Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Ενημέρωση και συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα στην τακτική γ.σ. της Εστίας

Ενημέρωση και συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα στην τακτική γ.σ. της Εστίας

est1.jpg

est1.jpg  Πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου στο «ξενοδοχείο Oscar»
•  Επίτιμο μέλος ανακηρύχθηκε ο τ. πρόεδρος, Χαράλαμπος Λιάκος

Ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα του κλάδου, απολογισμός δράσης του Δ.Σ. την προηγούμενη χρονιά και προγραμματισμός για την τρέχουσα ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την τακτική γενική συνέλευση της Εστίας, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Oscar».
Η συνέλευση αυτή ήταν η πρώτη τακτική που έγινε μετά την αλλαγή προεδρίας και ανασύνθεσης του Δ.Σ. της Εστίας (έγινε το περασμένο καλοκαίρι). Με απόφαση της διοίκησης που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τη συνέλευση, ο τέως πρόεδρος της Εστίας Χαράλαμπος Λιάκος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του σωματείου και του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το νυν πρόεδρο Γιάννη Λαγκώνη.
Βέβαια, επειδή ήταν και η πρώτη γενική συνέλευση της χρονιάς έγινε και η κοπή πίτας κι οι τυχεροί ήταν …δύο, οι συν. Κώστας Κιουλάφας και Κώστας Σπυρόπουλος.
Ο πρώτος, που βρήκε το φλουρί της πίτας, κέρδισε την ετήσια συνδρομή του στο σωματείο, ενώ ο δεύτερος, κατόπιν κλήρωσης, κέρδισε μία αυθεντική λύρα.
Στο προεδρείο της συνέλευσης εκλέχθηκαν οι συν. Γιάννης Μαρκογιαννάκης (πρόεδρος) και Ανδρέας Αθανασιάδης (γραμματέας) οι οποίοι κράτησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τη διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέλευση συμμετείχαν και συνάδελφοι από τη Σάμο, Μεσολόγγι, Καβάλα, Μύκονο και Αλεξανδρούπολη, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά σε συνδυασμό με την αρνητική εντύπωση που προκάλεσε η απουσία πολλών συναδέλφων της Αττικής.
Εκτός από την ενημέρωση που έγινε από τα μέλη της διοίκησης, αρκετοί συνάδελφοι που πήραν το λόγο, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για θέματα που αφορούν το επάγγελμα και έκαναν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Χαιρετισμό, με πολλές ευχές για τη νέα χρονιά και τα συγχαρητήριά του προς το Χαράλαμπο Λιάκο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο μέλος, απέστειλε ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Περικλής Ντάτσος.
Στη μνήμη των συν. Δημήτρη Φώκου και Δημήτρη Μαράνα που έφυγαν από τη ζωή κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ο απολογισμός της διοίκησης
Σε όλα  τα δρώμενα της προηγούμενης χρονιάς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εστίας Γιάννης Λαγκώνης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της διοίκησης.
Συγκεκριμένα τα βασικότερα σημεία που στάθηκε ο πρόεδρος της Εστίας ήταν:
– Επιμορφωτικά σεμινάρια: Η Εστία σε συνεργασία με τις εταιρίες Thermovent, Buderus, Thermogaz, Filocal και Siemens διοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια για τα μέλη της.
Τα σεμινάρια αυτά αφορούσαν τους καυστήρες, την τεχνολογία καύσης, τη διαχείριση ενέργειας και τους αυτοματισμούς.
Παράλληλα υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΕΛΚΕΔΕ, εκατόν πενήντα ωρών, για τα αέρια καύσιμα. Το πρόγραμμα αυτό το παρακολούθησαν δεκαεννέα μέλη της Εστίας, τα οποία απέκτησαν την προϋπόθεση για συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την άδεια του εγκαταστάτη αερίων καυσίμων.
– Συνάντηση των σωματείων του κλάδου: Στην «επίθεση» που δέχθηκε η Εστία από τα άλλα σωματεία του κλάδου κατά τη συνάντηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρθηκε ο Γ. Λαγκώνης.
Επισήμανε ότι η «επίθεση» αυτή έγινε με αφορμή το γεγονός ότι ο τότε πρόεδρος του σωματείου, Χαράλαμπος Λιάκος ήταν συνταξιούχος. Τόνισε ότι η «επίθεση» αυτή ήταν εντελώς άδικη, δεδομένου ότι ο Χ. Λιάκος υπέβαλε την παραίτησή του μόλις συνταξιοδοτήθηκε αλλά η γενική συνέλευση δεν έκανε δεκτή αυτή την παραίτηση και του ζήτησε να παραμείνει πρόεδρος μέχρι τις επόμενες αρχαιρεσίες. Τελικά, μετά την οριστική παραίτηση του προέδρου και του αντιπροέδρου (Παναγιώτη Κρητικού) έγινε ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.
– Τροποποίηση Π.Δ. 362: Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Εστίας, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Για την τροποποίηση του Π.Δ. όλα τα σωματεία υπογράψαμε κοινές θέσεις και συμφωνήσαμε να τις προωθήσουμε στους αρμόδιους στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Εκ των υστέρων, μελετώντας πιο προσεκτικά αυτές τις θέσεις, διαπιστώσαμε ότι στο θέμα των τεχνιτών αερίων καυσίμων υπάρχει ασάφεια σε ό,τι αφορά τη στοιχειοθέτηση της προϋπηρεσίας τους για την απόκτηση της άδειας του εγκαταστάτη.
Είναι οξύμωρο από τη μία να μην έχουν το δικαίωμα οι τεχνίτες αερίων καυσίμων να εκδίδουν πιστοποιητικά και φύλλα ελέγχου και από την άλλη να μπορούν να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία…
Οι τεχνίτες αερίου, σαφώς και δεν είναι εγκαταστάτες, είναι οι αυριανοί συνάδελφοι, και δεν είναι δυνατόν παιδιά που έχουν τελειώσει μία σχολή δύο χρόνων να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος και να ξεκινούν να βάζουν καυστήρες. Όπως επίσης είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να γίνουν μέλη στα υπάρχοντα σωματεία του κλάδου, πριν πάρουν την άδεια του εγκαταστάτη…
Στην αρχή με τις απόψεις μας αυτές συμφώνησαν, εκτός του Ήφαιστου, τα υπόλοιπα σωματεία και καταθέσαμε συπληρωματικές θέσεις για τη τροποποίηση του Π.Δ. 362. Στην πορεία όμως, κάποια σωματεία ανακάλεσαν τη στήριξή τους σ’ αυτές τις θέσεις»…
– Αποδέσμευση μελών: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εστίας, μόλις πληροφορήθηκε μέσω του Τύπου, την προσπάθεια ίδρυσης σωματείου νοτιοδυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, με ανακοίνωσή του αποδέσμευσε τα μέλη της στην περιοχή αυτή με στόχο τη δυνατότητα εγγραφής τους στο νέο σωματείο.
Το συμβάν τη Κέρκυρας
Με αφορμή το θλιβερό γεγονός στην Κέρκυρα, όπου δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους από μονοξείδιο του άνθρακα, ο Γ. Λαγκώνης επισήμανε τη συμμετοχή της Εστίας, όπως και άλλων σωματείων, στην ενημέρωση για τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης. Επισήμανε επίσης, ότι με αφορμή αυτό το γεγονός η Εστία, σαν Πανελλήνια Ένωση, απέστειλε επιστολές προς όλους τους νομάρχες της χώρας, ζητώντας τους να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να ενεργοποιήσουν τα Κέντρα Ελέγχου Περιβάλλοντος. Τόνισε ότι παρ’ όλο ότι τα περιφερειακά σωματεία ωφελήθηκαν απ’ αυτή την επιστολή, υπήρξαν αντιδράσεις για την αποστολή της.
Στη γενική συνέλευση μοιράστηκε ένα ερωτηματολόγιο (το οποίο έχει σταλεί σ’ όλα τα μέλη του σωματείου) που είχε ετοιμάσει το διοικητικό συμβούλιο.
Με το ερωτηματολόγιο αυτό ζητείται από τα μέλη της Εστίας να καταγράψουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς για θέματα που αφορούν το σωματείο, το επάγγελμα και γενικότερα τον κλάδο.
Ο Γ. Λαγκώνης παρότρυνε τους συναδέλφους να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο – έρευνα έτσι ώστε να βοηθηθεί η διοίκηση για να παράγει ουσιαστικό έργο για όλους.
Ο πρόεδρος της Εστίας αναφέρθηκε επίσης και στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του σωματείου, με την προσθήκη «φόρουμ» συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων καθώς και τεχνικής βιβλιοθήκης.
Τις δυνατότητες που παρέχει η ιστοσελίδα παρουσίασε ο ταμίας της Εστίας Βασίλης Μπουζικιώτης.
Οικονομικός απολογισμός
Ομόφωνα εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση ο οικονομικός απολογισμός του 2006 που παρουσίασε, αναλυτικά, ο ταμίας Βασίλης Μπουζικιώτης.
Απολογισμός πειθαρχικού
Ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου Ανδρέας Αθανασιάδης, ενημέρωσε για τη διαγραφή του Γιώργου Δέλγα από μέλος του σωματείου.
Όπως επισήμανε το πειθαρχικό πρότεινε προς το διοικητικό συμβούλιο την άμεση διαγραφή του Γ. Δέλγα όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι του απέκρυψε μέρος της εξεταστέας ύλης για την άδεια των αερίων καυσίμων, κάτι που είναι εντελώς αβάσιμο, δεδομένου ότι η ύλη αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα του σωματείου και μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτή οποιοσδήποτε.
Προγραμματισμός δράσης
Στον προγραμματισμό δράσης ο πρόεδρος της Εστίας και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες που έχουν δρομολογηθεί για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο ετήσιος χορός που έγινε την Τσικνοπέμπτη, η συμμετοχή στην έκθεση «Aerion» που θα γίνει τέλη Απριλίου στον ΟΛΠ, επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με εταιρίες του χώρου και διοργάνωση νέου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα αέρια καύσιμα στο ΕΛΚΕΔΕ.
Στη γενική συνέλευση συστάθηκαν δύο επιτροπές για το χορό και για τη συμμετοχή στην «Aerion» που θα βοηθήσουν τη διοίκηση στις παραπάνω δραστηριότητες.
Επίσης, επισημάνθηκε, ότι στα γραφεία της Εστίας, κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα πραγματοποιούνται σεμινάρια τεχνικής επιμόρφωσης με διάφορα θέματα που καθορίζονται από τους συμμετέχοντες.
est2.jpgΤοποθετήσεις μελών
Το θέμα της δυνατότητας έναρξης επιτηδεύματος από την εφορία ήταν το βασικό που αναδείχθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μετά τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης που παρουσίασε η διοίκηση.
Παραθέτουμε, στη συνέχεια, τα σημαντικότερα στοιχεία από τις τοποθετήσεις και τους προβληματισμούς των μελών της Εστίας που πήραν το λόγο στη γενική συνέλευση.
Παναγιώτης Κρητικός: Ο πρώην αντιπρόεδρος της Εστίας τόνισε ότι «είναι λυπηρό που αναγκάσθηκε από τα άλλα σωματεία να παραιτηθεί από πρόεδρος του σωματείου μας ο Χαράλαμπος Λιάκος.
Ο συν. Λιάκος είχε πολλά ακόμη να προσφέρει, από τη θέση του προέδρου, στην επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας…
Σχετικά με το γεγονός ότι η εφορία κάνει έναρξη επιτηδεύματος χωρίς να ζητά άδεια, την ευθύνη φέρουν τα σωματεία του κλάδου που όλα αυτά τα χρόνια δεν άσκησαν πίεση προς τις αρμόδιες αρχές για να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο…».
Ο Π. Κρητικός τόνισε ότι παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Εστίας, διαμαρτυρόμενος για τη «βιαστική» διαδικασία που έγινε για την ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μετά την παραίτηση του Χ. Λιάκου.
Κώστας Αβραμίδης: «Το θέμα της έναρξης επιτηδεύματος, που συζητάμε τώρα με αφορμή τους τεχνίτες αεριου, υπάρχει από παλιά που υπήρχαν μόνο οι εγκαταστάτες πετρελαίου. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί με έναρξη επιτηδεύματος που ασχολούνται με τις συντηρήσεις στους καυστήρες πετρελαίου χωρίς να έχουν άδεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται»…
Δημήτρης Μπόμπος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι σήμερα σωματεία του κλάδου δέχονται αυτή την κατάσταση με βασικό στόχο την εγγραφή περισσότερων μελών… Τώρα πρέπει να κατορθώσουμε η προϋπηρεσία των τεχνιτών να αποδεικνύεται μόνο με τα ένσημα του ΙΚΑ»…
Νίκος Σκυριώτης: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η εφορία ενδιαφέρεται μόνο για να εισπράττει και όχι αν ο επιτηδευματίας έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή όχι. Πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος ώστε μόνο ο αδειούχος να μπορεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος»…
Θεόδωρος Μαρκόπουλος: «Το θέμα με την έναρξη επιτηδεύματος, έχει και μία άλλη διάσταση, που θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Ας αναρωτηθούμε πόσοι από εμάς απασχολούμε αδειούχους τεχνίτες για τέσσερα χρόνια, ώστε να αποκτήσουν την προβλεπόμενη από το νόμο προϋπηρεσία για να μπορέσουν να πάρουν την άδεια του εγκαταστάτη. Νομίζω ότι είμαστε ελάχιστοι που απασχολούμε τεχνίτες και το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό και δεν είναι εύκολο να λυθεί άμεσα… Από τη μία λέμε ότι είναι καλό να πηγαίνουν οι μελλοντικοί εγκαταστάτες σε μία σχολή για δύο χρόνια και από την άλλη κανένας μας δεν προσλαμβάνει αυτά τα παιδιά μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους. Το θέμα αυτό το ‘χουμε συζητήσει στο διοικητικό συμβούλιο και ψάχνουμε να βρούμε τη λύση. Ίσως κατορθώσουμε να σπρώξουμε προς την κατεύθυνση να μας δίνει το κράτος κάποια επιδότηση για να απασχολούμε αυτά τα παιδιά»…
Δημήτρης Καραλής: Το θέμα της ενημέρωσης όλων των συναδέλφων από την Πυροσβεστική για την πυρασφάλεια των λεβητοστασίων έθεσε ο Δ. Καραλής.
Επισήμανε ότι ενώ η διοίκηση έχει επαφές και συζητά με την πυροσβεστική, δεν ενημερώνονται τα μέλη της Εστίας γι’ αυτά τα θέματα.
Επίσης, αναρωτήθηκε, τι γίνεται με το ζήτημα της ένταξης του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά, επισημαίνοντας ότι, ενώ συζητείται χρόνια τώρα αυτό το θέμα εντούτοις δεν έχει προχωρήσει.
Για όλα τα θέματα που τέθηκαν στις τοποθετήσεις, απάντησαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου, Γιάννης Λαγκώνης και Δημοσθένης Μπουλγκούρας, αντίστοιχα.
Σχετικά με το θέμα της ενημέρωσης από την πυροσβεστική υπηρεσία ο Γ. Λαγκώνης τόνισε ότι θα μπορούσε η Εστία να διοργανώσει μία σχετική ημερίδα τόσο για ενημέρωση για την πυρασφάλεια όσο και για ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που αφορούν τους κινδύνους και την πρόληψη πυρκαγιών και εκρήξεων στα λεβητοστάσια.
Για την ένταξη του επαγγέλματος στα ανθυγιεινά τόνισε:
«Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλιζόμαστε στο ΤΕΒΕ και δεν μπορεί να ζητάμε κάτι τέτοιο αφού δεν υπάρχει κατηγορία ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον ασφαλιστικό μας φορέα. Αυτό το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Έχουμε επίσης πει ότι οποίος θέλει μπορεί να κάνει αυτασφάλιση στο ΙΚΑ όπου εκεί υπάρχει κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».
Όσον αφορά το θέμα της έναρξης επιτηδεύματος χωρίς άδεια, ο Δημοσθένης Μπουλγκούρας επισήμανε:
«Θέλω να σας ενημερώσω ότι η διοίκηση είχε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που ανήκει ο κλάδος μας. Ο πρόεδρος του ΒΕΑ μας διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο δεν δίνει σε κανένα που δεν έχει την άδεια του εγκαταστάτη, το πιστοποιητικό που χρειάζεται η εφορία για να γίνει η έναρξη επιτηδεύματος.
Το πρόβλημα δημιουργείται εάν κάποιος πηγαίνει στο εμπορικό Επιμελητήριο, όπου εκεί δεν ζητείται καμία άδεια»…
Για το θέμα της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ ο γ. γραμματέας της Εστίας επισήμανε:
«Ο ΟΑΕΔ κάθε Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη ανακοινώνει προγράμματα που αφορούν προσλήψεις νέων. Στα προγράμματα αυτά υπάρχει η δέσμευση ότι θα πρέπει να απασχολούμε το άτομο ή τα άτομα που προσλαμβάνουμε για δύο χρόνια. Η επιδότηση που δίνει ο ΟΑΕΔ στους εργοδότες καλύπτει περίπου τα ένσημα του υπαλλήλου – βοηθού μας που προσλαμβάνουμε, και επιβαρυνόμαστε μόνο το κόστος του ημερομισθίου του».