Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Διαμαρτυρία συνδικαλιστών για τη ρευστοποίηση ομολόγων από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ

Διαμαρτυρία συνδικαλιστών για τη ρευστοποίηση ομολόγων από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την ΟΒΣΑ και τα σωματεία που συγκροτούν την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για το ασφαλιστικό, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Κόντο.
Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Διοίκησης του ταμείου να ρευστοποιήσει ομόλογα με ζημιά, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις και το επίδομα του Αυγούστου.
Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις ζημιογόνες ρευστοποιήσεις ομολόγων του ταμείου λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το ταμείο, όπως έχει υποχρέωση και ιδιαίτερα μετά την ενοποίηση.
Ο Διοικητής παραδέχθηκε ότι πράγματι το ταμείο δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση. Παραδέχθηκε επίσης ότι το 50% των αποθεματικών του ταμείου είναι τοποθετημένα σε αμοιβαία κεφάλαια με ρίσκο.
Οι συνδικαλιστές κατέθεσαν ολοκληρωμένο υπόμνημα με τα αιτήματά τους για το ασφαλιστικό, ζητώντας από το Διοικητή να απαιτήσει την αναγκαία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και να σταματήσουν οι ρευστοποιήσεις των ομολόγων, οι οποίες υπονομεύουν την οικονομική κατάσταση του ταμείου. Στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συμμετείχαν εκ μέρους του Ήφαιστου ο πρόεδρος και ο ταμίας του Συνδέσμου, συν. Θ. Χρυσολωράς και Γ. Αλεξανδρής αντίστοιχα.
Τα αιτήματα της ΟΒΣΑ και της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που δόθηκε στον διοικητή του ΟΑΕΕ είναι:
1. Κατάργηση του Π.Δ. 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
2. Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση 2/3 το κράτος και 1/3 οι ασφαλισμένοι. Άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
4. Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1.050 ευρώ.
5. Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ταμείου.
6. Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος να παίρνει την ίδια σύνταξη με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο.
7. Τετράμηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες.
8. Αποζημίωση για ατύχημα κατά την εργασία και ασθένεια για ολόκληρο το διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας.
9. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόληψη, κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από οδοντίατρο.
10. Βαρέα και ανθυγιεινά για τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες.
11. Αιρετή διοίκηση στο ενιαίο ταμείο με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου.
12. Προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
13. Όχι στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο – επιστροφή όλων των κλεμμένων στα Ταμεία. Τα αποθεματικά να αξιοποιηθούν με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα μεσάζοντα.
14. Η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων να είναι υπόθεση των ασφαλισμένων.