Στο Μπαλί, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα, φάνηκε καθαρά ότι η υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και των εξ αυτής επιπτώσεων θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία με βήματα εμπρός και πισωγυρίσματα και υπαναχωρήσεις από αυτούς που ρυπαίνουν και συνολικά από συμπεριφορές κατώτερες των περιστάσεων.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτά συμβαίνουν μετά από καταιγισμό επιστημονικών στοιχείων τόσο κλιματολογικών, όσο και οικονομικών, που παρουσιάστηκαν εντός του 2007, που μιλούν για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συντελείται από τις «άφρονες» ανθρώπινες δραστηριότητες. Πέρα από τα στοιχεία βιώνουμε παράλληλα, τα τόσα και τόσα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα πλήττοντας, αδιάκριτα, όλες τις περιοχές του πλανήτη μας.
Όσον αφορά τη χώρα μας η προστασία του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι είναι μια έννοια κενή περιεχομένου για τους αρμόδιους. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η λογική της ανάπτυξης για το κέρδος και σε βάρος του περιβάλλοντος, μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στην ποιότητα της ζωής τους και της υγείας τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτεύουσα της χώρας μας. Η κοινή λογική -που φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια- λέει ότι μετά τις καταστροφές των περιαστικών δασών από τις πυρκαγιές, όλο το βάρος θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία «οάσεων πρασίνου» σε κάθε ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει. Όμως αντ’ αυτού έχουμε την προσπάθεια των ιθυνόντων για τσιμεντοποίηση που μάλιστα την ωραιοποιούν και με λόγια περί προστασίας του περιβάλλοντος! Αυτό το βλέπουμε στις μέρες μας στην περίπτωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο που υποσχέθηκε η ίδια η πολιτεία ότι θα δημιουργήσει σ’ αυτό το χώρο, ο υπουργός περιβάλλοντος (και δημοσίων έργων) προσπαθεί να μας πείσει ότι θα είναι καλύτερα να περιλαμβάνει και κτίρια για διάφορες χρήσεις!. Το ίδιο σκεπτικό θα υπάρχει και για άλλους χώρους της Αθήνας, όπως το Γουδή και ο Ελαιώνας.
Πέρα από τις αντιδράσεις και τους αγώνες των ενεργών πολιτών για να μην περάσει μια τέτοια λογική, αξιοσημείωτη είναι και η θέση του επιτρόπου περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρου Δήμα ο οποίος επισήμανε: «Όπου υπάρχουν ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, αυτοί θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και να εργαζόμαστε για να γίνουν πάρκα και χώροι πρασίνου και όχι οικόπεδα. Η πείρα μας λέει, πως όταν σε έναν χώρο ελεύθερο πρόκειται να οικοδομήσουν ένα κομμάτι και το υπόλοιπο να το πρασινίσουν, συνήθως προηγείται η τσιμεντοποίηση ενός χώρου και στη συνέχεια το υπόλοιπο μέρος του σχεδίου δεν πραγματοποιείται»…
Όμως ο επίτροπος, πρόσφατα, αναφέρθηκε και σ’ άλλα σχετικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας και κατηγόρησε ευθέως το ΥΠΕΧΩΔΕ για ανεπάρκεια. Μίλησε για αδυναμία της Ελλάδας να δημιουργήσει αξιόπιστους μηχανισμούς για την καταγραφή και αξιολόγηση των αερίων του θερμοκηπίου. «Η Ελλάδα είναι η μόνη από τος 27 χώρες της ΕΕ που δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Στ. Δήμας, μας είπε και μας υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Προβλήματα εμφανή στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, της προστασίας των υδάτων, της εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Πράγματι, στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη κινητικότητα σ’ αυτό τον τομέα από πολλές πλευρές.
Σίγουρα, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση αυτών των πηγών βοηθά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η «εκμετάλλευσή» τους μας δίνει ελπίδες για το δρόμο προς τη σωτηρία του πλανήτη μας.
Όμως η λογική για παραγωγή περισσότερης ενέργειας, έστω φιλικής προς το περιβάλλον, για να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο ίσως οδηγήσει σ’ άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.
Για να μη χάσουμε, σαν χώρα, άλλο ένα τρένο, απαιτείται συστράτευση όλων μας -κράτος, επιχειρηματίες, πολίτες- στην αλλαγή καταναλωτικών έως τώρα προτύπων που θα οδηγήσουν στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας σ’ όλους τους τομείς.
Χρέος όλων μας είναι να πείσουμε (και να πεισθούμε) ότι η χρήση των ΑΠΕ και στον οικιστικό τομέα είναι τώρα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.
Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία σ’ αυτόν τον τομέα έχουν κάνει εντυπωσιακά άλματα τα τελευταία χρόνια.
Λύσεις, τεχνολογικά τεκμηριωμένες και οικονομικά αποδοτικές, για τις ΑΠΕ παρουσιάζουν πολλές εταιρίες που συμμετέχουν στην έκθεση Climatherm. Ευκαιρία λοιπόν να τις γνωρίσουμε όλοι και να τις …εκτιμήσουμε.
Νίκος Χαβιέρης