Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

Συνεχίζουμε σ’ αυτό το τεύχος του «Υ» την παρουσίαση της γ.σ. του Ήφαιστου, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου με τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων που έγιναν από συναδέλφους καθώς και τον χαιρετισμό του Γ. Χιόνη, μέλους του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο τεύχος δημοσιεύθηκαν ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, καθώς και οι ψηφοφορίες που έγιναν.

Γιώργος Κάμπουρας:
Να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν…

Με την επισήμανση ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης είναι ακριβώς τα ίδια με την αντίστοιχη συνέλευση του 2001, ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Κάμπουρας, λέγοντας: «Αυτό δείχνει ή ότι ο κλάδος μας παρέμεινε στάσιμος όλα αυτά τα χρόνια, ή ότι το σύστημα γενικότερα που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιδιώκει να μας καταστήσει ανενεργούς».
Έκανε λόγο για τις διάφορες εταιρίες «Oil» που μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης «προμηθεύουν» και συντηρητές καυστήρων στους καταναλωτές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου όπου ακολουθείται «η λογική του διαίρει και βασίλευε με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος για τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Οι εταιρίες αυτές χρησιμοποιούν όλους μας για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους»…
Επισήμανε, ότι η ΕΠΑ δεν δίνει την αρμόζουσα σημασία στο φύλλο ελέγχου και ότι για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου υπογράφει μόνο ο μηχανολόγος.
«Το σχέδιο της ΕΠΑ είναι συγκεκριμένο και στηρίζεται στη λογική του «franchising». Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής ανοίγοντας την πόρτα του θα βρίσκει πάντα κάποιον που πουλάει φυσικό αέριο. Με τον τρόπο αυτό η ΕΠΑ πετάει έξω από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου εμάς τους επαγγελματίες. Όλοι έχουμε ακούσει ότι σήμερα κάποιες εταιρίες παροχής μετρητών αερίου προσφέρουν δωρεάν την εσωτερική εγκατάσταση»…
Σχετικά με την κλαδική ομοσπονδία αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ίδρυσή της, δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ καιρό και όλοι οι συνάδελφοι, ανεξάρτητα σε ποιο σωματείο ανήκουν, συμφωνούν με τη δημιουργία της. Κάλεσε τις διοικήσεις των άλλων σωματείων να απαντήσουν γιατί κάνουν συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα χωρίς να καλούν τον Ήφαιστο και έκανε έκκληση να συναντηθούν άμεσα τα συμβούλια όλων των σωματείων του κλάδου και να λύσουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν.
Τόνισε ότι είναι, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαία η ίδρυση της Ομοσπονδίας έτσι ώστε να υπάρχουν ενιαίες θέσεις του κλάδου στη διεκδίκηση επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σ’ όλη τη χώρα.
Πρότεινε να γίνει κλαδικό συνέδριο με μόνο θέμα την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας επισημαίνοντας: «Πρέπει να μείνουν στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και να μπουν μπροστά στην πορεία μας αυτά που μας ενώνουν»…
Ο Γ. Κάμπουρας αναφέρθηκε και στην τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά τις εκπομπές ρύπων και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης. Τόνισε ότι η υπουργική απόφαση που ισχύει από το 1993, έχει αρκετές ελλείψεις και δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει προχωρήσει αυτό το θέμα παρ’ όλο που οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το 2003 και μάλιστα έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις.
Για το θέμα του ασφαλιστικού τόνισε ότι η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο. «Από τη μία έχουμε συνεχώς αυξήσεις των εισφορών μας και από την άλλη οι ιατροφαρμακευτικές παροχές μειώνονται. Επιπλέον σήμερα αισθανόμαστε ότι οι συντάξεις μας βρίσκονται στον αέρα».
Πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό για να προσπαθήσει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να αποκτήσει και ο κλάδος ενιαίες θέσεις και για αυτό το θέμα. Τέλος ο Γ. Κάμπουρας αναφέρθηκε και στην τροποποίηση του Π.Δ. 362 επισημαίνοντας:
«Πρέπει να διαφυλάξουμε το Π.Δ. 362 το οποίο είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς που έχουμε αυτή τη στιγμή σαν επάγγελμα. Εάν το πειράξουμε από μόνοι μας θα είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας. Το λέω αυτό γιατί όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εποφθαλμιούν τις εγκαταστάσεις και συντηρήσεις καυστήρων και των επίτοιχων φυσικού αερίου».
Ανδρέας Κολοβός:
Η κλαδική ομοσπονδία πρέπει να ιδρυθεί
το συντομότερο…

Με την τροποποίηση του Π.Δ. 362 ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Ήφαιστου Ανδρέας Κολοβός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το Π.Δ. 362 είναι ένα έκτρωμα και παρ’ όλα αυτά κάποιοι μας λένε να μην το πειράξουμε. Δηλαδή θέλουν να έχουμε ένα σωματείο με μέλη δύο ταχυτήτων. Σήμερα, κάποιους συναδέλφους μας που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, με το Π.Δ. 362 τους στέλνουμε σε κάποιες εταιρίες να πάρουν προϋπηρεσία για να αποκτήσουν την άδεια του εγκαταστάτη αερίων καυσίμων.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από το το προεδρικό διάταγμα τα έχουμε εντοπίσει, τα συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση αυτού του νόμου. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζνουν μ’ αυτό το θέμα και να προχωρήσουν στην τροποποίηση του Π.Δ. 362 σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κλάδος μας».
Σχετικά με τις διεργασίες που γίνονται για την ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας τόνισε ότι ο Ήφαιστος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και ενεργεί «ανοιχτά και όχι κάτω από το τραπέζι». «Αυτή τη στιγμή, θέλουν να κηδεμονεύσουν τον κλάδο σωματεία με 20 – 25 ή 60 μέλη. Ο Ήφαιστος με τη δύναμη που έχει, παίζει καθοριστικό ρόλο στο κίνημα των καυστηρατζήδων και πάντα έχει την καλή διάθεση για συνεργασίες… Όμως συνεργασία μπορείς να κάνεις όταν συμφωνούμε στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου. Όταν δεν συμφωνούμε, ο καθένας θα πρέπει να παλέψει για τις δικές του απόψεις… Εμείς σαν Ήφαιστος, πριν ένα χρόνο, περίπου, φτιάξαμε καταστατικό για την Ομοσπονδία και δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για υπογραφή της ιδρυτικής πράξη σε συνάντηση όλων των σωματείων στη Λάρισα. Όμως άλλα σωματεία με διάφορες δικαιολογίες εμπόδισαν την ίδρυση ομοσπονδίας… Επίσης ο Ήφαιστος ήταν συνεπής και στη δέσμευσή του για «άνοιγμα» του κλάδου. Βοηθήσαμε στην ίδρυση σωματείων στα Γιάννενα, στην Πάτρα και στην Κρήτη. Μέλη του Ήφαιστου πλαισίωσαν αυτά τα σωματεία και δεν σκεφτήκαμμε ότι αυτό δεν συμφέρει το σωματείο επειδή χάνει μέλη. Σκεφτήκαμε ότι το συμφέρον του κλάδου είναι να δημιουργηθούν όσο πιο πολλά σωματεία μπορούμε στην περιφέρεια… Εμείς δεν βάζουμε αποκλεισμούς για την ομοσπονδία σε κανένα σωματείο…
Μέσα σ’ αυτό το χρόνο θα πρέπει οπωσδήποτε να ιδρυθεί η κλαδική ομοσπονδία και ας συμμετάσχουν όσοι θέλουν»…
Ο Α. Κολοβός αναφέρθηκε και στην ΕΣΚΕΛ επισημαίνοντας ότι ο Ήφαιστος πάντα βοηθά το συνεταιρισμό του κλάδου και τώρα με την εκλογή της νέας διοίκησής του που απαρτίζεται από νέους συναδέλφους θα προσφερθεί μεγαλύτερη βοήθεια.
«Ζητήσαμε από την ΕΣΚΕΛ να δημιουργήσει και εταιρία παροχής υπηρεσιών για να μπορέσει ο κλάδος να συγκεντρωθεί επαγγελματικά και να μην χάνει τις δουλειές από τις διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας. Δυστυχώς όμως το θέμα αυτό δεν προχώρησε»…
Αναφερόμενος στο θέμα του αριθμού κατ’ έτος των συντηρήσεων στις εγκαταστάσεις θέρμανσης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εμείς μέχρι τώρα πιέζαμε το αρμόδιο υπουργείο οι συντηρήσεις στις εγκαταστάσεις αερίου εάν είναι δυνατόν να γίνονται κάθε μήνα.
Τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης έβγαλε μια ανακοίνωση προς τους καταναλωτές όπου τους συστήνει να κάνουν δύο φορές το χρόνο συντήρηση του συστήματος λέβητα – καυστήρα. Όμως αυτό δεν άρεσε σε ορισμένους συναδέλφους οι οποίοι με επιστολή τους προς το υπουργείο ζητούν η συντήρηση να γίνεται μία φορά το χρόνο όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Εμείς καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κλάδου και θα επανέλθουμε στο θέμα ζητώντας να νομοθετηθεί και η δεύτερη κατ’ έτος συντήρηση»…
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο συν. Γιώργος Δέλγας τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει ο κλάδος μας να ξεφύγει από τις όποιες αγκυλώσεις και να κοιτάμε μπροστά… Εάν δεν ιδρύσουμε ομοσπονδία δεν θα μπορέσουμε σαν κλάδος να καταφέρουμε πολλά πράγματα»…
Μετά τις τοποθετήσεις των συναδέλφων ακολούθησε η δευτερολογία του προέδρου Θ. Χρυσολωρά ο οποίος απάντησε επί των διαφόρων θεμάτων που τέθηκαν.
Στο τέλος της συνέλευσης έγιναν οι ψηφοφορίες με κάλπη για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό καθώς και για την εκλογή ομοσπονδίας μέσω της οποία θα εκπροσωπείται ο Ήφαιστος στη ΓΣΕΒΕΕ.
Γεράσιμος Χιόνης: Γίνεται προσπάθεια κατακερματισμού των επαγγελμάτων μας
Το ασφαλιστικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες με τον ΟΑΕΕ ήταν τα βασικά θέματα που ανέπτυξε στο χαιρετισμό του το μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ Γεράσιμος Χιόνης που παραβρέθηκε στη συνέλευση του Ήφαιστου.
Μεταξύ άλλων, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Με τις πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας στόχο έχουν να κτυπηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να δωθεί “τζάμπα” χρήμα στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το χώρο…
Υπάρχει η κατεύθυνση αποδέσμευσης της χρηματοδότησης των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σαν παράδειγμα αναφέρω ότι μέχρι το 1992 η χρηματοδότηση στο ΤΕΒΕ ήταν 42% ενώ σήμερα στον ΟΑΕΕ είναι περίπου 10%. Είναι αυτονόητο ότι όταν υπάρχει υποχρηματοδότηση σ’ ένα ταμείο τότε αυτό οδηγείται σε διάλυση… Ήδη το 80% της κρατικής επιχορήγησης για τη φετινή χρονιά έχει χρησιμοποιηθεί για να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο ΟΑΕΕ διέθεσε μέρος των αποθεματικών του για να πληρώσει συντάξεις…
Σήμερα, μετά την ενοποίηση των τριών ταμείων, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ με το νέο ασφαλιστικό νόμο μπαίνουν άλλα οκτώ ταμεία χωρίς να γίνουν αναλογιστικές μελέτες, και χωρίς να υπάρχει η πρόβλεψη το κράτος να καλύψει τα επιπλέον ελλείμματα που θα προκύψουν»…
Ο Γ. Χιόνης, στη συνέχεια, επισήμανε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό και αναφέρθηκε στην ίδρυση της πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στην οποία συμμετέχει και ο Ήφαιστος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τελευταίες αυξήσεις των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα περίπου ένα 20% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατεί να πληρώσει αυτές τις εισφορές.
Αναφερόμενος στις κατά καιρούς ρυθμίσεις που γίνονται για τις χρωστούμενες εισφορές, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Περίπου 180.000 συνάδελφοί μας, δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν στις ρυθμίσεις που γίνονται κατά καιρούς για να πληρώσουν τα ασφάλιστρά τους.
Έτσι, πολλοί συνάδελφοι βγαίνουν στο περιθώριο και μάλιστα αρκετοί, με παράνομο τρόπο, οδηγούνται στις φυλακές γιατί δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους»…
Αναφερόμενος σ’ επαγγελματικά θέματα ο Γ. Χιόνης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια κατακερματισμού των επαγγελμάτων, τονίζοντας:
«Τώρα έχουμε τα περίφημα επαγγελματικά περιγράμματα, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους με σεμινάρια σε διάφορα ΚΕΚ να παίρνουν κάποια “πτυχία” και μ’ αυτά μπορούν να κάνουν διάφορες εργασίες.
Έτσι υποβαθμίζεται η δική μας δουλειά, αφού μπαίνουν στα επαγγέλματά μας άτομα που δεν έχουν ουσιαστική εκπαίδευση, ούτε αποκτούν την απαραίτητη γνώση για εκτέλεση έργων μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η λογική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και ιδιαίτερα της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης…
Παράλληλα έχουμε και την προσπάθεια υποβάθμισης της πιστοποίησης, όπως συμβαίνει και στο δικό σας επάγγελμα με το φύλλο ελέγχου που αφήνετε στις εγκαταστάσεις και συντηρήσεις των συστημάτων θέρμανσης.
Με σχετικό προεδρικό διάταγμα καθορίζεται ότι ο έλεγχος και η πιστοποίηση δεν μπορεί να γίνεται από τον κατασκευαστή του έργου, αλλά από ιδιωτικούς φορείς ελέγχου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε στο χώρο του ασανσέρ και στις κάρτες καυσαερίων στα αυτοκίνητα…
Για την αντιμετώπιση αυτών των πολιτικών χρειάζεται όλοι μαζί να δυναμώσουμε το μέτωπο εκείνο που θα αγωνιστεί για μια άλλη κατεύθυνση. Το δικό σας σωματείο, ο Ήφαιστος, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα και αγωνίζεται μαζί με άλλους κλάδους που θίγονται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται»…