Αρχική » Αφιερώματα » Ενδοδαπέδια θέρμανση » ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

tsagarakis 2.jpg

tsagarakis 2.jpgΕνδοδαπέδια θέρμανση SST-Roltec
Μαρία Ραντελάκη, Ανδρέας Καλυβιανάκης, τεχνολόγοι μηχανολόγοι μηχανικοί Τ.Ε.
Στην ενδοδαπέδια θέρμανση χρησιμοποιείται  το δάπεδο ως ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα με μεγάλη θερμοχωρητικότητα.
Με την ροή ζεστού νερού σε χαμηλή θερμοκρασία κάτω από το δάπεδο επιτυγχάνουμε ομοιόμορφη θέρμανση και ιδανική κατανομή θερμοκρασίας  για το ανθρώπινο σώμα, με την θερμοκρασία στο δάπεδο να είναι στους 25 – 28 °C ενώ σε ύψος 1.7m η θερμοκρασία να είναι 18 °C.
Πλεονεκτήματα ενδοδαπέδιου συστήματος
• Άνετη και ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο χώρο  (ιδανική – μόνη επιλογή για χώρους με μεγάλο ύψος – χαμηλότερη τουλάχιστον κατά 2°C ).
• Χαμηλό λειτουργικό κόστος – σε χαμηλότερη θερμοκρασία προσαγωγής, «κερδίζουμε» λιγότερες ώρες λειτουργίας του λέβητα.
• Υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης.
• Δεν απανθρακώνει την σκόνη του αέρα και οι τοίχοι δεν μαυρίζουν.
• Οικονομία ωφέλιμου χώρου και ελευθερία στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση.
• Μειωμένο κόστος κτιριακής συντήρησης και αντικατάστασης θερμαντικών σωμάτων.
• Δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με συμβατικά συστήματα θέρμανσης.
• Απόσβεση κόστους βραχυπρόθεσμα.
• Έλεγχος θερμοκρασίας ανά χώρο.
• Δέχεται οποιαδήποτε επικάλυψη της επιφάνειας του δαπέδου (μάρμαρο, πλακάκι, πλαστικό δάπεδο, ξύλο, μοκέτα).
• Συνδυάζεται με όλες τις πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, αέριο, στερεά καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, αντλία θερμότητας, γεωθερμική αντλία θερμότητας, ηλιακή ενέργεια ), λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργίας.
tsagarakis 1.jpgΠεριθώριο – περιμετρικός αρμός. Κατά τη λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης το δάπεδο έχει συστολοδιαστολές της τάξεως των 4 mm σε μήκος περίπου 10 m. Προς αποφυγή αυτών τοποθετείται περιμετρικά, σε κάθε χώρο, μία πλατιά ταινία, πάχους 7 mm και ύψους 15 cm, που ονομάζεται περιθώριο.
Το θερμομπετόν (υπόστρωμα δαπέδου), χωρίζεται λόγω διαστολών σε τμήματα με αρμούς . Για κάθε τμήμα του θερμομπετόν επιτρέπεται να διαθέτει μέγιστη συνολική επιφάνεια 40 m².
Μόνωση. Σκληρές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης υψηλής πυκνότητας (περίπου 25 Kg/m³),  πάχους 3 cm, αλλά χρησιμοποιούνται και άλλου είδους μονωτικά υλικά όπως εξηλασμένη πολυστερίνη, εξηλασμένη πολυστερόλη  κλπ.
Σωλήνες. Δικτυωμένοι με την μέθοδο της ακτινοβολίας σωλήνες, χαρακτηρίζονται με τα στοιχεία PEX-C και εμφανίζουν συνήθως έναν βαθμό δικτύωσης περί το 65%.
Ειδικό γερμανικό μορφοστήριγμα SST-Rolltec – Hewing
Πλάκες από πλαστικό φύλλο πολυαιθυλενίου με μορφοποιημένα στηρίγματα επάνω του για την στήριξη του σωλήνα σε κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους που επιτρέπουν τη διάστρωση του σωλήνα ανά 5, 10, 15, 20, 25, cm .
• Ελαφρύ άρα μεταφέρεται εύκολα.
• Σταθερή απόσταση σωλήνα σε όλο το μήκος του για την ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας.
• Η καταπόνηση λόγω συστολοδιαστολών του στηριγμένου με μορφοστήριγμα σωλήνα γίνεται ομοιόμορφα, δεν τραυματίζεται ο σωλήνας και εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Θερμομπετόν. Σαν υπόστρωμα δαπέδου τοποθετείται θερμαινόμενη τσιμεντοκονία. Αποτελείται από χοντρή άμμο νταμαρίσια, γαρμπίλι 4-8 mm, τσιμέντο 350 Kg/m³, νερό και ειδικό γαλάκτωμα. Το γαλάκτωμα σε κατάλληλη αναλογία στο μίγμα, αυξάνει την αντοχή του θερμομπετόν σε πίεση και κάμψη, το κάνει να στεγνώνει γρηγορότερα και να συνεργάζεται καλύτερα με το σωλήνα .
Συντήρηση. Η ενδοδαπέδια σαν σύστημα δεν χρειάζεται συντήρηση. Κατά διαστήματα όμως είναι αναγκαία η επιθεώρηση των ορατών στοιχείων της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ώστε αν παρουσιαστεί κάποια ανάγκη (π.χ. σφίξιμο ρακόρ, ρύθμιση διακόπτη κλπ.) να υπάρξει η αναγκαία συντήρηση.