Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Οι προτάσεις του ΒΕΑ για το ασφαλιστικό των επαγγελματοβιοτεχνών

Οι προτάσεις του ΒΕΑ για το ασφαλιστικό των επαγγελματοβιοτεχνών

Πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΑ στις 26/10 με κύριο θέμα το ασφαλιστικό των επαγγελματοβιοτεχνών, την πορεία και τις προοπτικές του, το βαθμό ανταποδοτικότητας που εξασφαλίζει, τις εγγυήσεις που το ίδιο το Δημόσιο παρέχει, τα προβλήματα  πολλών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης κ.λπ.
Από πλευράς προεδρείου ΒΕΑ έγινε ενημέρωση επί των διατυπωμένων μέχρι σήμερα θέσεων-προτάσεων του Επιμελητηρίου και της λειτουργίας επιτροπής διαδοχικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για την άρση των παρατηρούμενων αδικιών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε ότι έχουν παρατηρηθεί προσπάθειες επαναφοράς του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005 (για το οποίο έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες κατάργησης) οι οποίες ευτυχώς υπήρξαν ατυχείς.
Στόχος στον οποίο όλες οι πλευρές συγκλίνουν, όπως αναφέρθηκε, είναι ο απαιτούμενος χρόνος απονομής σύνταξης να περιοριστεί στους τρεις μήνες.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του Δ.Σ. θέματα που ετέθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν:
• Η ανάγκη βελτίωσης των όρων απονομής διαδοχικής σύνταξης και άρσης των αδικιών.
• Η ανάγκη συμμετοχής του κράτους μετά και την κατάργηση και του κοινωνικού πόρου στη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ταμείου. Σημειώθηκε ότι παρατηρείται συνεχής υπονόμευση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος η οποία ανοίγει δρόμους στην ιδιωτική ασφάλιση και σε επαγγελματικές συντάξεις.
• Η ανάγκη εξασφάλισης δίκαιων όρων ανταποδοτικής σύνταξης κατ’ αναλογία εισφορών.
• Η ανάγκη ανεξάρτητου ταμείου σύνταξης από υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η εξασφάλιση δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης με λειτουργία πρωτοβάθμιου συστήματος (ως καθήκον της πολιτείας).
• Η προώθηση λύσεων για καλύτερες συντάξεις με ισχύ προαιρετικών κλάσεων και εγγύηση σύνταξης βάσης.
• Η κάλυψη των ελλειμμάτων ΤΑΕ και ΤΣΑ κατά την ενοποίηση, όπως είχαν υποσχεθεί οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
• Η ανάγκη προετοιμασίας του επαγγελματικού κόσμου για τις νέες ενοποιήσεις ταμείων.
Σήμερα το 20-22% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καλύψει ασφαλιστικές υποχρεώσεις του και ενώ αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα με όλες τις συνέπειες οι διαδικασίες εξαγοράς ποινής κατευθύνουν το εισπραττόμενο όφελος στο κράτος και όχι στο ταμείο. Παράλληλα τα πρόστιμα καθυστέρησης είναι άκρως εξοντωτικά.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε τα δάνεια για κάλυψη καθυστερημένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων να κατευθύνονται απευθείας στο ταμείο.
Μετά τα πιο πάνω και την πολυποικιλότητα των προβλημάτων το Δ.Σ του ΒΕΑ κατέληξε ομόφωνα σε αποδοχή πρότασης για οργάνωση συνεδρίου για το ασφαλιστικό την Άνοιξη του 2010 όπου θα καταγραφούν ζητήματα, θα αναλυθούν θέματα, θα αναζητηθούν αιτίες και θα προκύψουν στοχευμένες προτάσεις.
Ακόμη το Δ.Σ με πρόθεση και διάθεση να αρθούν αδικίες, κατέληξε ομόφωνα να ζητήσει επιπρόσθετα από το αρμόδιο Υπουργείο τα εξής:
• Διαδοχική ασφάλιση με 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
• Προστασία και εγγύηση δικαιωμάτων γυναικών επαγγελματοβιοτεχνών από λοχεία και τοκετό κατ’ αναλογία άλλων ταμείων.
• Τήρηση της υποχρέωσης κάλυψης των ελλειμμάτων ΤΑΕ και ΤΣΑ όπως κατά την ενοποίηση ταμείων το δημόσιο είχε δεσμευθεί.
• Επαναφορά του αιρετού της διοίκησης του ΟΑΕΕ.
• Το Δ.Σ τάσσεται ακόμα υπέρ της διατήρησης των εισφορών σε έξι δίμηνα με ουδεμία αύξηση αυτών.
Τα μέλη του Δ.Σ συμφώνησαν ότι ουδεμία μείωση συντάξεων πρέπει να αποτελέσει προτεινόμενη λύση για την επιβίωση του ταμείου και ουδείς λόγος για περικοπή σύνταξης που έχει πληρωθεί μπορεί να γίνεται αποδεκτός.
Όχι στη μείωση των συντάξεων
Μετά τα δημοσιεύματα στον τύπο με τις προτάσεις του Διοικητή του ΟΑΕΕ για την διάσωση του ταμείου με μείωση συντάξεων, το ΒΕΑ εκφράζει την αντίθεσή του και καταθέτει τις δικές του απόψεις για το ζήτημα προσδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα:
– Στην ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 0,62% του ΑΕΠ (κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ) και
– Στην διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ αντί ΟΓΑ των επαγγελματοβιοτεχνών  και ελεύθερων επαγγελματιών των δήμων και κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων (με εισοδηματικά κριτήρια).
Πέραν αυτού το ΒΕΑ αντιτίθεται σε οιαδήποτε μείωση συντάξεων, που θα σημαίνει άνιση μεταχείριση μεταξύ ασφαλισμένων και μάλιστα εις βάρος της ανακηρυγμένης ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, η οποία δεν πρέπει να τιμωρείται όταν εξέρχεται στον συνταξιοδοτικό βίο.
 Εκείνο που επιβάλλεται είναι εξομοίωση των συντάξεων ΤΣΑ και ΤΑΕ με αυτές του ΤΕΒΕ, διόρθωση του τρόπου υπολογισμού του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και επέκταση του εφαρμοζόμενου πιλοτικού προγράμματος περίθαλψης συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, σε όλους τους συνταξιούχους του φορέα.
Υπενθυμίζεται η ενεργός συμμετοχή του ΒΕΑ στην κατάργηση του Π.Δ 258 και η αποφυγή οδυνηρών εξελίξεων σε θέματα ύψους συντάξεων.
Στο πλαίσιο εξορθολογισμού της λειτουργίας του ταμείου επιβάλλεται η αναβάθμιση του κλάδου υγείας και η ενεργοποίηση μηχανισμού ελέγχου των δαπανών με στόχο την μείωσή τους.
Το ΒΕΑ προσανατολίζεται πάντοτε σε αναζήτηση λύσεων που εγγυώνται
– Τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος.
– Την ισότιμη μεταχείριση παλαιών και νέων  ασφαλισμένων καθώς και
– Την διατήρηση των κεκτημένων των ασφαλισμένων.