Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Επί δικαίων και αδίκων…

Επί δικαίων και αδίκων…

Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλασσε κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση.
Δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη μας ανακοινώθηκαν τα νέα φορολογικά μέτρα και στην κυριολεξία μας περιέλουσε κρύος ιδρώτας, προστιθέμενος σ’ αυτόν από την αφόρητη ζέστη, ακούγοντάς τα.
Για άλλη μια φορά ανελέητη φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων με μεγάλα θύματα αυτή τη φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα για να μας πείσουν ότι τα μέτρα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τα βάφτισαν «μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Ακούσαμε από κυβερνητικούς παράγοντες ότι δεν έχουν «φορολογική συνείδηση» οι επαγγελματοβιοτέχνες, κρύβουν εισοδήματα με στόχο την αποφυγή καταβολής των φόρων που τους αναλογεί.
Αν υποθετικά δεχθούμε ότι αυτό εμπεριέχει μια μεγάλη δόση αλήθειας, θα πρέπει να μας απαντήσουν αυτοί που καθορίζουν την εκάστοτε φορολογική πολιτική, ποιος πράγματι συντηρεί και «βολεύεται» με τη φοροδιαφυγή και πώς καλλιεργείται στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας η «φορολογική συνείδηση».
Θεωρητικά, υποτίθεται, ότι το κάθε ευρώ που καταβάλλει στο κράτος ο Έλληνας φορολογούμενος, το διαχειρίζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών που θα ανεβάζουν συνεχώς το βιοτικό μας επίπεδο.
Το Σύνταγμα της χώρας μας, αναφέρει ότι το κράτος εξασφαλίζει δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους. Σήμερα, αυτό ακούγεται σαν ανέκδοτο, και ας αρκεστούμε σ’ αυτούς τους δύο τομείς μόνο.
Από την άλλη ο πολίτης καθημερινά γίνεται μάρτυρας αποκαλύψεων για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και τον προκλητικό πλουτισμό κάποιων που υποτίθεται ότι πληρώνονται για να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.
Πρόσφατα κάποιος πρώην υπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι στα πλαίσια του νόμιμου έκανε ενέργειες για να «γλιτώσει» καταβολή φόρων…
Με όλα αυτά λοιπόν, το ίδιο το κράτος μας αποδεικνύει ότι οι φόροι που καταβάλλουμε δεν «πιάνουν τόπο» και σπρώχνει τον καθένα να βρίσκει τρόπους να πληρώνει λιγότερα στην εφορία.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που γίνεται, δεκαετίες τώρα, με τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Η συνταγή είναι γνωστή και τα επιχειρήματα στήριξής της προκαλούν αν μη τι άλλο αγανάκτηση.
Στο ίδιο τσουβάλοι όλοι, συνεπείς φορολογούμενοι και φοροφυγάδες.
Όλοι κλέφτες, κατά τους αρμόδιους, πληρώστε ένα ποσό και την γλιτώσατε. Εάν δεν συμφωνείτε, θα γίνει έλεγχος της εφορίας και τότε άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας…
Ο συνεπής μικροεπιχειρηματίας που δεν κρύβει τίποτα και που πληρώνει το φόρο που του αναλογεί κάθε χρόνο, βρίσκεται σε δίλημμα.
Πληρώνει αυτά που του αναλογούν, έχει ήσυχη τη συνείδησή του και βλέπει κάποια στιγμή να εξισώνεται με τον κάθε φοροφυγά του χώρου που μάλιστα τον λένε και έξυπνο, ενώ ο ίδιος αποκτά τη ρετσινιά, τουλάχιστον, του ανόητου.
Έτσι και αλλιώς ο νόμος που πλέον ισχύει για τις ΜΜΕ και ελεύθερους επαγγελματίες είναι ότι όλοι είναι φοροφυγάδες και ό,τι και να πληρώσεις στην εφορία, αργότερα θα ξαναπληρώσεις για να αποχαρακτηριστείς, για ορισμένα χρόνια μόνο.
Και μετά πάλι τα ίδια.
Έτσι λοιπόν με αυτές τις συνταγές το κράτος μας διαπαιδαγωγεί για την «φορολογική συνείδηση».
Τώρα με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δέχθηκαν άλλο ένα σοβαρό χτύπημα στην προσπάθεια επιβίωσής τους μέσα σε ένα αντίξοο και εχθρικό περιβάλλον.
«Υ»