Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Πράσινη ανάπτυξη…

Πράσινη ανάπτυξη…

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν ακούς προτάσεις διεξόδου, βοηθούν στο να μην εξαφανιστεί εντελώς η αισιοδοξία για το μέλλον.
Μάλιστα, οι προτάσεις αυτές που προέρχονται από οργανώσεις που δεν έχουν σχέση με ψηφοθηρία, τότε σίγουρα είναι αξιόπιστες και άξιες της προσοχής μας.
Ο λόγος για μια μελέτη που παρουσίασε η οικολογική οργάνωση Greenpeace, στις αρχές Μαΐου με θέμα: «Πράσινη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα μ’ αυτή την έκθεση, η πράσινη ανάπτυξη αναμένεται να αποφέρει 256.000 – 403.500 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ως το 2020.
Η επιλογή αυτή όχι μόνο εγγυάται μία διέξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά αποτελεί και τη μόνη δυνατή για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την υπέρβαση της περιβαλλοντικής κρίσης του πλανήτη μας.
Η πράσινη ανάπτυξη προβάλλει πλέον ως μία ασφαλιστική δικλείδα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας που απειλούνται ή και στη δημιουργία νέων ώστε να ξανακερδιθεί η αναπτυξιακή ορμή που απαιτείται για το ξεπέρασμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.
Αυτές οι θέσεις εργασίας αφορούν τομείς της οικονομίας που είτε δεν έχουν παραλύσει τελείως από την τρέχουσα οικονομική κρίση, είτε κρίνονται ως απαραίτητοι για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, η οικολογική δόμηση και οι πράσινες μεταφορές, φαντάζουν πια ως το μαγικό ραβδί που μπορεί να δώσει ελπίδα σε ένα κόσμο φοβισμένο και απαισιόδοξο.
Η πράσινη απασχόληση, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς εργασίας. Εκτιμάται ότι μόνο στους κλάδους των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, απασχολούνται διεθνώς περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα (440.000 στα αιολικά, 190.000 στα φωτοβολταϊκά, 625.000 στα ηλιοθερμικά και πάνω από ένα εκατομμύριο στα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα). Οι τάσεις μάλιστα στους τομείς αυτούς, είναι έντονα αυξητικές.
Οι θέσεις εργασίας που εκτιμώνται στην έκθεση της Greenpeace, είναι πρόσθετες, με την έννοια ότι είτε είναι νέες (περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), είτε σώζουν θέσεις απασχόλησης που θα εξέλειπαν χωρίς τις πράσινες δραστηριότητες (π.χ. πολλές από τις θέσεις εργασίας στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους παραπάνω τομείς θα έχει έμμεσες θετικές επιπτώσεις και στο σύνολο της οικονομίας. Για κάθε θέση απασχόλησης που δημιουργείται άμεσα στους τομείς της πράσινης οικονομίας, δημιουργούνται έμμεσα και 1,6 επιπλέον θέσεις εργασίας σε ευρύτερους κλάδους της οικονομίας λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να καταγράψουμε τις επισημάνσεις που έκανε κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace:
«Η έκθεση τεκμηριώνει με αριθμούς και επιχειρήματα ότι η στροφή στις πράσινες τεχνολογίες μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση.
Ναι, η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει και μείωση της ανεργίας.
Ναι, η στροφή στην πράσινη επιχειρηματικότητα μπορεί να εγγυηθεί μια διέξοδο από την κρίση.
Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μάλιστα σύντομα, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για μια τέτοια προοπτική».
Νίκος Χαβιέρης