πειθαρχικό συμβούλιο. Σήμερα καλέσαμε να βρίσκονται εδώ όλους τους νομάρχες της περιοχής, τους υπεύθυνους των τμημάτων περιβάλλοντος και τους αρμόδιους από τους δήμους.
Ζητάμε απ’ όλους να προωθήσουν όλα αυτά που αναφέραμε στα δημόσια κτίρια και να μεριμνήσουν να μην γίνονται συντηρήσεις – ρυθμίσεις των θερμάνσεων από μη αδειούχους επαγγελματίες.
Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σαν σωματείο στην Αλεξανδρούπολη, σε μία συνάντηση ανάλογη με τη σημερινή, θα μιλήσουμε για το φυσικό αέριο, που απ’ ό,τι μαθαίνουμε πολύ σύντομα θα ‘ρθει στην περιοχή αυτή.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι ο κλάδος μας, μαζί με την πολιτεία, έχει φροντίσει για την τεχνική επιμόρφωση των συναδέλφων για το νέο αυτό καύσιμο και τώρα περιμένουμε να ξεκινήσουν οι εξετάσεις και στη Βόρεια Ελλάδα για την απόκτηση της σχετικής άδειας.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας στην εκδήλωσή μας».
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Προμηθέα Ηλίας Καλαντίδης αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τους παρευρισκόμενους επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους υδραυλικούς και όλοι να ακολουθούν πιστά τη νομοθεσία, η οποία καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του κάθε επαγγέλματος στις εγκαταστάσεις θέρμανσης.
prom1.jpgΠαράλληλα έκανε έκκληση στους φορείς της αυτοδιοίκησης να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα τμήματα περιβάλλοντος, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με πληρότητα στα καθήκοντά τους.
Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Καμπερίδης ευχαρίστησε το δ.σ. του Προμηθέα για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας στην πόλη και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Τόνισε ότι είναι γνώστης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις κεντρικές θερμάνσεις στην πόλη και επισήμανε ότι ο δήμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση της θέρμανσης στα κτίρια που ανήκουν στη δικαιοδοσία του.
Παίρνοντας το λόγο ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής κ. Αρσενίου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Πρέπει να διαφυλάξουμε τις περιουσίες και τη ζωή των πολιτών. Σας βλέπουμε σαν συνεργάτες και συμπαραστάτες και σας θέλουμε κάθε στιγμή κοντά μας. Όταν χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για μια πραγματογνωμοσύνη, θα πρέπει να την έχουμε, γιατί χρειαζόμαστε και τη δική σας τεχνογνωσία… Για το δυσάρεστο συμβάν στην Κέρκυρα, που αναφέρθηκε προηγουμένως ο πρόεδρος, σας ενημερώνω ότι παραπέμπεται και δικός μου συνάδελφος, παρ’ ότι οι θάνατοι των παιδιών προήλθαν από διαφυγή μονοξειδίου του άνθρακα και όχι από πυρκαγιά…
Αναφέρθηκε ότι από το νόμο προβλέπονται για τα λεβητοστάσια, διάφορα προληπτικά μέτρα. Αλήθεια, ποιος έχει καταλάβει τι σημαίνει πυροδιαμέρισμα; Πρόκειται για κάτι σημαντικό, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα χώρο που πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να εμποδίζεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς…
Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από τα λεβητοστάσια που βρίσκονται κάτω από κλιμακοστάσια ή στις εξόδους κινδύνου ενός κτιρίου…
Σαν πυροσβεστικό σώμα ζητάμε τη συνδρομή σας για να επιλυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία των θερμάνσεων στα κτίρια»…

Θ. Χατζηαντωνάκης: Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη αδειούχων συντηρητών στην περιφέρεια

Στα θέματα της ενημέρωσης του κοινού και της έλλειψης επαρκούς αριθμού αδειούχων συντηρητών – καυστήρων σε πολλές περιοχές της περιφέρειας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών Αλεξανδρούπολης Θεόδωρος Χατζηαντωνάκης. Συγκεκριμένα ο Θ. Χατζηαντωνάκης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Όλοι μας συμφωνούμε ότι ο καυστήρας είναι θέμα αποκλειστικά του αδειούχου καυστηρατζή. Όμως υπάρχει μεγάλη έλλειψη τέτοιων τεχνιτών στην περιφέρεια. Στην Αλεξανδρούπολη των 70.000 κατοίκων υπάρχουν μόνο επτά αδειούχοι συντηρητές καυστήρων και σίγουρα δεν επαρκούν…
Προσωπικά, έχω θέσει αυτό το θέμα στον πρόεδρο του Προμηθέα και έχω ζητήσει συνεργασία για να βρούμε κάποια λύση έτσι ώστε και να γίνεται σωστή συντήρηση για να υπάρχει ασφάλεια στα λεβητοστάσια και εμείς σαν τεχνικοί να κοιμόμαστε ήσυχοι…
Εμείς προσπαθούμε να αυξηθεί το δυναμικό των αδειούχων συντηρητών στην περιοχή μας. Δυστυχώς όμως οι παρεμβάσεις που κάναμε ώστε να μπει αυτή η ειδικότητα σε κάποια ΙΕΚ ή σε άλλες σχολές, δεν είχε αποτέλεσμα…
Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, που πρέπει να επισημάνουμε. Ο συντηρητής καυστήρων είναι ένα μεταγενέστερο επάγγελμα απ’ αυτό του εγκαταστάτη υδραυλικού. Ο υδραυλικός κάνει την εγκατάσταση και την τοποθέτηση του καυστήρα και του λέβητα. Ο ιδιώτης μετά ζητά από τον εγκαταστάτη υδραυλικό να ανάψει τον καυστήρα, γιατί αυτόν γνωρίζει και σ’ αυτόν ανέθεσε την όλη εγκατάσταση.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση του κοινού για την ειδικότητα του συντηρητή καυστήρων. Χρειάζεται λοιπόν να ενημερωθεί ο ιδιώτης ότι θα πρέπει, είναι υποχρεωμένος, να καλεί τον αδειούχο συντηρητή για την έναυση και ρύθμιση του καυστήρα και για τη συντήρηση.
Έτσι από τη μία η έλλειψη ενημέρωσης και από την άλλη ο μη ικανός αριθμός συντηρητών συντείνουν στο να γίνονται συντηρήσεις στα λεβητοστάσια από μη αδειούχους.
Επιπλέον έχουμε και το πρόβλημα, που όλοι γνωρίζουμε, ότι ενώ υπάρχουν νόμοι στη χώρα μας, αυτοί δεν εφαρμόζονται…
Εμείς για να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κλάδο των καυστηρατζήδων, λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει, σε πρώτο στάδιο, κάποια ρύθμιση, κάποια συνεννόηση ή συνεργασία μεταξύ των δύο επαγγελμάτων ώστε να υπάρχει φύλλο ελέγχου σε κάθε λεβητοστάσιο.
Δηλαδή συνεργασία εγκαταστάτη υδραυλικού με συντηρητή καυστήρων για κάθε εγκατάσταση.
Όμως είμαστε αντίθετοι στον αποκλεισμό υδραυλικών που έκαναν συντηρήσεις καυστήρων πολλά χρόνια πριν, όταν ακόμα δεν είχε νομοθετηθεί το επάγγελμα του καυστηρατζή, να αποκλείονται τώρα απ’ αυτή τη δουλειά.
Θα πρέπει να βρεθεί κάποια ρύθμιση έτσι ώστε αυτοί οι υδραυλικοί να μπορούν να πάρουν την άδεια του συντηρητή καυστήρων…
Το σωματείο μας είναι ανοικτό για κάθε συνεργασία, οι ειδικότητές μας είναι συναφείς και έχουμε κοινά προβλήματα…
Από τους δημόσιους φορείς και την αυτοδιοίκηση ζητάμε κι εμείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναθέτουν δουλειές μόνο σε αδειούχους υδραυλικούς και συντηρητές καυστήρων.
Επειδή το θέμα των εγκαταστάσεων θέρμανσης αφορά και την ασφάλεια των καταναλωτών θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία απ’ όλους μας»…
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων και χαιρετισμών, ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που επικρατεί στις συντηρήσεις των εγκαταστάσεων θέρμανσης και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν έτσι ώστε αυτές να λειτουργούν ορθολογικά, εκπέμποντας λιγότερους ρύπους και, το σημαντικότερο, προσφέροντας ασφάλεια.
Στα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών Αλεξανδρούπολης απάντηση ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Προμηθέα Μ. Χρήστου και Ηλ. Καλαντίδης αντίστοιχα. Όπως επισήμαναν, μεταξύ άλλων, το Π.Δ. 511/77 προβλέπει ότι όσοι υδραυλικοί μέχρι το 1987 είχαν αποδεδειγμένη υπηρεσία στη συντήρηση καυστήρων μπορούσαν ή μπορούν να αποκτήσουν τη σχετική άδεια.
Παράλληλα τόνισαν ότι ο Προμηθέας έχει όλη τη διάθεση για καλή συνεργασία με τα σωματεία των υδραυλικών και παραμένει πάντα ανοικτός για την κοινή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που αφορούν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης.