Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Από τον Σάκη στον Τζο…

Από τον Σάκη στον Τζο…

xalkias.jpg

xalkias.jpgjoe.jpgΔύο ονόματα, δύο κόσμοι, δύο διαφορετικές αντιλήψεις και εικόνες.
Η επαναλάμβανόμενη αναφορά στον «Τζο τον υδραυλικό», που έγινε ένα είδος «εθνικού ήρωα» στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο Αμερικανών υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, μου έφερε στο νου τον δικό μας υδραυλικό, τον Σάκη. Τον κατά κόσμον Τάσο Χαλκιά, τον γνωστό ηθοποιό, που πριν πολλά χρόνια υποδυόταν στην τηλεοπτική σειρά love sorry, έναν υδραυλικό που αγάπησε μία γιατρό, και που πέρασε από σαράντα κύμματα μέχρι να την παντρευτεί, λόγω του διαφορετικού κοινωνικού τους στάτους.
Μία σειρά, με αρκετά ποσοστά τηλεθέασης, μέχρι και μεις του είχαμε πάρει συνέντευξη, και που πολλοί υδραυλικοί τότε, τον μνημόνευαν συνεχώς. Μπορεί να τον είχαν κάνει και επίτιμο μέλος, δεν το θυμάμαι αυτό.
Τώρα, γιατί σας τα λέω όλα αυτά;
Γιατί οι υδραυλικοί, τηλεοπτικά, «πουλάνε». Πρέπει να το παραδεχτούμε. Με διαφορετική αφετηρία και τερματισμό κάθε φορά, απ’ όλους όσοι διαμορφώνουν συνειδήσεις και πρότυπα, απ’ όλους όσοι γράφουν σενάρια και δημιουργούν εικόνες.
«Εθνικός ήρωας» στην Αμερική ο Τζο, σύμβολο του σκληρά εργαζόμενου μέσου Αμερικανού, που διαμαρτύρεται για τα οικονομικά μέτρα και τους υψηλούς φόρους, και που οι Μπαράκ Ομπάμα και ΜακΚέιν τον μνημόνευσαν 25 φορές στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, πλειοδοτώντας για το ποιος θα τον βοηθήσει περισσότερο να υλοποιήσει τα όνειρά του.
«Εραστής» ο τηλεοπτικός υδραυλικός της Ελλάδας, και μεγάλος φοροφυγάς ο πραγματικός υδραυλικός, κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Εικόνες και λέξεις που μένουν αποτυπωμένες στον κόσμο. Εικόνες και λέξεις που δημιουργούν συνειδήσεις, πρότυπα και συμπεριφορές απέναντί τους.
Μπορεί η οικονομία της Αμερικής το τελευταίο διάστημα να περνά μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της, το ίδιο βέβαια και οι υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου, και ο Τζο να εξυπηρετούσε τα σχέδια των υποψηφίων, έστω κι έτσι όμως, κάποιος πλειοδότησε γι΄αυτόν και τα όνειρά του.
Το να ξεκινήσει, δηλαδή, τη δική του μικρή επιχείρηση η οποία πιθανόν να του αποφέρει περίπου 250.000 δολάρια, και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα με φόρους, αφού με βάση σχέδιο του Ομπάμα, όσοι κερδίζουν πάνω από αυτό το ποσό θεωρούνται πλούσιοι και φορολογούνται αναλόγως.
Αυτό, λοιπόν, διάβαζα τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίδες και αναρωτήθηκα, εκτός των άλλων, αν οι «δικοί» μας υποψήφιοι έχουν πλειοδοτήσει ποτέ για τα όνειρα των υδραυλικών και γενικότερα τα όνειρα της κοινωνίας μας. Απορίες που έχω, θα μου πείτε τώρα. Μόνο για την απομύζησή μας, ενδιαφέρονται, σκέφτηκα, και σταμάτησα να προβληματίζομαι.
Πάντως, και για να ολοκληρώσουμε το σχόλιο, ο Σάκης και ο Τζο, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα. Για τον Σάκη, βέβαια, δεν είχαμε ουδεμία αμφιβολία, αν και στη συνέντευξη που του είχαμε πάρει, μας είχε πει ότι τις μικρές βλάβες στο σπίτι του τις επιδιορθώνει μόνος του.
Όπως, λοιπόν, αποκαλύφθηκε από εφημερίδα του Οχάιο, ο Τζο δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα, καθώς στην κομητεία όπου κατοικεί απαιτείται άδεια για να γίνει κανείς υδραυλικός. «Ούτε ο ίδιος, ούτε ο εργοδότης του έχουν τέτοια άδεια. Ο Τζο δεν ανήκει στο συνδικάτο και δεν παρακολούθησε ποτέ μαθήματα για να γίνει υδραυλικός», αναφερόταν στο δημοσίευμα.
«Απάτη» δηλαδή ο Τζο. «Μαϊμού» υδραυλικός, όπως θα έλεγαν και οι δικοί μας…